Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 5 september 2022

EuroBasket 2022. Belgian Lions stunten tegen wereldkampioen Spanje: 73-83. Turkije dient klacht in na nederlaag tegen...

HLN
EuroBasket 2022. Belgian Lions stunten tegen wereldkampioen Spanje: 73-83. Turkije dient klacht in na nederlaag tegen Georgië en dreigt EK te verlaten.
De stunt van het EK! De Belgian Lions klopten wereldkampioen Spanje met 73-83. In een zinderend slot plaatsten Lecomte en Bako een verschroeiende 0-12 eindspurt: van 73-71 naar 73-83. Met deze tweede zege staan de Lions dicht bij kwalificatie voor de eindfase. Dinsdag treffen de Lions Turkije.
Lees verder

Zweden en Finland bieden energiebedrijven miljardensteun uit vrees voor 'Lehman-schok' op maandagochtend
Finland en Zweden schieten energiebedrijven te hulp met miljarden, omdat ze vrezen voor een forse reactie van de financiële markten maandagochtend nu de gaspijpleiding Nord Stream 1 gesloten blijft. De Zweedse regering belooft aan de energiebedrijven een kredietgarantie tot 250 miljard Zweedse kroon (23,2 miljard euro). Finland komt met zo'n 10 miljard op de proppen, schrijft persbureau Reuters.
Lees verder

Wat u niet zag na Anderlecht-OHL: Mazzu en Verbeke gaan verhaal halen bij scheidsrechters
Opnieuw geen overwinning vandaag voor Anderlecht, dat op een 2-2-gelijkspel bleeft steken tegen OH Leuven. Paars-wit blijft zo in eigen land achter met één op negen en dat de zenuwen stilaan strakker gespannen staan, bleek ook meteen na affluiten. Zowel coach Felice Mazzu, als CEO Peter Verbeke gingen verhaal halen bij scheidsrechter Nicolas Laforge en zijn team. Mazzu was vooral ontstemd dat zijn ploeg geen strafschop kreeg na een charge van Vlietinck op Sadiqi, terwijl op de beelden nog te zien is hoe Verbeke naar zijn horloge wijst.
Lees verder

Privéjet met onbereikbare piloot na 'spookvlucht' door half Europa neergestort in zee
Een privéjet met vermoedelijk vier mensen aan boord is zondagavond voor de kust van Letland neergestort na een 'spookvlucht' doorheen half Europa. Naast de piloot waren er wellicht nog een man, een vrouw en hun dochter aan boord. Reddingsvliegtuigen, boten en helikopters zijn op de plaats van de crash op zoek naar slachtoffers.
Lees verder

"Ik heb het mentale spel gewonnen": Remco Evenepoel, die zichzelf beloont met burger en ijsje, duikt tevreden rustdag in
Twee dagen bestookt en aangevallen. Remco Evenepoel (22) heeft afgezien, maar hij heeft het zwaarste en cruciale weekend van deze Vuelta overleefd. Eindwinst is nu echt binnen bereik. "Hier had ik vooraf voor getekend."
Lees verder

Meesseman, Allemand en Wauters met Chicago Sky één zege verwijderd van WNBA-finale
Het Chicago Sky van Belgian Cats Emma Meesseman en Julie Allemand staat een stapje dichter bij de finale van de play-offs in de WNBA. In de derde wedstrijd van de halve finale tegen Connecticut Sun haalde de titelverdediger het met 72-76. Chicago leidt nu met 2-1 in het duel dat naar een best-of-five wordt gespeeld.
Lees verder

GEZIEN? 'Chantal': "De zondagavond heeft alvast een nieuwe koningin"
Ze was een van de grappigste en sympathiekste personages uit 'Eigen kweek', en dus hoeft het niet te verwonderen dat Chantal (een rol van Maaike Cafmeyer) van de VRT een eigen fictiereeks toebedeeld kreeg. De cannabis kwekende familie Welvaert is dit keer nergens te bespeuren, maar ook in 'Chantal' bulkt het van de hilarische nevenpersonages. Maar of dat voldoende is om 'Eigen kweek' te doen vergeten?
Lees verder

CHALLENGER PRO LEAGUE. SK Beveren boekt eerste zege van seizoen - Dender is van de nul af
SK Beveren heeft de afsluiter van de vierde speeldag in de Challenger Pro League zijn eerste overwinning van het nieuwe voetbalseizoen geboekt. Kind van de rekening werd Lommel SK met 0-2.
Lees verder

Vader en zoon zijn hangjongeren beu en 'beschieten' hen met lawaaikanon
In de Louis Andriesstraat in Meerbeek (Kortenberg) is een dispuut tussen enkele jongeren en een landbouwersgezin volledig uit de hand gelopen. Vader en zoon van het gezin waren de jongeren beu en vonden er niets beters op dan hen te beschieten met een kanon om vogels af te schrikken. Ook twee agenten moesten het daarna nog bekopen.
Lees verder

"Minstens veertig mensen" gered op dak van brandend hotel
In de Iraakse stad Erbil is zondagavond een grote brand uitgebroken in het Hawler Plaza Hotel. Een journalist meldde op Twitter dat minstens veertig mensen vast zaten op het dak van het brandende hotel. Ze zouden allemaal gered zijn.
Lees verder

"Minstens veertig mensen" zitten vast op dak van brandend hotel
In de Iraakse stad Erbil is een grote brand uitgebroken in het Hawler Plaza Hotel. Een journalist meldt op Twitter dat minstens veertig mensen vast zitten op het dak van het brandende hotel.
Lees verder

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov: "Iedere confrontatie eindigt met een afname van de spanningen"
Nu de spanning tussen het Westen en Rusland alsmaar verder oploopt, heeft het Kremlin meegedeeld dat er op een bepaald moment terug koers gezet zal worden richting een normalisering. "Iedere confrontatie eindigt met een afname van de spanningen en elke crisissituatie eindigt aan de onderhandelingstafel", zou Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov volgens het Russische persagentschap Interfax verklaard hebben op de staatstelevisie.
Lees verder

Lamkel Zé verlaat woedend veld, de eerste van Yaremchuk en fraaie goal van Anderlecht-talent: de hoogtepunten van speeldag 7
Opnieuw heel wat momenten op de zevende speeldag van de Jupiler Pro League. Met Yaremchuk die zijn rekening opende voor Club Brugge, maar ook een boze Lamkel Zé. Kijk hieronder naar de samenvattingen van de wedstrijden.
Lees verder

Tien doden en zeker 15 gewonden bij meerdere steekpartijen in Canada
In de Canadese provincie Saskatchewan zijn zeker tien mensen omgekomen en vijftien mensen gewond geraakt bij steekpartijen op meerdere plekken. Dat meldt de politie op een persconferentie. Mogelijk zijn er meer slachtoffers.
Lees verder

Tien doden en zeker vijftien gewonden bij meerdere steekpartijen in Canada
In de Canadese provincie Saskatchewan zijn zeker tien mensen omgekomen en vijftien mensen gewond geraakt bij steekpartijen op meerdere plekken. Dat meldt de politie op een persconferentie. Mogelijk zijn er meer slachtoffers. Twee verdachten zijn nog steeds op de vlucht, er is een grootschalige klopjacht aan de gang.
Lees verder

Watermaatschappijen roepen op om Maas als bron van drinkwater beter te beschermen
De vereniging van Belgische en Nederlandse drinkwaterbedrijven die Maaswater gebruiken als bron van drinkwater (RIWA-Maas) roept vandaag in een persbericht op om de waterkwaliteit van de rivier, zeker tijdens de lage waterstanden, beter en strenger te bewaken.
Lees verder

Acht bergbeklimmers omgekomen bij beklimming Russische vulkaan
Acht mensen zijn omgekomen bij een val tijdens de beklimming van de Russische vulkaan Kljoetsjevskaja Sopka in het verre oosten van het land. Eerder meldden lokale autoriteiten dat het om zes doden ging, maar het Russische persbureau Interfax citeert maandagochtend de vicepremier van de regio Kamtsjatka, die stelt dat er nog "twee anderen zijn omgekomen".
Lees verder

Twee doden door bosbrand in Californië
In het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn bij een bosbrand twee personen om het leven gekomen. Dat heeft de sheriff van Siskiyou County, Jeremiah LaRue, zondagnamiddag lokale tijd meegedeeld.
Lees verder

Mobiliteitsminister Gilkinet wil btw op tickets openbaar vervoer schrappen
Federaal minister van mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) wil de btw op tickets voor het openbaar vervoer schrappen. Dat bericht L'Avenir vandaag. Gilkinet laat weten deze maatregel op tafel te hebben gelegd tijdens de voorbereiding op het Overlegcomité.
Lees verder

Frank Deboosere moet ook met verplicht pensioen: "Zo zijn de regels blijkbaar"
Frank Deboosere (64) gaat in het voorjaar met pensioen. De weerman kondigde zijn afscheid zelf aan op Radio2. Een echte verrassing is dat niet: sinds vorig jaar stuurt de VRT elke werknemer op zijn 65ste verplicht met pensioen, ook schermgezichten die graag zouden blijven werken, zoals Michel Wuyts, Martine Tanghe, Frank Raes en Linda De Win. Deboosere liet uitschijnen dat ook hij bij die categorie hoort.
Lees verder