Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 18 augustus 2022

Zeventien ‘vergeten’ slachtoffers van Borealiswerf dreigen op straat te belanden

Zeventien 'vergeten' slachtoffers van Borealiswerf dreigen op straat te belanden

Zeventien slachtoffers van economische uitbuiting op de bouwwerf van chemiebedrijf Borealis worden nog altijd onder druk gezet door onderaannemer Irem. Daarbovenop besloot burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat het pand waar ze verblijven ontruimd moet worden. Zonder oplossing zijn de slachtoffers volgende week dakloos.

Lees verder

Bereidt u zich voor op een dure/koude winter?

De gas- en elektriciteitsprijzen kennen ongeziene hoogten. Dit najaar belooft voor velen duur te worden. Breekt u zich daarover al het hoofd en hoe bereidt u zich voor? Laat het ons graag weten via binnenland@standaard.be.

Lees verder

Broer (27) van drugscrimineel neergeschoten in Hoboken: dader belde aan en opende vuur

In Hoboken is dinsdagavond een 27-jarige man ernstig gewond geraakt bij een schietpartij op de Lageweg. De dader zou aangebeld hebben en vervolgens meteen geschoten hebben. Alles wijst op een conflict in het drugsmilieu. Het Antwerps parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor poging moord.

Lees verder

Passagiers ontsnappen uit door vuur omsingelde trein in Spanje

Een trein die op weg was van Sagunto naar Zaragoza raakte verzwolgen door een bosbrand in het noordoosten van Spanje. Twintig passagiers liepen brandwonden op, toen ze de ramen van de trein kapotsloegen om te ontsnappen.

Lees verder

Nafi Thiam start zevenkamp als derde, Vidts is tweede

Titelverdedigster Nafi Thiam is degelijk begonnen aan de zevenkamp op het Europees kampioenschap atletiek in het Duitse München.

Lees verder

Duitse bondskanselier kritisch voor Palestijnse president na verwijt tegen Israël

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz uitte woensdag op Twitter kritiek op de uitspraken van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De president verweet Israël al 'vijftig holocausts' te hebben gepleegd tegen de Palestijnse bevolking.

Lees verder

Waterfactuur wordt weer duurder: wie heeft het duurste kraanwater?

De Vlaamse waterbedrijven plannen, gespreid over zes jaar, tariefverhogingen tot 20 procent, boven op de kosten voor riolering en de zuivering van het afvalwater. Hoe duur is uw waterfactuur?

Lees verder

Diesel en stookolie worden duurder

De maximumprijzen van diesel aan de pomp en stookolie zullen vanaf donderdag stijgen. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie.

Lees verder

Van Langenhove stoomt door, terwijl niemand bij Vlaams Belang hem wil of durft terug te fluiten

Na zijn pleidooi voor een 'wetenschappelijk experiment met alleen etnische Vlamingen' stoomt Van Langenhove vandaag door met dromen over een 'controlestad'. Intussen houdt Vlaams Belang zich collectief op de vlakte.

Lees verder

Walvissen cirkelen tussen paddle boarders in Argentinië

In het zuiden van Argentinië kregen twee paddle boarders de verrassing van hun leven. De Argentijnen werden omsingeld door twaalf walvissen bij de badplaats Monte Hermoso. De dieren komen vaak voor in dat gebied.  

Lees verder

Tweet van Elon Musk over aankoop Manchester United was 'een grap'

Elon Musk, 's werelds rijkste persoon, stuurde woensdagochtend het bericht de wereld in dat hij de Engelse voetbalclub Manchester United zou kopen. In een tweet later op de dag vertelde hij dat hij een grapje had gemaakt.

Lees verder

Nairo Quintana wordt geschrapt uit Tour-uitslag na vondst verboden pijnstiller in bloedwaarden

Een kleine maand na het einde van de Tour de France moet Nairo Quintana zijn zesde plaats in het klassement afstaan. In een persbericht communiceerde de UCI dat er afwijkende waarden in het bloed van de Colombiaan werden gevonden. Het gaat om de verboden pijnstiller Tramadol. Quintana, die gisteren nog zijn contract bij Arkéa-Samsic verlengde, wordt wel niet geschorst.

Lees verder

Kevin Borlée gelooft fit te raken voor 4x400 meter

Kevin Borlée gelooft nog in zijn deelname aan de estafette op de 4x400 meter op het EK atletiek in München. Dat liet hij weten op Instagram.

Lees verder

Opnieuw minder dan honderd coronapatiënten op intensieve zorg

De coronacijfers blijven dalen. Het aantal patiënten dat met of door een covidbesmetting op een afdeling intensieve zorg is terechtgekomen, is in een week tijd met 21 procent afgenomen. Er worden nog 94 IC-bedden bezet door coronapatiënten, blijkt uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Zware regenbui zet straten en winkels in Gent onder water

Een lange, intense regenbui heeft woensdagmiddag in verschillende wijken in Gent voor wateroverlast gezorgd. Tussen 13.30 en 14.30 uur kreeg de brandweer zowat 130 oproepen, voornamelijk voor ondergelopen kelders maar ook andere noodoproepen. 

Lees verder

Energieprijzen breken records, maar het kan nog altijd erger

In België hebben we al gepeperde energierekeningen, maar de situatie in buurland Frankrijk doet vrezen voor nog erger. 'We moeten dringend maatregelen nemen.'

Lees verder

624 vastgestelde besmettingen met apenpokken in ons land

In België zijn nu al 624 bevestigde gevallen van apenpokken gemeld. Dat blijkt uit cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Wereldwijd zijn nu meer dan 35.000 gevallen gemeld.

Lees verder

Britten staan 's winters uren in de rij voor een zomerhuisje op het strand

Strandhuisjes zijn voor Britten het symbool van een geslaagde vakantie aan zee. De prijzen van de populaire vakantiehuisjes stijgen dan ook razendsnel.

Lees verder

Kremlin lokt soldaten naar Oekraïne met patriottisme en geld

Rusland is bezig met een 'schaduwmobilisatie' van vrijwillige rekruten. 'Ze tekenen voor een enkele reis naar het slachthuis', zegt een Petersburgse activist.

Lees verder

Luxesector beleeft gouden tijden ondanks oorlog en inflatie

Terwijl modale gezinnen zich zorgen maken over dalende koopkracht en stijgende energiefacturen, gaat het de rijken voor de wind. Ze blijven gretig dure spullen kopen.

Lees verder

Van Peteghem belooft 70 miljoen euro extra om drugs op te sporen in haven van Antwerpen

De federale regering belooft 70 miljoen euro aan extra middelen voor de douane om drugstrafiek aan te pakken. 'Operatie Sky heeft mooie resultaten opgeleverd, maar we hebben de ketting van de drugstrafiek niet gebroken.'

Lees verder

Mysterieuze 'jacuzziboorder' maakt gaatjes in bubbelbaden: 'Water dient om te drinken'

Het Franse stadje Gérardmer kreunt onder de droogte. Dat toeristen er ongestoord hun zwembaden en jacuzzi's kunnen vullen terwijl inwoners op water moeten besparen, veroorzaakt spanningen.

Lees verder

Ieper zet extra politie in tijdens weekend van IJzerwake

Het stadsbestuur van Ieper trommelt extra politieagenten op voor het weekend van 27 augustus. Dat is het weekend van de IJzerwake, maar ook van het intussen verboden festival Frontnacht. Hun vergunning werd geschrapt omdat er neonazistische groepen op de affiche stonden.

Lees verder

De stekker eruit: sterren hebben genoeg van bagger op sociale media

Wie post op sociale media krijgt niet alleen positieve commentaren, maar ook heel wat trollen op zijn pad. Zelfs voor beroemdheden wordt het dan al eens te veel. Acteur Tom Holland is de laatste in een rij sterren die zijn accounts verwijdert.

Lees verder

'Jongens, begin loopgraven te graven'

Hoe raakten de VS er zeker van dat Rusland Oekraïne massaal zou binnenvallen en waarom dachten de Fransen en Duitsers dat de Amerikanen overdreven? The Washington Post maakt een indruk­wekkende reconstructie van de 'weg naar de oorlog'.

Lees verder

Stefan Bissegger verrast topfavorieten Ganna en Kung op EK tijdrijden, Rune Herregodts finisht twaalfde

Stefan Bissegger is de nieuwe Europese kampioen tijdrijden. Hij haalde het met miniem verschil voor zijn landgenoot Stefan Kung en wereldkampioen Filippo Ganna. Rune Herregodts sloot zijn Europees kampioenschap af op een verdienstelijke twaalfde plaats.

Lees verder

Stichter De Crem-dynastie overleden

Jan De Crem, vader van Pieter, is overleden. Hij was onder meer 36 jaar lang burgemeester van Aalter.

Lees verder

Verschillende gewonden bij explosie in moskee in Kaboel

Officiële bronnen bevestigen dat er een grote explosie was in een moskee in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Nieuwszender Al Jazeera citeert onofficiële bronnen die spreken over twintig doden.

Lees verder

Fenomenale tijd van Femke Bol op de 400 meter

De Nederlandse Femke Bol won gisteravond de 400 meter op het EK atletiek in München. Ze liep met 49.44 een fenomenale tijd. Cynthia Bolingo werd zevende. Kort voordien was Dylan Borlée knap vijfde geworden in de finale van de 400 meter bij de mannen.

Lees verder

Gerechtshof in Florida vindt 16-jarige 'niet volwassen genoeg' voor abortus

Een hof van beroep in de Amerikaanse staat Florida ontzegt een 16-jarig meisje het recht op een abortus, omdat ze daar 'niet volwassen genoeg' voor zou zijn. De tiener heeft zelf aangegeven 'niet volwassen genoeg te zijn om voor een kind te zorgen'.

Lees verder

Banken boeren goed: krijgt de spaarder iets terug?

Het is crisis voor iedereen. De oorlog in Oekraïne maakt het leven duurder, kijk maar naar uw energiefactuur, naar uw winkelmandje, naar uw vliegtuigtickets, naar de huizenprijzen. Geld dat op je spaarboekje staat, wordt met de dag minder waard. Maar één wereldje boert absoluut niet slecht: de bankensector.

Lees verder

Amerikaanse apotheekketens veroordeeld tot miljoenenboete voor opioïdencrisis

Walmart, Walgreens en CVS pharmacies zijn woensdag door een rechter in de noordelijke Amerikaanse staat Ohio veroordeeld tot het betalen van 650,6 miljoen dollar aan twee lokale districten, voor hun rol in de opioïdencrisis.

Lees verder

Stichting van Brad Pitt moet miljoenen betalen aan huiseigenaren in New Orleans

De Make It Right Foundation van Brad Pitt heeft een schikking getroffen van 20,5 miljoen dollar (ruim 20 miljoen euro) getroffen met 107 huiseigenaren in de Amerikaanse stad New Orleans.

Lees verder

Hier en daar nog kans op lokale buien

Na het oplossen van het ochtendgrijs krijgen we donderdag wisselend bewolkt weer, met kans op enkele lokale buien. De temperaturen schommelen tussen 22 en 26 graden, meldt het KMI.

Lees verder

Opnieuw schietpartij in buurt van Antwerps Centraal Station

In de buurt van het Centraal Station in Antwerpen heeft in de nacht van woensdag op donderdag een schietpartij plaatsgevonden. Dat bevestigt de Antwerpse politie donderdagochtend aan persbureau Belga.

Lees verder

Organisatie Frontnacht gaat niet in beroep tegen intrekking vergunning, maar vraagt wel schadevergoeding

De organisatoren van het extreemrechtse muziekfestival Frontnacht, dat normaal gezien eind augustus zou plaatsvinden in Ieper, gaan niet in beroep tegen de intrekking van de vergunning. Dat zei organisator Wim De Wit op Radio 2. Er zal wel een schadevergoeding voor de gemaakte kosten worden gevraagd.

Lees verder