Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 6 augustus 2022

Opnieuw erg lange wachtrijen aan centra voor autokeuring, politie roept op om niet te gaan

Opnieuw erg lange wachtrijen aan centra voor autokeuring, politie roept op om niet te gaan

Net als de voorbije dagen is het vrijdag bijzonder druk aan de autokeuringsstations in West- en Oost-Vlaanderen. Ook elders in Vlaanderen is de drukte voelbaar. 'Kom niet', roept de politie op.

Lees verder

China overschrijdt opnieuw mediaanlijn in zeestraat, claimt Taiwan

Op de tweede dag van de militaire oefening overschrijdt China opnieuw de mediaanlijn in de Straat van Taiwan. Dat zegt het Taiwanese ministerie van Defensie. De Japanse premier Fumio Kishida roept China op om de oefeningen 'onmiddellijk' stop te zetten.

Lees verder

Rusland bereid te praten over gevangenenruil

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft gezegd dat zijn land bereid is te praten met Washington over een gevangenenruil, waarbij ook basketster Brittney Griner betrokken wordt.

Lees verder

Drie mensen raken gewond bij vulkaanuitbarsting op IJsland

Door de uitbarsting van een vulkaan op IJsland zijn woensdagavond drie toeristen gewond geraakt. Dat zegt een woordvoerder van de lokale autoriteiten aan The New York Times. Het gaat om lichte verwondingen, maar de autoriteiten waarschuwen dat een bezoek aan het vulkanisch actieve gebied niet zonder risico is.

Lees verder

Viktor Orban wil dat Hongaarse en Amerikaanse conservatieven weer de macht overnemen

De Hongaarse premier Viktor Urban heeft op een congres van de Amerikaanse conservatieven in Dallas gezegd dat Hongaarse en Amerikaanse conservatieven de krachten moeten bundelen om de 'macht' in Washington en Brussel weer over te nemen.

Lees verder

Kinderen niet welkom in Oostendse strandbar: 'Ook bij ons een markt voor'

'18+' is de voorwaarde voor een terras van een strandbar in Oostende, omdat het er rustiger zitten is zonder kinderen. Eén koppel protesteerde daartegen, maar de bar krijgt ook veel lof.

Lees verder

Oud-rector VUB Paul De Knop overleden

Paul De Knop, die van 2008 tot 2016 rector was van de Vrije Universiteit Brussel, is overleden aan de gevolgen van kanker, zo meldt de VUB. Hij werd 67 jaar.

Lees verder

Alle coronaparameters dalen, behalve aantal ingenomen bedden op intensieve zorg

Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft dalen, net zoals het aantal ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen. Enkel op intensieve zorgen zijn meer bedden bezet, blijkt uit een update van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Ook 'Belgisch erfgoed' raakte vernield in Donbas

Met de vernieling van een prestigieuze middelbare school in Oekraïne, die ooit gebouwd werd door Belgen, dreigt ook een stukje Belgische geschiedenis verloren te gaan.

Lees verder

Volgende week mogelijk eerste hittegolf van het jaar: 'De warmte zal ook aanhouden'

Voor het eerst deze zomer zouden we volgende week weleens een hittegolf kunnen beleven. 'We gaan bakken, braden, puffen en zweten', waarschuwt weerman Frank Deboosere.

Lees verder

Wie de Mont Blanc wil beklimmen, moet voorschot betalen voor begrafenis

De burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains, waarlangs de populairste route naar de Mont Blanc loopt, is het beu dat 'pseudo-alpinisten' de beklimming wagen. De tocht is deze zomer nog gevaarlijker dan anders en wordt sterk afgeraden. Saint-Gervais verplicht daarom 15.000 euro waarborg om de kosten van een mogelijke reddingsactie en begrafenis te dekken.

Lees verder

'Zal de rente op spaarboekjes dit jaar nog stijgen? Nee'

Na sterke halfjaarcijfers bereidt staatsbank Belfius zich voor op een moeilijke winter. De kapitaalbuffers worden opgetrokken, de stekker gaat uit voetbalsponsoring en de klanten krijgen voorlopig geen hogere spaarrente. 'Niemand weet wat er op ons afkomt.'

Lees verder

Belfius stopt met voetbalsponsoring: 'Het brengt te weinig op'

Staatsbank Belfius snoeit in de kosten en besliste daarom de sponsorcontracten met zowel Club Brugge als RSC Anderlecht niet te verlengen. Beide topclubs zien samen miljoenen aan sponsorgeld wegvallen.

Lees verder

Nieuw juridisch verzoek ouders Archie afgewezen

Een hooggerechtshof in Londen heeft een verzoek afgewezen om de twaalfjarige hersendode Archie Battersbee vanuit een ziekenhuis naar een palliatieve instelling over te brengen. Dat meldt de zender ITV.

Lees verder

Bende mensensmokkelaars opgerold die vluchtelingen wilde overzetten met bootjes

De federale politie heeft een bende mensensmokkelaars opgerold. Ze probeerden met kleine bootjes vluchtelingen over te zetten naar het Verenigd Koninkrijk. Er werden zes verdachten opgepakt, van wie er drie zijn aangehouden.

Lees verder

Chaos aan autokeuringscentra: 'Mensen stonden al om 3 uur voor de poort'

Nu autokeuringscentra in Vlaanderen weer één dag per week open zijn zonder afspraak, staan er al dagenlang ellenlange wachtrijen. Ook vrijdag is het lang aanschuiven. 'En ik die dacht dat ik de drukte kon ontlopen.'

Lees verder

Enorme hagelstenen verbrijzelen autoruiten in Canada

In verschillende steden en dorpen in de Canadese provincie Alberta woedde maandag een storm waarbij grote hagelstenen uit de lucht vielen. Een inzittende van een auto filmde hoe de ruiten van de auto verbrijzeld werden. De diameter van de hagelstenen varieert van 6 tot 10 centimeter.

Lees verder

Beloega gespot in Seine: Franse autoriteiten bezorgd

Franse autoriteiten willen een reddingsactie op touw zetten om een verdwaalde beloegadolfijn in de Seine te redden. De hulpverleners maken zich zorgen omdat het dier fel vermagerd is sinds het dinsdag voor het eerst gesport werd. De autoriteiten hadden besloten om het dier te euthanaseren omdat het niet vanzelf naar de zee zwemt. 'Na Sedna, de orka die in juni op tragische wijze aan haar eind kwam, is het een beloegadolfijn die dwaalt in de Seine. Laten we alles doen wat we kunnen om te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt', vertelt dierenwelzijnsorganisatie Sea Shepherd France.

Lees verder

Kandidaat-premier geeft geld aan de rijken

Er is een filmpje opgedoken van ex-kanselier Rishi Sunak die zegt dat hij overheidsgeld heeft weggesluisd uit 'achtergestelde stadswijken' om te zorgen dat 'welvarende wijken' de financieren krijgen 'die ze verdienen.' Zelfs binnen zijn eigen partij is de kritiek hard: 'Dit is een van de vreemdste en domste dingen die ik ooit van een politicus heb gehoord.'

Lees verder

Onderzoek naar wanpraktijken bij organisatie achter Pukkelpop kon geen misdrijven aantonen

Het opsporingsonderzoek naar mogelijke wanpraktijken bij rechtspersonen achter Pukkelpop is geseponeerd. 'Na grondig en doorgedreven onderzoek kon niet worden aangetoond dat er misdrijven werden gepleegd', zegt persmagistraat Dorien Vanderheiden van het Parket Limburg.

Lees verder

Republikeinse ex-vicepresident noemt Trump 'lafaard' en 'grootste bedreiging voor VS'

De voormalige Amerikaanse vicepresident Dick Cheney heeft in een campagnespot voor zijn dochter Liz scherp uitgehaald naar ex-president Donald Trump. 'In de 246-jarige geschiedenis van onze natie is er nooit een persoon geweest die een grotere bedreiging vormde voor onze republiek dan Donald Trump', aldus de Republikein.

Lees verder

Kan de verdwaalde beloega in de Seine overleven?

In de Seine zwemt een verdwaalde beloegawalvis. Vaak kent een verkeerde afslag geen goede afloop. 'Als noordelijke zeezoogdieren zoals de beloega verdwalen, is dat niet alleen een alarmsignaal voor de soort, maar voor het hele ecosysteem.'

Lees verder

100 Franse gemeenten zonder drinkwater, Franse premier activeert crisiscel

De Franse eerste minister Elisabeth Borne heeft een interministeriële crisiscel geactiveerd vanwege 'de meest ernstige droogte die ooit in het land is geregistreerd'. Dat heeft haar kabinet vrijdag meegedeeld.

Lees verder

Schots eiland staat te koop voor prijs van een huis

Het eiland Pladda staat op dit moment te koop voor 350.000 pond oftewel 418.000 euro. Pladda ligt in het westen van Schotland waar enkel een vuurtoren, die voor het eerst in 1790 werd aangestoken, en het huis van de voormalige vuurtorenwachter staan.  

Lees verder

Wanneer een overdosis adrenaline je doet flirten met de dood

Een dodelijk ongeval op een mijnsite in Eisden toont opnieuw aan hoe gevaarlijk urban climbing is. Hoe populair is het fenomeen in België?

Lees verder

Een ramp komt nooit alleen

Een IT-consultant en een brandweerman op rust redden in 2018 een ploeg jeugdvoetballertjes uit een ondergelopen grot in Thailand. Het wereldnieuws van toen is nu als Thirteen lives een hartverlammende film met Colin Farrell en Viggo Mortensen. Waarom zet Hollywood zo graag de tanden in verhalen waarvan we de afloop al kennen?

Lees verder

Steeds meer Vlamingen kiezen voor (grotere) regenwaterput om droogte tegen te gaan

De voorbije maanden deden geen deugd voor het grondwaterpeil in Vlaanderen. In mei was het al kurkdroog, en ook deze zomer is de droogte een probleem. Daarom kiezen steeds meer Vlamingen om een (grotere) regenwaterput te plaatsen dan wettelijk nodig is. 'Iedereen merkt de droogte op, mensen worden inventiever om meer regenwater op te slaan.'

Lees verder

Lucht tussen Lahbib en Kiev klaart nog niet helemaal op

Terwijl België de affaire-Lahbib afgesloten acht, schrijft Kiev dat er van een 'unclouded dialogue', een onvertroebelde dialoog, nog geen sprake is. Oekraïense bronnen bevestigen die lezing.

Lees verder

Dylan Teuns verlaat Bahrain Victorious per direct en stapt over naar Israel - Premier Tech

Dylan Teuns vertrekt met onmiddellijke ingang bij Bahrain Victorious. Dat heeft het team van de 30-jarige Limburger vrijdagavond laten weten. Teuns zal vanaf heden de kleuren van Israel - Premier Tech verdedigen.

Lees verder

Elon Musk beschuldigt Twitter van 'fraude' in overnamestrijd

Tesla-topman Elon Musk heeft Twitter opnieuw beschuldigd van 'fraude' in de kwestie rond de spaak gelopen overnamedeal. In rechtbankdocumenten die donderdagavond werden ingediend in de Amerikaanse staat Delaware stelt de miljardair dat het sociaalmediaplatform bedrieglijke informatie verstrekte over het aantal nepaccounts. Dat meldt het Franse persagentschap AFP, dat de 165 pagina's kon inzien.

Lees verder

Meerdere dodelijke slachtoffers na Israëlische luchtaanvallen op Gazastrook

Het Israëlische leger heeft vrijdag in de Gazastrook luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten van de Palestijnse militantengroep Islamitische Jihad (PIJ). Dat meldt het Israëlische leger zelf. Het gaat om meerdere aanvallen op verschillende plekken, waaronder het centrum van de stad Gaza. Volgens Palestijnse bronnen hebben de aanvallen aan zeker zeven mensen het leven gekost.

Lees verder

Waarom Belfius voortaan hockey boven voetbal verkiest

Staatsbank Belfius geeft zijn sponsoring van Anderlecht en Club Brugge op om zich te concentreren op hockey. Sinds wanneer zijn voetbalclubs geen begeerde bruiden meer voor het grote kapitaal?

Lees verder

Stuurloze kampioen blijft maar water maken

Na de nederlaag van vorige week in Eupen gooide Club Brugge thuis een voorsprong tegen Zulte Waregem weg. De kampioen lijkt meer dan ooit een stuurloos schip.

Lees verder

In de Jupiler League is het altijd solden
Lees verder

Stuurloze kampioen blijft maar water maken

Na de nederlaag van vorige week in Eupen gooide Club Brugge thuis een voorsprong tegen Zulte Waregem weg. De kampioen lijkt meer dan ooit een stuurloos schip.

Lees verder

Wat eten we volgende week? Zomertoppers die van augustus een feest maken

Augustus is misschien wel de mooiste maand: er sluimert wat melancholie in de kortende avonden, je moet al eens op zoek naar een warme trui, maar van schaarste is nog geen sprake, toch zeker in de keuken niet. Zeven recepten om te vieren dat het nog altijd zomer is.

Lees verder

Fris-kruidige courgettesalade

Courgettes kunnen veel frisser uit de hoek komen dan ze doorgaans mogen tonen, en dit recept van Sergio Herman maakt daar virtuoos gebruik van: wat een prachtige salade! Doe in het weekend al boodschappen, want de lijst is lang en je zult kruidenazijn maken die een nacht moet rusten voor gebruik. Niet getreurd als je sommige ingrediënten niet vindt: zolang je jouw salade dezelfde complexiteit geeft, maakt het niet uit dat je werkt met een andere kaas, andere kruiden, andere fruitazijn of desnoods één soort courgette minder.

Lees verder

Gevulde tomaten met dille, pijnboompitten en rozijnen

Een gevulde tomaat leent zich tot experimenten: je kunt het gehakt op smaak brengen op eindeloos veel manieren. Wij kiezen hieronder voor een uitgesproken versie met lamsgehakt, dille, pijnboompitten en rozijnen. Wil je minder vlees gebruiken, dan kun je de helft van het gehakt vervangen door linzen of rijst. Ons recept voor volledig vegetarische gevulde tomaten vind je hier.

Lees verder

Pan con tomate

Het is met pan con tomate zoals met alle uiterst eenvoudige gerechten: het staat of valt met de ingrediënten. Werk met vers knapperig brood (bijvoorbeeld ciabatta), smaakvolle tomaten en geurige olijfolie (de groene, niet de gele, want die laatste is bijna geurloos).

Lees verder

Salade met makreel, rode biet en gepekelde bramen

Wanneer het te warm is om het fornuis aan te steken, biedt een pakje gerookte makreel soelaas. Zonder dat het moeite kost, tovert hij een salade om tot een volwaardige maaltijd. Het zure van de gepekelde bramen snijdt mooi door het vette van de vis, de bietjes brengen diepgang en beet in je bord. Een stuk knapperig brood en een glas koele witte wijn erbij, en het feest kan beginnen.

Lees verder

Gegrilde maiskolven met misoboter

Hoewel maisvelden nauwelijks weg te denken zijn uit een zomerlandschap in Vlaanderen, eten we hier nauwelijks verse mais (de oogst dient als veevoer), en is het vaak pas op reis in Griekenland, Amerika of Japan dat we ontdekken hoe waanzinnig lekker een gegrilde maiskolf kan smaken. Absoluut plezierig op een feestelijke barbecue, maar je kunt hier ook de grillpan voor gebruiken, en de maiskolven serveren met een stevig aangemaakte boontjes- of rijstsalade.

Lees verder

Gekonfijte coeur de boeuf-tomaten met burrata

Dit recept komt uit het restjeskookboek van Yvette van Boven, maar ik zou niet wachten tot ik tomaten op overschot had om ermee aan de slag te gaan. Wat een heerlijke manier om in het weekend lang in je keuken rond te hangen zonder je evenwel hard uit te sloven - leg een boek klaar naast het fornuis!

Lees verder

De andere ijstaart: semifreddo met rood fruit en pistachecrumble

Semifreddo is een romig ijsdessert waarvoor je geen ijsmachine nodig hebt. Bij andere ijsbereidingen moet het roeren van de machine ervoor zorgen dat er zich geen kristallen vormen en dat het ijs smeuïg wordt. Maar door een beslag te maken met een hoog vetgehalte, ben je de ijskristallen ook te snel af.

Lees verder

Taiwan: 'China simuleert aanval op ons hoofdeiland'

Chinese gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen hebben zaterdag aanvalssimulaties uitgevoerd op het hoofdeiland van Taiwan. Dat zegt het Taiwanese ministerie van Defensie in een communiqué.

Lees verder

Zonnig weekend en het wordt alleen maar warmer

Vandaag is het op de meeste plaatsen zonnig met wat hoge bewolking en temperaturen tot 23 graden in het centrum. Zondag doen we er enkele graden bij, volgende week stijgt het kwik weer naar maxima boven de 30 graden.

Lees verder

'Mensheid speelt met vuur', waarschuwt VN-baas

De mensheid 'speelt met vuur' als het gaat om de nucleaire veiligheid. Dat zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zaterdag tijdens een herdenkingsceremonie in Hiroshima.

Lees verder

VS: brandweerman verliest eigen familie bij woningbrand

Bij een woningbrand in de Amerikaanse staat Pennsylvania zijn vrijdag tien mensen om het leven gekomen, onder wie de naaste familieleden van een actieve brandweerman.

Lees verder

Indiana voert zo goed als volledig verbod in op abortus

De Amerikaanse staat Indiana voert een zo goed als volledig verbod in op abortus. Enkel in gevallen van verkrachting of incest is een zwangerschapsonderbreking nog mogelijk.

Lees verder

Youtuber Acid heeft ruzie met FOD Economie

Nathan Vandergunst, beter bekend als Acid, heeft een waarschuwing gekregen van de FOD Economie omdat hij de gegevens van zijn onderneming niet 'permanent en duidelijk aangeeft' op zijn sociale media. Dat ziet hij echter helemaal niet zitten.

Lees verder

Ook in het buitenland grijpt koning Voetbal opnieuw de macht

In de buurlanden zijn vrijdag de voetbalcompetities begonnen. Een overzicht: wie zal er om de titel spelen, wie zijn de nieuwe gezichten?

Lees verder