Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 2 augustus 2022

Veerle Heeren keert terug: ‘Toen ik me liet vaccineren, zat ik mentaal in moeilijke periode’

Veerle Heeren keert terug: 'Toen ik me liet vaccineren, zat ik mentaal in moeilijke periode'

'Nee, ik heb nooit aan stoppen gedacht. Daarvoor ben ik te gepassioneerd.' Dat zegt Veerle Heeren (CD&V), die vanaf maandag opnieuw Truiens burgemeester is na een schorsing van zes maanden. Nog één keer blikt ze terug op haar vroegtijdige vaccinatie. 'Hierna wil ik de bladzijde omdraaien.'

Lees verder

Engelse voetbalsters crashen persconferentie bondscoach

De Engelse voetbalvrouwen stormden zondagavond dolgelukkig de zaal binnen waar hun Nederlandse bondscoach Sarina Wiegman een persconferentie gaf. De Engelse ploeg pakte de titel van Europees kampioen tegen Duitsland en dus scandeerden ze: 'It's coming home'.

Lees verder

AA Gent-speler Tissoudali zes maanden out met kruisbandblessure

Tarik Tissoudali moest zaterdag geblesseerd van het veld tegen STVV en vreesde voor een gescheurde kruisband. De Marokkaanse aanvaller van AA Gent bevestigde vandaag zelf op Instagram dat hij minstens zes maanden out is. Dat betekent geen transfer en geen WK.

Lees verder

Helft van wie voor online therapie kiest, zou anders geen professionele hulp hebben gezocht

Uit een bevraging van online platform BloomUp blijkt dat de helft van de mensen die kiest voor online therapie bij CM anders geen professionele hulp zou hebben gezocht. 'Digitale trajecten kunnen een oplossing bieden voor lange wachtrijen in de fysieke hulpverlening.'

Lees verder

Na vastgoed, koelen ook prijzen landbouwgrond af

Ook in de landbouwsector is de koopgekte voorbij. De prijzen voor landbouwgrond stegen dit jaar amper. In Wallonië is de daling zelfs ingezet, waardoor grond daar nu al 26.000 euro per hectare goedkoper is dan in Vlaanderen.

Lees verder

Australische vrouwen zwemmen wereldrecord 4 x 200 meter vrije slag

De Australische vrouwen hebben op de Gemenebestspelen in het Engelse Birmingham een wereldrecord op de 4 x 200 meter vrije slag gezwommen. Madison Wilson, Kiah Melverton, Mollie O'Callaghan en Ariarne Titmus wonnen de finale in 7.39.29, meer dan een seconde sneller dan de 7.40.33 die China vorig jaar tijdens de Spelen in Tokio op de tabellen zette.

Lees verder

17de-eeuws scheepswrak geeft geheimen prijs

Een van de ­bekendste scheepswrakken op de zeebodem bij de Bahama's geeft stilaan zijn geheimen prijs, nu het wordt onderzocht met hoogtechnologische middelen.

Lees verder

Graansilo in haven Beiroet stort in na wekenlange brand

Een deel van de graansilo's in de haven van Beiroet, die zwaar beschadigd waren geraakt als gevolg van een zware ontploffing, is zondag ingestort. Dat gebeurde na een brand die al drie weken woedde. De instorting van de silo doet de inwoners van Beiroet terugdenken aan de verwoestende explosie van twee jaar geleden, zo getuigt een vader in bovenstaande video.

Lees verder

Eerste graanschip verlaat Oekraïense haven sinds Russische invasie

Maandagochtend is het eerste vrachtschip met Oekraïens graan vertrokken richting Libanon. Het is de eerste lading die kan vertrekken via de Zwarte Zee sinds de blokkade van Rusland. De vraag blijft of Rusland zich aan de afspraken van het Istanbul-akkoord zal houden.

Lees verder

Brandweer haalt lichaam uit Schelde

De brandweer heeft maandagochtend een lichaam uit de Schelde gehaald. Dat gebeurde op de grens van Hemiksem met Schelle.

Lees verder

Nancy Pelosi geland in Azië, maar zegt niets over Taiwan

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is zondagavond geland in Singapore. Ze zei niets over een eventuele tussenstop in Taiwan. China heeft de VS intussen opnieuw gewaarschuwd voor de gevolgen mocht Pelosi een bezoek brengen aan de 'afvallige provincie'.

Lees verder

Bodycambeelden tonen hoe vrouw uit ondergelopen auto wordt gered

In Arizona werd donderdag een vrouw gered uit een ondergelopen auto. De auto bleef klem zitten nadat hij in een modderstroom was terechtgekomen. In het voertuig zat ook een elf weken oude puppy, maar die werd niet meer teruggevonden.

Lees verder

Kurkdroog en beterschap is niet in zicht: 'Probleem voor ons allemaal'

Eén keer viel er in Ukkel nog minder regen dan afgelopen maand: in 1885.

Lees verder

Australische senator noemt Britse Queen een kolonisator

Het Australische inheemse parlementslid Lidia Thorpe verhitte de gemoederen maandag tijdens haar eedaflegging als senator. Ze verwees naar de Britse koningin Elizabeth als een kolonisator. Bekijk de ophefmakende uitspraak in bovenstaande video.

Lees verder

Topadviseur Poetin die Rusland ontvluchtte opgenomen in ziekenhuis

Anatoli Tsjoebais, die ontslag nam als topadviseur van het Kremlin kort na de Russische invasie in Oekraïne, werd zondag in kritieke toestand opgenomen in een West-Europees land met de symptomen van een zeldzame neurologische aandoening.

Lees verder

Sterke dollar brengt groeilanden in problemen

Om de piekende inflatie te bestrijden, stijgt de rente in de VS sneller dan elders. Waardoor de dollar almaar sterker wordt. De dure dollar houdt voor veel groeilanden zware extra kosten in.

Lees verder

Kouder zwembadwater en minder straatverlichting? 'Wie zijn inwoners in de kou zet, zal nooit draagvlak creëren'

Genk zet de thermostaat van het zwembadwater en het water in de douches een graadje lager om te besparen. Maar niet alle gemeenten staan te springen om dat voorbeeld te volgen. 'Ik pas voor symbolische maatregelen', zegt Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).

Lees verder

Beenprothese weggefotoshopt, borstamputatie verkeerd afgebeeld: veel kritiek op Spaanse strandlichamen-campagne

De maker van het campagnebeeld waarmee Spanje bodyshaming op het strand wilde tegengaan, moet door het stof. Al drie vrouwen hebben gemeld dat hun foto zonder toestemming werd gebruikt. Ze zijn bovendien niet te spreken over de manier waarop hun lichamen in de illustratie werden bewerkt.

Lees verder

Teleconsultaties bij de huisarts voortaan betalend

Vanaf vandaag, 1 augustus, zullen telefonische en videoconsultaties bij de huisarts aangerekend worden aan de patiënt. Tot voor kort werden deze vergoed door de ziekenfondsen. Hoe zit het nieuwe systeem precies in elkaar?

Lees verder

Club Brugge-verdediger Stanley Nsoki op weg naar Hoffenheim

Verrassing: Club Brugge-verdediger Stanley Nsoki is op weg naar de exit. De Fransman is in verregaande onderhandelingen met Hoffenheim.

Lees verder

Droogste zomer in jaren, maar waar zijn de extra maatregelen tegen het watertekort?

Kijk naar uw achtertuin of rijd eens rond op het platteland: u kunt niet naast de droogte kijken. Toch blijkt het voorlopig wel mee te vallen met het watertekort.

Lees verder

Intens zonnig
Lees verder

E-bussen laten het vervuilde Bogota herademen

De Colombiaanse hoofdstad Bogota is een van de meest vervuilde steden van Zuid-Amerika. Elektrische bussen, kabelbanen en een metrolijn moeten dat veranderen.

Lees verder

Nee, er is geen 'Sweet Caroline' die een winnende goal scoorde

Loopt u al twee weken 'Sweet Caroline' te neuriën, dan is de kans groot dat u naar het EK Voetbal voor vrouwen hebt gekeken. De vijftig jaar oude hit overklaste zelfs het officiële lijflied van het Engelse elftal.

Lees verder

Rome vult museum met gestolen kunst

In het nieuwe museum voor geredde kunst, in hartje Rome, vinden gestolen of verloren gewaande kunstobjecten een tijdelijk onderkomen voor ze worden teruggebracht naar hun plek van oorsprong.

Lees verder

Siamese tweeling met gefuseerde hersenen succesvol gescheiden: 'Een van de meest complexe operaties ooit'

Een medisch team van ruim honderd artsen en verpleegkundigen heeft in een ziekenhuis in het Braziliaanse Rio de Janeiro een zeer complexe scheiding van een Siamese tweeling tot een goed einde gebracht. De vier jaar oude tweelingbroers Bernardo en Arthur Lima zaten al heel hun leven met hun hoofden aan elkaar verbonden en deelden vitale verbindingen in de hersenen.

Lees verder

20.000 duiven vermist na internationale wedstrijd in Frankrijk: 'Duiven mochten nooit gelost zijn, het is een catastrofe'

20.000 duiven zijn vermist nadat ze werden gelost voor een internationale wedstrijd in de Franse stad Narbonne. 'De duiven mochten nooit gelost zijn', klinkt het bij de Belgische Duivenbond. Het onweer en de slechte weersomstandigheden zorgden ervoor dat zoveel duiven de weg naar huis niet vonden. De Belgische Duivenbond kwam maandagmiddag in spoedzitting bijeen.

Lees verder

Bezoekt Nancy Pelosi Taiwan, of toch niet?

De spanningen over een mogelijk bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aan Taiwan lopen op. Volgens Peking spelen de Verenigde Staten met vuur. Maar de kans op een gewapend conflict, is klein.

Lees verder

Zon, zee en diarree: ook uw darmen krijgen een cultuurshock

De ene krijgt op reis diarree, de andere voelt zich opgeblazen en is geconstipeerd. 'Je darmen reageren erop als er plots ander eten binnenkomt.'

Lees verder

Oekraïne kan weer exporteren, maar wat betekent dat voor de graanprijs?

Voor het eerst sinds het begin van de Russische invasie is een schip met graan kunnen vertrekken vanuit de Oekraïense havenstad Odessa. Daarmee komt opnieuw een exportstroom aan landbouwproducten op gang waar veel landen op zitten te wachten. Door de Russische blokkade dreigden wereldwijd tekorten en gingen de prijzen omhoog. Al zullen wij in België niet veel merken van die vernieuwe export. 'Elke stap is positief, maar prijzen zullen niet zomaar zakken.'

Lees verder

Man doodgestoken in La Louvière

In het centrum van de Henegouwse stad La Louvière is maandagavond een persoon neergestoken en ter plaatse bezweken. Dat bevestigt het parket van Bergen na berichtgeving in de plaatselijke media. De dader werd opgepakt.

Lees verder

'Al Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri gedood door Amerikaanse dronestrike in Aghanistan'

Al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri is gedood bij een CIA-drone-aanval in Afghanistan. Dat hebben Amerikaanse functionarissen maandag gezegd tegen persbureau Reuters.

Lees verder

Zeven jaar cel voor Capitoolbestormer, zwaarste straf tot nu toe

Een Amerikaanse rechtbank heeft de extreemrechtse Trump-aanhanger Guy Wesley Reffitt (49) maandag veroordeeld tot zeven jaar en drie maanden cel voor zijn deelname aan de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Lees verder

Hoe ziet oorlogsvoering er in de toekomst uit?

Hoe ziet oorlogsvoering er in de toekomst uit? Zwermen gewapende drones, killerrobots en hackers met cyberwapens betreden het slagveld. Een nieuwe wapenwedloop dreigt, een internationaal verdrag lijkt niet in zicht. 'Het gevaar bestaat dat we plots met een oorlog zitten die geen mens heeft gewild.'

Lees verder

Hoe ziet oorlogsvoering er in de toekomst uit?

Hoe ziet oorlogsvoering er in de toekomst uit? Zwermen gewapende drones, killerrobots en hackers met cyberwapens betreden het slagveld. Een nieuwe wapenwedloop dreigt, een internationaal verdrag lijkt niet in zicht. 'Het gevaar bestaat dat we plots met een oorlog zitten die geen mens heeft gewild.'

Lees verder

Wie was Ayman al-Zawahiri, leider van Al-Qaeda?

Een Amerikaanse drone maakt afgelopen zaterdag een einde aan het leven van Al-Qaedaleider Ayman al-Zawahiri. De Verenigde Staten kunnen daarmee opnieuw een nummer 1 van hun Most-Wanted-lijst afstrepen.

Lees verder

Dinsdag blijft droog met lokaal uitschieters tot 30 graden

Ook dinsdag blijft het droog en wisselend bewolkt met vooral vrij veel hoge wolkenvelden. Het wordt warm met maxima van 25 graden aan de kust en in de Hoge Venen, rond 28 à 29 graden in het centrum tot lokale uitschieters van 30 graden. Dat voorspelt het KMI.

Lees verder

Hoofd Verenigde Naties waarschuwt: 'Slechts één misstap verwijderd van nucleaire vernietiging'

Het hoofd van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, heeft gewaarschuwd voor het groeiende risico van nucleaire vernietiging door de talrijke crises en conflicten wereldwijd. De wereld bevindt zich in een 'periode van nucleair gevaar die ongekend is sinds het hoogtepunt van de Koude Oorlog', zei Guterres maandag in New York. Hij sprak bij de start van de jongste evaluatieronde over een internationaal verdrag dat verdere verspreiding van kernwapens moet tegengaan.

Lees verder

16-jarige fietser omgekomen bij ongeval met vluchtmisdrijf

Een zestienjarige fietser is maandagavond om het leven gekomen bij een ongeval in het Oost-Vlaamse Temse. De bestuurder van de wagen pleegde vluchtmisdrijf, maar botste ruim twee kilometer verderop tegen een verlichtingspaal en kon worden gevat.

Lees verder

Beyoncé schrapt aanstootgevend woord uit songtekst

Enkele weken nadat Lizzo kritiek had gekregen omdat ze de beledigende term 'spaz' gebruikte in een liedtekst, overkomt Beyoncé hetzelfde.

Lees verder