Doorgaan naar hoofdcontent

Dode bij zware aardbeving in Mexico

HLN
Dode bij zware aardbeving in Mexico
Mexico is maandag getroffen door een aardbeving met een magnitude 7,4. In de havenstad Manzanillo viel een dode, zo heeft president Andrés Manuel Lopez bekendgemaakt.
Lees verder

Minister Lahbib wil niet met lege handen naar Oekraïne
Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) heeft maandag in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York voor de tweede keer in drie weken een gesprek gehad met haar Oekraïense ambtgenoot Dmytro Koeleba. Een datum voor een bezoek aan Kiev is er vooralsnog niet.
Lees verder

Kirgizië en Tadzjikistan kondigen staakt-het-vuren aan
Na zes dagen van zware gevechten met tientallen doden hebben buurlanden Kirgizië en Tadzjikistan een akkoord gesloten over een staakt-het-vuren. Dat hebben Russische nieuwsagentschappen gemeld.
Lees verder

Wereldleiders onder somber gesternte bijeen in New York
Na twee jaar van coronabeperkingen kunnen de wereldleiders dinsdag opnieuw in normale omstandigheden de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties openen. Toch gaat de jaarlijkse diplomatieke hoogmis in New York onder een somber gesternte van start. Er is uiteraard de oorlog in Oekraïne, maar ook de energiecrisis, de stijgende voedselprijzen en klimaatverandering wegen op de debatten.
Lees verder

VN-baas betreurt "diepe crisis" in onderwijs
Het onderwijs verkeert wereldwijd "in diepe crisis". Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres maandag in New York betreurd op een bijzondere onderwijstop in de aanloop naar de opening van de Algemene Vergadering.
Lees verder

Equatoriaal-Guinea schaft doodstraf af
Equatoriaal-Guinea heeft de doodstraf afgeschaft. Dat is maandag aangekondigd op de staatstelevisie. De kleine oliestaat in Centraal-Afrika staat bekend als een gesloten land met een erg autoritair regime.
Lees verder

Britse premier belooft nog 2,6 miljard euro militaire steun aan Oekraïne
De Britse premier Liz Truss wil ook volgend jaar nog minstens 2,3 miljard pond (2,6 miljard euro) besteden aan militaire steun voor Oekraïne tegen de Russische aanval op het land.
Lees verder

Canadese premier Trudeau luid zingend gespot in Londens hotel twee dagen voor begrafenis Queen Elizabeth
De Canadese premier Justin Trudeau ligt in eigen land en in het Verenigd Koninkrijk onder vuur nadat online beelden van hem verschenen waarop te zien is hoe hij luid Queen's hit 'Bohemian Rhapsody' meezingt aan een piano in een Londens hotel. De beelden werden twee dagen voor de begrafenis van de Britse koningin Elizabeth gemaakt, toen het Verenigd Koninkrijk en de Gemenebest - waar Canada deel van uitmaakt - officieel nog in rouw waren.
Lees verder

Topman Waalse transportgroep Jost treft schikking met federaal parket
Roland Jost, de topman van transportbedrijf Jost Group, heeft een schikking getroffen met het federaal parket, waarbij hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar aanvaardt. Dat melden L'Echo en De Tijd vandaag.
Lees verder

Thuiswerken om energiefactuur van werkgever te drukken? "Contraproductief", zeggen energie-experts
Chemiebedrijf Umicore wil z'n personeel laten thuiswerken om op kantoor minder energie te verbruiken. Maar kan dat zomaar? Moet je hier als werknemer in mee gaan? En is het überhaupt wel zo slim? "Als je het grotere plaatje bekijkt is dit helemaal niet zo'n goed idee", klinkt het.
Lees verder

'Money time' voor de Vlaamse regering: extraatje voor gezinnen of voor werkende Vlamingen? Deze dilemma's liggen op de begrotingstafel
Meer geld voor de gezinnen via de kinderbijslag of een extraatje voor de werkenden via de jobbonus? Vasthouden aan de begrotingsorthodoxie of toch de riem wat losser maken? De komende dagen zal de Vlaamse regering een antwoord moeten vinden op deze dilemma's.
Lees verder

Komt er een federale wisselmeerderheid om de definitieve sluiting van Doel 3 te verhinderen?
Nadat minister van Buitenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vorige week aan de noodrem trok, rijpen de geesten binnen de federale regering om — naast Doel 4 en Tihange 3 — ook andere kerncentrales langer open te houden. De Kamercommissie Energie op woensdag belooft een stresstest voor de Vivaldi-coalitie te worden.
Lees verder

Deze Vlamingen volgden begrafenis Queen op tv: "Tranen met tuiten gehuild"
Over het kanaal kregen alle Britten vrij om de begrafenis van de Queen te kunnen volgen, maar ook hier zaten heel wat Vlamingen voor de buis gekluisterd. We spraken met de manager van Talbot House in Poperinge, de lookalike uit Leuven en een leeftijdsgenote in een woonzorgcentrum in Deinze.
Lees verder

Jongeren willen de baas worden: managementopleidingen aan hogescholen boomen
Duizenden hogeschoolstudenten zijn vandaag aan het nieuwe academiejaar begonnen. Dat doen ze beduidend meer in managementopleidingen, zo blijkt uit een rondvraag bij Vlaamse hogescholen. Ook technologische richtingen doen het goed. Eén richting boert dan weer overal achteruit, en dat terwijl er op de arbeidsmarkt een nijpend tekort aan die profielen is.
Lees verder

Game of Homes: de huizenruil bij de Britse royals kan nu beginnen. Wie mag waar wonen van de nieuwe koning Charles III?
Nu Charles III eindelijk aan zijn eerste échte werkweek mag beginnen, moet hij meteen een belangrijke knoop doorhakken: wie van de Britse royals moet waar gaan wonen? Zal hij zelf voltijds intrekken in Buckingham Palace, dat hij eerder al "te groot en tochtig" noemde? En wordt er nog een stulpje voorzien voor de verstotenen, Edward en Harry en Meghan? Aan gissingen geen gebrek bij de op til staande huizenruil, die smullend Game of Homes werd gedoopt.
Lees verder

ONZE OPINIE. Het moet de natte droom zijn van elke flamingant: Elio Di Rupo die stamelend staat te bidden en bedelen bij de poort
Elio Di Rupo (PS) en Jan Jambon (N-VA) zijn in hetzelfde bedje ziek. Binnen enkele jaren is de Waalse begroting in evenwicht, verklaarde minister-president Elio Di Rupo (PS) vorige week vrijdag nog. Excuseer? Stuurde staatsbank Belfius geen onrustwekkend signaal uit? Zitten ze daar niet met een onrustwekkende schuld? Met een bijzonder begrotingstekort van enkele miljarden euro? Als het lukt, is het dankzij de bekende begrotingstruken van de foor. Filter er de kost voor de heropbouw na de overstromingen en de coronakosten uit en hocus pocus: een evenwicht. Het is een vorm van zelfbedrog. In Vlaanderen zitten we dan niet aan de bedelstaf, maar gebruiken we dezelfde toverstaf.
Lees verder

PORTRET. Jef Cleeren, "nar, dictator en mascotte" van Sint-Truiden
Over het graf heen de kop kosten van de zittende burgemeester. Het zegt veel over wie wijlen ereburgemeester en STVV-erevoorzitter voor het leven Jef Cleeren was. En over hoe hij en anderen in Sint-Truiden aan politiek deden.
Lees verder

Oekraïne zegt gegevens van Russische huurlingen te hebben buitgemaakt
Hackers van het Oekraïense leger hebben de website van het Russische huurlingenbedrijf Wagner gehackt en persoonsgegevens buitgemaakt van alle strijders die zijn aangesloten bij de organisatie. Dat zegt de Oekraïense minister van Digitale Transformatie Mychajlo Federov.
Lees verder

Ondernemersvertrouwen door energiecrisis in vrije val: een op de vier kmo's zal jaar verlieslatend afsluiten
Het ondernemersvertrouwen is door de energiecrisis in vrije val en gaat in sneltempo richting coronadieptepunt, zo blijkt uit de jongste KMO-Barometer van Unizo. Een op de vier zal dit jaar met verlies afsluiten. Topman Danny Van Assche pleit daarom, naast extra energiemaatregelen op korte termijn, voor een betere begeleiding van ondernemers in de energietransitie. Tegelijk steekt hij de hand uit naar de vakbonden.
Lees verder

Belgen rekenen op Nederlandse keuken-knowhow: "Als Wout een taartje eet, moet ik zijn menu aanpassen"
Jumbo-Visma rules the world. Ook op dit WK wielrennen, zie Tobias Foss. Met drie stafleden van hen doet ook de Belgische bond beroep op hun knowhow. Op vraag van Wout van Aert is voedingsdeskundige Martijn Redegeld mee. "Als Wout tijdens training een taartje met slagroom eet, moet ik zijn menu aanpassen."
Lees verder