Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 18 augustus 2022

Japanse modeontwerpster Hanae Mori (96) overleden

HLN
Japanse modeontwerpster Hanae Mori (96) overleden
De Japanse modeontwerpster Hanae Mori, wereldwijd bekend als lid van de haute couture elite, is op 11 augustus in haar huis in Tokio op 96-jarige leeftijd overleden. Dat meldt persbureau Kyodo vandaag.
Lees verder

Brad Pitt schikt voor miljoenen met eigenaren van rottende huizen die hij in New Orleans liet bouwen
Een stichting van Brad Pitt heeft een schikking van 20,5 miljoen dollar (ruim 20 miljoen euro) getroffen met 107 huiseigenaren in New Orleans. De Amerikaanse acteur beloofde met de woningen bij te dragen aan de wederopbouw van de stad na orkaan Katrina, maar de huizen bleken vol gebreken te zitten.
Lees verder

Zirkzee stap dichter bij Anderlecht: spits speelt straks vermoedelijk weer in het shirt van paars-wit
Een publiekslieveling is op de weg terug naar het Park. Joshua Zirkzee (21): aangeboden bij Club Brugge en in beeld bij PSV, maar straks vermoedelijk weer in het shirt van Anderlecht. De onderhandelingen met Bayern München lopen.
Lees verder

Opioïdencrisis VS: drie apotheekketens veroordeeld tot miljoenenboete
Walmart, Walgreens en CVS pharmacies zijn woensdag door een rechter in de noordelijke Amerikaanse staat Ohio veroordeeld tot het betalen van 650,6 miljoen dollar aan twee Ohio counties voor hun rol in de opioïdencrisis.
Lees verder

WHO adviseert mensen besmet met apenpokkenvirus om zich ook van hun huisdieren te isoleren
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt mensen die besmet raken met het apenpokkenvirus en huisdieren hebben om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Vorige week werd een eerste besmetting bij een hond gemeld nadat het dier bij zijn besmette baasjes in bed had geslapen. Dat zoiets "in theorie" mogelijk was, wisten experts van de WHO. Zo'n besmetting verhoogt de kans op gevaarlijke mutaties.
Lees verder

Russische kosmonaut moet halsoverkop terug naar ISS om defect pak
De Russische kosmonaut Oleg Artemjev is woensdag tijdens een ruimtewandeling halsoverkop teruggekeerd naar het internationale ruimtestation ISS vanwege een probleem met zijn ruimtepak. De kosmonaut nam "schommelende spanningen" waar in de accu van zijn pak, waarna hij werd gevraagd onmiddellijk terug te keren naar het ISS.
Lees verder

Openbaar vervoer in Londen opnieuw grotendeels stil door staking
Trein-, metro- en busreizigers zullen in Londen vanaf vandaag met nieuwe reisellende worden geconfronteerd. Tienduizenden werknemers leggen het werk opnieuw neer voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden.
Lees verder

Van Peteghem wil 1,4 miljard euro extra van banken
De kans bestaat dat de Belgische banken bijna 1,4 miljard euro extra op tafel zullen moeten leggen voor het depositogarantiefonds in ons land. Dat is het gevolg van een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) dat De Tijd kon inkijken.
Lees verder

Tegen 2026 willen longartsen screening naar longkanker bij Vlaamse bevolking: "Vroegtijdig opsporen zorgt voor kwart minder sterfgevallen"
In Nederland loopt de komende maanden een onderzoek bij (ex-)rokers om longkanker vroegtijdig op te sporen. Ook in Vlaanderen willen longartsen een screening invoeren bij hoogrisicopatiënten, zoals nu al voor borstkanker en darmkanker gebeurt. De Vlaamse Werkgroep Longkankerscreening hoopt tegen 2026 een dossier in te dienen bij de Vlaamse overheid. "Patiënten bij wie longkanker vroeg ontdekt wordt, hebben een hogere levensverwachting."
Lees verder

ONZE OPINIE. "Gevonden! Een nieuw CD&V-boegbeeld voor Antwerpen!"
Zoeken ze bij CD&V nog een boegbeeld voor Antwerpen? Want meer dan Annelies Verlinden voelt deze vrouw zich duidelijk geroepen: Cathy Berx. De Antwerpse gouverneur snijdt tegenwoordig haar christendemocratische collega uit West-Vlaanderen Carl Decaluwé te pas en te onpas de pas af in de drang om ons leven in een betere plooi te leggen. Pizzadozen tellen in tijden van pandemie, de toegang tot recreatiedomeinen beperken in tijden van vandalisme of het hervormen van de waterfactuur in tijden van droogte? Cathy Berx is your woman!
Lees verder

Melk moet Aldi-klant naar digitale folder leiden: betekent dit einde gedrukte warenhuisfolder?
Aldi wil als eerste retailer de omslag maken van een dure en weinig ecologisch papieren folder naar een digitale. Een QR-code op elke melkverpakking moet deze rechtstreeks naar de keukentafel brengen. Betekent dit het einde van de gedrukte warenhuisfolder?
Lees verder

Wie deze winter op kantoor werkt kan véél geld besparen op energiefactuur: tot 85 euro voordeel per week
Wie komende winter voltijds op kantoor gaat werken in plaats van thuis, kan flink wat besparen op de energiefactuur. Elke dag pendelen kan tot 85 euro per week opleveren. "Acht uur per dag je huis niet verwarmen: de rekening is snel gemaakt."
Lees verder

Kapitein Alderweireld wil van geen uitschakeling weten: "De Champions League op een dag naar Antwerpen brengen: da's mijn droom"
"Sinds ik bij Antwerp tekende, ben ik nog geen enkele keer in 't stad geweest." Ook in 'zijn' Antwerpen blijft Toby Alderweireld (33) een razend ambitieuze voetballer die volop blijft leven voor zijn vak. Wijst de Antwerpse kapitein straks de weg tegen Basaksehir?
Lees verder

716 miljoen lijntjes cocaïne onderschept (maar de 6 miljard andere passeren wél)
"De ketting van de drugstrafiek is niet doorbroken. Het feest gaat door." Dat is de conclusie van administrateur-generaal van Douane en Accijnzen Kristian Vanderwaeren na een half jaar drugsjagen in Antwerpen. Bijna 36 ton cocaïne werd al in beslag genomen in de Antwerpse haven - en geschat wordt dat amper "10 à 20%" van het totaal onderschept wordt.
Lees verder

Vlaanderen vakantieland in inkt, deze Vlamingen hebben tattoos van Vlaamse trekpleisters: "7.500 euro betaald uit liefde voor Brussel"
Uit liefde voor Antwerpen liet hij de kathedraal op zijn rug tatoeëren, zo getuigde Alex in onze zomerreeks 'De Aangespoelden'. Hij is allesbehalve de enige trotse bezitter van trekpleisters in inkt. Van Manneken Pis tot de windmolens in Brugge: daar kan geen toeristische dienst tegenop.
Lees verder

Hoe bosbranden en heroplevende economie de klimaatopwarming aanzwengelen
De bosbranden die de voorbije weken Frankrijk teisterden, hebben evenveel koolstof de atmosfeer in gejaagd als 790.000 auto's in een heel jaar doen. Dat op zich wakkert de klimaatopwarming aan, maar de verkoolde bomen kunnen ook geen koolstof meer opslaan. Voeg daarbij dat de Europese uitstoot van broeikasgassen de voorbije twee jaar is toegenomen, en we komen in een vliegwiel terecht van almaar meer opwarming.
Lees verder

Wolkbreuk veroorzaakte al meteen wateroverlast: wat staat ons de komende dagen te wachten? "Vandaag oosten van het land aan de beurt"
Het natte weer zorgde gisteren al meteen voor problemen in en rond Gent, waar de brandweer al zo'n 170 oproepen voor wateroverlast heeft gekregen. Daarmee is er duidelijk een einde gekomen aan de hittegolf in ons land, die in totaal acht dagen heeft geduurd. Maar wat staat ons de komende dagen nog te wachten? Volgens weervrouw Jill Peeters zullen er vandaag vooral in het oosten van het land lokaal buien vallen. "En die kunnen ook gepaard gaan met onweer", klinkt het.
Lees verder

Opnieuw gevangene geëxecuteerd in Texas
In de Amerikaanse staat Texas is woensdag een terdoodveroordeelde gevangene geëxecuteerd, aldus plaatselijke autoriteiten. Het gaat om de tweede executie dit jaar in de zuidelijke staat. De 41-jarige Kosoul Chanthakoummane werd veroordeeld voor de moord op Sarah Walker, die in 2006 werd neergestoken en geslagen.
Lees verder

Opnieuw schietpartij in buurt van Antwerps Centraal Station
In de buurt van het Centraal Station in Antwerpen heeft in de nacht van woensdag op donderdag een schietpartij plaatsgevonden. Dat bevestigt de Antwerpse politie deze ochtend. Er is op dit moment geen sprake van gewonden.
Lees verder

COLUMN. Hoed u voor valse bescheidenheid en mensen die onthecht veinzen te zijn. Stop met u te schamen voor uw succes, hoe onooglijk ook
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Antonio Banderas, acteur.
Lees verder