Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 19 augustus 2022

Provincie Limburg: De grootste Limburgse kolonie van grijze grootoorvleermuizen ontdekt in Ter Dolen, Houthalen-Helch...

De grootste Limburgse kolonie van grijze grootoorvleermuizen ontdekt in Ter Dolen, Houthalen-Helchteren

Tien soorten vleermuizen in Ter Dolen

Maar liefst tien soorten vleermuizen waaronder zeldzaamheden als de baardvleermuis en grijze grootoorvleermuis: dat is het resultaat van het vleermuisonderzoek dat het Regionaal Landschap Lage Kempen, Natuurpunt Studie en de gemeente Houthalen-Helchteren hebben gevoerd in het beschermde landschap Ter Dolen in Houthalen-Helchteren. Door de vele troeven van Ter Dolen op het vlak van cultuurhistorie en natuur, heeft de provincie Limburg dit onderzoek financieel ondersteund via de subsidies voor biodiversiteitsprojecten.

Grote diversiteit aan biotopen en verblijfplaatsen brengt heel wat bijzonderheden voort

Dat er bijzonderheden ontdekt zijn, heeft waarschijnlijk alles te maken met de grote diversiteit aan biotopen (bossen, graslanden, waterpartijen) en verblijfplaatsen (bomen, oude zolders, huizen). In Limburg zijn er maar vijf plaatsen gekend waar er meer dan een handvol grijze grootoorvleermuizen verblijven. Ter Dolen kan dus trots zijn op de kolonie met meer dan 70 dieren, met ruime voorsprong de grootste kolonie in Limburg. De soort brengt in Houthalen-Helchteren ook haar jongen groot.

Analyse leidt ook tot inzichten voor werking rond natuurverbindingen 

Buiten de soortenanalyse is ook de manier bekeken waarop de vleermuizen bepaalde landschapselementen gebruiken als vliegroute of jachtgebied. De inzichten leveren adviezen op voor het behoud en beheer van dreven, het omvormen van het aangrenzende landschap of de aanpassing van straatverlichting in de omgeving.

In Limburg leven er veel soorten vleermuizen, maar door hun verborgen levenswijze is de kennis erover eerder beperkt.
Het onderzoek in Ter Dolen past in een ruimer verhaal waarbij het Provinciaal Natuurcentrum een beter zicht wil krijgen op het gebruik van landschapselementen door vleermuizen. Deze kennis zal de werking van het Provinciaal Natuurcentrum rond Limburgse natuurverbindingen verder onderbouwen.

Lees verder

Resultaten eerste Droogte Innovatie Fonds – project beschikbaar

Het eerste goedgekeurde project binnen het Droogte Innovatie Fonds van de provincie Limburg is afgerond. Het rapport, dat beschikbaar is voor iedereen die het lezen wil, bevat een reeks aan lokale maatregelen voor watercaptatie en -opslag. Per maatregel worden de verschillende aspecten onder de loep genomen. Elke maatregel heeft zijn voordelen en beperkingen. Daarom dat een mix van maatregelen het meeste aangewezen is. Verder wordt ook een kosten-batenanalyse voor irrigatie in de akkerbouw en de fruitteelt beschreven.

Deze studie kan de land- of tuinbouwer helpen bij het nemen van de beslissing voor het al dan niet toepassen van een bepaalde maatregel.

De studie draagt de volledige naam: "Evaluatie van het potentieel van lokale maatregelen voor watercaptatie en -opslag voor de landbouw in Limburg", en werd uitgevoerd door: Pcfruit vzw, PIBO-campus vzw, PVL Bocholt en de Watering van Sint-Truiden.

De volledige studie is beschikbaar op het Agrowaterloket via deze link. Wil je liever een samenvatting? Op deze pagina vind je een matrix met de verschillende geëvalueerde maatregelen.

Kom naar de opendeurdag Pitfruit!

Vrijdag 19/08 organiseert PCF een opendeurdag Pitfruit. De betreffende DIF studie zal hier samen met nog andere puntjes toegelicht worden.

De uitnodiging en het programma vind je hier.

Lees verder

Met De Lijn naar Pukkelpop en na de festivaldag met de nachtbus ook weer huiswaarts

Festivalgangers rijden tijdens Pukkelpop 2022 onbeperkt met de shuttlebussen van De Lijn tussen het station van Hasselt, de campings en het festivalterrein in Kiewit. Samen met de provincie Limburg en 37 gemeenten zorgt De Lijn na iedere festivaldag ook voor extra nachtritten.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit: "De Lijn zorgt ook dit jaar voor extra vervoer tijdens Pukkelpop. Concreet kunnen de festivalgangers gebruik maken van shuttlebussen van De Lijn tussen het station van Hasselt de campings en het festivalterrein in Kiewit. Daarnaast voorziet De Lijn ook enkele nachtritten naar tal van steden en gemeenten in Limburg. In het totaal gaat om 114 extra bussen. Festivalgangers kunnen zich dus op een vlotte manier van en naar Pukkelpop verplaatsen zonder enige parkeerstress."

Bert Lambrechts, Limburgs gedeputeerde van Mobiliteit: "Samen met 37 gemeenten en De Lijn is de provincie Limburg de grote trekker van dit project.  'Verkeersveiligheid bij jongeren blijft een aandachtspunt', zegt gedeputeerde voor mobiliteit, Bert Lambrechts. 'Ook tijdens hun vrije tijd hebben jongeren recht op veilige vervoersmogelijkheden. Wij moeten niet alleen de  vinger opsteken en wijzen op de risico's van alcohol in het verkeer. Wij moeten ook durven investeren in veilige en efficiënte alternatieven.  Met de PKP-nachtbussen  zorgen we samen voor meer verkeersveiligheid tijdens de uittocht van de vele festivalgangers na het laatste optreden, en brengen we hen veilig terug thuis."

Goed om weten: het onbeperkt gebruik van de External en Internal shuttles zit inbegrepen in het festivalticket.

Wie naar de camping moet hoeft zich al evenmin zorgen te maken over hoe al die kampeerspullen daar te krijgen. De Lijn voorziet immers heuse bolderkarren. Die zijn licht, handig te hanteren, en lenen zich perfect om tentjes, slaapzakken en allerlei andere kampeerbenodigdheden zonder moeite te vervoeren naar de kampeerplek. Ze zijn te vinden aan de stand van De Lijn vlak bij de bushalte.

External shuttle

Pukkelpopbezoekers die met de bus of met de trein aankomen te Hasselt Station kunnen met de External shuttle naar Kiewit doorreizen. Deze shuttle rijdt vanaf Hasselt Station eerst naar Camping Relax en dan verder naar het festivalterrein en Camping Chill in Kiewit. De External shuttle rijdt in een lus: Station Hasselt - Camping Relax - Festivalterrein / Camping Chill - Station Hasselt

 • Wanneer?
  • op donderdag 18 augustus: tussen 09.30 en 02.30 uur
  • op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus: tussen 10.00 en 06.00 uur
  • op zondag 21 augustus: tussen 10.00 en 04.30 uur
  • op maandag 22 augustus: tussen 08.00 en 16.00 uur

De shuttlebussen rijden op maandag zowel van Camping Relax als van Camping Chill rechtstreeks naar het trein- en busstation in Hasselt.

Internal shuttle

De Internal shuttle rijdt heen en weer tussen Camping Relax en het festivalterrein.

 • Wanneer?
  • op donderdag 18 augustus: tussen 11.00 en 05.30 uur
  • op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus: tussen 10.00 en 06.30 uur
  • op zondag 21 augustus: tussen 10.00 en 04.30 uur

Met de nachtbus naar huis na iedere festivaldag!

Na afloop van de festivaldagen vertrekken ook weer nachtbussen vanuit Kiewit over 16 trajecten naar 37 gemeentes.  Dat is zo op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 augustus. Dit is mogelijk omdat naast De Lijn ook de Provincie Limburg en 37 gemeentes het project financieel ondersteunen. De provincie neemt ongeveer twee derde van de kosten voor haar rekening.  De overige kosten zijn voor rekening van de 37 deelnemende gemeenten.

Klik hier voor meer info over de dienstregeling van de nachtbussen.

Lees verder

Kom naar een determinatieavond en leer bij over paddenstoelen

Herfst, dat betekent paddenstoelentijd. Hét moment om bij te leren over al die mooie soorten paddenstoelen. Daarom organiseert de LIKONA-paddenstoelenwerkgroep binnenkort 3 determinatieavonden voor geïnteresseerden. Kom jij ook? 

Drie determinatieavonden op woensdag

De determinatieavonden vinden plaats op volgende woensdagavonden:

 • 31 augustus
 • 28 september
 • 26 oktober

Leg je gevonden paddenstoelen voor tijdens één van die avonden en ontdek welke schatten jij vond. Of kom gewoon een bezoekje brengen. Want ook als je zelf geen paddenstoelen bij hebt, leer je bij over boleten, bovisten, hertenzwammen of fopzwammen.

Een activiteit voor iedereen die interesse heeft in de wereld van de paddenstoelen.

Praktische info

 • Woensdagen 31/08, 28/09 en 26/10, telkens van 19.30 tot 21.30 uur
 • Provinciaal Natuurcentrum, Craenevenne 86, 3600 Genk
 • Deelname is gratis.

Inschrijven is niet nodig: kom gewoon langs op het afgesproken tijdstip.

Lees verder

Theater op de Markt was een groot succes ondanks de hitte!

Het vijfdaagse stadsfestival Theater op de Markt in Hasselt bracht een massa volk op de been. 100.000 toeschouwers genoten van meer dan 200 voorstellingen. 52 gezelschappen uit binnen- en buitenland presenteerden het neusje van de zalm op gebied van circus en locatietheater op meer dan 20 locaties in de binnenstad. 

Een hoogtepunt van het festival was de openingsparade Mo et le ruban rouge van het Franse gezelschap Cie l'Homme Debout. De reuzenparade lokte woensdagavond maar liefst 7.000 mensen om het verhaal van reus Mo te volgen doorheen de stad. Ook het Catalaanse gezelschap Kamchàtka behoorde tot de publieksfavorieten: 8 acteurs vertrokken elke dag op een andere plek in de stad en namen publiek en passanten mee op een geïmproviseerde tocht vol verrassingen. De slotvoorstelling Mirage van Cie Dyptik op het Kolonel Dusartplein bracht de mensen zelfs aan het dansen en zorgde voor een krachtig einde van een mooie week.

Bekijk hier de aftermovie.

Lees verder