Doorgaan naar hoofdcontent

Stad Gent: Vaccinatiecentrum in Flanders Expo heropent op 7 september voor 'herfstprik'

Stad Gent
Vaccinatiecentrum in Flanders Expo heropent op 7 september voor 'herfstprik'
Stad Gent

De Stad en Eerstelijnszone Gent openen vanaf 7 september opnieuw de deuren van het vaccinatiecentrum, dit keer in hal 3 van Flanders Expo.

Vaccinatiecentrum in Flanders Expo heropent op 7 september voor 'herfstprik'

Het Gentse vaccinatiecentrum heropent op woensdag 7 september 2022, ditmaal in hal 3 van Flanders Expo. De eerste uitnodigingen voor een 'herfstprik' worden eerstdaags verstuurd vanuit Vlaanderen naar de Gentse 65-plussers, zorgverleners en personen met een verminderde immuniteit. Zij kunnen een afspraak maken via stad.gent/vaccinatie of via 09 210 10 44.

De eerste uitnodigingen voor een 'herfstprik' worden eerstdaags verstuurd vanuit Vlaanderen naar de Gentse 65-plussers, zorgverleners en personen met een verminderde immuniteit. Voor hen is een extra prik sterk aanbevolen. Later zullen alle Gentenaars vanaf 18 jaar een uitnodiging krijgen voor een herfstprik, en dit volgens dalende leeftijd.

We willen de Gentenaars de kans geven om zichzelf en anderen te beschermen en zo een eventuele golf van besmettingen in het najaar vermijden, want het coronavirus circuleert nog steeds. Met een nieuwe prik kunnen we onze bescherming, die geleidelijk is afgenomen na eerdere inentingen, nu opnieuw versterken.

Rudy Coddens, schepen van Gezondheid

De Stad en Eerstelijnszone Gent openen daarom vanaf woensdag 7 september 2022 opnieuw de deuren van het Gentse vaccinatiecentrum, dit keer in hal 3 van Flanders Expo in plaats van hal 2. Het vaccinatiecentrum zal in eerste instantie elke weekdag open zijn van 9 uur tot 17 uur. Gentenaars moeten wel een afspraak maken via stad.gent/vaccinatie of via de vaccinatielijn 09 210 10 44. De doorloop in het vaccinatiecentrum zelf blijft grotendeels dezelfde als de vorige keren. Ter plaatse zal er weer assistentie voorzien zijn. Er is ook opnieuw parking voor wie met de fiets of met de wagen komt. De ingang van hal 3 zal duidelijk aangeduid worden met pijlen.

De Lijn voert vanaf 1 september werken uit aan tramlijn 1 in de Voskenslaan, waardoor de route van en naar Flanders Expo onderbroken is. De Lijn voorziet daarom tijdelijk een pendeldienst tussen Gent-Sint-Pieters en Flanders Expo. Die rijdt op de dagen dat het vaccinatiecentrum geopend is, telkens tussen 9 uur en 17 uur en dat om de 25 à 30 minuten. Gentenaars moeten net als de vorige keer wel een ticket aankopen. Ze kunnen dit vervolgens omruilen in het vaccinatiecentrum voor een gratis ticket.

Ziekenhuizen en zorgvoorzieningen kregen in de zomermaanden al de mogelijkheid om hun personeel te vaccineren. Bewoners van woonzorgcentra kunnen zich in september en oktober binnen hun voorziening laten vaccineren. Voor Gentenaars die moeilijk in het vaccinatiecentrum raken, is net zoals bij de vorige campagnes mobiele vaccinatie mogelijk via de huisarts.

Contact voor pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Gent opent begin 2023 nooddorp voor vluchtelingen uit Oekraïne in Eikstraat
Stad Gent

Het nooddorp komt op een terrein in de Eikstraat en zal een 200-tal units bevatten waar 600 personen terechtkunnen.

Gent opent begin 2023 nooddorp voor vluchtelingen uit Oekraïne in Eikstraat

Er komt begin 2023 een nieuw nooddorp in Gent voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daarover hebben Vlaanderen en de Stad Gent een principeakkoord gesloten. Het nooddorp komt op een terrein in de Eikstraat en zal een 200-tal units bevatten waar 600 personen terechtkunnen.

Op vraag van de Stad Gent heeft Vlaanderen beslist om ook in Gent een nooddorp in te richten voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat om een terrein in de Eikstraat in Gent. De voorbije dagen is met de eigenaar van de gronden een principeakkoord bereikt. Het nooddorp zal een 200-tal units bevatten waar 600 personen terechtkunnen. Het plan is om het nooddorp tegen begin 2023 gebruiksklaar te maken. De voorbereidende werken starten in de loop van september-oktober 2022. Vlaanderen en de Stad Gent zullen ook hier initiatief nemen om met de diverse sectoren de nodige omkadering uit te werken. Voor de buurt komt er in het najaar een informatiemoment, zodra er meer duidelijkheid is over timing, aanpak en voorzieningen.

Gent en de Gentenaars hebben zich van bij de start van de crisis in Oekraïne solidair getoond. We zetten nu een nieuwe stap door samen met Vlaanderen een nooddorp op te richten in onze stad. Zo zorgen we voor verdere kwalitatieve opvang voor mensen op de vlucht uit het getroffen gebied.

Mathias De Clercq, burgemeester

De Stad Gent en Vlaanderen bereiden met het nieuwe nooddorp onder meer de opvang voor van vluchtelingen uit Oekraïne die tot vandaag al een tijd door particuliere gastgezinnen worden opgevangen in het kader van #plekvrij. Dat zijn er in Gent momenteel 332. De Stad biedt op dit moment ook kleinschalige collectieve opvang aan op een aantal plekken in Gent, goed voor 120 plaatsen. Er komt vanaf 7 oktober 2022 ook gradueel bijkomende opvang voor 105 personen in een pand in de Hofstraat.

Er worden ongeveer 16.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Vlaanderen. Momenteel zijn er nog voldoende beschikbare plaatsen, maar we weten niet hoe de oorlog gaat evolueren. Daarom heeft de Vlaamse regering voor de zomer beslist om extra financiering vrij te maken voor lokale opvang en een extra nooddorp. In dit nooddorp gaan 600 mensen terechtkunnen. De Stad Gent toont zich van haar warmste kant.

Bart Somers, Vlaams minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur

In Vlaanderen blijven we inzetten op een kwalitatieve opvang van de Oekraïense oorlogsvluchtelingen. We hebben hierbij steeds gemikt op een diverse mix aan oplossingen, gaande van publieke opvang tot particuliere opvang. Het nooddorp in Gent is uiteraard deel van een voldoende aantrekkelijk collectief aanbod dat ervoor zal zorgen dat we extra druk op onze Vlaamse woonmarkt vermijden.

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Wonen

Contact voor pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Gent brengt steden en gemeenten samen voor aanpak intrafamiliaal geweld
Stad Gent

Vijftien steden en gemeenten stappen in het project. In het begin ligt de focus op het delen van expertise, later komen er concrete acties.

Gent brengt steden en gemeenten samen voor aanpak intrafamiliaal geweld

De Stad Gent richt een platform op om een grensoverschrijdende aanpak van intrafamiliaal geweld te ontwikkelen. Vijftien steden en gemeenten stappen in het project. In het begin ligt de focus op het delen van expertise, later komen er concrete acties.

Naast de Stad Gent, die instaat voor de coördinatie, stappen nog vijftien steden en gemeenten in het project: Aalter, Assenede, De Pinte, Eeklo, Evergem, Gavere, Kaprijke, Laarne, Maldegem, Nazareth, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem, Wetteren, Zelzate en Zulte. Ook scholen, zorginstellingen en hulpdiensten zullen een plaats krijgen. Bedoeling is om tot een grensoverschrijdende aanpak van intrafamiliaal geweld te komen.

De verschillende partners zullen meermaals per jaar samenkomen. In de beginfase ligt de focus vooral op het delen van ervaringen en expertise, daarna worden er concrete acties georganiseerd. Dat kan gaan van bijvoorbeeld opleidingen in basisscholen tot webinars voor hulpverleners in het veld. Het project krijgt 100.000 euro steun van de federale overheid.

We brengen deze steden en gemeenten samen om tot een gezamenlijke aanpak van intrafamiliaal geweld te komen, want de problematiek stopt niet bij de stadsgrenzen. Gent heeft hier al heel wat expertise in, we delen deze graag met anderen.

Mathias De Clercq, burgemeester

Intrafamiliaal geweld is een maatschappelijk fenomeen dat we niet mogen negeren, het is niet omdat het veelal niet zichtbaar is, dat het er niet is. Met deze financiële steun geven we de lokale besturen de noodzakelijke middelen om innovatieve projecten uit te werken.

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken

Contact

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Blauwalgen op verschillende plaatsen in Gentse binnenwateren
Stad Gent

Uit metingen blijkt dat er op verschillende plaatsen in de Gentse binnenwateren blauwalgen aanwezig zijn, en dat ze zich verder verspreiden.

Blauwalgen op verschillende plaatsen in Gentse binnenwateren

Uit metingen blijkt dat er op verschillende plaatsen in de Gentse binnenwateren blauwalgen aanwezig zijn, en dat ze zich verder verspreiden. Er geldt daarom vanaf nu op alle Gentse binnenwateren een verbod op onder meer waterskiën en wakeboarden. Watersporten zoals kajakken, kanovaren en suppen worden afgeraden en gebeuren op eigen risico. Het verbod geldt niet op de Watersportbaan en de Blaarmeersen. Daar zijn geen blauwalgen vastgesteld.

Uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat er blauwalgen aanwezig zijn op verschillende plekken in de Gentse binnenwateren. Dat is onder meer het geval in de Lieve, de Leie, de Visserij en aan de Korenlei. Aangezien de blauwalgen zich verder verspreiden over de binnenwateren, geldt er vanaf nu op alle Gentse binnenwateren een verbod op verschillende vormen van recreatie, zoals waterskiën en wakeboarden. Zwemmen en duiken zijn er sowieso verboden. Andere watersporten zoals kajakken, kanovaren en suppen worden ontraden en gebeuren op eigen risico. Het verbod geldt niet op de Watersportbaan en de Blaarmeersen. Daar zijn momenteel geen blauwalgen vastgesteld.

De Vlaamse Milieumaatschappij voert regelmatig watercontroles uit. Het resultaat van die controles zal bepalen hoe lang het verbod van kracht blijft.

Contact voor pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder