Doorgaan naar hoofdcontent

België en 14 andere EU-landen willen nog deze week voorstel voor algemeen gasprijsplafond

HLN
België en 14 andere EU-landen willen nog deze week voorstel voor algemeen gasprijsplafond
Vijftien Europese lidstaten, waaronder België, willen dat de Europese Commissie nog deze week een voorstel op tafel legt voor de invoering van een algemeen prijsplafond op gas, zodat de ministers van Energie dat vrijdag kunnen bespreken op hun spoedberaad. Belga kon de brief dinsdagavond inkijken.
Lees verder

Geen alledaags beeld: auto rijdt van de brug en blijft kaarsrecht staan in Berchem
Een ongeval op de Grotesteenweg in Berchem heeft voor opmerkelijke beelden gezorgd. Ter hoogte van de Mechelsebrug ging het voor een personenwagen even mis.
Lees verder

Voetballers Iran steunen demonstranten en vrouwen met protest tijdens duel met Senegal
De voetballers van de nationale ploeg van Iran hebben voorafgaand aan de oefeninterland tegen Senegal geprotesteerd tegen het geweld in hun land. De spelers kwamen in Oostenrijk het veld op in volledig zwarte jassen over hun wedstrijdshirt, zodat het logo van de nationale bond niet te zien was tijdens het volkslied. De voetballers lieten zo hun onvrede blijken over de vaak harde manier waarop de religieuze politie in Iran optreedt tegen demonstraties in het land.
Lees verder

Brazilië walst Tunesië plat, Richarlison krijgt banaan naar hoofd gegooid
Brazilië heeft in het Parc des Princes in Parijs met weinig moeite zijn vriendschappelijke confrontatie tegen Tunesië gewonnen. De Goddelijke Kanaries wonnen met 5-1, maar de Tunesische supporters eisten op schandalige wijze de hoofdrol op. Die gooiden onder meer een banaan op het veld richting spits Richarlison en schenen met lasers op de Braziliaanse spelers.
Lees verder

Zelensky: "Onmogelijk om met Rusland te onderhandelen na referenda"
Kiev kan geen gesprekken voeren met Moskou nadat in vier Oekraïense regio's referenda over de annexatie zijn gehouden. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky verklaard aan de Verenigde Naties. Volgens de Russische bezetters stemde een "overgrote meerderheid" voor de annexatie.
Lees verder

Iraanse vrouwenrechtenactivist Faezeh Hashemi aangehouden wegens "aanzetten tot protest"
In Iran is dinsdag Faezeh Hashemi, de dochter van oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani, opgepakt omdat ze tot protesten zou hebben aangezet. Dat meldt het Iraanse persbureau Tasnim.
Lees verder

"Meer referenda in Oekraïne" na pro-Russische 'overwinning' in bezette gebieden
Rusland verwacht dat er nog meer referenda in Oekraïne zullen volgen. Dat verklaarde de Russische VN-ambassadeur dinsdag in de VN-Veiligheidsraad. "Dit proces zal doorgaan als Kiev zijn fouten niet erkent en zich niet laat leiden door de belangen van het eigen volk", aldus Vasili Nebenzja
Lees verder

Aantal moorden in Nederland stijgt licht naar 126
Het aantal moorden bij onze noorderburen is vorig jaar licht gestegen tot 126. Er werden vijf mensen meer gedood dan in 2020. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, het Nederlandse bureau voor de statistiek.
Lees verder

ONZE OPINIE. "Veto's vliegen in het rond. Maar de egelstelling helpt niet. Een beetje Vlaamse oorlog? Er woedt een echte, daarbuiten!"
Niet alleen een gasleiding kan gesaboteerd worden, dat kan ook met regeringen gebeuren. De emoties laaien nog altijd hoog op. Grote woorden vallen. Een complete vertrouwensbreuk. Terwijl Sammy Mahdi (CD&V) op televisie over de rode lijn 'kinderbijslag' spreekt, steekt men elders ook de stekels op: nu krijgt hij niks meer. Intussen lacht CD&V-Kamerlid Nawal Farih - nipt geen minister - op Instagram met de reanimatie van de Vlaamse regering. Grappig? Misschien wanneer niet zoveel mensen wachten op iets van de Vlaamse overheid om hen te helpen. Daarom denk je nu vooral: wees volwassen.
Lees verder

Superjacht gesanctioneerde Rus geveild voor ruim 39 miljoen euro: inclusief zwembad en bioscoop
Een superjacht dat voorheen eigendom was van de gesanctioneerde Russische zakenman Dmitrij Pumpianski is geveild voor een bedrag van ruim 39 miljoen euro, heeft een rechtbank in Gibraltar dinsdagavond gemeld. Voor verschillende toevoegingen aan het jacht, zoals benodigdheden voor de opslag van wijn en andere alcohol aan boord, is bovendien nog een aanvullend bedrag van ruim een half miljoen euro geboden.
Lees verder

Stroom valt uit in heel Cuba, deels door orkaan Ian
In heel Cuba is deels als gevolg van orkaan Ian de stroom uitgevallen, meldt Lázaro Guerra, de technisch directeur van het staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het elektriciteitsnet. Volgens staatsmedia wordt de stroomuitval veroorzaakt door een storing in het nationale elektriciteitssysteem, die deels is veroorzaakt door de orkaan.
Lees verder

Von der Leyen belooft "krachtigst mogelijke reactie op sabotage Nord Stream"
De Europese Unie belooft de "krachtigst mogelijke reactie" op de "sabotage" van pijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen verklaard.
Lees verder

Hoe geraakt de Vlaamse regering nog uit deze impasse? "Dit voelt als een Marrakechpact 2.0"
Hoe kan de Vlaamse regering uit de grootste crisis sinds haar aantreden geraken? Zelfs àls het dossier rond het Groeipakket ontmijnd wordt, heeft CD&V een vertrouwensbreuk geslagen met haar coalitiepartners. "De christendemocraten hebben hun trainer helemaal in zijn blote gezet naast het veld. Dat doe je niet in een ploeg."
Lees verder

Delhaize opent grootste wijnbottelarij van Benelux: jaarlijkse productie verdubbeld
Delhaize, een van de grootse wijnverkopers van het land, heeft een nieuwe wijnbottelarij geopend in ons land. Met een bottelcapaciteit van 36 miljoen liter per jaar is het de grootste van de Benelux. "Wijn is een groeimarkt, vooral in het prijssegment tot 7 euro de fles."
Lees verder

240.000 Belgen wachten al maanden op eindafrekening energie: "Geen idee wanneer en hoeveel ik moet betalen"
Bijna een kwart miljoen Belgische gezinnen wacht al maanden op z'n jaarafrekening voor energie. Ondertussen blijven ze in het ongewisse over wanneer de factuur uiteindelijk komt en hoeveel ze zullen moeten betalen. "Zo komen nóg meer mensen in de problemen", klinkt het.
Lees verder

Dé vraag die op ieders lippen brandt: welke grote ronde rijdt Evenepoel in 2023? "Remco's hart klopt wellicht voor de Tour"
Het land is in extase na de wereldtitel van Remco Evenepoel (22). Getuige het feestelijk onthaal na zijn terugkeer uit Australië. Tegelijk brandt dé vraag op ieders lippen: welke grote ronde rijdt hij in 2023? "Word je als wereldkampioen niet verwacht om naar de Tour te gaan?"
Lees verder

Assisen. Beschuldigde na urenlange uiteenzetting van speurders: "Na de feiten had ik een pintje nodig"
Tweede procesdag gewijd aan het gevoerde onderzoek naar de camping-moord. "Het duurde maanden om de wisselende en tegenstrijdige verklaringen van beschuldigden te bundelen", getuigde onderzoeksrechter Koen WIttouck. Tot vandaag spreken ze elkaar tegen.
Lees verder

Brugse zwanenpopulatie in twee jaar tijd gehalveerd: "Als er nog elf zwanen sterven, daalt er vloek neer over Brugge"
De bekende zwanen op de Reien in Brugge zijn getroffen door vogelgriep. Acht dieren overleden al en daardoor zijn ze nog maar met 62. Een halvering in amper twee jaar tijd. Volgens een eeuwenoude legende mogen er in Brugge nooit minder dan 52 zwanen rondzwemmen. Anders zou er een vloek over de stad neerdalen. En die ondergrens komt nu plots gevaarlijk dichtbij. "We zullen er alles aan doen om de legende in ere te houden en dus meer dan 52 zwanen te houden", klinkt het.
Lees verder

Stel vrijdag uw energievragen live aan het HLN Energiepanel
Er is vandaag maar één gespreksonderwerp dat altijd en overal terugkomt: de energiefactuur. We kunnen bij HLN de energiecrisis helaas niet oplossen, maar we kunnen, samen met onze experts, wel een antwoord geven op uw energievragen. Daarom organiseren we op vrijdag 30 september de HLN Energiedag. Van 7u tot 13u beantwoordt het HLN Energiepanel uw vragen live in de app van HLN.
Lees verder

Influencers moeten dan toch niet hun privéadres delen op sociale media
Influencers, die regelmatig reclame maken voor bedrijven op sociale media, zullen dan toch niet hun privéadres moeten delen op hun profielen. Dat zegt het kabinet van staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) aan onze redactie. De tijdelijke oplossing die werd bedacht in samenwerking met de sector lost echter het fundamentele probleem niet op.
Lees verder