Doorgaan naar hoofdcontent

Deense koningin neemt vier kleinkinderen hun prinsentitels af

Deense koningin neemt vier kleinkinderen hun prinsentitels af

De Deense koningin Margrethe heeft vier van haar acht kleinkinderen ontlast van hun koninklijke titels, meldt het Deense paleis. Dat zou hen moeten toelaten een normaler lever te leiden.

Lees verder

Amnesty: 'Algoritmes Facebook wakkerden haat en geweld tegen Rohingya aan'

De algoritmes en het winstbejag van Facebook-eigenaar Meta hebben substantieel bijgedragen aan de wreedheden die het leger van Myanmar in 2017 heeft begaan tegen de Rohingya-bevolking. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van Amnesty International.

Lees verder

Aandeel Colruyt daalt met 15 procent

Het aandeel van Colruyt ging donderdagochtend meer dan 15 procent lager op de beurs van Brussel. De grootste supermarktketen van het land waarschuwde woensdag voor een aanzienlijke daling van de winst.

Lees verder

Producent 'vermageringspil' op vingers getikt voor ongeoorloofde gezondheidsclaims

Om een voedingssupplement op de markt te brengen, moet je niet bewijzen dat het de gezondheid verbetert. Maar dat wil niet zeggen dat je dat zomaar mag suggereren. Daarom is The Akkermansia Company nu op de vingers getikt.

Lees verder

Timelapse toont hoe snel orkaan Ian hele wijken blank zet

Orkaan Ian is de krachtigste storm in jaren die in de Verenigde Staten aan land is gekomen. In Florida liet de orkaan een spoor van vernieling achter: ruim 2 miljoen huishoudens zitten zonder stroom en op verschillende plekken staat het water twee meter hoger dan normaal, met ondergelopen wijken tot gevolg. Bovenstaande timelapse toont hoe snel het water de straten overspoelde.

Lees verder

Inflatie op hoogste peil in 47 jaar

De inflatie is in september gestegen naar 11,27 procent. Het hoogste peil in bijna een halve eeuw.

Lees verder

Kritiek op Franse ministers in fleece: 'Zoals Marie Antoinette die hongerlijdende onderdanen aanraadde cake te eten'

De Franse regering vraagt de bevolking om de verwarming tijdens deze energiecrisis wat lager te draaien. Verschillende regeringsleden lijken de daad bij het woord te voegen, getuige foto's in fleece en coltrui. Maar dat 'paternalisme' wordt niet door iedereen gesmaakt.

Lees verder

Is het vliegtuig van de toekomst elektrisch?

Een Amerikaanse start-up heeft dinsdag een volledig elektrisch vliegtuig de lucht ingestuurd. Het vliegtuigje, waarin negen passagiers en twee piloten passen, vloog gedurende acht minuten op ongeveer 1.000 meter hoogte. Het doel van Eviation is om zijn elektrische toestellen in de toekomst in te zetten voor commerciële reizen en vrachtvervoer over afstanden van 240 tot 400 kilometer.

Lees verder

Onderschepte telefoontjes laten horen hoe Russische soldaten de moed verliezen na invasie

Onderschepte telefoongesprekken van Russische soldaten met vrienden en familieleden geven een inkijk in het dagelijks leven aan het front in Oekraïne. 'Onze commandant en de helft van mijn regiment is dood', zegt Andrej tegen zijn vader. 'Mijn kameraad is aan het huilen, een andere soldaat is suïcidaal.'

Lees verder

Enkel begin jaren 80 stond 'miserie-index' hoger dan vandaag

De economische toestand in ons land gaat er zienderogen op achteruit. De 'miserie-index' stijgt in sneltempo. Inflatie, recessie, overheidstekorten en een slechte handelsbalans zijn de ingrediënten voor een bittere cocktail.

Lees verder

Meer dan 100.000 huurders ontlopen indexering huur

Voor woningen met EPC-waarde E of F wordt de huurprijs een jaar lang bevroren. Huurwoningen met EPC-waarde D mogen voor de helft indexeren, de anderen volledig.

Lees verder

Colruyt, ooit rots in de branding, gaat door pijngrens

Panikerende beleggers dumpen het aandeel Colruyt na de forse winstwaarschuwing. Oorzaak: de exploderende kosten van de energiecrisis. Als Colruyt door de pijngrens gaat, zullen anderen het niet overleven.

Lees verder

Wie de koning aanvalt, mist beter niet

Straks houdt minister-president Jan Jambon (N-VA) met drie dagen vertraging zijn septemberverklaring in het Vlaams Parlement. Welke vijf conclusies vallen uit de crisis te trekken?

Lees verder

Live. Hoe wil de Vlaamse regering uw energiefactuur verlagen? Volg hier de septemberverklaring

Tweede keer, goede keer voor minister-president Jan Jambon (N-VA). Om 14 uur stelt hij in het Vlaams Parlement de regeringsplannen voor. U kunt de zitting hierboven live volgen. 

Lees verder

Lizzo mag als eerste in 200 jaar spelen op kristallen dwarsfluit van Amerikaanse founding father

De Amerikaanse zangeres Lizzo mocht als eerste ooit op een 200 jaar oude dwarsfluit van The Library of Congress spelen. De fluit was eigendom van de vierde Amerikaanse president James Madison, één van de Amerikaanse grondleggers. Hij kreeg het instrument cadeau toen hij aan zijn tweede ambtstermijn begon.

Lees verder

Belgian Cats niet naar halve finale WK basketbal

De Belgian Cats hebben zich op het WK basketbal in Australië niet kunnen plaatsen voor de halve finales. België leed tegen het thuisland een 69-86-nederlaag.

Lees verder

Carmien Michels maakt kans op de Boekenbon Literatuurprijs

De shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs oogt avontuurlijk en eigenzinnig. Carmien Michels is met haar verhalenbundel Vaders die rouwen de enige Vlaming op de lijst.

Lees verder

Porsche scheurt bij beursdebuut meteen naar recordwinst

Terwijl de markten donderdag verder daalden, haalde Porsche bij zijn beursdebuut vlot meer dan 9 miljard euro op. De autobouwer tekent daarmee voor de succesvolste Europese beursgang in een decennium.

Lees verder

Minister Van Quickenborne heeft safehouse mogen verlaten

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft zijn safehouse mogen verlaten waar hij sinds eind vorige week verbleef. De minister tekende donderdagnamiddag present op een plechtigheid in Etterbeek.

Lees verder

Inwoners Florida zwemmen in overstroomde woonkamer en duiken in woeste oceaan

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de situatie in de staat Florida als gevolg van orkaan Ian uitgeroepen tot grote ramp. De storm deed onder andere daken van huizen scheuren, wijken overstromen, en elektriciteitspalen ontploffen. Sommige inwoners zetten hun leven op het spel door op het moment van de storm een duik te nemen in de woeste oceaan of in hun overstroomde woning.

Lees verder

'Met een blanco strafblad raak je gemakkelijk aan wapens'

In extreemrechtse hoek circuleert het advies om zich aan te sluiten bij een schietclub, om zo op een legale manier aan wapens te komen. 'Screening door de politie moet verplicht worden', zegt het Vlaams Vredesinstituut.

Lees verder

Hebben we een relatie? Nee, een situatie

De Situationship – ofte: de relationship die geen officiële relatie is – wint veld, signaleerde de BBC onlangs. Daar zit potentieel, denkt Eva Berghmans.

Lees verder

Vlamingen voelen zich zelden onveilig in eigen buurt

Woont u als middelbare man met kinderen op het platteland, dan is de kans erg klein dat u zich daar onveilig voelt. Single oudere vrouwen zijn daarentegen niet op hun gemak in de grootstad, blijkt uit een Vlaamse bevraging.

Lees verder

Wat betekent de septemberverklaring voor uw gezinsbudget?

De hogere en uitgebreide jobbonus en extra kinderbijslag moeten de gezinnen helpen om de facturen te betalen. Welke impact hebben die beslissingen op uw gezinsbudget?

Lees verder

Twee personen aangehouden na huiszoekingen in extreemrechts milieu

Het parket bevestigt dat twee verdachten in verdenking zijn gesteld van 'het voorbereiden van een terroristisch misdrijf'. Eerder was al bekend dat drie van de zes aangehouden personen werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Lees verder

Podcasttips | Kan een curator de omerta van de kunstwereld doorbreken?

Eerherstel voor kunstenaar Ana Mendieta? Zo makkelijk gaat het niet. Curator Helen Molesworth botst in Death of an artist op onbegrip wanneer ze de mist rond haar dood wil ophelderen. Lopendebandwerk en First person portretteren gewone mensen op bijzondere wijze.

Lees verder

Rusland 'viert' annexatie Oekraïense provincies, VS sturen extra raketsystemen

Poetin viert vrijdag al de annexatie van vier gedeeltelijk bezette Oekraïense regio's. De Oekraïense opmars rond die gebieden gaat voort. Voor het Westen verandert er niets.

Lees verder

R.I.P. Kartonnen Dozen

Er kwam dan toch geen oplossing uit de bus: de lgbti-boekhandel Kartonnen Dozen in Antwerpen sluit eind oktober de deuren, nu er geen medebestuurder werd gevonden die de inclusieve boekenwinkel kon of wou uitbaten. Na een kwarteeuw, eerst nog onder de naam 't Verschil, komt er zo dus een einde aan de regenboogboekenzaak van huidig eigenaar Johanna Pas.

Lees verder

Orkaan Ian doet gouverneur Florida even toontje lager zingen

Als de orkaan maar groot genoeg is, verdwijnt zelfs de verbale burgeroorlog in de VS even naar de achtergrond. Bij de bestrijding van Ian werken president Joe Biden en zijn eeuwige criticaster, gouverneur Ron DeSantis, voorbeeldig samen.

Lees verder

Bits&Atomen|Van zelf muziek spelen, word je slimmer

Groot onderzoek in Schotland, waarbij honderden mensen gedurende meerdere decennia bevraagd werden, geeft opnieuw aanleiding om het echt te geloven: muzikanten zijn misschien niet de slimste mensen ter wereld. Maar dankzij hun muziek zijn ze zelf wel slimmer geworden.

Lees verder

Podcast | Is mislukte ontvoering van Van Quickenborne het begin van meer drugsterreur?

Topfiguren van de drugsmaffia wilden minister van Justitie Vincent Van Quickenborne ontvoeren. Zo'n nieuws zijn we niet gewoon in ons land. Komen, na het interne drugsgeweld in Antwerpen deze zomer, nu ook politici en magistraten in het vizier? En wie gaat nog achter de drugsbaronnen durven jagen als ze tot zo veel in staat zijn?

Lees verder

Relatie Westen-Rusland naar dieptepunt
Lees verder

Ook bosklassen geschrapt vanwege energiecrisis

De traditionele bos- en zeeklassen zijn de nieuwste slachtoffers van de energie­crisis. Er worden minder verblijven geboekt voor 2023.

Lees verder

Trevor Noah stopt met The Daily Show

Trevor Noah stopt met het presenteren van The Daily Show. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse comedian donderdagavond (lokale tijd) zelf bekendgemaakt in de uitzending.

Lees verder

Brede opklaringen na ochtendgrijs

Na het oplossen van het ochtendgrijs krijgen we vrijdag brede opklaringen. Later neemt de bewolking geleidelijk toe vanaf het westen. Het blijft nog droog.

Lees verder

Van Quickenborne gedagvaard door verdachten in drugsdossier

Drie beklaagden in grote drugsdossiers die voortkomen uit de kraak van Sky ECC hebben justitieminister Vincent Van Quickenborne gedagvaard in kort geding. Hun advocaten eisen inzage in het dossier rond de berichtendienst.

Lees verder

Poetin wil 'fouten mobilisatie' rechtzetten: 'Reservisten die niet voldoen, worden teruggestuurd'

Voor de Russische president Vladimir Poetin moeten 'alle fouten' bij de mobilisatie van zijn 'speciale militaire operatie' worden rechtgezet.

Lees verder