Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 10 augustus 2022

Regenwater nergens op aarde nog veilig te drinken: zelfs PFAS op Antarctica en op Tibetaanse plateau

HLN
Regenwater nergens op aarde nog veilig te drinken: zelfs PFAS op Antarctica en op Tibetaanse plateau
Regenwater is overal op aarde onveilig om te drinken. Dat komt door de aanwezigheid van giftige chemicaliën die de aanbevolen niveaus overschrijden, zo blijkt uit een recente studie van wetenschappers van de Universiteit van Stockholm.
Lees verder

Schade na explosies op Russische militaire luchthaven in Krim flink groter dan eerst gemeld
De explosies op de militaire luchthaven van Saki in de door de Russen geannexeerde Krim blijken meer schade veroorzaakt te hebben dan eerst gemeld. Volgens Russische staatspersbureaus is het aantal slachtoffers opgelopen tot één dode en veertien gewonden en raakten ook 62 woningen beschadigd en 20 winkels. Over de oorzaak van de explosies is nog altijd veel onduidelijkheid.
Lees verder

93-jarige deelnemer hekelt inkorting Dodentocht: "65 kilometer? Dat is een boogscheut ver!"
Deelnemers aan de Dodentocht reageren voornamelijk teleurgesteld op inkorting van de Dodentocht van 100 naar 65 kilometer, al is er ook begrip voor de beslissing. Ervaren wandelaars hekelen het feit dat eerdere edities ook al plaatsvonden tijdens een hittegolf. We legden ons oor te luisteren bij deelnemers tussen 15 en 93 jaar oud.
Lees verder

40 van 160 kampgangers ziek: Chiro Eppegem keert huiswaarts door bacteriële infectie
Alle leden en een deel van de leiding van Chiro Eppegem staat vanavond vroegtijdig thuis. Een bacteriële infectie bij een vierde van de kampgangers zorgde ervoor dat de jeugdbeweging zich genoodzaakt ziet drie dagen eerder dan gepland huiswaarts te keren.
Lees verder

Na drama bij Astroworld: rapper Travis Scott weer onder vuur door agressief gedrag
Travis Scott (31) krijgt weer kritiek op het agressieve gedrag dat hij vertoont. Zijn vriendin, Kylie Jenner (25), plaatste een video op TikTok waarin de rapper heel luid brult en slaat tegen deuren. De omstaanders lachen met het gedrag en juichen het zelfs toe. Online vinden de mensen dat gedrag ongevoelig, na wat er is gebeurd op zijn eigen georganiseerde festival Astroworld. Daar vielen tien doden en honderden gewonden door de drukte, trekken en duwen en het agressieve gedrag dat Scott zou hebben aangemoedigd.
Lees verder

Laat niet alleen je borsten checken: "Veel vrouwen met vulva- of vaginakanker blijven met symptomen rondlopen"
Een jaar geleden namen we afscheid van columniste en mama Lara Switten (35): zij vocht maandenlang tegen baarmoederhalskanker. Dat sommige vrouwen vatbaarder zijn voor die ziekte, is maar weinig geweten. Net zoals er nog veel onwetendheid is over andere gynaecologische kankers. Weet jij hoe je vagina- of schaamlipkanker herkent? Of dat je beter beschermd bent als je de pil neemt? Een gynaecoloog en oncoloog overlopen wat je moet weten over vrouwenkankers. "Eierstokkanker — een silent killer — wordt maar bij 1 op de 4 vrouwen op tijd ontdekt."
Lees verder

Grote natuurbrand in provincie Luxemburg: oorzaak nog onduidelijk
In Vaux-sur-Sûre, in de provincie Luxemburg, is de brandweer nog steeds bezig een natuurbrand te blussen, die er al sinds dinsdag woedt.
Lees verder

Van aardbeientiramisu van Ottolenghi tot mini pavlovas van Nigella Lawson: 5 verfrissende desserts met zomers fruit
In de zomer hebben we doorgaans minder honger wanneer het warm is, maar een fris dessertje smaakt altijd. Chefs zoals Ottolenghi, Nigella Lawson en Donna Hay zorgen met veel plezier voor inspiratie wanneer je geen zin hebt in een zware chocolademoelleux. Van een zomerse tiramisu met aardbeien tot een tarte tatin met perzik na de barbecue: met deze 5 fruitige desserts scoor je sowieso.
Lees verder

Van aardbeientiramisu van Ottolenghi tot mini pavlovas van Nigella Lawson: 5 verfrissende desserts met zomers fruit voor na de barbecue
In de zomer hebben we doorgaans minder honger wanneer het warm is, maar een fris dessertje smaakt altijd. Chefs zoals Ottolenghi, Nigella Lawson en Donna Hay zorgen met veel plezier voor inspiratie wanneer je geen zin hebt in een zware chocolademoelleux. Van een zomerse tiramisu met aardbeien tot een tarte tatin met perzik na de barbecue: met deze 5 fruitige desserts scoor je sowieso.
Lees verder

Justine Henin blikt terug op rivaliteit met Serena Williams: "Ze boezemde angst in, ook ik had schrik van haar"
Serena Williams (40) neemt na dit seizoen wellicht afscheid van de tennissport. Leeftijdsgenote Justine Henin (40), vroeger haar grootste concurrente, sprak in een interview met L'Équipe over haar rivaliteit met de Amerikaanse.
Lees verder

STREAMINGTIP. 'I am Groot': plezier voor klein én groot
Hij werd in 2017 een begrip dankzij de Marvelfilm 'Guardians Of The Galaxy'. Nu heeft het schattige monstertje Groot z'n eigen animatieserie 'I Am Groot' op Disney+.
Lees verder

"Haar man ging ervandoor met de babysitter": het bewogen liefdesleven van Olivia Newton-John
Olivia Newton-Johns (73) eerste huwelijk eindigde met veel liefdesverdriet toen haar toenmalige echtgenoot Matt Lattanzi (63) haar bedroog met hun oppas Cindy Jessup (50). Dat gebeurde net nadat Olivia gediagnosticeerd werd met borstkanker. Dat schrijft 'Daily Mail'.
Lees verder

Biniam Girmay kust het asfalt in het Circuit Franco-Belge en geeft op, maar de Eritreeër liep geen breuken op
Vandaag staat de 81e editie van het Circuit Franco-Belge op het programma. Biniam Girmay was een van de blikvangers aan de start, maar de winnaar van Gent-Wevelgem ging aan een snelheid van 70 km/u tegen de grond. De Eritreeër heeft veel schaaf- en brandwonden op de heup, maar liep gelukkig geen breuken op. Omstreeks de klok van 17 uur weten we wie het Circuit Franco-Belge op zijn naam mag schrijven.
Lees verder

Zelf een jacuzzi of waterglijbaan bouwen? Wout en Rob laten in 'Hammertime' zien hoe je het doet
Met dit warme weer is er niets heerlijker dan in het water te zitten. Helaas heeft niet iedereen zomaar een zwembad of jacuzzi ter beschikking. Gelukkig zijn er Wout Van Poucke en Rob Van der Auwera, die in de nieuwe VTM GO-reeks 'Hammertime' laten zien hoe je zo'n jacuzzi moet bouwen.
Lees verder

Rijn vanaf vrijdag haast onbevaarbaar. En dat is een probleem voor de industrie
Het waterpeil in de Rijn is ter hoogte van het Duitse Kaub, tussen Koblenz en Mainz, zo laag aan het zakken dat veel vrachtschepen er vanaf vrijdag niet meer zullen kunnen varen. Dat is een probleem voor de industrie.
Lees verder

België slechts met zeven renners op EK: ook Keukeleire, vervanger van niet fitte Lampaert, haakt af
Bondscoach Sven Vanthourenhout moet het op het EK in München met slechts zeven renners doen. Nadat eerder al Yves Lampaert - niet honderd procent na de Tour - forfait gaf, haakt nu ook zijn vervanger Jens Keukeleire af.
Lees verder

Belangrijke snelweg van en naar Spanje dicht wegens bosbrand
Wegens een grote bosbrand in het zuidwesten van Frankrijk hebben de autoriteiten uit voorzorg een stuk van een belangrijke autosnelweg in de buurt afgesloten. Het gaat om de A63 die van Bordeaux naar de Spaanse grens bij Hendaye loopt. Het is een van de twee autosnelwegen die Frankrijk en Spanje verbinden. De andere is aan de oostelijke kant van de Pyreneeën.
Lees verder

We krijgen een 'frisse', atypische hittegolf: hoe komt dat? "Kurkdroge warme lucht uit oosten is dragelijker dan vochtige lucht"
Ons land krijgt deze week te maken met de eerste hittegolf van de zomer, of toch als de weersvoorspellingen blijven kloppen. Vanaf vandaag zullen er temperaturen boven de 30 graden worden gemeten, terwijl het kwik vrijdag en in het weekend oploopt tot een hete 34 graden. Volgens onze weerman Frank Duboccage trekt er deze keer echter een 'frisse' hittegolf over België. "En dat is atypisch voor onze streken", klinkt het.
Lees verder

Deze 'Stranger Things'-scène uit het vierde seizoen duurde twee jaar om te maken
Op 1 juli verschenen de twee finale episodes van het vierde seizoen van de hitserie 'Stranger Things' op Netflix, goed voor een kijkduur van maar liefst vier uur. Maar ook in het filmen en maken van de reeks kroop veel tijd. In een interview met 'Collider' vertelde supervisor Julien Hery hier meer over: "Aan één scène in de Upside Down hebben we twee jaar gewerkt."
Lees verder

"Beter laat dan nooit": Ann Van den Broeck moedigt aan om te checken op borstkanker
Ann Van den Broeck (45) liet enkele dagen geleden weten dat ze lijdt aan borstkanker. De musicalactrice vertelde op Instagram dat ze aan haar zevende chemokuur zit en het voorlopig goed met haar gaat. Vrijdag staat ze ook terug op het podium van de Antwerpse Stadsschouwburg voor de herneming van de musical 'Mamma Mia!'.
Lees verder