Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 2 september 2022

Biden waarschuwt in tv-toespraak voor aanvallen op democratie: “Ziel van het land staat op het spel”

HLN
Biden waarschuwt in tv-toespraak voor aanvallen op democratie: "Ziel van het land staat op het spel"
Joe Biden heeft in een tv-toespraak hard uitgehaald naar de Republikeinse MAGA-beweging. De Amerikaanse president begon donderdagavond in Philadelphia, waar de democratie van het land min of meer ontstond, met een speech waarin hij vooruitblikte op de cruciale tussentijdse verkiezingen die in november gehouden worden. "De ziel van het land" staat dan op het spel, aldus Biden.
Lees verder

Serena en Venus Williams verliezen dubbelspel
Serena en Venus Williams hebben hun eersterondepartij in het vrouwendubbelspel op de US Open verloren van het Tsjechische duo Lucie Hradecka en Linda Noskova. De zussen verloren met 7-6 (7/5) 6-4 in het Arthur Ashe Stadium, het grootste tennisstadion ter wereld.
Lees verder

Serena en Venus Williams verliezen dubbelspel in eerste ronde US Open
Serena en Venus Williams hebben hun eersterondepartij in het vrouwendubbelspel op de US Open verloren van het Tsjechische duo Lucie Hradecka en Linda Noskova. De zussen verloren met 7-6 (7/5) 6-4 in het Arthur Ashe Stadium, het grootste tennisstadion ter wereld.
Lees verder

Serena en Venus Williams verliezen dubbelspel US Open
Serena en Venus Williams hebben hun eersterondepartij in het vrouwendubbelspel op de US Open verloren van het Tsjechische duo Lucie Hradecka en Linda Noskova. De zussen verloren met 7-6 (7/5) 6-4 in het Arthur Ashe Stadium, het grootste tennisstadion ter wereld.
Lees verder

Somers blokkeert privatisering van Zorgbedrijf Antwerpen
Ook een tweede poging van het Antwerpse stadsbestuur om een deel van de publieke woon-zorgcentra te privatiseren loopt spaak. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) heeft de plannen niet goedgekeurd. Dat schrijft De Morgen vandaag.
Lees verder

Argentijnse vicepresident Kirchner ongedeerd na mislukte aanslag
Een man heeft donderdagavond (lokale tijd) geprobeerd een aanslag te plegen op de Argentijnse vicepresident Cristina Fernández de Kirchner. Hij richtte van dichtbij een pistool op haar, maar dat ging niet af. Kirchner bleef ongedeerd, de man is aangehouden. Volgens Argentijnse media gaat het om een 35-jarige Braziliaan.
Lees verder

Brouwerijen geraken niet aan prik voor bier en frisdrank: "Doet Poetin ons straks plat water drinken?"
De oorlog in Oekraïne veroorzaakt een tekort aan CO₂ en dat zet de drankenindustrie onder stress. Zelfs San Pellegino heeft er onder te lijden. "Vanaf dinsdag kunnen we niet meer brouwen", klinkt het in Melle bij Brouwerij Huyghe. Ook ook andere Vlaamse brouwers staan met hun rug tegen de muur. Doet Poetin ons straks plat water drinken?
Lees verder

Fiscus legt beslag op loon Sihame El Kaouakibi: politica krijgt al vier maanden geen parlementaire wedde meer
Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi krijgt al vier maanden geen parlementaire wedde meer uitbetaald. Dat nieuws is bevestigd aan de onderzoeksredactie van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws. Het is de fiscus die bewarend beslag laat leggen op het loon van de ex-Open Vld'ster. "Dit is een procedure voor de sukkelaars."
Lees verder

Kan de energiecrisis ook nog meevallen? Experts kijken door hun roze bril en zien ook vijf gunstige scenario's
Optimisme is onze morele plicht en dus kijken we ook eens met een roze bril naar de energiecrisis. Waar moeten we op hopen om zonder kleerscheuren en zonder lege portemonnee de winter door te komen? Experts zien vijf gunstige scenario's die de prijzen afkoelen.
Lees verder

Ouders van baby die bij onthaalmoeder overleed ontroostbaar: "Er is íets in zijn bedje gebeurd. Maar wat?"
"Natúúrlijk moeten we weten wat er is gebeurd", zeggen de ouders van het baby'tje van 8 maanden dat dinsdag overleed bij de onthaalmoeder in Eernegem. Tegelijk benadrukken ze dat ze de vrouw niet met de vinger wijzen. "Onze kindjes waren er graag en we hadden geen enkele klacht. We zouden het verschrikkelijk vinden als ze nu in een slecht daglicht komt te staan."
Lees verder

Remco Evenepoel heeft het van geen vreemden, da's goed te zien op deze foto uit 1945
De gelaatstrekken zijn treffend, de positie op de fiets bijna identiek. Als je vluchtig naar de zwartwitfoto kijkt, zou je denken dat Remco Evenepoel met instagramfilters heeft gespeeld. Maar het is géén beeld van de rodetruidrager in de Ronde van Spanje, het is... zijn overgrootvader. Frans Van Eeckhout (†2007) werd op het einde van Wereldoorlog II drie keer Belgisch kampioen op de piste. Zijn zoon Eduard (72), Remco's opa langs moederskant én voormalig jeugdvoetballer bij RSC Anderlecht - net als zijn kleinzoon -, vertelt het verhaal.
Lees verder

Woekerwinsten aanpakken: makkelijker gezegd dan gedaan, maar de gas- en stroomprijs loskoppelen kan oplossing zijn
In de strijd tegen de hoge energieprijzen gaan politiek steeds meer stemmen op voor een grondige hervorming van de elektriciteitsmarkt, waarbij de stroomprijs losgekoppeld wordt van de gasprijs. Als het al zover komt, wordt dat een technische en complexe opdracht.
Lees verder

Nooit eerder zoveel BAM's in Vlaanderen: "We zien aan de lopende band veertigplussers"
Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om Bewust Alleenstaande Moeder (BAM) te worden. Dat blijkt uit cijfers van UZ Gent, UZ Brussel, ZNA Middelheim en UZ Leuven. Tegenover voor corona zijn er een derde meer aanvragen, en vergeleken met vijf jaar geleden gaat het bij sommige centra over een verdubbeling. In Brussel en Antwerpen spreken ze zelfs over een verdubbeling van het aantal dubbele donaties. Een BAM getuigt: "Ik had véél liever de liefde gevonden, maar mijn klok tikte."
Lees verder

ONZE OPINIE. "Door het gedicht te bannen, zag iedereen de boodschap. En die is terecht. Leve handenarbeid"
Hoe dwaas is het om het gedicht van de Antwerpse stadsdichter Ruth Lasters te bannen. Want hoe terecht is de boodschap van dat gedicht. Of is het omgekeerd? Hoe slim is het om het te bannen, nu heeft iedereen buiten Antwerpen dit pamflet gezien — het befaamde streisandeffect. Een literair hoogstandje is het schrijven van Lasters niet. Maar de algemene boodschap? Ja, die slaat nagels met koppen. Herwaardeer de beroepsopleiding. In tijden van renovatiedrift is het bovendien broodnodig.
Lees verder

Belgische loonkostenhandicap nadert de 2 procent
De loonkostenhandicap van België bereikt bijna 1,9 procent. Dat bericht de krant L'Echo vandaag op basis van een rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven over de macro-economische situatie en de inflatie.
Lees verder

Einde voor zieltogend Makro in zicht?
Makro Cash & Carry Belgium heeft gerechtelijke bescherming gevraagd tegen schuldeisers. De keten boven de Makro- en Metro-winkels wil op die manier de groep splitsen, om de levensvatbare delen - lees: de Metro-winkels - te kunnen verkopen. Makro lijkt ten dode opgeschreven. Alle winkels blijven voorlopig open.
Lees verder

Demir: Vlaanderen bespaarde tussen 2014 en 2020 meeste energie van alle gewesten
Vlaanderen is er als enige gewest in geslaagd zijn doelstelling op het vlak van energiebesparing tegen 2020 te halen. Vlaanderen moest volgens de Europese energie-efficiëntierichtlijn 47,75 MWh aan energie besparen en bleek op het einde van de rit die doelstelling met 9 procent te hebben overschreden. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir vandaag.
Lees verder

Meer aanvragen voor verlaging sociale bijdragen
Steeds meer zelfstandigen vragen een vermindering van hun sociale bijdragen aan. In de eerste twee kwartalen ging het om zowat 7,2% van de ondernemers, leert een onderzoek bij 220.000 zelfstandigen bij de socialedienstengroep Liantis.
Lees verder

WEERBERICHT. Bewolkte dag met lokaal buien met mogelijk een donderslag, temperaturen tot 27 graden
Vandaag wisselen zon en wolken elkaar af. In de namiddag wordt het bewolkter vanaf het zuidwesten en op het einde van de namiddag kunnen er in de streken nabij de Franse grens een paar lokale buien vallen, eventueel met enkele donderslagen. Het wordt vrij warm met maxima van 22 graden in de Hoge Venen tot plaatselijk 27 graden in het centrum en de Kempen. De wind is overwegend matig uit zuidoost. Tegen de avond wordt de wind zwak tot matig uit oost. Dat meldt het KMI.
Lees verder

"Eindelijk (weer) een echte leider bij paars-wit": onze chef voetbal stelt vast dat Jupiler League ook voor Jan Vertonghen een reddingsboei is
De Jupiler Pro League is niet louter een opleidingscompetitie. We zijn ook de reddingsboei voor onze (g)oude(n) generatie. Onze chef voetbal over de komst van Jan Vertonghen naar Anderlecht. "Vincent Kompany kreeg destijds de sleutels van Royal Sporting Club Anderlecht in handen. Jan Vertonghen krijgt de kleedkamer."
Lees verder