Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 4 augustus 2022

Steeds meer Belgen trekken naar Frankrijk voor vaccin tegen apenpokken

Steeds meer Belgen trekken naar Frankrijk voor vaccin tegen apenpokken

Ons land heeft slechts 3.000 vaccins voor het apenpokkenvirus in voorraad en pas in de herfst is er beterschap op komst. Daarom steekt een steeds grotere groep Belgen de grens over naar Frankrijk voor een spuitje. 'Ze zijn hier welkom, de Belgen. Voorlopig kunnen we het nog aan.'

Lees verder

Jongeman valt van schachtbok aan mijn in Limburgse Eisden en overlijdt

Op de mijnsite in Eisden (Maasmechelen) is in de nacht van dinsdag op woensdag een drama gebeurd. Een jongeman viel van een van de schachtbokken naar beneden. Alle hulp kwam voor hem te laat.

Lees verder

Djokovic stoomt zich klaar voor US Open, tegen beter weten in

De kans dat vaccinatieweigeraar Novak Djokovic (35) eind deze maand mag deelnemen aan de US Open, is klein. Toch blijft de Serviër zich klaarstomen voor het laatste grandslamtoernooi van het jaar. 'Ik wil héél, héél graag naar de US Open. Maar ik ga me niet laten vaccineren.'

Lees verder

Kickbokser Ben Saddik geschrapt uit Nederlandse 'Code van Coppens'

Kickbokser Jamal Ben Saddik zal niet te zien zijn in de Code van Coppens, de Nederlandse versie van het programma dat op SBS6 loopt. Talpa, moederbedrijf achter SBS6, haalt de 'onrustige situatie' rond zijn figuur en familie aan. 'Pure karaktermoord', zegt Ben Saddik.

Lees verder

Zo reageert het Chinese leger op het bezoek van Pelosi aan Taiwan

Het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan verhit de gemoederen in China. De Chinese legertop reageerde op provocatieve wijze door tanks te sturen naar stranden met zicht op Taiwan. 

Lees verder

Beyoncé morrelt alweer aan album: Kelis-sample verwijderd na betichtingen van diefstal

In het nummer 'Energy' van de Amerikaanse zangeres Beyoncé is een sample te horen van r&b-zangeres Kelis. Het gebruik daarvan blijkt niet overlegd en dus heeft de wereldster het fragmentgeschrapt van haar nieuwe album Renaissance.

Lees verder

Antwerp speelt Europees zonder aanvoerder Alderweireld

Antwerp trainde vanochtend een laatste keer in Deurne voor de Europese confrontatie tegen Lillestrøm morgen. Toby Alderweireld bleef opvallend genoeg binnen. De Rode Duivel heeft last van kleine kwaaltjes en zal preventief niet meereizen naar Noorwegen.

Lees verder

Rusland verwelkomt expats met bizarre video: 'Winter is coming'

De Russische ambassade in Spanje heeft vrijdag een opmerkelijke video gepost op haar sociale media om Rusland te promoten in het buitenland. 'Traditionele waarden, christendom, geen cancelcultuur, gastvrijheid, wodka', dreunt een stem. Als dat nog niet aantrekkelijk genoeg is, dan kan 'een economie bestand tegen duizenden sancties' misschien overtuigen.

Lees verder

HBO schrapt al afgewerkte 'Batgirl' van Adil El Arbi en Bilall Fallah

Maar liefst 88 miljoen euro had Warner Bros al in Batgirl gestopt, en toch beslist het de afgewerkte film niet uit te brengen.

Lees verder

Iran keurt verdrag over gevangenenruil met België goed

Het Iraanse parlement heeft woensdag het verdrag goedgekeurd dat voorziet in de gevangenenruil tussen Iran en België. De ratificatie van het verdrag had vorige maand al tot een verhitte controverse geleid in ons land.

Lees verder

Vierde prik covidvaccin biedt meer bescherming tegen infectie

Herhaalvaccinaties beschermen niet alleen tegen zware ziekteverschijnselen bij covid-19, maar ook tegen het oplopen van een infectie met het coronavirus. Óók tegen omikron.

Lees verder

Ouders Archie trekken naar Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg

De ouders van de ongeneeslijk zieke Britse jongen Archie (12) blijven zich verzetten tegen de stopzetting van zijn behandeling, ook nu alle Britse rechtbanken hun verzoek hebben afgewezen.

Lees verder

Al 174 mogelijke slachtoffers geïdentificeerd bij mensenhandel op Antwerpse bouwwerf

In het onderzoek naar vermeende mensenhandel op de bouwwerf van chemiebedrijf Borealis in het Antwerpse havengebied zijn volgens het Antwerpse arbeidsauditoraat 174 mogelijke slachtoffers geïdentificeerd. Het gaat om 17 Bengalen, 52 Filipijnen en 105 Turken.

Lees verder

Ceo die Tinder vrouwvriendelijker maakte 'naar links geswipet'

Ze ontmoette er online haar man en werd er in september zelf de baas. Maar nu moet de eerste vrouwelijke ceo van dating app Tinder alweer opstappen. De reden? Winst is belangrijker dan vrouwvriendelijkheid.

Lees verder

Ex-kanselier Schröder: 'Kremlin wil onderhandelen'

De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder is in zijn eigen land weliswaar in ongenade gevallen, dat betekent niet hij zijn standpunten gewijzigd heeft. Wel ziet hij een wapenstilstand in het verschiet liggen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Lees verder

Spelers in Engeland zullen niet langer knielen voor elke wedstrijd

Spelers zullen aankomend seizoen in de Premier League niet langer knielen voor elke wedstrijd. De kapiteins van de twintig Engelse voetbalclubs kwamen tot deze beslissing in samenspraak met de andere spelers.

Lees verder

E34 richting kust dicht in Zelzate na ongeval met drie zwaargewonden

Ter hoogte van Zelzate was de E34 een tijdlang versperd in de richting van de kust na een ongeval met een vrachtwagen. Bij het ongeval raakten drie personen zwaargewond. 'Vermijd de omgeving', waarschuwt het Vlaams Verkeerscentrum.

Lees verder

Voor tweede dag op rij lange file aan autokeuring

In Brakel is woensdagochtend een file ontstaan van enkele honderden meters lang aan de autokeuring. Sinds 1 augustus is de keuring op woensdag namelijk niet meer op afspraak. Dinsdag waren ook al lange files ontstaan aan de autokeuringsstations in Sint-Denijs-Westrem, Stekene en Aalst. In Wondelgem versperden wachtende auto's woensdagochtend zelfs het tramverkeer.

Lees verder

Charles De Ketelaere leert Italiaanse supporters hoe je zijn naam uitspreekt

Sterspeler Charles De Ketelaere begint zijn transfer bij AC Milan op een bijzondere manier. De Rode Duivel leert zijn Italiaanse fans hoe je zijn naam correct uitspreekt in een filmpje op het Tiktok-account van zijn nieuwe club.  

Lees verder

Chileens dorp in de ban van zinkgat van 200 meter diep

De bewoners van het Chileense dorp Tierra Amarilla zijn in de ban van een zinkgat dat vrijdag in een nabijgelegen mijngebied ontstond. Het gat is zo'n 200 meter diep en heeft een diameter van 25 meter. De Chileense Rijksdienst voor Geologie en Mijnbouw zond maandag experten om het gat te onderzoeken. Bewoners van het dorp wijten het gat aan onvoorzichtige mijnbouw.

Lees verder

Waarom China alles op het spel zet vanwege Taiwan

Waarom betekent een klein eilandje met 23 miljoen inwoners zoveel voor het grote China? En wat staat er op het spel als de crisis niet voorzichtig aangepakt wordt?

Lees verder

Brusselse minister Van den Brandt is tegen Vlaamse plannen met Brusselse Ring

'Een verhoging van het aantal baanvakken op de Ring zien we niet zitten', reageert Brusselse minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) op de plannen van de Vlaamse regering met de Brusselse ring. De partij werpt als alternatief meer openbaar vervoer en de slimme kilometerheffing op. 'Die is geen belastingverhoging, maar vooral eerlijker.'

Lees verder

Zwemmen tussen mijnen? Dat schrikt inwoners Odessa niet af

Zwemmen mag niet meer in de Oekraïense badstad Odessa, omdat er zeemijnen liggen. Toch kunnen sommige inwoners het niet laten verfrissing te zoeken in de Zwarte Zee. 'Zonder zee en strand is Odessa zichzelf niet.'

Lees verder

An evening with Tony Hawk: de oude man en zijn skate

Ongeveer 1.300 skateadepten zakten dinsdagavond af naar OLT Rivierenhof in Deurne voor een avond met legende Tony Hawk. Die had het over vallen, weer opstaan en geld verdienen. En zeker dat laatste deed hij die avond met verve.

Lees verder

'Ik zal nooit vergeten dat ik iemand heb doodgereden'

Alles begrijpen is alles vergeven, maar hoe herstel je wat niet meer goed te maken is? Heb je een ander nodig om jezelf te vergeven? En kun je door schuld een beter mens worden? Deze aflevering van 'Mijn schuld' gaat over het onvergeeflijke. Aan het woord is een dader van seksueel kindermisbruik. Kan je jezelf ooit vergeven als de maatschappij je als een monster ziet?

Lees verder

Franse gasreserves zullen 'voor 1 november' vol zijn

De Franse gasopslagfaciliteiten zijn voor 80 procent gevuld en zullen op 1 november vol zijn. Toch biedt dat volgens Agnès Pannier-Runacher, de Franse minister voor Energietransitie, geen garantie dat de Fransen de winter zonder gasproblemen doorkomen.

Lees verder

Man die verdacht werd van wederrechtelijke vrijheidsberoving in Hasselt, na verhoor vrijgelaten

De verdachte van de zogenaamde wederrechtelijke vrijheidsberoving in de winkelstraat Koning Albertstraat in Hasselt is na verhoor mogen beschikken. Het ging om een 23-jarige man uit Maaseik. Ook de bewoner, het vermeende slachtoffer, werd opgepakt voor verhoor. Er zaten tegenstrijdigheden in zijn versie van de gebeurtenissen. Dat maakte het Limburgse parket bekend.

Lees verder

Stukken van Chinese raket gevonden in Indonesië en Maleisië

De kans dat brokstukken van de Chinese raket Lange Mars-5B in bewoond gebied zouden terechtkomen, werd als extreem laag geschat. Nu zijn er metalen onderdelen van de raket gevonden in Indonesië en Maleisië.

Lees verder

De regisseur die het Vlaamse theater Grotowski leerde kennen

Theaterregisseur Franz Marijnen overleed gisteren op 79-jarige leeftijd. Met een carrière van een halve eeuw geldt hij als een van de exponenten van de Vlaamse avant-garde, die een radicale breuk wilde maken met het muffe naoorlogse theater.

Lees verder

Temperatuur zeewater voor Italiaanse kust loopt op tot dertig graden

Door de aanhoudende hitte is de zeewatertemperatuur aan het wateroppervlak op vele plaatsen aan de Italiaanse kust gevoelig warmer dan vorige zomers. In de Tyrreense Zee, aan de Eolische Eilanden in de buurt van de kust van Sicilië en Calabrië, worden zo temperaturen tot dertig graden gemeten. 'Dat is twee tot drie graden meer dan normaal', zegt meteoroloog Claudio Tei van de Italiaanse nationale onderzoeksraad (CNR).

Lees verder

Eerste minderjarige in ons land besmet met het apenpokkenvirus

In België werden al 28 mensen met het apenpokkenvirus opgenomen in het ziekenhuis. Voor het eerst is ook een minderjarige in ons land besmet geraakt. 'Het is nog onduidelijk of het virus gevaarlijker is voor kinderen.'

Lees verder

Strandgangers zijn smeerpoezen

Niemand reist naar een paradijselijk strand om er tussen het afval te liggen zonnen. Maar zijn die toeristen niet mee verantwoordelijk voor de troep? Op mediterrane eilanden alvast wel.

Lees verder

Wat zijn de symptomen van het appenpokkenvirus en hoe gevaarlijk is het?

Er is in ons land voor het eerst een besmetting met het apenpokkenvirus vastgesteld bij een minderjarige. Hoe bang moeten we zijn voor het virus en hoe herkennen we het?

Lees verder

De architect die samen met bewoners bouwde

De Brusselse architect Lucien Kroll is maandag overleden. Hij pionierde door samen te werken met de toekomstige bewoners van zijn gebouwen en had al vroeg aandacht voor een ecologischere manier van ­bouwen.

Lees verder

Ultieme droom van Antwerp-baas Paul Gheysens strandt op njet van Zuhal Demir

Al twintig jaar lang jaagt de vastgoedmagnaat Paul Gheysens een gigantisch golf- en vooral vastgoedproject na in de polders van Knokke. Met haar onverwachte veto strijkt minister Zuhal Demir (N-VA) alweer tegen de haren in.

Lees verder

Ouders van Archie vangen ook bot bij Europees hof voor Rechten van de Mens

De ouders van Archie Battersbee (12) zijn in een allerlaatste poging om de behandeling van hun zoon voort te kunnen zetten, naar het Europees Hof voor de Rechten van De Mens gestapt, maar ook daar vingen ze woensdag bot. De ouders overwegen nu om hun zoon naar het buitenland te verhuizen.

Lees verder

Negentienjarige man verdronken in steengroeve Henegouwse Mont-sur-Marchienne

Een jongeman van negentien jaar is woensdag verdronken in de steengroeve Gralex in Mont-sur-Marchienne, een deelgemeente van Charleroi in Henegouwen. Dat melden de hulpdiensten. Zij probeerden het slachtoffer nog te reanimeren.

Lees verder

Dries Mertens neemt in videoboodschap samen met zoon nu ook zelf afscheid van Napoli

Dat het avontuur van Dries Mertens in Napoli erop zit, was al langer duidelijk. Het contract van de Rode Duivel liep er eind juni af, er werd geen akkoord gevonden over een nieuw contract en de club nam tien dagen geleden al afscheid van zijn topschutter aller tijden. Zelf bleef hij nog even stil over het afscheid, maar woensdagavond liet Dries Mertens dan toch ook van zich horen via sociale media.

Lees verder

Brandweer moet mensen van terrassen evacueren bij brand in Anderlechts flatgebouw

In het Peterbospark in Anderlecht heeft woensdagavond een brand gewoed in een flatgebouw. Negen personen raakten bevangen door de rook en vijf flats zijn door de brand onbewoonbaar. Dat meldt de Brusselse brandweer.

Lees verder

Liz Truss krijgt steun van Sajid Javid in strijd om opvolging Boris Johnson

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss heeft, in de strijd om de opvolging van Boris Johnson als premier en partijleider, de steun van oud-rivaal Sajid Javid op zak.

Lees verder

Hoe conservatief Amerika een schoolboekenoorlog ontketent

Maus weren uit schoolbibliotheken was nogal kras, maar het is slechts een van de honderden werken, vooral over seksuele identiteit en raciale kwesties, die conservatief Amerika uit het onderwijs wil verbannen. 'Dit gaat niet meer over ouderlijke bezorgdheid, het is een politieke campagne.'

Lees verder

Conservatief Kansas verrast en stemt voor het recht op abortus

Een verrassend grote meerderheid van de kiezers in Kansas stemde voor de bescherming van het recht op abortus in hun staat. Wordt abortus een winnend thema voor de Democraten in de Midterms?

Lees verder

In het centrum tot 30 graden, aan de kust wat koeler

In de kuststreek en de Westhoek begint donderdag mogelijk bewolkt met laaghangende bewolking, die al snel plaats maakt voor de zon. Elders is de zon vaak gesluierd door hoge en middelhoge bewolking.

Lees verder

Rammstein roostert Oostende (en zichzelf)

Rammstein kwam naar Oostende, zag, stak de boel in brand en overwon.

Lees verder

China start militaire oefeningen rond Taiwan

China is donderdag gestart met militaire oefeningen in de omgeving Taiwan, zo heeft de Chinese staatszender CCTV meegedeeld. Het gaat om de grootste manoeuvres ooit rond het eiland.

Lees verder

Fietsen toch niet zo 'straffeloos': dagelijks 34 fietsers beboet

Volgens MR heerst er 'momenteel een gevoel van straffeloosheid'. Klopt niet, zeggen experts. Uit de cijfers blijkt dat er vorig jaar ruim 12.000 fietsers op de bon werden geslingerd voor tal van vergrijpen.

Lees verder

Explosies beschadigen gebouwen in Antwerpen en Deurne

Op het Antwerpse Zuid en in het Antwerpse district Deurne hebben in de nacht van woensdag op donderdag twee explosies plaatsgevonden aan gebouwen. Dat bevestigt het Antwerpse parket. Er is een onderzoek gestart, dat onder meer zal moeten uitwijzen of er een link is met het drugsmilieu.

Lees verder