Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 5 augustus 2022

VN-secretaris-generaal hekelt ‘stuitende hebzucht’ van olie- en gasbedrijven

VN-secretaris-generaal hekelt 'stuitende hebzucht' van olie- en gasbedrijven

Dat de grote olie- en gasmaatschappijen recordwinsten boeken dankzij de hoge energieprijzen, noemt VN-secretaris-generaal Antonio Guterres 'immoreel'.

Lees verder

Luxejacht van koning Albert en koningin Paola eindelijk verkocht

De Alpa IV, het luxejacht van koning Albert en koningin Paola, is verkocht, zo meldt Le Soir. De identiteit van de nieuwe eigenaar werd niet bekendgemaakt, al zou het gaan om een man van Turkse afkomst.

Lees verder

Franse zeiler overleeft zestien uur onder gekapseisde boot dankzij luchtbel en wetsuit

De Spaanse kustwacht kreeg maandagavond een noodmelding van een zeiler onder een gekapseisde boot. De 62-jarige man was vertrokken vanuit de Portugese hoofdstad Lissabon, maar raakte in de problemen na 26 kilometer richting het noordwesten. In de omgeving van de Spaanse gemeente Malpica de Bergantiños kapseisde de zeiler. Dankzij een luchtbel en een wetsuit kon de man het zestien uur volhouden, tot een reddingsteam erin slaagde hem uit zijn benarde positie te bevrijden.  

Lees verder

Bosbrand na explosie in munitieopslagplaats van politie Berlijn

In een bos in Berlijn is donderdagochtend een grote brand ontstaan na een explosie in een munitieopslagplaats van de Duitse politie. De brandweer meldt dat het vuur woedt in het Grunewald, in het zuidwesten van de Duitse hoofdstad.

Lees verder

Machine wekt organen tot leven in dood varken

De wachtlijsten voor orgaantransplantatie zijn lang. Amerikaanse onderzoekers komen met een nieuwe techniek aanzetten die mogelijk uitkomst kan bieden. Ze zetten een toestel in dat door zuurstofgebrek beschadigde organen herstelt.

Lees verder

Nederlander Jurgen Ekkelenkamp tekent voor vier jaar bij Club Brugge

Na Casper Nielsen legt Club Brugge nog een middenvelder vast. Jurgen Ekkelenkamp (22) tekent voor vier jaar. Intussen verkocht blauw-zwart Nsoki en is het op weg naar 100 miljoen euro inkomsten dit seizoen.

Lees verder

Advocaten van complotdenker Alex Jonas blunderen: inhoud van gsm aan tegenpartij bezorgd

In Texas loopt een rechtszaak tegen de beroemde Amerikaanse complotdenker Alex Jones, die jarenlang beweerde dat de schietpartij op de basisschool van Sandy Hook in 2012 vals was. Woensdag werd hij in de rechtbank in het nauw gedreven: zijn eigen advocaten bezorgden de inhoud van Jones' gsm per ongeluk aan de tegenpartij.

Lees verder

Brokstukken van SpaceX-raket in Australische wei

In een weiland in Australië is een stuk van een SpaceX-raket teruggevonden. Het brokstuk zou enkele weken geleden al neergestort zijn, maar werd nu pas ontdekt.

Lees verder

ING bouwt kantorennet verder af: met app en videogesprekken bankieren klanten liever thuis

De klanten van banken gaan nauwelijks nog langs op kantoor, waardoor ING haar netwerk nog verder inkrimpt. 'Klanten verkiezen de app en een videogesprek.'

Lees verder

Russische aanklager vraagt bijna 10 jaar cel voor Amerikaanse basketbalster

De Russische aanklager heeft donderdag gezegd dat de Amerikaanse basketbalster Brittney Griner schuldig is aan een drugsaanklacht. De aanklager vraagt 9,5 jaar cel. Volgens Griners advocaten wordt er vanavond een uitspraak in de zaak verwacht.

Lees verder

Corona temperde ook in 2021 de criminaliteit

Corona had ook in 2021 nog een dempend effect op de criminaliteitscijfers zonder de corona-inbreuken. Cybercriminaliteit zet zijn opmars wel verder.

Lees verder

Architecturale parels van Charkov vernield door Russisch offensief

In Charkov hebben de Russische raketaanvallen veel mooie historische gebouwen vernield. Volgens Unesco zijn in de regio al 41 locaties beschadigd die tot het nationale erfgoed behoren. Als de ruïnes niet snel een tijdelijk dak krijgen, zullen ze verder worden gesloopt door de regen en de winter.

Lees verder

Fiat 500 geeft Tesla het nakijken

De meest verkochte elektrische auto in Europa is de Fiat 500e, de elektrische variant van het kleine Italiaanse autootje. Moederbedrijf Stellantis overvleugelt er zelfs Tesla mee. Maar hoe duurzaam is dat succes?

Lees verder

Paraglider ontsnapt op het nippertje aan de dood

In Spanje kwam acrobatische paraglider Kevin Philipp vast te zitten in de touwen van zijn parachute. De man wilde een stunt uitproberen, maar raakte door hevige turbulentie in de problemen. De paraglider slaagde er tijdig in zijn tweede reserveparachute te openen.  

Lees verder

Professor videotechnologie Philippe Bekaert (UHasselt) overleden

Na een slepende ziekte is professor Philippe Bekaert (55) van het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM) en de UHasselt vorige week overleden. De professor informatica verrichtte wetenschappelijk pionierswerk in het domein van visual computing en ging aan de slag met virtual reality en 360-gradencamera's. 'Diep vanbinnen was hij ook een kunstenaar, al zou hij dat nooit van zichzelf zeggen', klinkt het.

Lees verder

Brokstukken van SpaceX-raket gevonden in Australische wei

In een weiland in Australië is een stuk van een SpaceX-raket teruggevonden. Het brokstuk zou enkele weken geleden al neergestort zijn, maar werd nu pas ontdekt.

Lees verder

Podcasttips | Mijn moeder, 'de gevaarlijkste vrouw van Amerika'

DS Letteren krijgt leestips van Dirk De Wachter, Guy Verhofstadt, Nadia Naji en Filip Joos. Mother Country Radicals neemt een persoonlijke duik in de extreemlinkse terreur van de jaren 70. The last bohemiens brengt opbeurende verhalen van vrouwelijke bohemiens vol glamour en levensvreugde.

Lees verder

Boze mannen schopten Woodstock99 tot gruis

Een nieuwe documentaire op Netflix wil aantonen hoe de erfenis van het Woodstockfestival van 1969 dertig jaar later in rook opging. De reden? Hebzucht nam het over van naïviteit.

Lees verder

Smelten we meer voor gelato dan voor roomijs?

Hoe warmer de zomer, hoe vaker we de termen gelato en gelateria zien opduiken. Verdringt deze Italiaanse versie van ijs stilaan ons Belgische roomijs?

Lees verder

Taliban waarschuwen VS voor gelijkaardige acties, na moord op al-Zawahiri

Na de moord op Ayman al-Zawahiri, de 71-jarige leider van terreurbeweging Al-Qaida, tijdens een aanval van de Verenigde Staten in Afghanistan, hebben de regerende taliban de VS opnieuw gewaarschuwd voor gelijkaardige acties.

Lees verder

'Ik haal mijn boodschappen in Frankrijk, dus waarom niet ook mijn apenpokkenvaccin?'

Belgen trekken naar Frankrijk voor een prik tegen het apenpokkenvirus. De vaccins zijn er minder schaars en de voorwaarden soepeler. 'Steeds meer mensen in mijn omgeving raken besmet. Ik wil niet langer wachten.'

Lees verder

Afromen 'immorele' winsten Big Oil wordt snel populair

VN-baas Antonio Guterres roept alle regeringen op om de 'immorele' winsten van olie­bedrijven aan te pakken. Sommige landen doen het al, andere dreigen ermee.

Lees verder

Eenvoudige zege voor Anderlecht in voorronde Conference League

Anderlecht heeft zich niet laten verrassen door Paide Linnameeskond: in de heenmatch van de derde voorronde van de Conference League boekte het na een moeizaam begin een eenvoudige 2-0 zege tegen de onbekende Estse club.

Lees verder

Nainggolan helpt Antwerp voorbij Lillestrom

Op weg naar de groepsfase van de Conference League boekte Antwerp een 1-3 zege op bezoek bij het Noorse Lillestrom SK. Radja Nainggolan tekende voor twee doelpunten.

Lees verder

Verenigde Staten roepen noodtoestand uit door uitbraak apenpokkenvirus

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft de uitbraak van apenpokken uitgeroepen tot een noodsituatie voor de volksgezondheid. Dat heeft de minister van Volksgezondheid gezegd.

Lees verder

Facebook legt uit hoe iemands bril u aan het filmen is

Ziet u een ledlampje branden op iemands brilmontuur, dan wordt u gefilmd. Facebook legt het u uit in een campagne voor zijn slimme bril.

Lees verder

Vier politieagenten aangeklaagd voor dood Afro-Amerikaanse vrouw Breonna Taylor

De Amerikaanse procureur-generaal heeft donderdag aangekondigd dat vier politiemannen beschuldigd worden voor de dood van Breonna Taylor. Zij is een Afro-Amerikaanse vrouw, die in 2020 werd neergeschoten in haar appartement in Louisville. Taylor werd net als George Floyd een icoon van de Black Lives Matter-beweging.

Lees verder

Acteur Kevin Spacey verliest definitief zaak om House of Cards-miljoenen

De Amerikaanse acteur Kevin Spacey heeft een rechtszaak verloren waarin hij probeerde onder een schadevergoeding aan de makers van de Netflix-serie House of Cards uit te komen.

Lees verder

Commerciële ruimtevluchten Virgin Galactic opnieuw uitgesteld

Ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic van miljardair Richard Branson heeft de aanvang van commerciële ruimtevluchten opnieuw uitgesteld.

Lees verder

Nederlands onderzoek: één op acht coronapatiënten krijgt 'long covid'

Eén op de acht mensen die besmet raken met het coronavirus houdt daar langdurige klachten of 'long covid' aan over. Dat wijst een grootschalig bevolkingsonderzoek in Nederland uit.

Lees verder

Hoe literatuur Dirk De Wachter hielp op zijn ziekbed

Psychiater Dirk De Wachter stelt 'Een Odyssee' van de Amerikaanse schrijver Daniel Mendelsohn voor in onze podcast Letteren, een boek dat hij van zijn zoon kreeg toen De Wachter op zijn ziekbed lag.

Lees verder

Eten echte mannen vlees?

Stilaan beseffen we dat we minder vlees moeten eten – of helemaal geen meer. Maar vooral mannen blijken moeilijk te bewegen tot een vegetarisch leven. Hoe komt dat? Eten echte mannen vlees?

Lees verder

Basketvedette en 'gijzelaar van Poetin' Griner moet 9 jaar cel in

Een van de beste basketbalspeelsters van de wereld is in Rusland veroordeeld tot 9 jaar cel wegens bezit en smokkel van cannabis. De Amerikaanse president Joe Biden vraagt dat Brittney Griner zo snel mogelijk terugkeert naar huis.

Lees verder

Complotdenker Alex Jones moet miljoenen betalen aan nabestaanden schietpartij

De extreemrechtse Amerikaanse complotdenker Alex Jones moet 4,1 miljoen dollar (ruim 4 miljoen euro) betalen aan de ouders van een jongetje dat omkwam bij de schietpartij op de basisschool van Sandy Hook in 2012.

Lees verder

Vier personen in kritieke toestand na blikseminslag tegenover Witte Huis

Bij een blikseminslag tegenover het Witte Huis zijn donderdagavond vier mensen levensgevaarlijk gewond geraakt. Het viertal schuilde onder een boom tegen het noodweer.

Lees verder

Obus aangetroffen op camping Festival Dranouter

Het was even schrikken voor festivalgangers die donderdag hun tent wilden opzetten op de camping van Festival Dranouter. Daar werd donderdag een obus aangetroffen.

Lees verder

Burgemeester geeft scouts die het te bont maakten alternatieve straf

Een groepje Vlaamse scouts die het tijdens een dropping te bont maakten in het Waals dorpje Baillamont hebben een opvallende straf gekregen. De burgemeester zag geen heil in een boete, dus stelde hij een alternatieve straf voor: onkruid wieden en hekwerk herschilderen.

Lees verder

Tijdelijk verkoeling in het weekend

We krijgen vrijdag eerst een portie wolken met mogelijk enkele buien. In de loop van de dag wordt het droog met meer opklaringen. De temperaturen zijn iets lager dan de voorbije dagen, met maxima tot 24 graden, meldt het KMI.

Lees verder

Brussel krijgt eerste genderkliniek in 2023

Het Universitair Verplegingscentrum Brugmann in Brussel gaat in 2023 een genderkliniek openen. Dat schrijft het artsenblad Le Spécialiste op basis­ van ­informatie van de direc­teur-generaal van het ziekenhuis, Caroline Franckx.

Lees verder