Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 31 augustus 2022

TERUG NAAR SCHOOL. Kyra (12) deelt schoolbank met leerlingen die vier jaar ouder zijn: “Het getal pi ken ik tot vee...

HLN
TERUG NAAR SCHOOL. Kyra (12) deelt schoolbank met leerlingen die vier jaar ouder zijn: "Het getal pi ken ik tot veertig cijfers na de komma"
Morgen zijn 1,2 miljoen Vlaamse leerlingen er getuige van hoe het doek definitief valt voor de zomervakantie. Een tragedie, volgens sommige toeschouwers, maar door de hoogbegaafde Kyra wordt de terugkeer naar de schoolbanken met open armen ontvangen. Hoewel ze pas twaalf is zal ze dit schooljaar het lokaal delen met leerlingen die zestien jaar oud zijn. "Pubers zijn vies."
Lees verder

Wéér pech voor Alaphilippe: WK mogelijk in gevaar na val en opgave in Vuelta, Evenepoel is belangrijke pion kwijt
Is het WK in Australië een van z'n topfavorieten kwijt? De kans lijkt groot, want Julian Alaphilippe heeft de Vuelta moeten verlaten in een ambulance. De wereldkampioen, die al het hele seizoen door pech achtervolgd wordt, kwam ten val tijdens de elfde etappe. Remco Evenepoel is een tweede pion kwijt.
Lees verder

Verenigde Naties: "Spanje schond rechten van Catalaanse separatistenleiders"
Spanje heeft de politieke rechten van de Catalaanse separatistenleiders geschonden. Dat zegt het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties (VN) woensdag. Het comité heeft een klacht van vier politici beoordeeld die door hun betrokkenheid bij een illegaal referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië in 2017 werden veroordeeld voor opruiing.
Lees verder

Mama (28) en baby van anderhalve maand afgevoerd na ongeval
Op het kruispunt van de Veurnseweg met de Noorderring kwam het woensdagnamiddag tot een zware botsing. Verschillende personen waaronder enkele kinderen werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Bij hen ook een 28-jarige moeder uit Deerlijk en haar zoontje van amper anderhalve maand. Allen werden ter controle overgebracht naar het ziekenhuis.
Lees verder

Bespaar op energie in de keuken, zo helpt de airfryer: "In amper 8 minuten is een zalmfilet gaar"
Ben je op zoek naar kleine manieren om hier en daar wat te besparen? Haal dan de airfryer maar boven. Omdat je die niet moet voorverwarmen en hem dus minder lang gebruikt dan een oven, kan je zo toch wat beknibbelen op je energierekening. En je kan er zelfs verrassend veel gerechten mee klaarmaken. "Van zalmfilet tot afbakbroodjes of zelfs een moelleux", tipt onze culinair journaliste Evelien Rutten. Ze deelt de ultieme airfryertips, verklapt de verbluffende trucjes van het toestel én geeft zes snelle recepten die je meteen kunt uittesten.
Lees verder

LIVE VUELTA. Bol laat medevluchters achter, sprintersploegen controleren - Evenepoel speelt ploegmaat Alaphilippe kwijt na zware val
Vandaag is het aan de sprinters in de Vuelta. De 191 kilometer lange rit naar Cabo de Gata loopt over licht glooiende wegen en telt geen enkele echte helling. Een kans voor Tim Merlier dus, nog meer nadat concurrent Sam Bennett, winnaar van twee etappes, uit koers verdween met corona. Toch twijfelt Merlier of het uitvallen van de Ier goed nieuws is. "Dat is opnieuw een ploeg minder die wil werken om tot een sprint te komen", beseft hij. Hoe draait het uit? En kent Remco Evenepoel een zorgeloze dag in het rood? Volg hieronder LIVE de elfde etappe op de voet.
Lees verder

Schooljaar start ook voor 95.000 cursisten Nederlands
Niet alleen voor 1,2 miljoen kinderen uit het basis- en secundair onderwijs rinkelt de schoolbel opnieuw op 1 september. Ook naar schatting 95.000 anderstaligen, onder wie heel wat inburgeraars, zullen het komende schooljaar hun kennis van het Nederlands bijschaven op de schoolbanken. Dat meldt het Agentschap Integratie en Inburgering.
Lees verder

EU-lidstaten schorten visumversoepelingen voor Russen op: "We zien vele Russen reizen voor ontspanning alsof er geen oorlog woedt in Oekraïne"
De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben vandaag in Praag een politiek akkoord bereikt om het akkoord met Rusland over de versoepelde voorwaarden voor de afgifte van visa volledig op te schorten. Dat heeft de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell meegedeeld.
Lees verder

BV 24/7. Camille en Loredana houden een 'The Masked Singer'-reünie en Sarah Puttemans test huidproducten uit
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Al sinds 2014 'vermist', maar fitnessgoeroe Richard Simmons geeft plots weer teken van leven
Wat is er gebeurd met Richard Simmons (74), één van de meest succesvolle fitnessgoeroes aller tijden? De Amerikaanse trainer verdween in 2014 plots van de radar en werd sindsdien nooit meer gezien. "Hij wordt gegijzeld door zijn huishoudster", beweerde de ene, terwijl de andere meende dat hij voortaan "als vrouw door het leven gaat." Na de uitzending van een nieuwe documentaire die zijn verdwijning onderzoekt, schept 'the man who made America thin' nu zelf duidelijkheid.
Lees verder

Ruim 100.000 handtekeningen om seksuele agressie in Japans leger aan de kaak te stellen
Een voormalige Japanse soldate heeft woensdag een petitie met meer dan 100.000 handtekeningen aan het ministerie van Defensie overhandigd. Hierin wordt een onafhankelijk onderzoek geëist naar seksuele aanranding door mannelijke collega's waarvan ze het slachtoffer geworden zou zijn.
Lees verder

OPROEP. Eerste schooldag! Deel morgen jouw foto's en video met HLN
De zomervakantie zit er bijna op. Morgen gaan de schoolpoorten opnieuw open en gaat het nieuwe schooljaar van start. En die eerste schooldag is altijd een beetje spannend: voor het eerst naar de kleuterklas, naar een nieuwe school, opnieuw vriendjes en vriendinnetjes terugzien na twee maanden vakantie... Zowel voor ouder als voor kind is het steeds een speciale dag. Wij zijn op zoek naar alle leuke beelden van deze eerste schooldag. Stuur ze ons door via deze link.
Lees verder

Duitsland sluit akkoord met families slachtoffers Olympische Spelen 1972
Vijftig jaar na de terroristische aanslag tijdens de Olympische Spelen van München in 1972, heeft Duitsland een akkoord bereikt met de nabestaanden van de slachtoffers. Zij krijgen een compensatie van 28 miljoen euro, zo maakte de Duitse regering woensdag bekend.
Lees verder

Zeker 113.750 burgers omgekomen bij belegering Marioepol: "Afschuwelijk cijfer dat vele malen hoger ligt dan eerdere schattingen"
Er zouden op zijn minst 113.750 burgers om het leven gekomen zijn bij de belegering van Marioepol. Dat blijkt onder meer uit cijfers van mortuaria in de bezette Oekraïense havenstad.
Lees verder

Grootste tomatengevecht ter wereld terug na twee jaar coronapauze
In het Spaanse Buñol, nabij Valencia, wordt vanaf woensdag weer met tomaten gegooid tijdens het la Tomatina-feest. De voorbije twee jaar kon la Tomatina om bekende redenen niet doorgaan, maar woensdag namen zowat 15.000 mensen, onder wie duizenden toeristen, deel aan het gevecht. Ruim 130 ton aan (zeer) rijpe tomaten werd ingezet als munitie. Dat meldt het gemeentebestuur.
Lees verder

LIVE VUELTA. Peloton op weg naar massaspurt - Evenepoel speelt ploegmaat Alaphilippe kwijt na zware val
Vandaag is het aan de sprinters in de Vuelta. De 191 kilometer lange rit naar Cabo de Gata loopt over licht glooiende wegen en telt geen enkele echte helling. Een kans voor Tim Merlier dus, nog meer nadat concurrent Sam Bennett, winnaar van twee etappes, uit koers verdween met corona. Toch twijfelt Merlier of het uitvallen van de Ier goed nieuws is. "Dat is opnieuw een ploeg minder die wil werken om tot een sprint te komen", beseft hij. Hoe draait het uit? En kent Remco Evenepoel een zorgeloze dag in het rood? Volg hieronder LIVE de elfde etappe op de voet.
Lees verder

"Acute crisis" die vissterfte veroorzaakte in Oder voorbij
De situatie in de Duits-Poolse grensrivier de Oder, waar door een milieuramp massaal vissen zijn gestorven, is genormaliseerd. Dat heeft de noordoostelijke deelstaat Brandenburg woensdag gemeld. Volgens de regionale minister van Milieu Axel Vogel is "de acute crisis voorbij", zo zei hij tegenover het parlement van Brandenburg.
Lees verder

Amerikaanse medicijnwaakhond geeft omikronvaccins Pfizer en Moderna groen licht
De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft woensdag het licht op groen gezet voor de aangepaste coronavaccins van Pfizer en Moderna. Die zogenaamde bivalente vaccins zijn zowel werkzaam tegen de oorspronkelijke coronavariant, als tegen de omikronsubvarianten BA.4 en BA.5 die momenteel circuleren. Naar verwachting spreekt ook het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zich donderdag uit over aangepaste coronavaccins, al richten die zich wel op een eerdere variant van omikron.
Lees verder

Wat is overwinst? En worden energieproducenten rijk op de kap van de bevolking? Vier vragen aan econoom Paul D'Hoore
In Brussel wordt er druk gedebatteerd over "overwinst", maar wat is dit exact? Onze geldexpert Paul D'Hoore laat zijn licht schijnen over de nieuwste term in de Wetstraat en plaatst de winsten van energieproducenten in een bredere context. "Met een nieuwe term komen we geen stap dichter bij de oplossing".
Lees verder

Weyts dreigt met sancties tegen school in Ronse die Franstalige kalender volgt
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts dreigt met sancties tegen de Ovide Decrolyschool, een Franstalige basisschool in de faciliteitengemeente Ronse. De school heeft gekozen voor de nieuwe vakantieregeling van de Franse Gemeenschap en heeft dus al op 29 augustus de deuren heropend. Volgens Weyts is de school gebonden aan de Vlaamse regelgeving en kunnen er sancties volgen als de school blijft afwijken van de Vlaamse kalender.
Lees verder