Doorgaan naar hoofdcontent

Stad Gent: GF22: Gentse Feesten klokken af op ruim anderhalf miljoen bezoekers

Stad Gent
GF22: Gentse Feesten klokken af op ruim anderhalf miljoen bezoekers
Stad Gent

De 177ste editie heeft 1.570.000 bezoekers gelokt, 62 procent meer dan de vorige editie en het hoogste aantal van de laatste 15 jaar.

Gentse Feesten klokken af op ruim anderhalf miljoen bezoekers

De 177ste editie van de Gentse Feesten heeft in totaal 1.570.000 bezoekers naar de stad gebracht. Dat is 62 procent meer dan de vorige editie in 2019 en het hoogste aantal van de laatste 15 jaar. Toch verliep alles zonder grote problemen en waren het de properste Feesten in decennia.

Gisteren, op zondag 24 juli 2022, bezochten zo'n 90.000 mensen de Gentse Feesten. Dat is 5.000 minder dan de laatste dag van de vorige editie. Toch klokken de Gentse Feesten in totaal af op zo'n 1.570.000 bezoekers, het hoogste aantal in 15 jaar en 62 procent meer dan in 2019, toen er in totaal 970.000 bezoekers opdaagden. De Gentse hotels waren bovendien gemiddeld voor ruim 90 procent bezet.

Wat een succes. Een unieke editie, na 1.000 dagen zonder Feesten. En een editie met enkele uitzonderlijke nieuwe trends. Zo waren het de meest afvalarme Feesten in decennia. Het waren ook de Feesten van de fietsers. Met vele tienduizenden kwamen zij elke dag naar Gent. En het waren de Feesten van de verbinding, met de stad en met elkaar. We hebben dat samen gedaan. Merci! Ik kijk al uit naar volgend jaar.

Bram Van Braeckevelt, feestenburgemeester De 177ste editie van de Feesten in cijfers

 • De Gentse politie heeft in totaal 140 mensen opgepakt, vooral voor het verstoren van de openbare orde of voor openbare dronkenschap. Dat zijn er 18 minder dan in 2019, ondanks het hogere aantal bezoekers. In totaal kregen 958 mensen een GAS-boete voor wildplassen (605 in de Feestenzone, 353 erbuiten). In 2019 waren dat er in totaal 613. Er werden 96 voertuigen getakeld tegenover 138 tijdens de vorige editie. 533 verloren voorwerpen vonden hun weg naar de politie, in 2019 waren dat er 482.

 • In het nieuwe meldpunt aan de Sint-Jacobskerk, waar je terecht kan als slachtoffer of omstaander van grensoverschrijdend gedrag, discriminatie of intoxicatie, werden over tien dagen in totaal 45 mensen opgevangen door sfeerbeheer.

 • Ivago haalde deze 177ste editie opnieuw minder afval op, met dank aan de herbruikbare Feestenbeker en het herbruikbare servies in vele eetstandjes. De afvalintercommunale haalde 296 ton afval op. Ten opzichte van 2019, toen er nog 318 ton werd opgehaald voor 970.000 bezoekers, betekent dat een daling van 42 procent per bezoeker.
 • De scheepvaartpolitie controleerde in totaal 171 vaartuigen en deelde 12 pv's uit, inclusief GAS-boetes. 115  schippers zijn aan een alcoholtest onderworpen, 9 bliezen positief.
 • De brandweer moest in totaal 24 keer uitrukken. In 2019 was dat nog 36 keer. Het gaat onder meer over 11 vuilnisbakbrandjes en 8 automatische brandalarmen. Er waren 40 technische interventies, waarvan 11 voor het doorknippen van fietssloten.

 • Deze editie werden 19 processen-verbaal opgesteld voor geluidsinbreuken, vorige editie waren dat er 10. Het gaat om 8 pv's tegen 5 vaste cafés in de feestenzone, 2 tegen een evenementenlocatie binnen de zone en 9 voor het niet respecteren van het einduur voor de muziek, waarvan 7 voor een café in de uitloopzone en 2 voor een pop-up binnen de zone. Voor de pleinen was er geen enkel proces-verbaal.

 • Mensen stapten massaal over op wandelen, op fiets, bus en tram. Dat heeft er voor gezorgd dat er ondanks de grote toeloop nooit mobiliteitsproblemen waren. Zo'n 44.000 fietsers maakten tijdens de Feesten gebruik van de bemande fietsparkings in de Sint-Michielsparking en het Sint-Lievenscollege. Het totale aantal mensen dat met de fiets naar de Feesten kwam, werd niet gemeten, maar bij een telling op 22 juli werden in totaal 46.000 fietsen geteld in en rond de Feestenzone.

 • De deelfietsen van Donkey Republic, Dott en Baqme werden zo'n 8.000 keer gebruikt, met een piek op zaterdag 23 juli. Voor Donkey Republic is dat een record in Gent. Trivelo, de fietstaxidienst voor minder mobiele personen, voerde 94 ritten uit.
 • Tijdens de Feesten liepen de centrumparkings maar één keer vol en bleef er steeds voldoende capaciteit over. Tijdens de Feesten parkeerden er op het piekmoment 40.184 wagens op de parkings binnen de R40 en 12.000 wagens daarbuiten. Het verkeersdashboard met actuele mobiliteitsinfo werd 14.600 keer geraadpleegd.

 • In de hulpposten van het Rode Kruis aan het belfort en Sint-Jacobs werden dit jaar in totaal 1.632 mensen verzorgd. Daarvan moesten 115 mensen naar het ziekenhuis. Dat is iets meer dan tijdens de vorige editie in 2019, toen er 1.572 mensen verzorging kregen en er 100 naar het ziekenhuis moesten.

 • De Lijn vervoerde dit jaar met de pendeltram en de Feestenbussen 255.000 reizigers. Dat is 3 procent minder dan in 2019, toen er 262.583 reizigers vervoerd werden.
GF22 door de lens van stadsfotograaf Delphine Lebon

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

CoGent-box opent aan Watersportbaan met gratis mini-circusfestival
Stad Gent

Na een doortocht in Wondelgem is de CoGent-box aangekomen aan de Watersportbaan. Daar opent hij op 12 augustus met een mini-circusfestival.

CoGent-box opent aan Watersportbaan met gratis mini-circusfestival

Na een doortocht in Wondelgem is de CoGent-box aangekomen in de wijk Watersportbaan-Ekkergem. De box opent er op vrijdag 12 augustus met een gratis mini-circusfestival. Er gaan ook nieuwe verhalen in première. De box blijft er staan tot 6 november.

De CoGent-box, de rondreizende digitale belevingsruimte vol boeiende verhalen uit de Gentse geschiedenis, komt na een doortocht in Wondelgem aan op zijn tweede locatie: Watersportbaan-Ekkergem, achter de Bollekenschool (Neermeerskaai 2).

De Collectie van de Gentenaar slaat voor de opening de handen in elkaar met Circusplaneet vzw en het MSK, en opent de box met een heus mini-circusfestival op vrijdag 12 augustus vanaf 15.30 uur. Ter gelegenheid van de opening gaan er ook twee gloednieuwe verhalen in première, waaronder een over de rol van het circus in Gent. De CoGent-box blijft aan de Watersportbaan tot 6 november 2022 en zal open zijn op dinsdag (15 - 18 uur), woensdag en zondag (14 - 17 uur). Tijdens de hele periode worden verschillende gratis activiteiten in en rond de CoGent-box georganiseerd.

Lees meer over de opening in Watersportbaan-EkkergemOntdek de Collectie van de Gentenaar online

De 'Collectie van de Gentenaar' is een initiatief van de Stad Gent, Design Museum Gent en District09 samen met STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, Meemoo, Studio Dott en iDROPS. Het wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA) en de Vlaamse Overheid.

Contact voor pers

Bevoegd

Betrokken

View full press release

Lees verder

Nieuwe wedstrijdtoren en baggerwerken maken van Watersportbaan topsportaccommodatie
Stad Gent

Baggerwerken zorgen ervoor dat roeiboten dieper in het water liggen en sneller kunnen varen. Er wordt ook een nieuwe wedstrijdtoren gebouwd.

Nieuwe wedstrijdtoren en baggerwerken maken van Watersportbaan topsportaccommodatie

De Watersportbaan wordt binnenkort getransformeerd tot een topsportaccommodatie. De volledige roeibaan wordt overal uitgediept tot minimaal twee meter, zodat roeiboten veel sneller kunnen varen. Er wordt ook een nieuwe, hypermoderne wedstrijdtoren gebouwd, die met een 'getrapte overkraging' een echte blikvanger wordt.

Hoe dieper het water, hoe sneller de boot

De Watersportbaan is voor het laatst uitgebaggerd in 1977. De voorbije 45 jaar zijn er tonnen slib, bladeren en rommel in terechtgekomen. Hierdoor bedraagt de diepte op sommige plaatsen aan de rand nog slechts 60 centimeter. Er starten binnenkort grondige baggerwerken om de roeibanen overal opnieuw een minimale diepte van twee meter ten opzichte van het waterniveau te geven, waardoor de roeiboten ongehinderd en veel sneller kunnen varen. Er zal naar schatting 35.000 m³ slib worden afgevoerd. De werken starten op 3 oktober 2022 en zullen naar schatting duren tot eind februari 2023. In die periode wordt de Zuiderlaan langs het water afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en kan er niet geparkeerd worden. De volledige site Blaarmeersen blijft wel bereikbaar.

Gent staat al meer dan 150 jaar bekend als roeistad, met drie roeiclubs en twee kajakclubs op een boogscheut van elkaar. De Watersportbaan is de ultieme kweekvijver voor talent: bijna driekwart van de Belgische roeititels komt voort uit een Gentse club. Als we dat niveau willen aanhouden, moet ook onze infrastructuur mee met de tijd. Daarom bouwen we een ultramoderne wedstrijdtoren en halen we 35.000m³ slib uit het water, de inhoud van 14 olympische zwembaden.

Sofie Bracke, schepen van Sport Nieuwe, hypermoderne wedstrijdtoren

De huidige wedstrijdtoren dateert van de jaren 1970 en is erg verouderd. Isolatie ontbreekt, toegangstrappen zijn onveilig en de toren mist basisvoorzieningen. Dit alles kan niet aangepakt worden met een renovatie. Daarom wordt gekozen voor een nieuwbouw, waarvoor de werken starten in maart 2023. De nieuwe wedstrijdtoren wordt de blikvanger van de Watersportbaan met als opvallendste kenmerk de 'getrapte overkraging'. Het gelijkvloers heeft een bruto-oppervlakte van 35,5 m², de eerste verdieping een oppervlakte van 86,90 m² en de bovenste verdieping gaat naar een oppervlakte van 187,50 m². Dit laatste is dus een veelvoud van de benedenverdieping. Stabiliteitstechnisch een huzarenstukje, waarvoor maar liefst 17 funderingspalen geplaatst worden.

De nieuwe wedstrijdtoren zal in de toekomst een dubbele functie hebben. Enerzijds als dagelijks trainingscentrum voor de roeiers en kajakkers, en anderzijds voor de wedstrijdorganisatie van internationale regatta's. In het najaar van 2021 werd al een vaste steiger aangelegd ter hoogte van Kajakclub GEKKO waar alle clubs gebruik van kunnen maken. De uitgediepte baan en de multifunctionele wedstrijdtoren zullen het mogelijk maken om een ideaal voorbereidingstraject uit te zetten voor de Olympische Spelen in Parijs (2024) en Los Angeles (2028).

De Watersportbaan wordt opnieuw een plaats waar onze topsporters zich in de meest optimale omstandigheden kunnen voorbereiden op grote internationale toernooien. Mooie resultaten op dat internationale toneel werken inspirerend en zetten de rest van Vlaanderen ook in beweging. Het is al ongeveer een halve eeuw geleden dat er nog eens stevig werd geïnvesteerd in de Watersportbaan. Hoog tijd dat we deze parel opnieuw laten stralen.

Ben Weyts, Vlaams minister van Sport Financiering

Het gaat om een investering van in totaal vijf miljoen euro. Die wordt voor de helft gefinancierd door de Vlaamse overheid en voor de andere helft door de Stad Gent. De kostprijs van de baggerwerken bedraagt iets minder dan 2.400.000 euro (inclusief btw). De geraamde kost voor de bouw van de wedstrijdtoren is 950.000 euro (exclusief btw en studie- en projectkosten). Er zijn daarnaast ook werken gepland in de nabije omgeving, waaronder nieuwe verlichtingspalen, nieuwe boeien en een camera op een railsysteem om prestatieanalyses te kunnen doen.

Contact voor pers

Bevoegd

Betrokken

View full press release

Lees verder

Bewoners woonzorgcentrum Het Heiveld zelf aan het woord in gloednieuwe podcast
Stad Gent

Bewoners zijn zelf aan het woord in de nieuwe podcast. De 'Potkast' is letterlijk een kast op wielen die het woonzorgcentrum doorkruist.

Bewoners woonzorgcentrum Het Heiveld zelf aan het woord in gloednieuwe podcast

Woonzorgcentrum Het Heiveld lanceert een eigen podcast waarbij bewoners zelf aan het woord zijn. De 'Potkast' is letterlijk een kast op wielen die het woonzorgcentrum doorkruist. In de podcast interviewt een medewerker van het woonzorgcentrum een bewoner, collega, vrijwilliger of mantelzorger. De gespreksonderwerpen worden getrokken uit een pot die op de kast staat.

Woonzorgcentrum Het Heiveld, een van de vijf woonzorgcentra van de Stad Gent, start met een eigen podcast. De 'Potkast' is letterlijk een kast op wielen die het woonzorgcentrum doorkruist. Om de twee weken interviewt een collega van het team 'Leven en wonen' van het woonzorgcentrum een bewoner, medewerker, vrijwilliger of mantelzorger. De gespreksonderwerpen worden getrokken uit een pot die op de kast staat: liefde, zorg, ouderdom, seksualiteit, het leven in gemeenschap, eenzaamheid, enzovoort.

De luisteraar krijgt zo op een ludieke en ongedwongen manier een beeld van het leven in een woonzorgcentrum. Tegelijk geeft de podcast aan de bewoners een stem. Door ook medewerkers aan het woord te laten, hoopt Het Heiveld jonge mensen te motiveren om te kiezen voor een job in de ouderenzorg. De podcast is te beluisteren via Spotify en via de website van het woonzorgcentrum.

Deze boeiende podcast, een zoveelste vernieuwend initiatief, geeft de bewoners van Het Heiveld letterlijk en figuurlijk een stem en neemt luisteraars mee in de wereld van het woonzorgcentrum. Er wordt dus tijd gemaakt voor innemende gesprekken én we dragen bij tot een beter begrip van wat reilt en zeilt in een woonzorgcentrum.

Rudy Coddens, schepen van Seniorenbeleid

Contact voor pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder