Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 21 augustus 2022

NASA wijst 13 gebieden aan om te landen op de maan

NASA wijst 13 gebieden aan om te landen op de maan

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dertien gebieden op de maan aangeduid als geschikte landingsplaatsen voor de bemande maanmissie Artemis III. Die missie moet rond 2025 voor het eerst sinds 1972 weer mensen naar de maan brengen. NASA maakte de locaties vrijdag bekend.

Lees verder

Extreme droogte legt Spaanse 'Stonehenge' bloot

Afgelopen zomer was de hitte in Spanje ongemeen bruut. Maar de droogte heeft ook iets bijzonders opgeleverd: het verschijnen van een prehistorische steencirkel. Het megalithische bouwwerk is meer dan 7.000 jaar oud en verdween tijdens Franco's regeerperiode onder water. Sindsdien is het archeologische pareltje nog maar 4 keer volledig te zien geweest.

Lees verder

Bloedbad in Somalië: minstens twaalf doden bij aanval op hotel in Mogadishu

Bij de aanval van radicale islamisten op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu, zijn minstens twaalf burgers gedood en meerdere gewonden gevallen. Dat bevestigt een veiligheidsbron aan AFP. De terroristen houden zich vanochtend nog steeds in het hotel schuil.

Lees verder

Twee jonge criminelen gekidnapt in Deurne: drugsbendes zetten eigen 'bewakingsdienst' in om aanslagen te verijdelen

De drugsfamilies die recent slachtoffer werden van aanslagen, hebben eigen bewakers ingezet om nieuwe aanvallen te verijdelen. Zo werden vorige week twee jonge criminelen die met brandbommen onderweg waren om een aanslag te plegen, met bruut geweld onderschept, gekidnapt en gemarteld. De beelden circuleren in het misdaadmilieu.

Lees verder

'Vrouwenhater' Andrew Tate verbannen van Instagram en Facebook

Moederbedrijf Meta heeft de controversiële online influencer Andrew Tate officieel van Instagram en Facebook verwijderd. 'Verheerlijking van vrouwenhaat? Niet op onze platformen.'

Lees verder

Camera op rug van jagende dolfijn geeft unieke inkijk in het leven onder water

Amerikaanse wetenschappers hebben unieke beelden vrijgegeven van enkele jagende dolfijnen. Aan de dolfijnen, die mijnen opsporen voor de Amerikaanse marine, werd een GoPro bevestigd, die hun doen en laten onder water filmde. Het is voor de eerste keer ooit dat we kunnen zien hoe deze dieren nu precies te werk gaan tijdens hun jacht.

Lees verder

Na het vertrek van Starbucks: Russen kopen hun koffie voortaan bij Stars Coffee

De Russische variant van McDonald's was er al, gisteren opende ook de opvolger van Starbucks zijn deuren in Moskou. Niet alleen de naam en het logo, zelfs de menukaart doet wel heel erg denken aan de Amerikaanse voorganger.

Lees verder

Belgisch kajaksucces op EK: zilver voor K2 en brons voor Artuur Peters in de K1

Twee medailles voor onze Belgische kajakkers op het EK in München. Lize Broekx en Hermien Peters hebben zilver gepakt op de K2 500 meter achter de Poolse topfavorietes en Artuur Peters voer naar brons op de K1 1.000 meter.

Lees verder

Ethiopische luchtvaartmaatschappij schorst slapende piloten

De luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines heeft twee piloten geschorst die tijdens de vlucht van Khartoem (Soedan) naar Addis Abeba (Ethiopië) in slaap vielen en zo vergaten te landen.

Lees verder

Asielzoekers krijgen verfrissende douche in Brussels zwembad

In het zwembad van de stad Brussel in de Marollenwijk hebben asielzoekers die op straat slapen aan het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje de kans gekregen om een verfrissende douche te nemen. De actie werd op poten gezet door de organisatie Vriendschap Zonder Grenzen, in samenwerking met Fedasil.

Lees verder

'Beschaamd om Gentenaar te zijn': betoging tegen abortus doet gemoederen oplaaien

Tegenstanders van abortus hebben zaterdag actie gevoerd op de Korenmarkt en aan de Sint-Baafskathedraal in hartje Gent. Dat zorgde voor heel wat ongenoegen en lokte spontaan een tegenbetoging uit.

Lees verder

Sam Bennett wint tweede rit van de Vuelta in Utrecht

De tweede rit van de ronde van Spanje, die op Nederlandse bodem voor 175 kilometer van 's-Hertogenbosch naar Utrecht reed, draaide uit op een massasprint. Sam Bennett kwam als eerste over de meet. Topfavoriet en Belg Tim Merlier werd derde.

Lees verder

Eén dode na schietincident in Malmö, verdachte is 15-jarige

De verdachte die werd opgepakt na de schietpartij vrijdag in een winkelcentrum in het Zweedse Malmö, is een 15-jarige jongen. Dat heeft de politie gezegd tijdens een persconferentie. Zij gaat niet uit van een terreurdaad, maar wel van een gerichte aanval.

Lees verder

Minister van Mobiliteit Gilkinet laat verkeersinstituut Vias doorlichten

Er komt een audit naar het Verkeersveiligheidsinstituut Vias. De doorlichting komt er op vraag van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). Vias zal moeten aantonen dat het zijn boekhouding op orde heeft en geen overheidsgelden gebruikt voor commerciële activiteiten.

Lees verder

STVV pakt eerste zege van het seizoen op bezoek bij KV Oostende

Een stralende zon aan een azuurblauwe hemel, een prima grasmat en 3.331 enthousiaste fans. Alle voorwaarden leken vervuld om er een toffe voetbalnamiddag van te maken aan zee. Uiteindelijk trokken de KVO-fans na een collectieve wanprestatie van hun favoriete elftal met een fikse kater huiswaarts. De Kanaries mopperden niet en vierden uitbundig de eerste zege van het nog prille seizoen: het werd 0-1.

Lees verder

Racing Genk schuift ook Cercle Brugge opzij en pakt vierde zege op rij

KRC Genk springt op speeldag vijf mee naar de leiding. Daarvoor volstond een nipte zege (2-1) tegen een stug Cercle, aanvoerder Heynen eiste met twee goals de hoofdrol voor zich op.

Lees verder

Zilver voor de Belgische 4x400 meter-lopers op EK atletiek

Het Belgische viertal op de 4x400 meter heeft op het EK atletiek een zilveren medaille veroverd.

Lees verder

Gayle wint de strijd der TikTok-titanen op Pukkelpop

Dat TikTok vandaag het belangrijkste medium voor muziekontdekking is, werd overduidelijk op de Pukkelpop-affiche. Onze muziekredactie woog zes sterren die doorbraken op de video-app - en liep maar drie keer krijsend weg.

Lees verder

Margriet Hermans wint Zomerhit 2022 met 'Lekker blijven hangen'

Zangeres Margriet Hermans heeft Zomerhit 2022 gewonnen, het jaarlijkse muziekevenement van zender Radio 2. Haar nummer 'Lekker blijven hangen' kreeg de meeste stemmen van het publiek tijdens de liveshow zaterdagavond in Blankenberge.

Lees verder

Little Simz is een grote dame

'Sometimes I might be introvert' heet het fel bejubelde vierde album van Little Simz. Zaterdag was niet zo'n avond. De Britse rapper leek erop gebrand om de Dance Hall te overdonderen, getuige de orkestrale intro waarmee ze het podium beklom.

Lees verder

Lang zullen we trippen met Tame Impala op Pukkelpop

In de strijd om de titel van meest opwindende exportproduct uit Australië moet Tame Impala vooralsnog de duimen leggen tegen Kylie. Maar toen de band in 2015 de radiozenders domineerde met de hits 'Let it happen' en 'The less I know the better' was Tame Impala plots veel meer dan een snoepje voor indieliefhebbers. De Aussies wisten een breed publiek te bekoren met een sound waarin psychedelische rock en discopop de hoofdrollen speelden - en dat doen ze nog steeds.

Lees verder

'Dochter van Poetins radicale "huisideoloog" sterft in auto-explosie'

Zaterdagavond is de auto van Aleksandr Doegin, de officieuze, ultranationalistische huisideoloog van president Vladimir Poetin, ontploft. De vrouwelijke bestuurster stierf ter plekke, aldus de Russische hulpdiensten.

Lees verder

Bewolking neemt toe maar het blijft droog, vanaf donderdag weer dertig graden

We eindigen het weekend met aangename temperaturen en een flink pak wolken. Op neerslag kan uw gazon helaas vandaag alleen maar hopen.

Lees verder

Set van Charlotte De Witte op Pukkelpop gaat de mist in door technische problemen

Zij had er zin in, het publiek had er zin in. De techniek iets minder. Tot vier keer toe viel de muziek tijdens de set van techno-dj Charlotte de Witte wanneer ze Pukkelpop op zaterdagnacht mocht afsluiten op de MainStage.

Lees verder