Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 7 september 2022

Botst u op lange wachttijden voor zonnepanelen of isolatiewerken?

Botst u op lange wachttijden voor zonnepanelen of isolatiewerken?

Iedereen bereidt zich voor op een winter met hoge energieprijzen, en dat zullen de producenten en installateurs van zonnepanelen en warmtepompen geweten hebben, net als bouwbedrijven die isolatiewerken uitvoeren. De wachtlijsten dikken aan, vaak is het al wachten tot volgend jaar. Wil ook u zo snel mogelijk uw energieverbruik omlaag krijgen, maar botst u op het feit dat u niet alleen bent? Tot wanneer moet u wachten? Hoe gaat u daarmee om? De Standaard brengt het graag in kaart. Mail uw ervaringen naar binnenland@standaard.be en vermeld uw telefoonnummer, zodat we u kunnen opbellen.

Lees verder

Boris Johnson geeft fakkel met veel zelfvertrouwen door aan Liz Truss

Boris Johnson trekt zo meteen naar de koningin om het stokje door te geven aan Liz Truss. In zijn laatste toespraak zegt hij dat de nieuwe conservatieve regering maar beter een kopie wordt van de zijne.

Lees verder

Intern rapport voorspelt gitzwarte toekomst Russische economie

De economische sancties zouden de komende jaren enorm wegen op de Russische economie. Dat stelt een uitgelekte studie van Russische experts en ambtenaren.

Lees verder

PSG met de TGV? Mbappé reageert met veelzeggende schaterlach op vraag van journalist

Een fragment uit een persconferentie van de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain gaat over de tongen. Wanneer een journalist aan trainer Christophe Galtier en spits Kylian Mbappé vraagt of ze nadenken over duurzaam reizen met de trein, in plaats te vliegen met privéjets, kan de Franse superster zich niet houden. Zijn schaterlach en het ludieke antwoord van zijn coach lokken boze reacties uit van milieuactivisten.

Lees verder

Johnson vergelijkt zichzelf met Romeinse veldheer die terugkeerde als dictator

In zijn afscheidsspeech greep de Britse premier terug naar de Romeinse veldheer Cincinnatus, die uit zijn pensioen werd teruggeroepen om een oorlog te winnen.

Lees verder

Fedasil moet op zoek naar nieuwe directeur-generaal

Fedasil start de procedure om een nieuwe directeur-generaal aan te stellen. Michael Kegels legt eind september zijn functie neer bij het federaal agentschap, maakte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) bekend.

Lees verder

Test Aankoop hekelt supermarktacties: 'Niet allemaal even correct'

Supermarkten pakken uit met grote acties en beloven dat ze de koopkracht van consumenten kunnen verhogen. Wat blijkt? Lang niet alle beloftes worden nagekomen en sommige producten zijn zelfs gestegen in prijs, meldt Test Aankoop. De consumentenorganisatie heeft de Economische Inspectie ingelicht en roept de supermarkten op om geen misbruik te maken van de hoge inflatie om klanten te misleiden.

Lees verder

Uitgelegd | Dit systeem doet uw energiefactuur door het dak gaan

De energiecrisis zet Europa onder druk. Meer en meer politici willen de energiemarkt hervormen om de facturen te drukken. Maar hoe zit die markt precies in elkaar? En waarom bepaalt de gasprijs ook de elektriciteitsprijs? In bovenstaande video zetten we een en ander op een rij.  

Lees verder

Politie verspreidt nieuwe beelden van 'Bolle Jos': 'Tips dat hij er vermoedelijk anders uitziet'

Het Nederlandse gerecht heeft meer beeldmateriaal van de gezochte Jos Leijdekkers, ook wel bekend als Bolle Jos, vrijgegeven. Omdat er tips binnenkwamen dat de man er vermoedelijk anders uitziet, is een nieuwe compositietekening gemaakt.

Lees verder

Queen Elizabeth ontvangt haar nieuwste premier

Liz Truss is nu ook officieel benoemd tot nieuwe premier. Ze werd op het kasteel van Balmoral ontvangen door koningin Elizabeth, die door mobiliteitsproblemen niet kon afreizen naar Londen.

Lees verder

Spilindex zal dit jaar nog twee keer overschreden worden, voorspelt Planbureau

De spilindex zal dit jaar nog twee keer overschreden worden, in oktober en december. Dat voorspelt het Planbureau.

Lees verder

Vakbonden dreigen met algemene staking op 9 november

De vakbonden dreigen met een algemene staking op 9 november, indien er 'niet snel oplossingen komen voor de koopkrachtcrisis'. Aan werkgeverszijde wordt er met onbegrip gereageerd op de stakingsdreiging.

Lees verder

Eenzaamste boom ter wereld helpt klimaatgeheimen te ontsluieren

Onderzoekers in Nieuw-Zeeland denken dat ze via een geïsoleerde spar veel te weten kunnen komen over de Zuidelijke Oceaan, een van de grootste koolstofreservoirs op de planeet.

Lees verder

Zonnepanelen om uw energiefactuur te drukken? Geduld tot mei

Vlaanderen bereidt zich voor op een winter met historisch hoge energieprijzen, en dat zullen bouwbedrijven en installateurs van zonnepanelen en warmtepompen geweten hebben. 'De vraag is vertienvoudigd', klinkt het.

Lees verder

Nieuwsanker krijgt beroerte tijdens live-uitzending

Het Amerikaanse nieuwsanker Julie Chin presenteerde afgelopen zaterdag het nieuws op televisie, maar raakte plots amper uit haar woorden. Haar collega's vermoedden dat de situatie ernstig was en belden de hulpdiensten. In het ziekenhuis werd bevestigd dat Chin een beroerte had gehad. 'Ik heb hieruit geleerd dat het niet altijd duidelijk is wanneer iemand een beroerte heeft, en snel reageren is cruciaal', schrijft Chin op Facebook. 

Lees verder

Belgian Lions gaan onderuit tegen sterke Turken

De Belgian Lions hebben hun stunt van tegen Spanje niet kunnen overdoen. Ze verloren in Tbilisi, Georgië, hun voorlaatste EK-match in de groepsfase met 63-78 van Turkije.

Lees verder

Wie is Dusan Vlahovic, Juventus' hoop op een stunt tegen PSG?

Hij kreeg afgelopen weekend nog rust tegen zijn ex-club Fiorentina, maar dinsdag rekent Juventus meer dan ooit op Dusan Vlahovic om PSG te verrassen in de Champions League. De 22-jarige spits scoorde al vier keer in vier wedstrijden in de Serie A.

Lees verder

Don Quichot wint een veldslag

'Het is naar de sodeju', denkt de Nederlandse klimaatzaakadvocaat Roger Cox. Toch slaagde hij erin om twee regeringen en Shell veroordeeld te krijgen voor hun nalatigheid. Nic Balthazar keek, streed mee en filmde de weg naar gerechtigheid.

Lees verder

Hervorming energiefactuur belooft ideologisch vuurwerk te worden

Met een hervorming van de accijnzen en het sociaal tarief legt Vivaldi de komende weken uw energiefactuur in een nieuwe plooi. Wie wint daarbij?

Lees verder

Door Trump aangestelde rechter vertraagt FBI-onderzoek naar oud-president

De rechter heeft toestemming gegeven voor een onafhankelijke controleur, die de in beslag genomen documenten doorneemt en eruit filtert wat de FBI niet mag gebruiken. Het strafrechtelijk onderzoek loopt flinke vertraging op.

Lees verder

China neemt kleuters in Tibet bloed af voor DNA-database

Human Rights Watch vermoedt dat sprake is van grootschalig etnisch profileren in Tibet. Elders in China gebeurt dat al.

Lees verder

Was 'De tafel van vier' racistisch? Tafelgast Raf Njotea: 'Volgens mij maken alleen enkelingen zich hier druk in'

Gratuit gebruik van het n-woord, vragen die vlotjes rondom de kern van de zaak heen fietsten en hier en daar een dooddoener. In de eerste aflevering van De tafel van vier wilde Gert Verhulst het over woke hebben; maar de manier waarop krijgt forse kritiek. Tafelgast Raf Njotea (36) – de woker van dienst – blijft er zelf rustig bij. 'Het blijft belangrijk om dat gesprek aan te gaan.'

Lees verder

Bizarre ontknoping in rit Vuelta: Evenepoel lek in slotfase, Roglic valt aan maar valt, ritzege voor Pedersen

De zestiende rit van de Vuelta kende een bizarre ontknoping. Primoz Roglic trok op enkele kilometer van de finish in de aanval, Evenepoel bleef achter met een lekke band. Maar Roglic kwam in de slotmeters nog ten val. De ritzege is voor Pedersen, over het klassement is nog onduidelijkheid.

Lees verder

Waarom is 19 graden plots de norm? En is dat wel gezond?

19 graden is hot. Overal in Europa geldt het plots als de winterse maximumtemperatuur op de thermostaat. Maar waarom eigenlijk? En is dat wel verstandig?

Lees verder

Index huurprijs alleen voor energiezuinige woning

Minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) werkt aan een voorstel dat de indexatie van huren koppelt aan het energieverbruik.

Lees verder

Red Flames mogen naar WK-barrages na ruime winst tegen zwak Armenië

De Belgian Red Flames, de nationale vrouwenploeg, hebben hun laatste kwalificatiematch voor het WK 2023 in Nieuw-Zeeland met 0-7 gewonnen in Armenië. Door die winst leggen ze beslag op de tweede plaats in groep F, die recht geeft op deelname aan de barrages in oktober. Toch was er ook slecht nieuws, want Ierland heeft de Flames uit de top drie van de beste tweedes gestoten, waardoor ze twee barragerondes moeten spelen.

Lees verder

Demir wil dit jaar nog beslissing over statiegeld op blikjes en plastic flessen

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil dit jaar nog een beslissing nemen over statiegeld op plastic flessen en blikjes. 'In het regeerakkoord staat dat het zwerfafval met 20 procent moet verminderen, maar het is duidelijk dat we dat niet halen', zei ze dinsdagavond in het Play4-programma 'De Tafel van Vier' (Play 4).

Lees verder

Slechte start in Champions League voor Chelsea: winnaar van 2021 verliest bij Dinamo Zagreb

Chelsea liet op de eerste speeldag in de groepsfase van de Champions League meteen een steek vallen: het verloor met 1-0 van Dinamo Zagreb.

Lees verder

Gert Verhulst excuseert zich na discussie in 'De tafel van vier': 'We hebben mensen gekwetst'

Na een verhit debat over 'woke' in het nieuwe Play4-programma De tafel van vier kwam heel wat reactie.

Lees verder

Is Liz Truss de premier die de noodlijdende Britten nodig hebben?

Liz Truss is de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Haar partijgenoten verkozen haar als partijleider en dus als premier boven haar meer gematigde tegenstander Rishi Sunak. Truss is een conservatieve politica van de harde lijn. Wat betekent haar verkiezing voor het Verenigd Koninkrijk? En hoe kan ze haar land er weer bovenop helpen?

Lees verder

Intern rapport voorspelt gitzwarte toekomst voor Russische economie

De door het Westen opgelegde economische sancties zouden de komende jaren enorm wegen op de Russische economie. Dat stelt een uitgelekte studie van Russische experts en ambtenaren.

Lees verder

Energieleveranciers geven geen betaalpauze
Lees verder

'Vrachtwagenchauffeur die inreed op buurtfeest in Nederland had epileptische aanval'

De Spaanse vrachtwagenchauffeur die eind vorige maand inreed op een buurtfeest in Nederland, had waarschijnlijk een epileptische aanval. Dat heeft zijn advocaat dinsdagavond gezegd in een Nederlandse talkshow.

Lees verder

'Informatie over nucleaire macht buitenlandse regering gevonden bij huiszoeking Trump'

Tussen spullen die in beslag zijn genomen tijdens de huiszoeking bij Donald Trump zat een document met informatie over de nucleaire macht van een buitenlandse regering. Dat schrijft The Washington Post dinsdag.

Lees verder

Drie moorden en zes moordpogingen in rusthuis in Oostrozebeke: dader na twee jaar nog niet gevat

In een rusthuis in het West-Vlaamse Oostrozebeke zijn drie moorden en zes moordpogingen gepleegd. Dat blijkt uit onderzoek van Het laatste nieuws en VTM nieuws. De bejaarden werden vergiftigd met insuline. De moorden zijn gestopt, maar de dader is nog steeds niet gevat.

Lees verder

Eerst droog, later kans op buien en onweer

Woensdagochtend, na het optrekken van het eventuele ochtendgrijs, is het eerst droog met zonnige perioden en wolkenvelden. In de namiddag neemt de bewolking toe met enkele lokale buien, eventueel vergezeld van enkele donderslagen. De maxima schommelen tussen 22 graden op de Hoge Venen en aan zee en tot 25 graden in het centrum.

Lees verder

Karen Khachanov houdt Nick Kyrgios uit halve finales US Open

De Rus Karen Khachanov (ATP 31) heeft zich gekwalificeerd voor de halve finales van de US Open in New York. Hij versloeg de Australiër Nick Kyrgios (ATP 25) in vijf sets.

Lees verder

Nachtelijke explosie op Eilandje in Antwerpen

Aan een leegstand pand in de Zeevaartstraat aan het Eilandje in Antwerpen is rond 5 uur een ontploffing gemeld. Niemand raakte gewond.

Lees verder