Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 7 september 2022

Bijna drie keer meer aanvragen afbetalingsplan energierekening: “Het bedrag waarvoor uitstel wordt gevraagd, is maa...

HLN
Bijna drie keer meer aanvragen afbetalingsplan energierekening: "Het bedrag waarvoor uitstel wordt gevraagd, is maal 4,5 gegaan"
Het aantal gezinnen dat moeilijkheden ondervindt om zijn energiefactuur te betalen, is sinds begin dit jaar bijna verdrievoudigd. Dat vertaalt zich (nog) niet in grote sociale drama's, met dank aan het uitgebreid sociaal tarief. "Maar we zetten ons schrap voor wat er mogelijk nog op ons afkomt", aldus OCMW's en incassobureau.
Lees verder

KBC rekent kosten witwascontroles door aan risicoklanten
KBC-klanten die actief zijn in afvalverwerking, kansspelen, nachtwinkels of andere sectoren waar de risico's op witwassen hoger worden ingeschat, moeten sinds begin deze maand meer betalen voor hun bankdiensten. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Document over nucleaire macht buitenlandse regering gevonden bij Trump
FBI-agenten hebben vorige maand tijdens de huiszoeking in de woning van oud-president Donald Trump een document gevonden dat de militaire verdediging, inclusief nucleaire macht, van een buitenlandse regering beschrijft. Dat meldt The Washington Post op basis van anonieme bronnen. Om welk land het gaat, wordt niet gemeld.
Lees verder

INTERVIEW. PS-voorzitter Paul Magnette wil verlaagd energietarief voor wie minder dan 2.450 euro netto verdient: "Tijdens de oorlog zeggen we toch ook niet: tiens, er is geen geld om geweren te kopen"
Volgens PS-voorzitter Paul Magnette moeten we tijdens deze energiecrisis niet te veel naar onze begroting kijken. "Het zal kosten wat het moet kosten. Ik zie dat sommigen zeggen dat er geen geld is om maatregelen te nemen. Maar aan de vooravond van de oorlog hebben we toch ook niet gezegd: 'tiens, we hebben geen geld om geweren te kopen'?"
Lees verder

"Doodde rusthuismoordenaar ons oma uit medelijden? Daar was Madeleine nog véél te goed voor." Reconstructie van een onwaarschijnlijke reeks moorden
"We bellen nog elke maand, maar hebben niets meer gehoord. Niet over het onderzoek. Niet over oma's lijkschouwing", zegt de kleindochter van Madeleine Goemaere (93), één van de dodelijke slachtoffers van de rusthuismoordenaar. Wat bezielde hem of haar om in het OCMW-rusthuis van een rustig dorpje in West-Vlaanderen - in volle coronacrisis - drie mensen te vermoorden met een overdosis insuline? Hoe kon hij of zij nog eens vier andere bewoners liefst zes keer proberen te vergiftigen? Onze onderzoeksredactie reconstrueerde het werk van de moordenaar(s). "Moord uit medelijden? Dat geloven we niet", klinkt het. Ook het Woonzorgcentrum reageert.
Lees verder

Zussen haalden oma weg uit woonzorgcentrum na moordpoging met insuline: "Iemand zette die injectie tussen haar tenen. We konden het bijna niet geloven"
Ze wordt binnenkort 90 jaar. Maar die mijlpaal had Jeanine Roobroeck (89) bijna niet meer gerond. Want de onbekende dader die drie moorden pleegde en zes moordpogingen ondernam in een rusthuis in Oostrozebeke had het ook op haar gemunt. Hij of zij diende Jeanine in februari 2021 ook traagwerkende insuline toe. Maar de kranige vrouw haalde het. "Samen met de wetsdokter vond ik het spoor van de injectienaald. Goed verborgen, tussen haar tenen", vertelt haar kleindochter.
Lees verder

INTERVIEW. Vincent Mannaert voor nieuwe Champions League-campagne: "Ik heb me vorig jaar vergaloppeerd door de tweede plaats te ambiëren"
Miljoenen stroomden binnen én buiten, records werden verpulverd. Maar veel tijd om te bekomen is er niet, want daar is de Champions League al. Vincent Mannaert (47) zucht: "Hoe kunnen wij ons meten zonder een nieuw stadion?"
Lees verder

Drie moorden en zes moordpogingen op bejaarden met overdosis insuline in West-Vlaams rusthuis: dader nog niet gevat
Speurders bijten al maandenlang hun tanden stuk op één van de meest omvangrijke moorddossiers van de afgelopen tijd. Een nog onbekende dader vermoordde drie bejaarden in een rusthuis in het West-Vlaamse Oostrozebeke en probeerde er nog eens vier te doden. Volgens onderzoek van 'VTM Nieuws' en 'Het Laatste Nieuws' werden ze vergiftigd met een overdosis insuline. "Mama had helemaal geen diabetes. Maar iemand spoot het toch in, onopgemerkt tussen haar tenen", klinkt het bij de kleindochters van een slachtoffer.
Lees verder

Gezinnen in geldnood moeten alleen intrest op hypotheek betalen
Gezinnen die door een ontsporende energiefactuur in financiële problemen komen, zullen op hun woonkrediet tijdelijk alleen de rente moeten betalen. Het wordt echter geen automatisme, het moet worden aangevraagd bij de bank. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.
Lees verder

Niemand mag failliet gaan: deze voorstellen liggen op tafel om energiecrisis te bestrijden
Tijdelijke werkloosheid, een stop op faillissementen en uitstel van sociale bijdragen: in de Wetstraat zijn de oude corona-recepten terug om de energiecrisis het hoofd te bieden. "Maar het moet deze keer gericht zijn."
Lees verder

40 doden bij gevechten in Somalië
Minstens 40 mensen zijn gedood bij gevechten tussen de islamitische terreurmilitie Al-Shabaab en een burgerwacht in Centraal-Somalië. Onder de doden zijn 25 extremisten en 15 leden van de Ma'wisley clan, vertelde Mumin Halane, de commissaris van het getroffen district Mahas in de provincie Hiran, dinsdag aan het Duitse persbureau Dpa.
Lees verder

ONZE OPINIE. "Leven we nu in het Griekenland aan de Noordzee of het Noorwegen aan de Maas?"
Leven we nu in het Griekenland aan de Noordzee of het Noorwegen aan de Maas? Het hangt ervan af naar wie je luistert. Hoor je Bart De Wever (N-VA) dan is dit land naar de knoppen, failliet, en wacht ons de financiële hel zoals Griekenland in 2010. Realistisch, noemt hij zichzelf doorgaans. Te pessimistisch, noemen economen hem. Maar dat wil niet zeggen dat we het land van melk en honing zijn, of het Noorwegen aan de Maas, zoals Paul Magnette (PS) gelooft.
Lees verder

"Solvay onvoorzichtig met PFAS-vervuiling in Italië": "eeuwige chemicaliën" hebben zich overal verspreid
Mensen die in de buurt van de Solvayfabriek in het Italiaanse Spinetta wonen, zijn tussen de vijf en tien keer meer blootgesteld aan PFOA, of perfluoroctaanzuur, een hulpstof bij de bereiding van teflon. Dat blijkt uit een reportage die de Franstalige openbare omroep RTBF woensdag uitzendt. De stof behoort tot de PFAS, de "eeuwige chemicaliën" die giftig zijn, moeilijk afbreekbaar zijn en zich overal in het milieu hebben verspreid, met alle gezondheidsrisico's vandien.
Lees verder

Chelsea wil Nicky Evrard, maar OHL wil haar niet laten gaan
Nicky Evrard (27) staat bovenaan de verlanglijst van Chelsea. Dat vernamen we van een betrouwbare Engelse bron. Chelsea heeft al vier keer een (verbeterd) bod uitgebracht, maar OHL houdt de speelster aan haar contract.
Lees verder

Nieuwkomer Marieke Dilles verrast door werkritme in 'Thuis': "Elke dag een aflevering opnemen, daar was ik vooraf bang voor"
In 'Thuis' sterven al eens personages en dus is er ook nood aan nieuw bloed. Zo maakt actrice Marieke Dilles (35) woensdagavond haar debuut in de Eén-soap. Ze speelt Vicky, de zus van Dieter, een alleenstaande mama. Marieke is vooral bekend van topfictie zoals 'De Smaak van De Keyser' en films als 'Weekend aan zee'. Waarom ze nu koos voor een soap, vertelt ze aan Jarne in een nieuwe Showbits. In primeur krijg je ook haar eerste scène te zien.
Lees verder

COLUMN. Onmiskenbaar ben ik een man. Lang sprak dat vanzelf. Nu word ik uitgelegd in een voetnoot
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Ans Persoons, schepen in Brussel
Lees verder

"Dit keer wél de juiste wissel": onze Rode Duivelswatcher vertelt waarom Eden Hazard met zijn gouden invalbeurt een sluimerend brandje bluste
Afgelopen weekend zei hij op de bank iets controversieel tegen ploegmaat Lucas Vázquez. Eén Spaans medium pikte het op, maar vooraleer de brand uit kon slaan, heeft Eden Hazard die al geblust met een gouden invalbeurt tegen Celtic (0-3). De triomfavond van een pompier Hazard zoals onze Rode Duivelswatcher die beleefde: "Is er misschien een liplezer in de zaal?"
Lees verder

Zeldzaam schouwspel tijdens onweer boven Zuid-West-Vlaanderen toont ontstaan supercell
Veel mensen spotten dinsdagavond een uitzonderlijke wolkenformatie boven Zuid-West-Vlaanderen. Het weerfenomeen werd onder meer in Bissegem en Roeselare gefotografeerd. En het werd ook gefilmd, in Wielsbeke, zo meldt NoodweerBenelux. Het toont wellicht het ontstaan van een supercell, met aan de voorzijde een shelfcloud.
Lees verder

OVERZICHT. KV Mechelen huurt Verstraete van Antwerp - FIFA buigt zich over Standard-transfer - Zulte Waregem haalt nog vier spelers
Ook de Belgische zomermercato is onherroepelijk dicht. Westerlo sloeg z'n slag door Nacer Chadli op de slotdag aan te trekken en Birger Verstraete wisselde nog van club. Ook Standard en Zulte Waregem waren actief op de transfermarkt. Herlees hieronder nog een keer alle transfers.
Lees verder

LIVE. Jan Breydel niet uitverkocht, uitvak wel - Mignolet: "Overwintering is een uitdaging, geen verplichting"
Vanavond opent Club Brugge z'n Champions League-campagne met een thuiswedstrijd tegen het Duitse Leverkusen. "Dat ze een minder moment hebben in de competitie, gaat geen invloed hebben", zegt coach Carl Hoefkens. Hoe start blauw-zwart? Volg de aanloop en uiteraard de match zelf hieronder. De wedstrijd is ook te bekijken op VTM2. De uitzending start om 20u35.
Lees verder