Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 19 augustus 2022

Toeristen komen gevaarlijk dicht bij bizonduel

Toeristen komen gevaarlijk dicht bij bizonduel

Twee vechtende bizons hebben in het Amerikaanse Yellowstone National Park een indrukwekkend schouwspel voor omstanders opgevoerd. In bovenstaande video is te zien hoe enkele onachtzame toeristen zich dicht bij de dieren waagden, niet beseffend dat ze hun leven waagden.  

Lees verder

Tanzania installeert snel internet op Kilimanjaro

Tanzania heeft snel internet geïnstalleerd op de Kilimanjaro, 's werelds hoogste vrijstaande berg. De Tanzaniaanse minister van Informatie noemt de installatie op 3.720 meter hoogte 'historisch'.

Lees verder

Nafi Thiam zwak in verspringen, maar Europees goud nog niet in gevaar

Zevenkampster Nafi Thiam staat op twee proeven van Europees goud. De dubbele olympische kampioene blijft na een zwakkere prestatie in het verspringen, de eerste proef van de tweede dag, nog steeds aan de leiding, al slonk haar voorsprong sterk.

Lees verder

Politie betrapt man die 112 km/uur rijdt met step in Brusselse tunnel

Elke vrijdag vindt deze zomer in Brussel de Roller Bike Parade plaats. Daarbij leggen tientallen deelnemers op rolschaatsen, skateboards, fietsen, steps... een parcours af door de hoofdstad. Vorige week besliste één snelheidsduivel te profiteren van het evenement.

Lees verder

Man trekt mes in stadhuis Ieper: 'Hij was zeer emotioneel'

Het stadhuis van Ieper is een tijdlang afgesloten nadat een man een mes had getrokken. Niemand raakte gewond.

Lees verder

Gentse 'schimmelwijk' gaat onherroepelijk plat: 'We blijven zolang we kunnen, anders staan we op straat'

De Bernadettewijk in Gent – berucht als schimmelwijk – beleeft haar laatste stuiptrekkingen. De bulldozers zijn donderdagochtend begonnen met de sloop van de 190 oude sociale woningen, de deurwaarder zal de krakers buitenzetten. De meesten zijn al vertrokken. Sommigen blijven tot ze echt worden verdreven. 'Anders is het leven in de auto en slapen op parkings.'

Lees verder

Netflix maakt eigen versie van 'De mol'

Goed nieuws voor molloten: dit najaar brengt Netflix zijn eigen versie van het Vlaamse tv-format. Daarmee hoopt de Amerikaanse streamingreus zijn snel groeiende reality-aanbod te versterken.

Lees verder

Burgemeester van Venetië zoekt 'idioten' die surfen op het Canal Grande

Burgemeester Luigi Brugnaro is op zoek naar twee jongemannen. Het duo werd al surfend gespot over het Canal grande, de belangrijkste verkeersweg in Venetië. Dat deden ze met een elektrisch aangedreven board. Brugnaro belooft een diner voor wie de twee 'idioten' kan lokaliseren.  

Lees verder

Finse premier Sanna Marin onder vuur na gelekte dansvideo

De Finse premier Sanna Marin ligt onder vuur nadat beelden zijn gelekt waarin ze met andere beroemdheden danst en zingt op een feestje.

Lees verder

'Dapper kind' en flauwvallende gardist verstoren pauselijke audiëntie

De wekelijkse audiëntie van paus Franciscus verliep woensdag niet helemaal zoals gepland. Nadat eerst een Zwitserse Gardist was flauwgevallen, kwam een jongen plots het podium opgelopen. 

Lees verder

Zuhal Demir trekt de lijn: 'Er gaapt een gigantische kloof tussen het mensbeeld van N-VA en dat van Vlaams Belang'

Na de uitlatingen van Dries Van Langenhove en het bezoek van Jong N-VA aan Polen zet Zuhal Demir, de leading lady van N-VA, de partijlijn op scherp. 'Van Grieken is afhankelijk geworden van een Van Langenhove.'

Lees verder

Live Pukkelpop | Van Average Rob tot Artic Monkeys: Pukkelpop is terug

Onze festivalreporters staan frontstage op Pukkelpop. Lees hier al hun recensies.

Lees verder

Zwaar onweer op Corsica: drie doden en meerdere gewonden

Er heeft donderdagvoormiddag een hevig onweer gewoed boven het Franse eiland Corsica. Het noodweer, dat gepaard ging met windstoten tot liefst 224 kilometer per uur, heeft minstens drie levens geëist. Er vielen ook meerdere gewonden.

Lees verder

Binnenkort toch strengere maatregelen om waterverbruik te verminderen? 'September wordt cruciaal'

Als er de volgende weken niet veel regen valt, zouden er in september strengere maatregelen kunnen komen om het waterverbruik te verminderen. Er wordt nu al overleg gestart met allerlei sectoren over waar ze water kunnen besparen.

Lees verder

Quintana rijdt de Vuelta niet

Nairo Quintana neemt toch niet deel aan de Ronde van Spanje. Dat heeft de Colombiaanse wielrenner van de ploeg Arkéa-Samsic gemeld. Quintana werd gisteren door de Internationale Wielerunie UCI uit de uitslag van de Tour de France geschrapt. Dat was een sanctie nadat vast was komen te staan dat hij tijdens de Ronde van Frankrijk de verboden pijnstiller tramadol had gebruikt.

Lees verder

In beeld | Campings Pukkelpop stromen vol

Na twee zomers zonder Pukkelpop is het enthousiasme groot bij de festivalgangers. Die tekenden al vroeger dan verwacht present om hun tentje op te zetten. Donderdagochtend gingen de deuren van Camping Chill drie uur vroeger dan voorzien open om de drukte op de afgesloten Kempische Steenweg beter te spreiden. Arctic Monkeys, Slipknot en Tame Impala zijn de belangrijkste headliners van de 35ste editie van het muziekfestival in Kievit.

Lees verder

Japan wil jongeren meer doen drinken om schatkist te spekken

Om de inkomsten uit accijnzen op te krikken, wil de Japanse belastingdienst jongeren aanmoedigen meer te drinken.

Lees verder

'Intieme ceremonie', broer en zussen als getuigen en 500 gasten voor het huwelijksfeest van prinses Maria Laura

De Belgische prinses Maria Laura (33) en haar verloofde William Isvy (30) zullen op 10 september in het huwelijksbootje stappen. Het koppel zal dat in de eerste plaats doen voor de wet in het Brusselse stadhuis. 'Hiermee wil het koppel de band met Brussel aanhalen', zegt woordvoerder Hervé Verhoosel.

Lees verder

'Een tank is een moordwapen, geen monument'

De oorlog in Oekraïne creëert in de Baltische staten een momentum om oorlogsmonumenten uit het Sovjettijdperk uit het straatbeeld te halen. 'Dat is beter voor de collectieve psyche, maar ook voor de politieke stabiliteit van het land.'

Lees verder

Noorse gasinkomsten lopen op tot 1.000 euro per Noor per week

Geholpen door de oorlog maken de Noren recordwinsten met de export van aardgas. De roep om meer solidariteit met Europa klinkt steeds luider. 'De Noren profiteren indirect van de oorlog die Poetin is begonnen. Ze moeten die extra winsten delen.'

Lees verder

Stonehenge in miniatuurformaat

De Nebraschijf is niet alleen prachtig om te zien, ze wordt beschouwd als de oudste bekende hemelkaart. Ook de bronstijdmens tuurde al met scherpe blik naar het firmament.

Lees verder

ISS-crew roept Russische kosmonaut met defect ruimtepak terug naar huis

Oleg Artemjev moet noodgedwongen terugkeren naar het internationale ruimtestation ISS. De kosmonaut constateerde schommelende spanningen in de accu van zijn pak tijdens een ruimtewandeling. 

Lees verder

Topoverleg moet graanexport en kerncentrale veiligstellen

Op een overleg tussen Turkije, Oekraïne en de Verenigde Naties herhalen de partijen hun intenties om de graandeal, die graanexport vanuit Oekraïne mogelijk maakt, te respecteren. Voor de veiligheid van de bezette kerncentrale van Zaporizja kijkt Kiev naar de VN.

Lees verder

Hoogtevrees, spinnen en bruggen: die kleine angsten op reis

Rare spinnen in de jungle. Uitzichten die je hoogtevrees triggeren. Kakkerlakken op het hotelbehang. Te grote bruggen waar je over moet rijden. Op vakantie heb je vaak van die angstjes die je in het gewone leven niet hebt. Bangbang, wat doe je dan?

Lees verder

Pukkelpop | Willy Organ XL: spanning, erotica en scheermessen

Na twee zomers zonder Pukkelpop stroomt de weide van Kievit opnieuw vol. Onze festivalreporters staan frontstage op Pukkelpop. Lees hier al hun recensies.

Lees verder

'Ongeziene maatregelen' tegen droogte dreigen in september

Als het in de komende weken droog blijft, kijken we voor het eerst aan tegen een beperking van de scheepvaart en een algemeen captatieverbod voor landbouw en industrie, maatregelen met zeer zware economische gevolgen. 'Laten we hopen dat we dat niet moeten meemaken.'

Lees verder

Brand in Antwerpse Boerentoren

Er woedt een brand in de Antwerpse Boerentoren. Het gaat om een brand op de vierde verdieping. De omvang ervan is nog onduidelijk.

Lees verder

In beeld | Meteen alle remmen los op Pukkelpop

Pukkelpop ging donderdag van start met een pre-party, maar de festivalgangers waren meteen klaar om erin te vliegen, zo kon onze festivalfotograaf Koen Bauters vastleggen.

Lees verder

Russische ex-militair publiceert oorlogsdagboek: 'Sommige soldaten schoten in hun eigen benen om weg te kunnen'

De Russische parachutist Pavel Filatjev (34) heeft zijn ervaringen aan het front in Oekraïne beschreven in een document van 141 pagina's. Hij laat geen spaander heel van het Russische leger. 'We hadden het recht niet Oekraïne aan te vallen.'

Lees verder

Anderlecht knokt zich verdiend naar sterke uitgangspositie met winst in en tegen Young Boys

Anderlecht zet de deur naar de Conference League open. Paars-wit won de heenmatch tegen YB Bern dankzij een goal van Hannes Delcroix.Het was een bikkelharde strijd van young boys tegen Young Boys, maar RSCA had aan één bal tussen de palen genoeg. Zo neemt paars-wit een optie op de groepsfase, maar het wordt thuis nog een zware klus.

Lees verder

Live Oekraïne | 'Rusland bereidt provocatie voor op kerncentrale Zaporizja'

Volg hier alle recente ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne. Download de app DS Nieuws en krijg een melding bij belangrijke updates.

Lees verder

Spanningen rond kerncentrale Zaporizja nemen toe, net wanneer gesprekken die moeten temperen

Oekraïense inlichtingendiensten zeggen dat ze lucht hebben gekregen van een 'provocatie op de kerncentrale van Zaporizja'. Die zouden de Russen op vrijdag uitvoeren. Desondanks klinkt de roep om veiligheid op de site uit alle hoeken.

Lees verder

Pukkelpop | Sylvie Kreusch stuurt de Club de nacht in met een fel verhoogde hartslag

'Let it all burn!', zong Sylvie Kreusch, net wanneer het iets afkoelde op de wei. Dat kwam goed uit, want zo kon de zangeres de vlammen van haar woede voluit laten oplaaien.

Lees verder

Almeida voorkomt nederlaag en kopt Antwerp in het slot nog naar gelijkspel tegen Basaksehir

Antwerp stapt morgen met een goeie uitgangspositie het vliegtuig op. Tegen Basaksehir kwam het op achterstand, maar Almeida zorgde voor de 1-1-eindstand. De Great Old heeft zo alles in eigen handen om de poules van de Conference League te halen.

Lees verder

AA Gent komt niet tot scoren en krijgt tweemaal het deksel op de neus tegen stug Omonia Nicosia

AA Gent lijkt nu al veroordeeld tot deelname aan de Conference League na 0-2-verlies van Omonia Nicosia. De Cypriotische bekerwinnaar profiteerde van een zwakke start van de Buffalo's, die het na de rust lieten liggen. De groepsfase van de Europa League is ver weg.

Lees verder

Rechter overweegt delen document rond huiszoeking Trump

Een Amerikaanse rechter staat open voor het delen van het FBI-document dat ten grondslag ligt aan de recente doorzoeking van een woning van oud-president Donald Trump, mits het daar speciaal voor is aangepast.

Lees verder

Waarom willen we uitgestorven diersoorten weer tot leven wekken?

De Tasmaanse tijger is al jaren uitgestorven, maar Australische wetenschappers zijn er rotsvast van overtuigd dat ze hem weer tot leven kunnen wekken. Ze kregen er onlangs dan ook een stevige zak geld voor. Maar kán dat wel, een uitgestorven diersoort opnieuw introduceren?

Lees verder

Pukkelpop | Coely: wat een aanwezigheid, wat een energie

Met achter haar een band die zich van bij het eerste nummer in het zweet werkte en voor haar een publiek dat hoogstpersoonlijk z'n zweetdruppels tegen het tentzeil probeerde te mikken, had Coely maar een gilletje te geven om de Dance Hall te doen ontploffen. Ze gaf een schreeuw.

Lees verder

Lokaal kans op intense neerslag met een donderslag

Het wordt vrijdag zwaarbewolkt met buien die van west naar oost over ons land trekken. In de namiddag kan de regen lokaal intens zijn, met kans op een donderslag.

Lees verder

Aantal coronapatiënten op intensieve zorg zakt onder de 100

Er liggen op dit moment nog 1.183 mensen met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen, van wie er 88 intensieve verzorging nodig hebben. Dat blijkt vrijdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Open VLD wil studentenjobs opkrikken naar 600 uur per jaar

Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne lanceert het voorstel om jobstudenten voortaan 600 uur per jaar te laten presteren zonder hun voordelen te verliezen. Vandaag is dat nog 475 uur. Hij komt met het voorstel omdat in zijn eigen Kortrijk een horeca-ondernemer in de problemen dreigt te komen omdat al zijn jobstudenten bijna aan hun maximum zitten.

Lees verder