Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 3 augustus 2022

Schietincident in centrum Hasselt, speciale eenheden aanwezig

Schietincident in centrum Hasselt, speciale eenheden aanwezig

De politie heeft de Koning Albertstraat in het centrum van Hasselt afgesloten voor een schietincident. Het bijzonderebijstandsteam SAU-TIG en de speciale eenheden zijn ter plaatse.

Lees verder

Grotere regenwaterput verplicht, ook bij grondige verbouwing

Wie een grondige verbouwing plant, zal vanaf volgend jaar ook een nieuwe regenwaterput voor zijn rekening moeten nemen. Nu het klimaat wijzigt en we te maken krijgen met zowel lange droge periodes als zware regenval trekt de Vlaamse regering op aangeven van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) het volume van de regenwaterputten op. Dat meldt Demir dinsdag.

Lees verder

80-plussers zijn al aan vijfde vaccinprik toe

Als de gevaccineerde tachtigers hun herfstbooster krijgen in september, dan komen ze al aan vijf vaccinprikken. Hoeveel boosters moeten er nog komen vooraleer ze er genoeg van hebben?

Lees verder

560 miljoen jaar oude fossiel is oudst gevonden roofdier met skelet

Een rotsoppervlak van 100 vierkante meter dat in 2007 al werd opgeschoond, blijkt een bijzonder fossiel te bevatten. De Auroralumina attenboroughii is verwant aan de neteldieren en werd vernoemd naar de gerespecteerde natuurbioloog David Attenborough. Vorige week maandag werd een studie gepubliceerd waarin onthult wordt dat het 560 miljoen jaar oude organisme de oudste diersoort met skelet is. 

Lees verder

Watervallen in Myanmar kleuren bruin door overstromingen

De regio rond Mandalay, de tweede grootste stad van Myanmar, werd zondag geteisterd door hevige regenval. Meerdere dorpen overstroomden. Op beelden die circuleren op sociale media is te zien hoe bruin overstromingswater van nabijgelegen watervallen klettert.  

Lees verder

Bezoekt Pelosi vandaag Taiwan? China zegt nog altijd 'in gesprek' te zijn met VS

China heeft met de Verenigde Staten gecommuniceerd over het mogelijke bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan. Dat zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Hua Chunying. Amerikaanse functionarissen verwachten dat de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vandaag Taiwan zal bezoeken.

Lees verder

Benzine en diesel weer goedkoper

Diesel en benzine zijn vanaf woensdag tot 7 à 8 cent goedkoper. Dat blijkt uit de nieuwe maximumprijzen die de federale overheidsdienst Economie dinsdag heeft bekendgemaakt.

Lees verder

Nieuwe studie toont aan dat hommels subjectief pijn kunnen ervaren

Tijdens deze zomerse dagen gebeurt het weleens dat een bij of hommel te dichtbij komt, waarna we vaak in het wilde weg beginnen te slaan. Volgens een recente studiezouden de insecten zich bewust kunnen zijn van de pijn die we hen zo bezorgen.

Lees verder

Amerikaanse journalistmag executie niet bijwonen omdat haar rok 'te kort' is

Journaliste Ivana Hrynkiw Shataraheeft vorige week te horen gekregen dat ze geen verslag mocht uitbrengen van een executie. Haar outfit 'was niet aangepast aan de kledingcode' van de gevangenis in Alabama.

Lees verder

Hoe houd je het vakantiegevoel vast?

Voor sommigen onder ons is de vakantie al achter de rug en is het opnieuw 'business as usual'. Hoe probeert u thuis of op het werk dat vakantiegevoel vast te houden? Nam u alle suikerzakjes mee uit Spanje en is elke koffie een herinnering aan het zuiden? Of heeft u een nieuwe gewoonte opgepikt die u probeert vast te houden? We horen het graag van u. Reacties welkom via duygu.gok@standaard.be, graag met vermelding van uw naam en telefoonnummer, zodat we u kunnen bereiken.

Lees verder

Justitie reageert op rapport-Haren: 'Zal zo kindvriendelijk mogelijk ingericht worden'

Het Gevangeniswezen betwist de meeste kritiek die de federale gevangeniswaakhond uit op de 'megagevangenis' van Haren, die in oktober de deuren opent.

Lees verder

Hulpdiensten vinden twee slachtoffers van bosbrand in uitgebrande wagen

Een grote natuurbrand heeft in Californië zijn eerste slachtoffers gemaakt. In het noorden van de Amerikaanse staat, nabij de grens met Oregon, werden zondag twee lichamen aangetroffen in een uitgebrande auto. Tweeduizend inwoners moesten worden geëvacueerd. De McKinney-bosbrand verwoestte sinds vrijdag al 225 vierkante kilometer natuur, wat hem tot nu toe de grootste natuurbrand van het jaar maakt in Californië. 

Lees verder

Verkeershinder door extreem lange wachtrijen aan autokeuring: 'Op 45 minuten nog maar drie plaatsen opgeschoven'

De politie van Aalst moest dinsdagvoormiddag ingrijpen nadat extreem lange wachtrijen waren ontstaan aan de autokeuring in Erembodegem. Die veroorzaakten verkeershinder tot aan de op- en afrit van de E40. Het industrieterrein werd tijdelijk afgesloten voor verkeer.

Lees verder

Ooievaar landt in leeuwenverblijf van Zoo Planckendael en wordt doodgebeten

De uitstap van een jonge ooievaar kende een fatale afloop in Zoo Planckendael. Hij landde in het leeuwenverblijf en een mannetjesleeuw twijfelde niet toen de vogel binnen zijn bereik kwam.

Lees verder

NBA-legende Bill Russell overleden: 'We hebben een reus verloren'

Bill Russell (88) was de meest succesvolle basketballer ooit. Hij onderscheidde zich in de sport én daarbuiten, als voorvechter van burgerrechten voor Afro-Amerikanen.

Lees verder

Federale overheid betaalt recordbedrag aan leeflonen

Met een bedrag van 1,34 miljard euro trok de federale overheid in 2021 meer geld dan ooit uit om mee de leeflonen te betalen. In februari 2021 piekte het aantal leefloners op meer dan 160.000, om daarna wat te dalen.

Lees verder

Water besparen, hoe begin ik eraan?

Er is opnieuw warmer weer voorspeld en dit betekent dat ook de droogte zich weer zal laten voelen. Dan is het wel belangrijk even stil te staan bij ons waterverbruik en hoe we verstandig om kunnen gaan met water. Hier zijn alvast enkele tips die je kunnen helpen.

Lees verder

Belgische voetbalclubs kennen mogelijke Europese tegenstanders

De Belgische clubs die Europees voetbal spelen, kennen hun mogelijke tegenstanders voor de volgende ronde. Dat is het resultaat van de loting die vandaag plaatsvond in Nyon, in de hoofdzetel van de Europese voetbalbond Uefa.

Lees verder

Lufthansa zal op frituurvet vliegen

Lufthansa heeft een deal gesloten met Shell om op grotere schaal sustainable aviation fuel te leveren, een soort van biobrandstof voor de luchtvaart. Dat moet de sector helpen om duurzamer te worden.

Lees verder

Ouders Archie dienen beroep in bij Britse Hooggerechtshof tegen stopzetten behandeling

Het Britse Hooggerechtshof zal zich buigen over het lot van Archie Battersbee, de Britse hersendode jongen van wie dokters de behandeling dreigen stop te zetten. De ouders van Archie hebben daar dinsdag beroep ingediend, zo schrijft DPA,tegen een beslissing van een beroepshof dat gisteren toestemming gaf om een einde te maken aan de behandeling.

Lees verder

Italiaanse sociaaldemocraten bundelen krachten in strijd tegen centrum-rechts

De Italiaanse sociaaldemocraten (PD) en de centrumlinkse partijen Azione en +Europa hebben in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van volgende maand een alliantie gesloten om een mogelijk verpletterende overwinning van rechts tegen te gaan.

Lees verder

Lot hersendode Britse jongen: 'Ook in België zou rechter beslissen behandeling stop te zetten'

Nadat het Britse hof van beroep maandag had beslist dat de behandeling van Archie ­Battersbee (12) toch moest ­worden stopgezet, zijn Archies ouders naar het Hooggerechtshof gestapt. 'Als artsen van mening zijn dat verdere behandeling medisch zinloos is, hebben de ouders van het kind niets meer te zeggen', zegt advocaat gezondheidsrecht Christophe Lemmens.

Lees verder

Helikopter redt gestrande mensen uit overstroomd gebied: dodental stijgt naar 37

Bij de overstromingen in de Amerikaanse staat Kentucky zijn minstens 37 mensen om het leven gekomen, kondigde gouverneur Andy Beshear maandagavond aan. De oorzaak van de ernstige overstromingen en aardverschuivingen is de hevige regenval van de voorbije week in de staten Kentucky, Virginia en West Virginia. De National Weather Service voorspelt komende dagen nog extreme buien.  

Lees verder

Hellfire R9X: de 'messenraket' die mogelijk Al-Zawahiri doodde

Amerikaanse drones doodden zaterdag Al Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri. De precisieraket aan boord was mogelijk een Hellfire R9X die niet gewapend is met explosieven, maar met vlijmscherpe messen

Lees verder

Leider van Al Qaeda na klopjacht van twee decennia uitgeschakeld, maar daarmee is de dreiging niet weg

De dood van Al Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri wordt in de VS als een nationaal succes geprezen. Maar het einde van de 21-jarige klopjacht staat niet meteen gelijk aan het einde van de jihadistische heropleving.

Lees verder

Moest dit werkelijk een serie zijn?

Tegenwoordig moet alles een serie zijn. Films worden overgedaan als urenlange televisiereeksen. Van Snowpiercer en Irma Vep, tot zelfs een vergeten Tom Hanks-komedie als A league of their own uit 1992. Die is vanaf 12 augustus op Amazon Prime te zien als een achtdelige reeks. Maar ook boeken krijgen we nu steeds vaker als breed uitgesmeerd kijkvoer op ons bord.

Lees verder

Kuilen op de maan met een leefbare temperatuur ontdekt

De Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), een ruimtevaartuig van Nasa dat al meer dan elf jaar temperaturen op de maan meet, heeft kuilen gedetecteerd op de maan waarin de temperatuur – vreemd genoeg – aangenaam is.

Lees verder

Van hoedjes tot sokken: NMBS gaat merchandising verkopen

De NMBS verkoopt vanaf nu ook eigen merchandising met kledingstukken en accessoires. 'Perfect voor op het festival', klinkt het. Het gaat om een testcase tijdens de zomer.

Lees verder

'We hebben het er moeilijk mee dat we ook voelende wezens zijn'

Neuroloog Steven Laureys ziet hoe toxisch chronische stress voor ons brein is, maar leert ook hoe een overspannen geest te kalmeren. 'Waarom hebben zoveel mensen burn-out of zijn ze ongelukkig? We leren niet naar onze emotionele noden te luisteren.'

Lees verder

Lichaam van verdwenen politieman gevonden in Bierghes

In een veld in het Waals-Brabantse Bierghes is dinsdagnamiddag het levenloze lichaam van een man ontdekt. Het betreft Frédéric Gonzalez Moradiellos. De 35-jarige politieagent van de zone Brussel/Elsene verliet begin vorige maand zijn woning in Rebecq en was sindsdien vermist. Dat heeft de woordvoerder van het parket van Waals-Brabant aan persagentschap Belga gemeld.

Lees verder

Nu helemaal officieel: Charles De Ketelaere verlaat Club Brugge en tekent vijfjarig contract bij AC Milan

Het is nu ook helemaal officieel: Charles De Ketelaere verlaat Club Brugge voor AC Milan. Dat hebben de clubs dinsdagavond bekendgemaakt.

Lees verder

James Webb-telescoop maakt spectaculaire nieuwe foto's van 'ringstelsel'

De nieuwe James Webb ruimtetelescoop heeft opnieuw spectaculaire beelden gemaakt van het universum. Dit keer kon hij nieuwe foto's maken van het Karrenwielstelsel.

Lees verder

Union met lef, flair en een tikkeltje arrogantie op Champions League-koers

Met lef, flair en een tikkeltje arrogantie voetbalde Union zich op Champions League-koers. Van plankenkoorts was geen sprake bij een terugkeer op de Europese scène. Teuma en Vanzeir ontketenden een Brussels feestje in Leuven.

Lees verder

Na bezoek 'stokebrand' Pelosi zal Taiwan de Chinese reactie voelen

Tegen de zin van het Amerikaanse leger én de Amerikaanse president Biden, is Nancy Pelosi toch geland in Taiwan. China reageerde meteen met 'pesterijen'.

Lees verder

Podcast Mijn schuld (Deel 5) | 'Ik zal nooit vergeten dat ik iemand heb doodgereden. Ik leef met schuld.'

Alles begrijpen is alles vergeven, maar hoe herstel je wat niet meer goed te maken is? Heb je een ander nodig om jezelf te vergeven? En kun je door schuld een beter mens worden? Deze aflevering van Mijn schuld gaat over het onvergeeflijke. Aan het woord is een dader van seksueel kindermisbruik. Kan je jezelf ooit vergeven als de maatschappij je als een monster ziet?

Lees verder

True crime: moordzaakje, popcorn erbij

Op het DS Podcastfestival won de populaire misdaadpodcast De volksjury de publieksprijs. True crime is geëvolueerd van een schmutzig subgenre in onze cultuur naar een dominante, populaire stroming, ook op tv. Wat zegt dat over ons?

Lees verder

Met lef, flair en een tikkeltje arrogantie op CL-koers

Bij zijn terugkeer op de Europese scene maakte Union met lef, flair en een tikkeltje arrogantie een uitstekende beurt in de Champions League. Van plankenkoorts hadden de Brusselaars geen last.

Lees verder

Zeker vier doden bij zware bosbrand in Californië

Bij de zwaarste bos- en natuurbrand van dit jaar in de Amerikaanse staat Californië zijn al zeker vier mensen omgekomen. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten dinsdag laten weten.

Lees verder

Regering-Biden dient klacht in tegen anti-abortuswet in Idaho

De Amerikaanse regering heeft dinsdag een klacht ingediend tegen een wet in deelstaat Idaho die zo goed als elke abortus verbiedt.

Lees verder

Zonnig en zeer warm

Los van enkele wolkenvelden is ook woensdag opnieuw zonnig. Het wordt bovendien zeer warm, met maxima van 25 graden aan zee, rond 28 graden in de Hoge Venen tot 32 à 33 graden in het centrum van het land.

Lees verder

Pelosi wil dat Taiwan 'vrij en veilig' blijft: 'Onze solidariteit met Taiwan nu belangrijker dan ooit'

Woensdagochtend hielden Nancy Pelosi en de Taiwanese presidente Tsai Ing-wen een toespraak in hoofdstad Taipei. 'We willen dat Taiwan altijd vrijheid en veiligheid geniet. Daar deinzen we niet voor terug', zei Pelosi.

Lees verder