Doorgaan naar hoofdcontent

Wil u energiezuinig renoveren in een appartement met/zonder steun van uw buren?

Wil u energiezuinig renoveren in een appartement met/zonder steun van uw buren?

Nu de elektriciteit- en gasprijzen dag na dag nieuwe hoogtes verkennen, bestuderen veel eigenaars met welke ingrepen ze hun woning energiezuiniger kunnen maken. Voor wie in een appartement woont - met altijd een gemeenschappelijk dak en vaak ook een gedeelde stookolie- of gasketel - betekent dat vaak het begin van een lang traject om alle buren mee in het bad te krijgen. De Standaard zoekt getuigenissen van appartementsbewoners die hier ervaring mee hebben.

Lees verder

Nick Kyrgios verschijnt in oktober voor gerecht in Australië

Tennisser Nick Kyrgios verschijnt pas in oktober in Canberra in zijn thuisland Australië voor de rechter wegens een aanklacht voor slagen en verwondingen in een vorige relatie.

Lees verder

Minder medailles voor Team Belgium op EK in München, maar nog geen zorgen voor Parijs 2024

Dit is het podium van de afgelopen Europese kampioenschappen in München, de Europese strijd in negen sporten: goud voor gastland Duitsland met 60 medailles waarvan 26 keer goud; zilver voor Groot-Brittannië (60 medailles, 24 keer goud), brons voor Italië (51 medailles). België staat achttiende (tien medailles, drie keer goud). Op de vorige editie stonden we elfde (19 medailles, 6 keer goud). Enkele conclusies na München 2022.

Lees verder

Verrassende wending: Didier Lamkel Zé kan naar KV Kortrijk

Didier Lamkel Zé (25) staat op het punt om Antwerp te verlaten, maar kan in België blijven. KV Kortrijk staat te popelen om de Kameroener vast te leggen.

Lees verder

Extreemrechtse Italiaanse kandidaat-premier deelt beelden van verkrachting

De omstreden uiterst rechtse Giorgia Meloni heeft beelden gedeeld waarop te zien is hoe een Guineese asielzoeker een Oekraïense vrouw verkracht in een Italiaans stadje. Ze wil zo haar anti-immigratiestandpunten in de verf zetten in de aanloop naar de verkiezingen.

Lees verder

'Hongaarse meteorologen ontslagen na foute weersvoorspelling'

Twee topfiguren van de Hongaarse weerdienst OMSZ worden de laan uitgestuurd. Volgens de oppositie omdat ze foutief stormweer voorspelden bij een grote vuurwerkshow in Boedapest.

Lees verder

Webb-telescoop maakt ongeziene beelden van Jupiter: 'Planeet nog nooit zo gezien'

De James Webb-telescoop nam in juli enkele ongeziene foto's van de gasreus Jupiter. De stormen, de ringen rond de planeet en enkele manen werden nog nooit zo helder in beeld gebracht. 'We hebben Jupiter nog nooit zo gezien. Ongelooflijk,' aldus planetair astronome Imke de Pater van de Universiteit van Californië.

Lees verder

Grootverbruikers willen historisch hoge CO2-prijs verzachten

Nu de CO2-prijs met de kaap van 100 euro flirt, en de energieprijzen ongekende hoogten verkennen, komt het emissiehandelssysteem steeds meer onder vuur te liggen. 'Europa moet ingrijpen', zegt de energie-intensieve industrie.

Lees verder

Instagram wil Bereal imiteren

De snel groeiende app Bereal wordt vaak de 'anti-Instagram' genoemd. Maar bij de echte Instagram hebben ze dat anders begrepen: moederbedrijf Meta sleutelt intern aan een kopie van Bereal, lekte deze week uit.

Lees verder

Superjacht van 40 meter lang zinkt voor de Italiaanse kust

Op beelden van de Italiaanse kustwacht is te zien hoe een superjacht volledig onder water verdwijnt in de Middellandse Zee. Het veertig meter lange schip raakte in de problemen op zo'n 15 kilometer van de haven van Catanzaro. De kustwacht kon de negen personen aan boord, vier passagiers en vijf crewleden, redden. Het incident wordt momenteel onderzocht. 

Lees verder

Mogelijk nieuwe aanslag verijdeld in Antwerpen: politie vindt vuurwapen en brandbommen in wagen

De Antwerpse politie heeft maandagnacht een mogelijk nieuwe aanslag in het drugsmilieu verijdeld. Vier Nederlandse verdachten werden opgepakt.

Lees verder

Tankwagen ingereden op kantoorgebouw in Gent, vrees voor dodelijk slachtoffer

In Gent is een tankwagen ingereden op een kantoorgebouw aan het Stapelplein. Er viel vermoedelijk één dodelijk slachtoffer, er dreigt instortingsgevaar. Dat bevestigt de Gentse politie.

Lees verder

Personeel Fedasil legt werk halfuur neer: 'Het kan zo niet meer verder'

Deze namiddag om 13 uur legt het personeel van Fedasil het werk tijdelijk neer aan onder meer het aanmeldcenturm Klein Kasteeltje. Dat zegt de directrice van het aanmeldcentrum Isabelle Plumat.

Lees verder

Nederlandse Taalunie komt met nieuwe adviezen over genderbewust taalgebruik

De Nederlandse Taalunie heeft dinsdag op de website Taaladvies.net een nieuwe set adviesteksten gepubliceerd over genderbewust taalgebruik. 'Die helpen je om weloverwogen taalkundige keuzes te maken als je wilt dat een specifiek persoon, een groep of iedereen zich kan herkennen in een formulering', luidt het in een persbericht.

Lees verder

Verontwaardiging over 'spel' in Franse gevangenis

In Frankrijk is beroering ontstaan over een spel dat in de gevangenis van Fresnes werd gespeeld tussen gedetineerden, cipiers en buurtjongeren. Het gevangeniswezen had nochtans toestemming gegeven en alles is vlot verlopen, is de officiële reactie.

Lees verder

Biden heeft stiekem een topzomer

Zonder veel spektakel rijgt de Democraat deze weken het ene succes aan het andere. 'Het riekt naar competentie in Washington.'

Lees verder

Brussels Airlines wil uitbreiden

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines wil uitbreiden, met meer vliegtuigen en meer personeel. Er zijn al vacatures gepubliceerd en er liggen meerdere groeiscenario's op tafel. Dat is vernomen bij de luchtvaartmaatschappij.

Lees verder

Adil en Bilall over geschrapte 'Batgirl': 'Het lag niet aan ons, vertelde Warner'

Dat 'Batgirl' begin augustus werd geschrapt, leidde tot heel wat teleurgestelde reacties. Niet het minst bij regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah. Tijdens een interview op Tiktok bij de Franse website Skript.fr gaan ze daar dieper op in.

Lees verder

Wat is de ziekte van Hirschsprung? 'Vlak na de bevalling merkten we dat er iets mis was'

De zoon van Sara Vermassen (33) en Kobe Ilsen (40) wordt onderzocht op de ziekte van Hirschsprung. Het koppel is op zoek naar lotgenoten. Kelly Defrayn (30) zat vijf jaar geleden met dezelfde zorgen.

Lees verder

Oekraïense onafhankelijkheidsdag maakt Kiev extra nerveus

Het wordt een sobere herdenking van Oekraïnes onafhankelijkheid op woensdag. Grote parades blijven uit door angst voor Russische aanvallen. 'Het kan erg lelijk worden' , waarschuwt Oekraïens president Volodimir Zelenski.

Lees verder

Aleksandr Doegin tijdens uitvaart: 'Mijn dochter stierf voor Rusland'

In Moskou vond dinsdagmorgen een herdenkingsplechtigheid plaats voor Daria Doegina. De 30-jarige Russische overleed afgelopen weekend bij een bomaanslag. Haar vader Aleksandr Doegin, de ultranationalistische filosoof die al langer pleit voor de opdeling van Oekraïne, nam even het woord tijdens de plechtigheid.  

Lees verder

Ultraloper sterft tijdens Ultra-Trail du Mont-Blanc

Een Braziliaanse ultraloper is verongelukt tijdens de Ultra-Trail du Mont-Blanc in Frankrijk, zo laat de organisatie weten.

Lees verder

Zo 'klinkt' een zwart gat in de ruimte

Nasa is erin geslaagd om geluidsgolven van een zwart gat te vertalen. Het geluid is afkomstig van de Perseus-cluster en is zo bewerkt dat menselijke oren het kunnen horen. Volgens Nasa werden meerdere gegevens gemengd om dit geluidsfragment te bekomen.

Lees verder

'Kwalitatief brood aanbieden tegen aanvaardbare prijs wordt bijna onmogelijk'

Door de hoge energiekosten staat bij veel bedrijven het water aan de lippen. Zowel de maakindustrie als de zelfstandigen slaan alarm. 'De Europese industrie wordt langzaam gewurgd.'

Lees verder

Wat nog te doen tegen de enorme energieprijzen? 'Het enige wat nu helpt, is energie besparen'

De federale regering bekijkt extra maatregelen om de energiecrisis te verzachten, maar er is stilaan een grens bereikt aan wat de overheid kan doen. 'Morrelen aan het marktmodel zou heel anders kunnen uitdraaien dan je hoopt.'

Lees verder

Will Smiths populariteit zakte na mep op Oscars

De klap die Will Smith aan Chris Rock uitdeelde tijdens de Oscarshow schaadde zijn reputatie. De populariteit van Chris Rock kwam er dan weer ongeschonden uit. Dat blijkt uit onderzoek van ratingbureau Q Scores.

Lees verder

Wat wil Poetin nu eigenlijk in Oekraïne?

Rusland probeert aan te tonen dat de Navo niet bij machte is om het af te stoppen. Of het daarin slaagt, hangt af van de politieke wil in het Westen, zegt Philip Short. En intussen blijven de energieprijzen stijgen.

Lees verder

Katholiek Onderwijs legt nu ook bom onder eindtermen eerste graad

Katholiek Onderwijs Vlaanderen veroorzaakt opnieuw opschudding in de eindtermensaga. Na de vernietiging van de eindtermen van de tweede en derde graad, wil de koepel voor haar scholen aangepaste eindtermen in de eerste graad.

Lees verder

Privacywaakhond beraadt zich over actie tegen Forza Ninove

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) wil zich 'op korte termijn' uitspreken over de verwerking van privacygegevens van inwoners door Forza Ninove. 'We nemen de berichtgeving heel ernstig', klinkt het.

Lees verder

Primoz Roglic sprint iedereen uit het wiel op lastige aankomst in vierde rit Vuelta

Primoz Roglic heeft de vierde etappe van de Vuelta op zijn naam geschreven. De titelverdediger van Jumbo-Visma klopte Pedersen in een sprint op een lastige aankomst. Roglic neemt meteen ook de rode leiderstrui over van zijn ploegmaat Edoardo Affini.

Lees verder

Kapotte espressomachine dwingt Lufthansa-vliegtuig tot onverwachte landing

Een defecte espressomachine heeft maandagavond een Lufthansa-vliegtuig gedwongen om onverwachts te landen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij dinsdag.

Lees verder

Vijf tot tien moeilijke winters? 'Extreem' zeggen experts

Wordt onze energievoorziening de komende 5 tot 10 jaar elke winter problematisch? Volgens de premier wel. Experts zijn positiever.

Lees verder

VRT wil tegelijk Netflix én Spotify zijn om jongeren te lokken

VRT Nu wordt vanaf maandag VRT Max. Het streamingplatform wil, als een van de weinig­e in Europa, video en audio samen­brengen in één app. 'Het moet tegelijk Netflix én Spotify zijn.'

Lees verder

Peter Van de Veire krijgt ochtendshow bij Radio 2, regionale ochtendblok verdwijnt

De grootste radiozender van Vlaanderen vervangt de provinciale ochtenduitzending door een nieuwe nationale show met Peter Van de Veire, die na zijn afscheid bij MNM een doorstart maakt bij Radio 2.

Lees verder

Roger De Vlaeminck breekt drie ribben na aanrijding op fietstocht: 'Serieuze klap'

Een dag voor zijn 75ste verjaardag is Roger De Vlaeminck aangereden tijdens een fietstochtje. Hij reed op een smal baantje in de buurt van Zomergem in het Meetjesland toen hij dinsdagochtend in botsing kwam met een groepje wielertoeristen.

Lees verder

Kanselarij van premier is mogelijk gehackt, parket start onderzoek

Het federaal parket is een onderzoek gestart naar een mogelijke hacking van de servers van de Kanselarij van de eerste minister, de steundienst van premier Alexander De Croo waar heel wat gevoelige informatie wordt opgeslagen. 'Het gaat om een informatieonderzoek', aldus Eric Van Duyse, parketwoordvoerder.

Lees verder

Ook kind jonger dan 3 jaar besmet met apenpokkenvirus in ons land: 'Heel uitzonderlijk'

In België zijn nu in totaal 671 bevestigde gevallen van apenpokken gemeld, zo blijkt uit cijfers die het gezondheidsinstituut Sciensano dinsdag heeft gepubliceerd op zijn website. Voor het eerst is er ook een jong kind bij.

Lees verder

Trump 'nam meer dan 700 bladzijden vertrouwelijke documenten mee'

De Amerikaanse voormalige president Donald Trump heeft voor zijn vertrek uit het Witte Huis minstens 700 bladzijden aan geheime documenten meegenomen, waarvan sommige werden geclassificeerd onder het hoogste geheimhoudingsniveau. Dat schrijven de National Archives in een brief aan de advocaat van Trump.

Lees verder

Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar bij VN van in gevaar brengen kerncentrale Zaporizja

In de VN-Veiligheidsraad in New York hebben Rusland en Oekraïne dinsdag er elkaar opnieuw van beschuldigd de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja in gevaar te brengen.

Lees verder

Wat hebben Conner Rousseau, Jean-Luc Dehaene en Sanna Marin gemeen?

Dertigers gaan soms feesten. Als de kinderen bij oma en opa slapen, de laptop is dichtgeklapt na een werkweek en er een fles wijn is ontkurkt, dan wordt er al eens gedanst. Dat lijkt een evidentie, maar dat is lang niet voor iedereen zo. Zeker niet voor een premier.

Lees verder

Michelle Martin, ex-vrouw van Dutroux, vrijdag vrij zonder voorwaarden

Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, komt aanstaande vrijdag vrij zonder voorwaarden. Dat heeft Justitie gemeld aan de nabestaanden van de slachtoffers van Dutroux, zo blijkt dinsdagavond uit een post op de Facebookpagina van Paul Marchal.

Lees verder

Droogte legt nieuwe sporen van dinosaurussen bloot in Texas

In de bedding van een uitgedroogde rivier in de Amerikaanse staat Texas zijn mogelijk 113 miljoen jaar oude voetafdrukken van dinosaurussen tevoorschijn gekomen. Dat meldt het departement van de staat dat verantwoordelijk is voor de parken en fauna.

Lees verder

Opnieuw een warme en droge zomerdag op komst

Het belooft woensdag opnieuw een warme en droge zomerdag te worden. Het KMI voorspelt temperaturen van 26 graden aan zee tot 31 graden in het oosten van het land.

Lees verder

Canada en Duitsland sluiten waterstofovereenkomst

Op de tweede dag van het bezoek van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz aan Canada hebben beide landen een samenwerkingsovereenkomst voor de productie en het transport van waterstof gesloten.

Lees verder

Influencers mogen adres voorlopig geheim houden

Influencers worden voorlopig dan toch niet verplicht om hun adres online te zetten. De verplichting leidde de voorbije weken tot onrust bij populaire figuren op sociale media, omdat het leidde tot fans die ongewenst aan de deur stonden. De regering geeft hen daarom uitstel.

Lees verder

Wat gebeurde er precies met kleuter Dean? Gerecht houdt reconstructie om duidelijkheid te krijgen

Het gerecht plant in oktober een reconstructie in de zaak van de overleden kleuter Dean Verberckmoes. Het vierjarige jongetje werd midden januari dood teruggevonden aan de Nederlandse kust. Hoofdverdachte is Dave De Kock. Hij toonde speurders op 17 januari waar hij Deans lichaam verstopt had, maar houdt volgens onze informatie nog steeds vol dat hij de kleuter niet heeft vermoord.

Lees verder