Doorgaan naar hoofdcontent

Opnieuw granaten ontploft bij kerncentrale Zaporizja, 42 landen eisen vertrek Russische troepen

Opnieuw granaten ontploft bij kerncentrale Zaporizja, 42 landen eisen vertrek Russische troepen

De situatie rond de kerncentrale van Zaporizja, de grootste in Europa, blijft zorgen baren. In een verklaring eisen 42 landen, waaronder België, dat Rusland zijn troepen terugtrekt uit de omgeving. Oekraïens president Zelenski waarschuwt dat Russische soldaten die de kerncentrale beschieten een 'speciaal doelwit' zullen worden.

Lees verder

Coronavirus treft nu ook Marshalleilanden, dat vorig jaar geen enkele besmetting registreerde

Het coronavirus houdt nu ook de Marshalleilanden, een eilandengroep in de Stille Oceaan, in zijn greep. In een week tijd is meer dan een tiende van de bevolking van de hoofdstad Majuro besmet met de omikronvariant.

Lees verder

Vlaams Belang eist vervroegde bijeenkomst Antwerpse gemeenteraad voor drugsgeweld

Vlaams Belang eist dat de Antwerpse gemeenteraad vervroegd bijeenkomt om het toenemend drugsgeweld in de stad te bespreken. 'Hoogtijd dat er andere en veel efficiëntere middelen worden ingezet dan de huidige om hier voor eens en altijd een eind aan te maken', aldus gemeenteraadslid Filip Dewinter in een persbericht.

Lees verder

Volgens Iran is aanslag schuld van Salman Rushdie zelf

Volgens een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het de schuld van schrijver Salman Rushdie zelf dat hij werd neergestoken. Het gaat om de eerste officiële reactie van Iran sinds de aanval vrijdag.

Lees verder

Erik Van Looy reist terug in de tijd in langverwachte trailer van 'De allerslimste mens'

Traditiegetrouw pakt De slimste mens ter wereld in de aanloop van ieder nieuw seizoen uit met een straffe trailer. In deze jubileumeditie zullen enkele van de opmerkelijkste deelnemers van de afgelopen tien jaar hun rentree maken. Bekijk in bovenstaande video hoe quizmaster Erik Van Looy voor de gelegenheid terug in de tijd reist en onder meer de zussen Leyers aan het kruis en Herman Brusselmans in de rol van de Mona Lisa tegenkomt.

Lees verder

China reageert met nieuwe militaire oefeningen op bezoek van Amerikaanse delegatie aan Taiwan

China heeft nieuwe militaire manoeuvres aangekondigd als reactie op de 'provocatie' door het bezoek van een delegatie van het Amerikaanse parlement aan Taiwan.

Lees verder

Editors heeft twee gezichten en een veelvoud aan meezingers als afsluiter van Hear Hear

Editors in een tent versterkt het populaire heersende beeld van een band op z'n retour, maar het bleek een zegen voor de band. In een relatief intieme setting speelde de band met een opvallende knal- én geldingsdrang. In andere landen zal je ze niet snel boven Liam Gallagher en Pixies op de affiche zien staan, maar op Hear Hear bewezen ze nog steeds een waardige afsluiter te zijn – al bleef lang niet elke bezoeker tot het einde.

Lees verder

In Rusland veroordeelde Brittney Griner gaat in beroep

De Amerikaanse basketbalspeelster Brittney Griner gaat in beroep tegen haar veroordeling tot een gevangenisstraf van negen jaar in Rusland, omdat in haar bagage 0,7 gram cannabis werd aangetroffen. Dat heeft haar advocaat Maria Blagovolina bevestigd tegenover Reuters.

Lees verder

Zo eerde Jazz Middelheim Toots Thielemans

Jazz Middelheim eerde Toots Thielemans met twee concerten op een festivaldag die erg Belgisch kleurde, met Amerikaan Fred Hersch als verrassingsact.

Lees verder

Quick-Step Alpha Vinyl stuurt Evenepoel met wereldkampioen Alaphilippe en vier Belgen naar Vuelta

Remco Evenepoel kent zijn helpers voor de Vuelta, die vrijdag van start gaat. Evenepoel kan rekenen op de hulp van zeven ploegmaats die stuk voor stuk een aardig stukje bergop kunnen rijden. Met wereldkampioen Julian Alaphilippe heeft Quick-Step Alpha Vinyl nog een tweede wereldtopper in de rangen.

Lees verder

Zeemijn ontploft voor ogen van zwemmende strandgangers

In de Oekraïense havenstad Odessa is het niet toegestaan om te zwemmen in de zee, want de kustlijn ligt bezaaid met bommen. Ondanks het verbod wagen sommige inwoners zich toch aan een duik, soms met een dodelijke afloop. Zo is er in een kuststadje op zo'n vijftig kilometer van Odessa een zeemijn ontploft en zouden daarbij twee mensen zijn omgekomen.

Lees verder

Trump-aanhangers bedreigen FBI en maken zich op voor strijd: 'We zijn in oorlog'

Bedreigingen tegen de FBI na de huiszoeking duiden op een nieuwe, heviger fase van Trumps strijd tegen wat hij de 'deep state' noemt. Ambtenaren worden het mikpunt.

Lees verder

Afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi opnieuw veroordeeld tot celstraf voor corruptie

De afgezette Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft maandag een bijkomende celstraf van zes jaar voor corruptie gekregen. Dat meldt een bron dichtbij het dossier aan het Franse persagentschap AFP. Suu Kyi werd eerder al veroordeeld tot elf jaar cel.

Lees verder

Groot mysterie rond duizenden dode vissen in Duits-Poolse rivier

De Duitse en Poolse autoriteiten proberen de oorzaak te vinden van duizenden dode vissen in de Oder. Sinds eind juli heeft de rivier, die door beide landen stroomt, te kampen met een massale vissterfte. Vermoedelijk is een giftige stof de schuldige, maar analyses van het rivierwater hebben nog niet uitgewezen om welke stof het dan zou gaan.

Lees verder

Hanne Verbruggen wordt achtste op marathon, Mieke Gorissen dertiende

Hanne Verbruggen glunderde maandag na haar achtste plaats in de marathon op het EK in München. De 29-jarige West-Vlaamse finishte in 2u29:44, nauwelijks dertig seconden boven haar persoonlijk record. Ze maakte lange tijd deel uit van de kopgroep en moest pas in de laatste kilometers passen. Achteraf was ze erg tevreden.

Lees verder

Duitsland voert extra heffing op gas in, meerkost van 500 euro voor gezinnen

Duitsland zal vanaf oktober een extra heffing invoeren op het gasgebruik. Dat heeft Trading Hub Europe, de koepelorganisatie die verantwoordelijk is voor de Duitse gasmarkt, maandag meegedeeld. De heffing zou voor een standaardgezin van vier neerkomen op 500 euro per jaar.

Lees verder

Harry en Meghan volgende maand weer in Engeland

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan reizen over een paar weken weer naar Engeland. De hertog en hertogin van Sussex bezoeken verschillende liefdadigheidsorganisaties die hen 'nauw aan het hart' liggen, laat een woordvoerder van het echtpaar weten aan Britse media.

Lees verder

Voor het eerst apenpokken bij een hond vastgesteld

In Frankrijk kreeg een hond de apenpokken, waarschijnlijk van zijn baasjes. Wie besmet is, houdt best afstand van zijn huisdieren.

Lees verder

Politie Gent legt feest stil nadat verschillende mensen in ziekenhuis belanden

De politie van Gent heeft in de nacht van zaterdag op zondag een fuif stil laten leggen op aangeven van de spoeddiensten. Verschillende mensen waren in het ziekenhuis beland door een combinatie van oververhitting en druggebruik.

Lees verder

Egan Bernal keert zeven maanden na zware val terug in peloton

Zeven maanden na zijn zware val op training keert Egan Bernal (25) terug in het peloton. De voormalige winnaar van de Ronde van Frankrijk (2019) en de Giro (2021) staat morgen aan de start van de Ronde van Denemarken.

Lees verder

75e verjaardag onafhankelijkheid van India legt ook open wonde bloot

India viert 75 jaar onafhankelijkheid. Voor premier Narendra Modi was het een gelegenheid om in te spelen op de patriottische gevoelens van zijn volk, maar de viering legt ook het trauma van de 'partition' bloot.

Lees verder

Zweten en puffen: ook melkkoe heeft last van de hitte

Net zoals mensen kreunen ook dieren onder hoge temperaturen. Oververhitte koeien geven minder melk, dus proberen melkveehouders ze koel te houden.

Lees verder

'Spider-Man' Tom Holland neemt afstand van sociale media: 'Overprikkelend en overweldigend'

De Britse Hollywoodacteur Tom Holland (26) verdwijnt, minstens voor even, van sociale media vanwege de negatieve impact die het heeft op zijn mentale gezondheid. Dat heeft hij aangekondigd op Instagram.

Lees verder

Tom Dumoulin stopt met onmiddellijke ingang met wielrennen

Tom Dumoulin stopt met onmiddellijke ingang met wielrennen. Dat heeft de 31-jarige Nederlander, die het plan had om na afloop van het seizoen een punt achter zijn loopbaan te zetten, op sociale media bevestigd.

Lees verder

Schotland voorziet als eerste universele toegang tot menstruatieproducten

Sinds maandag moet elk Schots bestuur maandverband of tampons aanbieden. Dat is erg welkom, nu sommige producten verdubbeld zijn in prijs.

Lees verder

Geen derde Europese titel voor Lotte Kopecky

Na Europese titels in de afvalling en de puntenkoers moest Lotte Kopecky in het omnium vrede nemen met een vierde plaats.

Lees verder

Ouders laten baby en jong kind (1,5 jaar) achter tussen rugzakken tijdens zwemmen in Plopsaqua

Twee kinderen, een baby en een kind van anderhalf jaar oud, werden op zondagavond naar het ziekenhuis overgebracht nadat ze achtergelaten werden tussen enkele rugzakken in het zwembad van Plopsaqua Landen-Hannuit. Hun ouders waren op het moment van de feiten aan het zwemmen. 'Dit is een geval van kinderverwaarlozing', klinkt het.

Lees verder

Belg hackt satellietsysteem van Elon Musk

Een Belgische ­onderzoeker is er als eerste in ­geslaagd om Starlink te hacken. 'Technisch indrukwekkend', zegt het bedrijf van Elon Musk.

Lees verder

Nicholas Evans, de journalist die 'De paardenfluisteraar' schreef, is overleden

De Britse schrijver Nicholas Evans is op 72-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Hij is vooral bekend van zijn debuutroman De paardenfluisteraar, waarvan vijftien miljoen exemplaren werden verkocht in veertig talen. ­

Lees verder

China's schepen blaffen, maar de Amerikaanse kunnen bijten

Een nieuw bezoek van Amerikaanse politici betekent nieuwe Chinese patrouilles aan de kust van Taiwan. De Chinese marine staat steeds sterker.

Lees verder

Podcast | Wat rest er nog van Al Qaeda nu de topman werd gedood?

De architect van de aanslagen van 11 september in New York is niet meer. Ayman al-Zawahiri werd door de Amerikanen met een drone gedood in Afghanistan. Wat betekent zijn dood voor Al Qaeda? Is de terreurgroep nu definitief een verhaal, een angst uit het verleden?

Lees verder

Warm maar onstabiel weer houdt nog tot donderdag aan

In de loop van de namiddag en avond voert een depressie boven Frankrijk onstabiel weer met buien, mogelijk onweersbuien, naar ons land. Het onstabiele weer houdt nog tot donderdag aan. Dat meldt het KMI dinsdag.

Lees verder

Opeens is het uit voor Tom Dumoulin

Het winnen van de Giro in 2017 is waarschijnlijk het meest bepalende moment geweest uit de carrière van Tom Dumoulin. Hij stopt per direct.

Lees verder

Alec Baldwin haalde de trekker wel degelijk over op de set van 'Rust', zegt de FBI

'Ik heb die trekker niet overgehaald', zei Alec Baldwin (64) vorig jaar nog vastberaden over het ongeval op de set van 'Rust'. Alleen blijkt uit recent onderzoek van de FBI dat het wapen waarmee hij schoot, niet af kon gaan zonder dat iemand eigenhandig de trekker overhaalde.

Lees verder

Verdacht overlijden op Antwerps De Coninckplein

In Antwerpen is maandagavond een man om het leven gekomen op het De Coninckplein. Er zijn aanwijzingen dat er geweld werd gepleegd. Eerder op de avond kreeg de politie een melding van een schietpartij in de Bredastraat in het noorden van de stad, maar verder onderzoek zal moeten uitwijzen of de twee feiten aan elkaar gelinkt zijn.

Lees verder