Doorgaan naar hoofdcontent

Politie: Kijk Uit: Verkeersveiligheid is geen spel

Politie
Kijk Uit: Verkeersveiligheid is geen spel
Lees verder

Nieuw circulatieplan in stadscentrum Brussel

Meer weten?

Lees verder

"Teamwork is het sleutelwoord"

De Cel Vermiste Personen werd het afgelopen jaar gecontacteerd in het kader van 863 onrustwekkende verdwijningen. Dat is een stijging met 10% ten opzichte van het jaar voordien. 808 dossiers werden afgesloten (93,6%), waarbij 680 vermisten levend werden teruggevonden.

Mogen we spreken van een stijgende trend? Volgens Alain Remue best niet: "Het is heel riskant om te zoeken naar trends of tendensen. Een verdwijning is het gevolg van een individuele actie, al dan niet bewust of onbewust: iemand valt per ongeluk in het water en verdrinkt, iemand stapt uit het leven of wil elders een ander leven leiden. Of het overkomt iemand, als slachtoffer van een ontvoerder … Er komen zoveel verschillende factoren bij kijken die algemene conclusies in termen van trends of tendensen moeilijk maken, om niet te zeggen onmogelijk. Als ik terugkijk op de afgelopen 25 jaar, zie ik dat de cijfers elk jaar schommelen: soms stijgen ze licht, dan dalen ze weer. Maar een constante: neen. Om een klassiek voorbeeld te geven: vroeger zei men 'er zijn meer zelfdodingen tijdens de donkere maanden'. Vandaag spreken de cijfers dit tegen."

"Welke dossiers het afgelopen jaar het meest indruk op mij hebben gemaakt? De zware overstromingen die uiteindelijk 39 dodelijke slachtoffers hebben geëist … De spraakmakende verdwijning van Jurgen Conings … En de ontvoering van de kleine Dean die ondanks de heel goede samenwerking met de Nederlandse politiediensten helaas een fatale afloop kende. Dat zijn dossiers die u niet loslaten …"

 

Zomerse fenomenen

Even een zijsprong van 2021 naar de huidige, bijna afgelopen hete zomer. Twee fenomenen tekenen dit zomerseizoen. Aan de kust werd een opmerkelijke stijging van het aantal vermiste kinderen vastgesteld. Alain Remue: "Ik spreek liever van 'verdwaalde' kinderen voor zover elk kind op het einde van de dag weer terecht is! Die stijging is logisch te verklaren: we hebben fantastisch zomerweer gehad, met meer vakantiekloppers in eigen land en dus meer volk op het strand. Alle initiatieven ten spijt – van armbandjes tot verdwaalpalen – en ondanks de vlotte samenwerking met de strandredders en de kustzones blijft mijn goede raad: 'houd uw koters in het oog!'

Het tweede zomerfenomeen: de frisse duik met fatale afloop. Liefst zes dossiers hebben Alain Remue en zijn team de afgelopen maanden de revue zien passeren: "Jongeren zoeken afkoeling en wagen zich in zones (vijvers, meren, putten …) waar niet gezwommen mag worden. Water kan verraderlijk zijn: warm aan de oppervlakte maar (ijs)koud eronder. Wie in koud water springt, riskeert een thermische shock of hydrocutie. Gebeurt zoiets op een afgelegen plek zonder toezicht of redders, dan is het risico op een dodelijke afloop enorm."

 

Middelen

De Cel Vermiste Personen werd in 2021 ook 40 keer ingezet naar aanleiding van het vinden van niet-geïdentificeerde lichamen of lichaamsdelen, waarvan er 27 werden geïdentificeerd.

In totaal werden 57 zoekacties in het water uitgevoerd, waarbij 100 relevante zoeklocaties werden afgebakend, waar uiteindelijk 80 voertuigen en 20 lichamen van vermisten werden aangetroffen.

"Waar we dus wel een constante in kunnen ontwaren," vervolgt Alain Remue, "is de verhouding tussen inzet, middelen en resultaten: hoe meer en hoe betere middelen we inzetten en hoe gestructureerder en intensiever we zoeken, hoe meer resultaten we behalen. Bij zoekingen in het water bijvoorbeeld kunnen we rekenen op de technische steun van de Scheepvaartpolitie en de expertise van de duikers van de Civiele bescherming. Maar desondanks ook hier: er zijn geen zekerheden. Verdwijningen zijn geen exacte wetenschap; we spreken over mensen."

 

Teamwork

"Bij alles wat we doen om vermiste personen terug te vinden en om de families van de vermiste persoon een antwoord te kunnen geven, staat één ding centraal", besluit Alain Remue: "Teamwork is het sleutelwoord, dé essentiële factor, van de politiedienst die de eerste vaststellingen doet tot de gespecialiseerde bijstand door politie en partners."

 

Lees verder