Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 1 augustus 2022

Tomorrowland in cijfers: 600.000 festivalgangers, meer dan 150.000 pakjes friet en 1 miljoen biertjes per weekend

HLN
Tomorrowland in cijfers: 600.000 festivalgangers, meer dan 150.000 pakjes friet en 1 miljoen biertjes per weekend
De zestiende editie van Tomorrowland zit erop. In totaal bezochten 600.000 people of tomorrow het festival, dat dit jaar 'The Reflection of Love' als thema meekreeg. Deze deluxe-editie met drie weekends had meer dan achthonderd artiesten - verspreid over zestien podia - op de affiche.
Lees verder

Grote bosbranden, hitte en droogte geselen Portugal en Frankrijk: "Ergste moet nog komen"
Portugal en Frankrijk hebben de handen vol aan grote bosbranden, hitte en droogte. En het ergste met nog komen. Zo staan volgens het Portugese meteorologische instituut delen van het noorden en midden van het land "steile temperatuurstijgingen" tot meer dan 40 graden te wachten, die tot minstens dinsdag zullen aanhouden. Ook in het zuidoosten van Frankrijk blijft het heet. In het departement Gard zijn vier brandweerlieden gewond geraakt. Een van hen is er erg aan toe, meldt de brandweer.
Lees verder

Grote bosbranden, hitte en droogte geselen Portugal en Frankrijk
Portugal en Frankrijk hebben de handen vol aan grote bosbranden, hitte en droogte. En het ergste met nog komen. Zo staan delen van Noord- en Midden-Portugal "steile temperatuurstijgingen" tot meer dan 40 graden te wachten die tot minstens dinsdag zullen aanhouden. Dat meldt het meteorologisch instituut van het land. In het zuidoosten van Frankrijk zijn dan weer bij nieuwe bosbranden in het departement Gard vier brandweerlieden gewond geraakt. Een van hen is er erg aan toe, meldt de brandweer. In Arles raakte ook een brandweerman lichtgewond.
Lees verder

Kosovo stelt omstreden maatregelen uit na onrust bij grens met Servië
Kosovo is bereid om de nieuwe regels rond identiteitsdocumenten en nummerplaten van Serviërs met een maand uit te stellen, indien de blokkades die Serviërs hebben opgezet in het noorden van het land worden opgeheven. Dat zegt de Kosovaarse premier Albin Kurti in een mededeling op Twitter.
Lees verder

Kosovo stelt omstreden maatregelen uit na onrust bij grens
Kosovo is bereid om de nieuwe regels rond identiteitsdocumenten en nummerplaten van Serviërs met een maand uit te stellen, indien de blokkades die Serviërs hebben opgezet in het noorden van het land worden opgeheven. Dat zegt de Kosovaarse premier Albin Kurti in een mededeling op Twitter.
Lees verder

Star Trek-actrice Nichelle Nichols (89) overleden
De Amerikaanse actrice Nichelle Nichols is zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden, meldt haar zoon Kyle Johnson zondag op Facebook. Nichols is vooral bekend van haar rol als luitenant Uhura in de Star Trek-franchise. Johnson laat weten dat "haar licht" zal blijven schijnen en zij "ons en toekomstige generaties" zal blijven inspireren.
Lees verder

Britse Conservatieven beginnen stemming voor opvolging Johnson
De leden van de Britse Conservatieve Partij ontvangen vanaf vandaag hun stembiljetten om de opvolger van premier Boris Johnson te kiezen, die een maand geleden zijn ontslag aanbood. Zijn opvolger als leider van de partij wordt direct ook premier van het land.
Lees verder

Wij serveerden de nieuwe, 'hippe' mosselburger aan sterrenchef Bellings: "Dít gaat jongeren geen mosselen doen eten"
Om mosselen weer hip te maken bij het jonge volkje, werd vanuit Zeeuws-Vlaanderen zopas de mosselburger gelanceerd. Wij schotelden deze schijf meteen voor aan sterrenchef Luc Bellings en die bleek minder enthousiast: "Hier ga je vooral vegetariërs blij mee maken. Ik proef eigenlijk alleen maar korst met groenten."
Lees verder

Slangen op maandag. Een kerntakendebat over de rol van de openbare omroep is geen overbodige luxe
Vakantie, tijd om te zwemmen, en in het geval van de duurste schermgezichten van de VRT 'zwemmen in geld'. De heisa rond de vermeende exuberante honoraria bij de openbare omroep is aan het koelen zonder blazen. CEO Frederik Delaplace vindt het niet meer dan logisch dat de VRT over een renstal beschikt met gezichten die zorgen voor een breed bereik. Een openbare omroep die geen bereik heeft, heeft inderdaad geen reden van bestaan. Dat bereik dient echter om een doelstelling uit te voeren en is geen opdracht op zichzelf. Entertainment of quizzen zijn de balletjes, niet de soep. Die soep is de openbare opdracht, en die schiet er vaak bij in.
Lees verder

De demonstratie van Remco Evenepoel in tien cijfers, mét een exclusieve inkijk onder zijn motorkap: "Ik ben nog niet top"
Eén uur, één minuut en zevenenveertig seconden. Zo lang duurde de winnende solo van Remco Evenepoel (22) in San Sebastian. Ook al kunnen er naar eigen zeggen nog wat procentjes vormpeil bij tegen de Vuelta, wat hij zaterdag deed was al vrij tot zeer impressive. Tien cijfers over zijn prestatie met een exclusieve inkijk in zijn wattages.
Lees verder

Julius Grauls (29) verbrijzelde voet op vakantie, maar kon niet geopereerd worden: "Ik kreeg doek rond mijn voet en pijnstilling, dat was het"
"Mijn voet was verbrijzeld, maar in het Thaise ziekenhuis konden ze mij niet opereren. Er ging een verband rond en ik kreeg wat pijnstilling." Leuvenaar Julius Grauls (29) kreeg in het paradijs een gruwelijk ongeval. Zijn verhaal is er één over het belang van een goede reisverzekering, machteloosheid ver van huis, en de kracht van familie. "Zonder hen had ik het niet gehaald."
Lees verder

INTERVIEW. Bekende Nederlandse analist over energiecrisis: "Waarom draait Europa niet zélf de kraan vanuit Rusland dicht?"
We moeten er in Europa serieus over nadenken om zélf de gaskraan vanuit Rusland dicht te draaien. Dat zegt de Nederlandse energie-analist Jilles van den Beukel (63). "Nu doen we vooral onszelf pijn."
Lees verder

Vader van spookrijder (31) na fatale crash: "Ik begrijp de woede. Maar wij zijn ook slachtoffers"
"Ik begrijp de woede, maar ook wij zijn slachtoffers." Dat zegt Dirk, de vader van de 31-jarige Oostendenaar die zaterdag al spookrijdend inreed op een camper op de A10 in Zandvoorde. Daarbij raakte een gezin zwaargewond. De jongeman deed het mogelijk bewust, nadat hij een psychose gekregen had. "Hij had hulp gezocht, maar kreeg die niet", zegt zijn familie.
Lees verder

Aanhoudende bosbranden Californië leggen al meer dan 20.000 hectare in de as
De bosbranden in het noorden van de Amerikaanse staat Californië geraken niet onder controle. Dat schrijven de Amerikaanse media. Al meer dan 20.000 hectare vegetatie ging in de vlammen op en meer dan tweeduizend mensen moesten hun woningen al verlaten.
Lees verder

Aanhoudende bosbrand legt al meer dan 20.000 hectare in de as in Californië
De bosbranden in het noorden van de Amerikaanse staat Californië geraken niet onder controle. Dat schrijven de Amerikaanse media. Al meer dan 20.000 hectare vegetatie ging in de vlammen op en meer dan tweeduizend mensen moesten hun woningen al verlaten.
Lees verder

Het maffiaverhaal achter het mooiste strand van Griekenland, Camille (80) springt uit een vliegtuig en Ahmed Samir krijgt presidentieel pardon: dit mocht u niet missen op 'In de buurt' dit weekend
Wij selecteerden de verhalen die u niet mocht missen op HLN In de buurt dit weekend.
Lees verder

Veerle Heeren neemt burgemeesterssjerp weer over van Ingrid Kempeneers na zes maanden schorsing: "Met volle goesting ga ik weer aan het werk voor mijn stad"
Zes maanden lang droeg Ingrid Kempeneers de burgemeesterssjerp van Sint-Truiden, maar vanaf vandaag hangt hij opnieuw aan de kapstok van Veerle Heeren die zes maanden geschorst werd na het vaccinatieschandaal. "Met een dubbel gevoel", geeft Kempeneers toe, die opnieuw terugkeert naar haar oude job. Voor Veerle Heeren is 1 augustus wel een dag waar ze lang naar uitkeek: "Met volle goesting ga ik vandaag weer aan het werk voor mijn stad."
Lees verder

Degryse scherp voor Club en Anderlecht na "dra-ma-tisch" weekend: "Dat hun nonchalance werd afgestraft, is alleen maar goed"
Nul punten voor Anderlecht, nul voor Club Brugge. En beide topclub leverden vooral prestaties af die vér onder de verwachtingen bleven. Dat zag ook onze huisanalist Marc Degryse, die zich in zijn analyse onder meer afvraagt wie zich nu zorgen moet maken bij blauw-zwart. "Club op zich? Nee, want er is kwaliteit genoeg. De trainer? Ja. Dit is vervelend voor Carl Hoefkens."
Lees verder

Julie Van den Steen ziet de vermoeidheid oplopen in 'Vakantiehuis For Life': "Sommige duo's róók ik al voor ik binnenwandelde"
Het huis waar ze zélf naar op zoek is, is bij voorkeur instapklaar. Maar als er toch wat moet gebeuren kan Julie Van den Steen - zaterdag werd ze dertig - inspiratie opdoen in haar tweede seizoen 'Vakantiehuis for life'. Al moet ze eerst nog iets vinden. "Het is bijna onmogelijk om alleen iets te kopen."
Lees verder

Julie Vermeire te zien in 'Het Beste Bod': "Ik moet de eer van de Vermeires verdedigen"
Play4 komt vanavond met het gloednieuw zomerprogramma 'Het Beste Bod' op de proppen. Het lijkt op 'Stukken van mensen', maar is veel laagdrempeliger. Wat is het verschil? Het gaat over spullen die te vinden zijn op de zolder of op een rommelmarkt. De experts worden vergezeld door bekende koppen die meedingen naar de voorwerpen. Onder meer Julie Vermeire (24) en acteur Rik Verheye (35) maken hun opwachting.
Lees verder