Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 9 augustus 2022

Provincie Limburg: Ontvang jij jouw aanslagbiljet gezinnen per post of via My e-box?

Ontvang jij jouw aanslagbiljet gezinnen per post of via My e-box?

We krijgen heel wat vragen over de papieren versus de digitale versie van het aanslagbiljet provinciebelastingen gezinnen.

We benadrukken daarom graag dat niet iedereen voortaan het aanslagbiljet digitaal ontvangt. Sinds dit jaar wordt het aanslagbiljet digitaal verstuurd naar alle gezinshoofden die een account hebben op My e-box. Gezinshoofden die geen account hebben geactiveerd op My e-box, ontvangen het aanslagbiljet nog steeds op papier en dus per post. 

Heb je nog geen aanslagbiljet ontvangen?

Verwachtte je jouw aanslagbiljet dit jaar per post, maar heb je het nog niet ontvangen, kijk dan zeker na op www.myebox.be of je My e-box niet in een andere context hebt geactiveerd.
Tijdens de recente vaccinatiecampagnes, moest je bijvoorbeeld ook een My e-box account activeren om digitaal een afspraak te kunnen maken voor je vaccinatie. Het is ook mogelijk dat je via andere overheden of via jouw bank al een account activeerde op My e-box. 

Ga ook even na of jij zelf als gezinshoofd geregistreerd staat. Enkel het gezinshoofd ontvangt immers het aanslagbiljet. 

Nog vragen? 

We verzamelden hier het antwoord op een aantal veelgestelde vragen over deze nieuwe manier van werken en het gebruik van My e-box. Neem contact met ons op als je geen antwoord vindt op jouw vraag. 

Lees verder

Tap gratis werfwater af in Diepenbeek!

Gemeente Diepenbeek slaat de handen in elkaar met WerfWater (werfwater.be) en bouwbedrijf Matexi. Samen starten ze een pilootproject om de waterschaarste aan te pakken.

In de Paul Piperslaan te Diepenbeek is het nu mogelijk om werfwater af te tappen. Dit water wordt opgeslagen in slimme containers. Het hergebruik van bemalingswater biedt een duurzame oplossing om de droogte te bestrijden. Het water is uitvoerig getest en bruikbaar bevonden om te gebruiken voor: planten, stadsgroen, gewassen, tuinen en sportvelden.

Het water is voor iedereen beschikbaar om gratis te gebruiken.

Interesse? Dit is het adres:

Paul Piperslaan
3590 Diepenbeek

Lees verder

Captatieverbod breidt verder uit

Tijdens microscopisch onderzoek van de VMM werden potentieel gevaarlijke blauwalgen gevonden. Naar aanleiding van dit onderzoek werd een captatieverbod ingesteld voor het besproeien van consumptie- en voedergewassen en als drinkwater voor vee en dit voor:

  • de Zuid-Willemsvaart
  • het kanaal Briegden-Neerharen
  • het kanaal Bocholt-Herentals
  • het kanaal naar Beverlo

Het besluit gaat onmiddellijk van kracht, en blijft gelden tot tegenbericht. 

Waarom zijn blauwalgen gevaarlijk?

Bij het afsterven van blauwalgen in een drijflaag kunnen er giftige stoffen vrijkomen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Blauwalgen vormen een potentieel risico voor de volksgezondheid en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Zo kunnen blauwalgen onder meer huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Ook het besproeien van gewassen houdt een risico in, aangezien de toxische stoffen lange tijd op de gewassen aanwezig blijven en de verstuivingswolk bij besproeiing hinderlijk kan zijn voor omwonenden.

Lees verder

Ecodetectieteam met Kikki de hond zoekt naar hamsterburchten en hazelmuizen

Voor de vrijwilligers die elk jaar de Widooise velden (Tongeren) afspeuren naar hamsterburchten, is Kikki een bekende verschijning. De energieke Engelse Springer Spaniël zoekt al enige tijd mee naar hamsters en naar zomernesten van de hazelmuis. Uiteraard blijft hij tijdens de speurtochten altijd netjes aan de leiband.

De bruin-witte spaniël en baas Guido Franssens zijn lid van een ecodetectieteam. Dit team met speciaal opgeleide honden zoekt naar bijzondere diersoorten zoals de hamster, hazelmuis en wolf. De speurneuzen "jagen" ook op  Amerikaanse stierkikkers en zoeken naar vleermuizen die slachtoffer zijn geworden van windmolens.
Honden en natuurbehoud: het lijkt een onwaarschijnlijke match, maar het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) beschouwt de ecologische zoekhonden wel degelijk als partners. Ze kunnen een groot gebied uitkammen en kunnen, dankzij een goede opleiding en training, heel snel detecteren.

De vrijwilligers van Likona gaan, samen met natuurliefhebbers, al 20 jaar in de zomer, vlak na de oogst, op zoek naar hamsterburchten op de akkers en velden in Widooie. Op 8 augustus staat hun laatste speurtocht van deze zomer gepland. 

Lees verder

Dag van de Trage Weg 2022

Op 15 en 16 oktober vindt opnieuw de Dag van de Trage Weg plaats – en deze editie wordt extra feestelijk! Dit is hét moment om onze autovrije wegen, paden en doorsteekjes in de kijker te zetten. In heel Vlaanderen en Brussel worden activiteiten georganiseerd: van wandel- en fietstochten, beheerwerken en feestelijke heropeningen tot fotozoektochten en cultuur.

Sluit aan bij een van de activiteiten en laat je verrassen op de trage wegen in jouw buurt. Staat er niets gepland in jouw omgeving? Organiseer dan zelf nog een activiteit op, langs of over trage wegen! Elke organisatie, vereniging of gemeente kan meedoen of een samenwerking opzetten.

In 2022 bestaat Trage Wegen vzw 20 jaar, en dat zal gevierd worden door 20 trage wegen in de bloemetjes te zetten. Alle organisatoren van een activiteit kunnen een trage weg nomineren: een populaire doorsteek voor de buurt, een idyllisch ruiterpad door het groen of een verborgen steegje langs achtertuinen. Maar evengoed een trage weg die momenteel niet in topconditie is door achterstallig onderhoud of verwaarlozing. Een selectie van 20 wegen wint een pakket om deze letterlijk en figuurlijk op te fleuren!

Voor het volledige programma, alle info en inspiratie: surf naar www.dagvandetrageweg.be. Vragen? Neem contact op via info@dagvandetrageweg.be of 09 331 59 26.

Lees verder