Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 10 augustus 2022

“Onlangs hadden we 60 annulaties in één week”: 2 chefkoks over ‘no shows’. Advocaat licht toe of het wettel...

HLN
"Onlangs hadden we 60 annulaties in één week": 2 chefkoks over 'no shows'. Advocaat licht toe of het wettelijk is dat je een voorschot moet betalen of niet
In het Hasseltse restaurant LEEUW betaal je bij reservatie vanaf volgende week 50 euro 'waarborg' per persoon. Steeds meer chefs voeren dit in: wie niet komt opdagen, is zijn geld kwijt. Al gaat het probleem nog verder dan 'no shows' alleen. "We merken dat mensen soms twee tot drie verschillende restaurants boeken en op de dag zelf één daarvan kiezen", vertelt boekingsplatform TableFever. We vroegen aan chefs Nicolas Decloedt(*) en Bart Depooter(**) hoe zij dat ervaren én aan advocaat Sander Van Loock wat jouw rechten als klant zijn. Moet je betalen of niet?
Lees verder

Tegen 2030 zou elke Vlaming toegang moeten hebben tot fiber: waar kan je nu al gebruik maken van het glasvezelnetwerk?
Fiber, ofwel glasvezel, is het internetnetwerk van de toekomst. Op dit moment heeft nog maar 8 procent van de Belgen toegang tot fiber. Maar de komende jaren wordt het glasvezelnetwerk stevig uitgebreid en zal het huidige kopernetwerk vervangen. Wat betekent dit voor jou? Welke voordelen biedt fiberinternet? En hoe kan je er nu al gebruik maken? Mijntelco.be legt het uit.
Lees verder

Jaarlijks krijgen 2.600 mensen maag- of slokdarmkanker: "Immunotherapie wordt terugbetaald, maar werkt niet voor alle tumoren"
Elk jaar krijgen zo'n 2.600 Belgen te horen dat ze maag- of slokdarmkanker hebben. De betreurde VUB-ererector Caroline Pauwels was één van hen. "Als er uitzaaiingen zijn, kunnen we de patiënt nog extra tijd geven, maar dat gaat dan niet om jaren. De overlevingskans is kleiner dan bij bijvoorbeeld borst- of darmkanker", zegt prof. Karen Geboes van het UZ Gent.
Lees verder

Jongeman opgepakt op vliegveld Rotterdam na delen foto neergestort vliegtuig
De marechaussee (het militaire politiekorps in Nederland) heeft op Rotterdam The Hague Airport een 18-jarige Nederlander opgepakt in een vliegtuig op verdenking van bedreiging. De man deelde kort voor vertrek naar Kroatië een foto via Airdrop, waarop een neergestort vliegtuig stond. Die foto werd ook verstuurd naar en geaccepteerd door een van de bemanningsleden van het vliegtuig. Toen hij zag wat er op de foto stond, alarmeerde hij de marechaussee, die de man heeft aangehouden.
Lees verder

"Ik voelde dat het ging gebeuren": 'Frenchy' uit 'Grease' openhartig over de dood van Olivia Newton-John
Didi Conn (71) die de rol van Frenchy vertolkte in de film 'Grease', reageert in 'Good morning America' op het overlijden van Olivia Newton-John (73). De twee waren niet alleen in de film beste vriendinnen, maar ook in het echte leven.
Lees verder

Eerste vrouw met apenpokken vastgesteld in ons land
Voor het eerst is een vrouwelijke apenpokkenpatiënt vastgesteld in ons land. Dat heeft Boudewijn Catry van gezondheidsinstituut Sciensano bevestigd op een infosessie over het apenpokkenvirus.
Lees verder

Benzine en diesel worden morgen goedkoper
Benzine en diesel worden vanaf morgen opnieuw goedkoper, zo maakte de FOD Economie bekend. Na de piek in juni, staan de brandstoffen nu opnieuw op het niveau van april.
Lees verder

Amuzu en Gómez met de glimlach aanwezig op training RSCA, doorbraak in beide dossiers nog niet voor meteen
Open training vanochtend op Neerpede, daags voor de Europese terugmatch tegen het Estse Paide. Op Marco Kana na tekende iedereen present, ook mogelijke vertrekkers Sergio Gómez en Francis Amuzu.
Lees verder

"Hij gooide me ooit naakt uit hotelkamer en gaf me kopstoot toen ik bij hem wegging": ex-partner komt met schokkende getuigenis over United-legende Ryan Giggs
Tijdens het proces tegen voormalig stervoetballer Ryan Giggs vertelde zijn ex-partner Kate Greville (38) gisteren hoe ze jarenlang slachtoffer is geweest van huiselijk geweld. De 48-jarige Welshman, die de feiten tot dusver altijd heeft ontkend en nog de kans krijgt om zich te verdedigen, riskeert tot vijf jaar gevangenisstraf.
Lees verder

Kogel doorboort raam van bejaard koppel: "Er moet vanuit een wagen op onze woning geschoten zijn"
"Wie heeft onze woning beschoten?" Dat is de vraag die een bejaard koppel uit Zarren, bij Kortemark, al een week lang bezig houdt. De 84-jarige man en z'n 83-jarige echtgenote waren net wakker, toen ze een kogel aantroffen in hun keukendeur. Het projectiel had eerst hun raam aan de straatzijde doorboord. "Wij zijn nochtans brave mensen", zuchten ze.
Lees verder

Niet alle energieleveranciers spinnen garen bij torenhoge facturen
Engie Electrabel en grote internationale oliebedrijven boeren goed bij de hoge energieprijzen, maar dat is niet het geval bij alle energieleveranciers. Zo draaiden drie van de vijf grootste spelers in ons land vorig jaar verlies, schrijft 'De Tijd'. Bovendien bestaat de vrees dat kleinere spelers last zullen hebben van de hoge prijzen.
Lees verder

Sockeloen, het bedrijf achter de sokken van Van Aert: "Profs kopen soms 'stiekem' kousen bij ons. Van der Poel won de Strade en de Ronde ermee"
'Half mens, half brommer' prijkte er deze week op de tricolore sokken van Wout van Aert op training. Wie er ook mee wil rond fietsen: ze zijn gemaakt door Sockeloen, een Nederlands sokkenbedrijf dat fietskousen tot pure wetenschap verheft. "Toen we ze hem cadeau gaven, lachtte Wout nog dat 'Half mens, half brommer' misschien net wat te veel grootspraak was om mee rond te rijden", vertelt Jasper Ockeloen.
Lees verder

Zestien jongeren na voedselvergiftiging op kamp in Italië terug in België
De 16 jongeren die ziek waren geworden op kamp in Italië, zijn allen aan de betere hand en terug aangekomen in Mechelen en Geel. Wellicht hadden ze ergens bedorven vis gegeten.
Lees verder

Death Valley dicht door overstromingen: in drie uur bijna volledige hoeveelheid regen die normaal in heel jaar valt
Terwijl we in België snakken naar een druppel regen, is de heetste plaats op aarde en de droogste van Noord-Amerika getroffen door overstromingen. In Death Valley National Park viel afgelopen weekend in drie uur tijd bijna de volledige hoeveelheid regen die normaal in een heel jaar valt.
Lees verder

Tientallen vermisten nadat boot kapseist voor Rhodos
Voor het Griekse eiland Rhodos is een boot met aan boord 50 à 80 vluchtelingen gekapseisd. Een dertigtal van hen zijn al in veiligheid gebracht, de anderen zijn nog vermist. Dat zegt een woordvoerder van de Griekse kustwacht. De boot bevond zich 40 zeemijl (74 km) ten zuiden van het vakantie-eiland.
Lees verder

OPROEP. Ben je jonger dan 30 jaar en heb je een woning gekocht?
Jongeren zijn bezig aan een inhaalbeweging op de vastgoedmarkt. Uit schrik voor nog hogere rentes kopen ze opnieuw massaal huizen. In West-Vlaanderen is het aandeel kopers tussen 18 en 30 jaar oud het grootst. In sommige West-Vlaamse gemeenten loopt hun aandeel op tot meer dan 40 procent. Ben jij jonger dan 30 jaar en heb je onlangs een woning gekocht? HLN zoekt lezers die willen getuigen hoe ze dit hebben aangepakt.
Lees verder

Witte dolfijn die uit Seine werd gehaald, is gestorven tijdens transport
De witte dolfijn of beloega die in de Seine rondzwom is vandaag gestorven. Dat melden de Franse autoriteiten. In een laatste poging om het dier te redden, heeft men de dolfijn uit de Seine gehaald om deze naar de zee te transporteren. Helaas heeft de onfortuinlijke beloega de reddingsactie niet overleefd.
Lees verder

Na drie verloren jaren begint een scherpe Eden Hazard de nieuwe jaargang bij Real Madrid in een andere rol: 'el falso 9'
Voor het vierde seizoen op rij stuurt de dobbelsteen hem terug naar start. Na drie verloren jaren begint een scherpe Eden Hazard (31) de nieuwe jaargang bij Real Madrid in een andere rol. Het is een kwestie van vertaling. 'El falso neuve': de valse 9 of de foute 9?
Lees verder

Eden Hazard, 'el falso 9' van Real Madrid. Maar is het de valse of de foute 9?
Voor het vierde seizoen op rij stuurt de dobbelsteen hem terug naar start. Na drie verloren jaren begint een scherpe Eden Hazard (31) de nieuwe jaargang bij Real Madrid in een andere rol. Het is een kwestie van vertaling. 'El falso neuve': de valse 9 of de foute 9?
Lees verder

Hilde en haar gezin slapen op een alpacacamping: "Als je de tent opendoet, staat er meteen een alpaca naast je"
Een nachtje op hotel aan zee of in een chalet in de Ardennen: sommige Vlamingen willen net wat meer avontuur op vakantie. Wij gingen langs bij enkele mensen die dit jaar voor een bijzondere vakantieplek gekozen hebben. Wij gingen langs bij een Nederlands gezin dat in Brussel woont en werkt en de nacht doorbracht op AlpaCamping Op 't Heeseinde in Ham.
Lees verder