Doorgaan naar hoofdcontent

INTERVIEW. Bart De Wever: “De maatschappelijke en politieke elite, die vaak zelf drugs gebruikt, gedoogt dat wij ee...

HLN
INTERVIEW. Bart De Wever: "De maatschappelijke en politieke elite, die vaak zelf drugs gebruikt, gedoogt dat wij een dopeland zijn"
"De war on drugs verloren? We zijn hem nog niet eens deftig beginnen te voeren." Bart De Wever (N-VA) pikt de kritiek niet dat hij in Antwerpen aan de verliezende hand is. "Ik zag het probleem en schudde aan elke boom. Maar de maatschappelijke en politieke elite, die vaak zelf drugs gebruikt, gedoogt dat wij een dopeland zijn. Het boeit Vivaldi gewoon niét."
Lees verder

PORTRET. Liz Truss, de 'Iron Lady' die zo goed als zeker Brits premier wordt: "Als het moet, druk ik op de nucleaire knop"
Op tien dagen vóór de eindmeet is Liz Truss zo goed als zeker van het Brits premierschap. Een nieuwe Margaret Thatcher, wordt gezegd. Maar ook een vrouw die met de overtuiging van haar ouders brak en bijna ten onder ging aan een romance.
Lees verder

ONZE OPINIE. "De wirwar aan fietsmarkeringen kost mensenlevens"
De wirwar aan strepen en markeringen die aanduiden waar fietsers kunnen oversteken, kost levens. Donderdag opnieuw. Een 19-jarige fietser stierf nadat hij een steenweg overstak en door een vrachtwagen werd gegrepen. De tiener deed dat op een plek die eruitziet als een zebrapad voor fietsers. Alleen: dat is het niet. Je hebt er geen voorrang. Zo zijn er minstens vier verschillende fietsmarkeringen in Vlaanderen. Je zou je voor minder vergissen. Elke dag dat overheden wachten om die chaos aan te pakken, kan mensenlevens kosten.
Lees verder

Ook in de bergen laat inflatie zich voelen: zoveel kost een skireis komende winter
Wie komende winter de latten aanbindt, zal dat voelen in zijn portemonnee. Alles in het leven wordt flink duurder, en zo ook skireizen. De populaire vakanties van Intersoc zijn gemiddeld 10 à 12 procent duurder dan vorig jaar, en ook andere reisbureaus verwachten stijgingen. Al hangt veel af van waar je precies gaat skiën. Wij maakten de rekensom voor skigebieden in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.
Lees verder

Verlinden pleegt overleg met burgemeesters grootsteden over 'war on drugs'
Om eindelijk de handen in elkaar te slaan in de war on drugs, riep minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) de burgemeesters van 14 grootsteden bijeen. Reden: steun verzamelen om haar wetsontwerp bestuurlijke handhaving er begin september door te krijgen.
Lees verder

"Rusland verbrandt dagelijks voor miljoenen aan gas"
Bij een fabriek van het Russische bedrijf Gazprom in de buurt van de grens met Finland brandt al weken een gigantische 'waakvlam', waar volgens een analyse van Rystad Energy dagelijks ruim 10 miljoen euro aan gas wordt verspild. Experts zeggen tegen de BBC dat het mogelijk om gas gaat dat voorheen naar Duitsland geëxporteerd werd.
Lees verder

Ook stookolie opnieuw almaar duurder: wat als je tegen winter mazouttank moet vullen?
Huisbrandolie wordt vandaag voor de tweede dag op rij duurder. Een liter mazout kost dan al maximaal 1,359 euro. Wat als ik mijn stookolietank tegen komende winter moet vullen? Hopen op een prijsdaling, of toch maar meteen doorheen de zure appel om een nog grote stijging te vermijden?
Lees verder

Energiefactuur NMBS stijgt met 100 miljoen euro
Als grootste stroomverbruiker van het land voelt de NMBS de energiecrisis als geen ander. De energiefactuur (elektriciteit, gas en olie) van de nationale spoorwegmaatschappij zal dit jaar naar verwachting 100 miljoen euro hoger liggen dan in 2020, zegt het bedrijf in De Standaard. De financieel noodlijdende spoorwegmaatschappij kijkt naar de overheid voor extra compensatie.
Lees verder

COLUMN. MSKNS? Waarom toch, Nathalie, heb je je klinkers overboord gegooid? Met klinkers klink je beter
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Nathalie Meskens, aka MSKNS.
Lees verder

Celien op de planken met collega's van mama Margriet: "Totaal geen zenuwen voor theaterdebuut"
De afgelopen week ging haar moeder Margriet Hermans met alle aandacht lopen, nadat ze onverwacht de 'Zomerhit' in de wacht sleepte. Maar nu komt Celien met groot nieuws. Binnenkort maakt ze haar theaterdebuut in 'Het spook van de operette' in Theater Elckerlyc in Antwerpen. Zenuwachtig is Celien niet. Ze staat immers met oude bekenden van haar moeder op de planken. Wie dat zijn, ontdek je in een nieuwe Showbits.
Lees verder

VIDEO. Kijk exclusief binnen in het vakantieoord van Ingeborg in Bosnië: "De airco staat veel te hard in de kapel"
In de laatste aflevering van de HLN Original 'Het Vakantiehuis' trekt Birgit Van Mol naar Bosnië. Het Medjugorje Hotel & Spa is al acht jaar dé plek waar Ingeborg spirituele rust vindt. "Ik ben een luxepelgrim. Ik wil dat het een goed hotel is."
Lees verder

Coronalert-app wordt mogelijk afgevoerd
De Coronalert-app wordt steeds minder gebruikt. Volgende week wordt over de toekomst van de app beslist. Dat berichten De Standaard en Het Belang van Limburg vandaag. "Momenteel telt de app ruwweg 890.000 actieve gebruikers", zegt hoogleraar Bart Preneel (KU Leuven) in de kranten. "Dat is ongeveer de helft van de piek van onder meer begin dit jaar. In totaal is Coronalert op 4,2? miljoen toestellen gedownload."
Lees verder

WEERBERICHT. Storing trekt van west naar oost, daarna koelere temperaturen
Er trekt vandaag een storing over ons land, van west naar oost. Daarna komen we in een koelere luchtmassa terecht, zo meldt het KMI.
Lees verder

Winkelmedewerker steelt baby weg uit winkelkar wanneer moeder zich even omdraait
Danielle Wolff is aan het winkelen met haar acht maanden oude baby in Zuid-Afrika. Wanneer ze haar rug even draait, duikt een winkelbediende plots naast haar op. Zonder aarzelen grijpt hij de baby en wandelt hij er mee weg. Danielle draait zich om en loopt achter hem aan. Wanneer de man door de moeder wordt geconfronteerd, lacht hij de situatie weg. Ondertussen is de man gearresteerd en is er een onderzoek gaande.
Lees verder

VERMOORD OM HET GELD. Deel 6. De roofmoord op Leopoldine. "Een kluis? Een kinderhorloge en wat klein geld, dat is alles wat we gevonden hebben"
Zaterdagochtend 18 mei 2013. Lisette De Decker probeert haar zus Leopoldine (76) te bereiken. Die beantwoordt noch haar gsm, noch haar vast toestel. Lisette verwittigt Danny Van Dyck, één van Leopoldines zonen. Danny belt zijn vrouw. Die stuurt eerst haar dochter Britney naar het gelijkvloersappartement aan de Lange Lobroekstraat 117, midden in de volksbuurt Antwerpen-Dam. Nadien gaat ze zelf een kijkje nemen. Haar man komt nadien, ongeveer gelijktijdig met de politie. De tv speelt nog. Ze zien opengetrokken schuiven en kasten. En het lichaam van Leopoldine De Decker, roerloos op de grond, vastgebonden met tape aan handen en polsen. En met nog meer van diezelfde tape rond haar hoofd.
Lees verder

Rasmus Hojlund niet naar Club Brugge: Deense spits kiest voor Atalanta
Slecht nieuws voor Club Brugge. Toptarget Rasmus Hojlund koos gisteren voor het Italiaanse Atalanta, waardoor blauw-zwart op zoek moet naar een andere aanvaller.
Lees verder

Spits Rasmus Hojlund niet naar Club Brugge, West Ham verkiest Braziliaan boven Vanaken
Slecht nieuws voor Club Brugge. Toptarget Rasmus Hojlund koos gisteren voor het Italiaanse Atalanta, waardoor blauw-zwart op zoek moet naar een andere aanvaller.
Lees verder

OVERZICHT. Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt voor het eerste deze zomer onder 1.000
Het aantal coronapatiënten in onze ziekenhuizen is voor het eerst deze zomer onder de 1.000 gezakt. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het is van 19 juni geleden dat dit nog gebeurde. Ook het aantal patiënten op intensieve zorg daalt verder.
Lees verder

Topman katholiek onderwijs: "Tijd voor structurele maatregelen tegen lerarentekort"
Er is nood aan een politieke context om het lerarenberoep en de organisatie van scholen fundamenteel te herbekijken. Nu gaat het in de strijd tegen het lerarentekort te vaak over tijdelijke maatregelen, bricolage, die de huidige systemen nog ingewikkelder maken. Dat stelt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
Lees verder

"Overnemen van Remco? Het was zo al goed genoeg": zo keken concurrenten en Spaanse media naar nieuwe tweetrapsraket Evenepoel
Een ferme tweetrapsraket was het van Remco Evenepoel. In eerste instantie konden zijn concurrenten - weliswaar met enige moeite - nog volgen. Maar bij tempoversnelling 2.0 vielen Roglic en co. terug. Hoe zijn rivalen én pers keken naar de ferme cartouche.
Lees verder