Doorgaan naar hoofdcontent

Risico op een nucleaire ramp ‘zeer reëel’ door beschietingen kerncentrale

Risico op een nucleaire ramp 'zeer reëel' door beschietingen kerncentrale

De kerncentrale van Zaporizja, in het zuiden van Oekraïne, ligt onder vuur. Er is een 'zeer reële kans op een nucleaire ramp'.

Lees verder

Wat zijn uw ervaringen met de wachtlijsten in de zorgsector?

De huidige wachtlijsten in de zorgsector lijken misschien een tijdelijke uitloper van de pandemie, maar de vrees bestaat dat het blijvers zijn. Dat het meer is dan een kwestie van het personeelstekort op te vangen en de uitgestelde zorg in te halen en dat de toegankelijke zorg waar we als patiënt lang mee gezegend geweest zijn misschien toch niet zo vanzelfsprekend is. Wat zijn uw ervaringen? Werd u ook al geconfronteerd met wachttijden? Reacties welkom via klara.bauters@standaard.be, graag met vermelding van uw naam en telefoonnummer, zodat we u eventueel kunnen bereiken.

Lees verder

E313 naar Antwerpen volledig versperd in Ranst na een ongeval met vrachtwagens

Op de E313 van Hasselt naar Antwerpen is dinsdagochtend rond 9 uur ter hoogte van Ranst een aanrijding gebeurd tussen drie vrachtwagens, met heel wat ravage tot gevolg. De snelweg is er volledig dicht net voor het knooppunt met de E34 en het Vlaams Verkeerscentrum verwacht een afhandeling van lange duur. Er staat al een file van zes kilometer lang.

Lees verder

Minstens twee doden en dertig gewonden bij Israëlische operatie

Twee Palestijnen zijn om het leven gekomen bij confrontaties met Israëlische troepen die in Nablus op de Westelijke Jordaanoever een woning binnenvielen. Er vielen ook dertig gewonden.

Lees verder

Bizarre modetrend: Heremietkreeft pronkt met anemoonhoed

Deze heremietkreeft gaat door het leven met een zeeanemoon op de rug. De relatie tussen de twee dieren is cruciaal voor hun verder bestaan. Zo beschermt de zeeanemoon het diertje tegen roofdieren en oceaanafval.  

Lees verder

Witte dolfijn wordt overgebracht van Seine naar zoutwatertank: 'Dit is een belangrijke dag'

De witte dolfijn of beloega die al een paar dagen in de wateren van de Franse Seine rondzwemt, wordt vandaag overgebracht naar een zoutwatertank. Daar zal het dier verzorgd worden alvorens het wordt losgelaten in arctische wateren, waar witte dolfijnen normaal leven.

Lees verder

Geen EK-wegrit voor Lotte Kopecky

Een medaillekans minder voor de Belgen op het EK wielrennen in München: Lotte Kopecky zegt door rugpijn af voor de wegrit. Ze komt wel drie keer in actie op het EK baanwielrennen.

Lees verder

Polsstokspringer Ben Broeders: 'Ik moet hopen op een dag zonder migraine'

Polsstokspringer Ben Broeders (27) is bezig aan zijn beste seizoen ooit, maar tijdens de finale van het WK atletiek liep het voor geen meter. Een migraine-aanval, vertelt hij nu. En het was lang niet de eerste keer. 'Ik wou het niet aan de grote klok hangen, maar op sommige dagen raakte ik mijn bed niet uit.'

Lees verder

Fan in Koning Boudewijnstadion mag nummer meespelen met Coldplay

Op de voorlaatste avond van de vierdaagse concertreeks in Brussel heeft de Britse band Coldplay nog eens extra uitgepakt met een kippenvelmoment. Frontman Chris Martin nodigde een fan uit het publiek uit om met de band het nummer 'Green eyes' mee te spelen. De jonge vrouw, die volgens VRT Gillian heet, werd warm onthaald door de tienduizenden fans in het Koning Boudewijnstadion.

Lees verder

Japanse modeontwerper Issey Miyake overleden

De Japanse modeontwerper Issey Miyake is overleden. De man, die bekendheid verwierf met zijn geplisseerde kledingstukken en parfum 'L'eau d'Issey', werd 84 jaar oud.

Lees verder

Lewis Hamilton rijdt niet graag op gewone straten

Zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 Lewis Hamilton (37) heeft in een interview met het magazine Vanity Fair laten weten dat hij niet graag op gewone straten rijdt. Veel te stresserend, vindt de Brit.

Lees verder

E40 deels afgesloten richting kust na kettingbotsing: 'Het verkeer is stilgevallen'

De autosnelweg E40 is dinsdag kort na 11 uur afgesloten in de richting van de kust na een ongeval. Daarbij zouden een tiental voertuigen betrokken zijn.

Lees verder

Provocateur Lars von Trier heeft parkinson

De Deense regisseur Lars von Trier (66) heeft de ziekte van Parkinson. Dat heeft zijn filmproductiebedrijf Zentropa laten weten in een persbericht.

Lees verder

16-jarige wielrenner overleden na aanrijding op stage

Lars Janssens, een 16-jarige wielrenner uit Merksplas, is maandagavond overleden na een aanrijding op wielerstage in Malmédy. De jongeman werd vorige week tijdens een ritje met zijn ploeg Team Kempen gegrepen door een wagen en lag sindsdien in coma.

Lees verder

Noodweer slaat toe in Seoul: straten staan blank en zeker acht doden

In en rond de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn zeker acht mensen om het leven gekomen door noodweer. Zes andere mensen zijn nog vermist. Volgens de Zuid-Koreaanse autoriteiten zijn 800 gebouwen beschadigd. De weerkundige dienst mat de zwaarste regenval in tachtig jaar tijd. Nog tot volgende week wordt er veel regen voorspeld. 

Lees verder

Ignace Crombé overleden aan gevolgen van pancreaskanker

Ignace Crombé, vooral bekend als oprichter en organisator van de Miss Belgian Beauty-verkiezingen, is dinsdag overleden aan pancreaskanker. Hij laat zijn partner Nathalie Vanderhaegen en drie dochters na.

Lees verder

De zomerhit van de politieke partijen: denk aan onze dieren!

De laatste dagen en weken schieten de politieke Facebookberichten over dierenwelzijn als paddenstoelen uit de grond. Voor de partijen is het, zeker in de nieuwsluwe zomer, een onschuldige truc om sympathie op te wekken.

Lees verder

Laatste fase restauratie Lam Gods breekt aan: 'De Eiffeltoren wordt toch ook herschilderd?'

Wie het Lam Gods in zijn volle glorie wil bewonderen in de Gentse Sint-Baafskathedraal, kan dat nog tot eind dit jaar. Daarna verdwijnen de zeven laatste panelen van het schilderij voor restauratie naar het Museum voor Schone Kunsten (MSK).

Lees verder

De lockdowns zijn voorbij, dus spelen we minder videogames

Gaming-bedrijven zien zwarte sneeuw, nu hun publiek de controller weer weglegt. Kunnen abonnementen de inkomsten opkrikken?

Lees verder

Razend populair op Tiktok door vrouwenhaat

Vrouwen moeten niet naar clubs gaan, hoeven niet met een auto te rijden en zijn, kort samengevat, eigendom van de man. Dat is toch wat Andrew Tate verkondigt op Tiktok. Hoewel vrouwenhaat er is verboden, is de voormalige kickbokser razend populair op het jongerenplatform.

Lees verder

Belgische fotograaf maakt knappe beelden van lava spuwende Fagradalsfjall

De IJslandse vulkaan Fagradalsfjall is opnieuw uitgebarsten, en dat levert steevast spectaculaire beelden op. Daar kan de Belgische fotograaf Jeroen Van Nieuwenhove van meespreken: 'Ik had het geluk dat ik het gebied kon bezoeken tijdens de eerste uren van de uitbarsting. Ik heb wat beelden bij elkaar gezet die tonen hoe ongelooflijk deze vulkaanuitbarsting is.'

Lees verder

Amadou Onana voor 40 miljoen van Lille naar Everton

De transfer van Amadou Onana (20) naar Everton is rond. De Rode Duivel verlaat Lille en tekende een contract tot 2027 bij de club uit Liverpool, die zo'n 40 miljoen euro betaalde.

Lees verder

Serena Williams spreekt nu zelf over afscheid

'Het afscheid van Serena' titelt modeblad Vogue op zijn nieuwe cover. Het is geen onmiddellijk afscheid, maar het sterkt het vermoeden dat de 40-jarige Williams er na de US Open mee stopt.

Lees verder

Beruchte 'dodenweg' in Bolivia is toevluchtsoord voor wilde dieren

Een gevaarlijke route in Bolivia, die bekend staat als de 'dodenweg', is voor wilde dieren een nieuw toevluchtsoord geworden. Sinds 2007 werd een alternatieve route gemaakt nadat honderden mensen om het leven waren gekomen door de steile en diepe wegen. De 'dodenweg' was een verbinding tussen La Paz en het Amazonegebied. Volgens de World Conservation Society heeft de route levens gered en de natuur doen opfleuren.

Lees verder

Primera division Drama dreigt voor Barça: competitiestart zonder nieuwe supersterren komt almaar dichterbij

De tijd tikt voor FC Barcelona. Op het veld verlekkerden de Blaugrana zondagavond hun fans met een 6-0-zege in een galamatch tegen het Mexicaanse Pumas Unam, maar naast het veld lijkt een nachtmerrie in de maak. Vier dagen voor de competitiestart in Spanje is de club nog steeds niet in staat zijn toptransfers, onder wie vedette Robert Lewandowski, in te schrijven.

Lees verder

Poëet tot in de plooi

Innovatieve materialen, traditionele technieken en tijdloze collecties die elke hype overstijgen. Jarenlang waren dat typische kenmerken van Issey Miyake. Afgelopen vrijdag stierf de Japanse modeontwerper aan leverkanker. Hij werd 84 jaar.

Lees verder

De hitmachine van Motown

Met de broers Holland bepaalde Lamont Dozier de klank van Motown, inclusief tien nummer één-hits van The Supremes.

Lees verder

De familie Waterski: goed voor twaalf medailles op Belgisch kampioenschap

Afgelopen weekend kaapte één enkel gezin twaalf medailles weg tijdens het Belgisch kampioenschap waterski in het Waalse Boussu-lez-Walcourt. Papa Wouter (56) was ondanks twee gescheurde enkelbanden goed voor één zilveren plak. Dochter Lucía (11) skiede er zeven bij elkaar, waarvan vier gouden. Grote broer Leòn (13) scoorde drie keer zilver en één keer brons. 'Ze stonden al op de latten toen ze amper een jaar en tien maanden waren.'

Lees verder

'Slachtoffer' Trump spint meteen garen bij huiszoeking

Donald Trump schildert zichzelf af als het doelwit van politieke vervolging na een huiszoeking op zijn landgoed Mar-A-Lago. Samen met zijn Republikeinse bondgenoten zweept hij zijn achterban op tegen het gerecht.

Lees verder

Succesmusical '40-45' is niet verfilmd, maar gewoon gefilmd

Studio 100's musical 40-45 lokte al meer dan 750.000 bezoekers naar de theaterzalen. Nu moet het spektakel ook de bioscoopkassa's doen rinkelen. Maar daarvoor werd veel te weinig moeite gedaan.

Lees verder

Ruim 12.000 Belgen rijden rond met een vervallen rijbewijs

Meer dan 12.000 Belgen rijden rond met een vervallen rijbewijs. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Kamerlid Marianne Verhaert (Open VLD) aan minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).

Lees verder

Een kaart vol rood en oranje: Europa kreunt onder de droogte

Bosbranden, aanhoudende hitte, watertekort … Europa kreunt onder de droogte, nog meer dan voorgaande jaren. 60 procent van het continent kleurt oranje of rood op een nieuwe kaart van een EU-instelling.

Lees verder

Pelosi verdedigt trip naar Taiwan en noemt Chinese president 'bange pestkop'

De Amerikaanse politica Nancy Pelosi heeft geen spijt van haar bezoek aan Taiwan afgelopen week. Dat liet ze dinsdag weten in een interview met de Amerikaanse omroep NBC.

Lees verder

Kan Oekraïne nu ook doelen op de Krim bestoken?

Badgasten keken verbaasd naar de explosies op een Russische militaire basis. Kunnen Oekraïense raketten echt zo ver komen?

Lees verder

Union geeft goede uitgangspositie in slotfase weg

Het is voorbij: Union gaat naar de Europa League in plaats van de Champions League.Tegen Rangers gaf het zelf drie doelputen weg. Bye bye droom, bye bye miljoenen.

Lees verder

Chauffeur Strépy nu ook verdacht van doodslag

Paolo F., de chauffeur die op 20 maart inreed op een carnavalstoet in Strépy, wordt behalve voor slagen en verwondingen, nu ook vervolgd voor doodslag.

Lees verder

Waarom een oude zieke als de apenpokken ons nu zo hard treft

Een nieuwe ziekte kun je de apenpokken niet noemen. Er bestaan zelfs al lang vaccins tegen. En toch lijken we de situatie niet onder controle te hebben. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt het zelfs een "public health emergency of international concern". Hoe is het zo uit de hand kunnen lopen en krijgen we de geest weer in de fles?

Lees verder

Podcast Mijn schuld (Deel 6) | 'Zelf niet voor je kinderen kunnen zorgen – dat is een trauma'

Kan schuld van generatie op generatie overgedragen worden? Welke invloed heeft opvoeding op onze beleving van schuld? En wat als je de fouten van je ouders herhaalt? Deze aflevering van Mijn schuld gaat over intergenerationele schuld. Annette da Graça kon door haar eigen traumatische opvoeding lang geen goede moeder zijn. Toch heeft zij de band met haar kinderen weten te herstellen. Hoe doorbreek je de cirkel van schuld?

Lees verder

In Brazilië zijn apen kop van Jut vanwege de apenpokken

Nadat in Brazilië apen werden gedood, benadrukt de Wereldgezondheids­organi­satie (WHO) dat niet apen, maar mensen andere mensen besmetten met apenpokken.

Lees verder

KMI waarschuwt voor hitte: vandaag code geel, vanaf donderdag code oranje

Woensdag is het opnieuw zonnig en warm. De maxima schommelen rond 25 graden aan zee. In het binnenland noteren we maxima tussen 27 en 31 graden bij een meestal matige oosten- tot noordoostenwind. Aan de kust is de wind in de namiddag soms vrij krachtig uit noordnoordoost. In bijna heel het land geldt code geel. 'Vermits er vanaf donderdag maxima van 32 graden of meer voorspeld worden in het binnenland wordt de waarschuwing opgeschaald naar code oranje', aldus het KMI.

Lees verder

Elon Musk verkoopt voor 7 miljard aan Tesla-aandelen

Elon Musk heeft voor 7 miljard dollar aan Tesla-aandelen verkocht voor als hij Twitter dan toch zou moeten kopen. Het is de grootste aandelenverkoop die Musk ooit deed. Het is nu afwachten of de verkoop van Twitter aan de steenrijke ondernemer zal doorgaan.

Lees verder