Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 11 augustus 2022

Huisartsentekort zet meer druk op spoeddiensten

Huisartsentekort zet meer druk op spoeddiensten

Uit een rondvraag van VRT Nws bij twintig Vlaamse ziekenhuizen blijkt dat hun spoeddiensten in de eerste helft van dit jaar meer patiënten zagen dan in dezelfde periode in 2019, voor corona dus. Het nijpende huisartsentekort is een belangrijke factor.

Lees verder

Deliveroo plant vertrek uit Nederland

Maaltijdbezorger Deliveroo begint een 'consultatieproces' om de activiteiten in Nederland stop te zetten. Dat meldt het Britse bedrijf in de marge van zijn halfjaarresultaten. Verwacht wordt dat tegen eind november het vertrek rond zal zijn.

Lees verder

Benzine en diesel worden donderdag goedkoper

Benzine en diesel worden vanaf donderdag opnieuw goedkoper, zo maakte de FOD Economie bekend. Na de piek in juni, staan de brandstoffen nu opnieuw op het niveau van april.

Lees verder

Nieuwe beelden tonen schade op de Krim na explosies

Op een militaire vliegbasis op de door Rusland geannexeerde Krim hebben zich dinsdag meerdere grote explosies voorgedaan. Het Russische leger zegt dat er munitie is ontploft en dat er geen schade is aan de 'vlieguitrusting'. De beelden in bovenstaande video tonen wel een resem uitgebrande wagens en zwartgeblakerde grond.

Lees verder

WhatsApp-groep verlaten kan nu zonder dat iemand het ziet

De door Meta beheerde berichtendienst WhatsApp voert binnenkort een aantal nieuwe functies in. Het gaat onder meer om onopgemerkt uit een groepsgesprek stappen, aangeven wie al dan niet kan nakijken of je op een bepaald ogenblik online bent en een screenshotblokkering. Het is nog niet bekend wanneer de aanpassingen er komen.

Lees verder

Voor het eerst apenpokkenvirus vastgesteld bij vrouw in ons land

Er zijn in ons land nu al 546 gevallen van apenpokken vastgesteld, maar het aantal besmettingen lijkt af te toppen, zo heeft Sciensano gezegd op een persconferentie. Er is vanmorgen wel een eerste vrouwelijke patiënte bevestigd in België.

Lees verder

'Terugkeer uit de hel': Franse brandweer deelt video van hevige bosbranden

Door oplaaiende bos- en natuurbranden in het West-Franse departement Gironde hebben 6.000 omwonenden hun huizen moeten ontvluchten. Brandweerlieden spreken over een 'een hel' in het getroffen gebied bij Bordeaux, dat vorige maand al werd geteisterd door een enorme brand. Ze deelden een indrukwekkende video op Twitter, met het bijschrift: 'Veel moed aan alle "klimaatsoldaten".'

Lees verder

Dodentocht voor het eerst in 53 jaar ingekort door hitte: 'Ik denk niet dat ik zal stoppen na 65 kilometer'

De organisatie van de Dodentocht, een klassieker die al 53 jaar duizenden wandelaars trekt, kort het parcours voor het eerst in: van 100 naar 65 kilometer. Door de hoge temperaturen is een langere tocht onverantwoord. Verschillende deelnemers reageren ontstemd. 'Eerst twee jaar geen tocht door corona, en nu een kortere? Ik vind het zeer frustrerend.'

Lees verder

Union nam in Glasgow afscheid van zijn wonderjaren

Meer dan de verloren titel in het seizoen 2021-2022, markeert de wrange Champions League-uitschakeling in Glasgow het einde van een tijdperk voor Union. Een waarin de wonderjaren plaatsmaken voor een rauwe zoektocht naar een plaats in de voetbalelite.

Lees verder

China kondigt einde aan van militaire oefeningen bij Taiwan

China heeft zijn militaire oefeningen rond Taiwan na zes dagen voorlopig beëindigd. Dat heeft het leger via het sociale medium Weibo laten weten.

Lees verder

Officieel: Cyriel Dessers verlaat Genk voor 6,5 miljoen euro voor Cremonese

Cyriel Dessers verlaat Racing Genk voor een avontuur in de Serie A bij promovendus Cremonese. Die overstap werd woensdag officieel bekendgemaakt. Zondagmiddag al bereikten Racing Genk en Cremonese een akkoord over een bedrag van 6,5 miljoen euro, plus bonussen.

Lees verder

Smeltende gletsjers onthullen verborgen verhalen: lichamen en vliegtuigwrak gevonden

Door de recordtemperaturen in het Zwitserse Alpengebied smelten de gletsjers. Dat leidt tot opvallende ontdekkingen. Zo vonden twee toeristen lichamen terug op een weg die jaren geleden werd afgesloten. Ook een vliegtuigwrak dat tientallen jaren geleden vermist was, werd teruggevonden. Sommige wandelroutes in het gebied zijn door de zomerhitte verboden. 

Lees verder

Donald Trump wordt vandaag nog ondervraagd in onderzoek naar belastingontduiking

Donald Trump zal woensdag nog ondervraagd worden door het openbaar ministerie in New York. Dat meldt The New York Times. Het is een opmerkelijke wending in het onderzoek naar de financiën en handelingen van de oud-president.

Lees verder

Tiener uit VS aangeklaagd voor abortus nadat Facebook privégesprekken deelt met politie

Een tiener uit Nebraska wordt strafrechtelijk vervolgd nadat de lokale politie toegang kreeg tot haar privéberichten op Facebook. Daaruit bleek dat de 17-jarige een abortus heeft ondergaan met hulp van haar moeder. Het gaat om een van de weinige bekende gevallen waarin Facebook informatie heeft doorgespeeld om de autoriteiten te helpen bij het vervolgen van een abortuszaak in de VS.

Lees verder

In tien vragen: alles wat we vandaag weten over de apenpokken in België

Moeten we ons zorgen maken over de apenpokken? Hoe zit het met de vaccins? En wat met de eerste vrouwelijke patiënte? Dit is de laatste stand van zaken volgens de experts van de federale overheid.

Lees verder

350 euro boete voor bloot bovenlijf in Knokke-Heist

Knokke-Heist maakt zich op voor een ware volkstoeloop tijdens de hittegolf: op piekmomenten worden in de mondaine badplaats liefst 200.000 mensen verwacht. Daarom trekt burgemeester Piet De Groote (GBL) nog eens de teugels aan. Niet alleen zwerfvuil achterlaten, maar ook rondlopen in bloot bovenlijf, zal bestraft worden met een GAS-boete tot 350 euro, waarschuwt hij.

Lees verder

Kunstenaar van 'Fonske' overleden

Fonske in Leuven, Papageno in Brugge, Tijl Uilenspiegel in Damme, Briek Schotte in Kanegem: stuk voor stuk beelden van de hand van Jef Claerhout. De West-Vlaamse kunstenaar is op 85-jarige leeftijd overleden.

Lees verder

Franse vrijduiker breekt eigen wereldrecord

De Franse Arnaud Jerald brak dinsdag zijn eigen wereldrecord vrijduiken. Dat deed hij in de categorie 'bi-fin', oftewel met twee vinnen duiken. Hij zwom in de Caraïbische Zee tot een diepte van 120 meter, een meter dieper dan zijn vorige prestatie. De Fransman voltooide zijn duik in 3 minuten en 34 seconden. Het is al het zevende wereldrecord op zijn naam.  

Lees verder

Belangrijke snelweg richting Spanje afgesloten door grote bosbrand in Frankrijk

Wegens een grote bosbrand in het zuidwesten van Frankrijk hebben de autoriteiten uit voorzorg een stuk van een belangrijke autoweg in de buurt afgesloten. Het gaat om de A63 die van Bordeaux naar de Spaanse grens bij Hendaye loopt.

Lees verder

De nieuwe advocate die de verdediging van Abdeslam op zich neemt

Salah Abdeslam krijgt een nieuwe advocate voor het assisenproces over de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart 2016. De Brusselse advocate Delphine Paci zal hem vanaf oktober verdedigen. Maar wie is deze vrouw?

Lees verder

PFAS-concentraties overal ter wereld te hoog

De handige koolstof-fluorverbindingen (PFAS) die op grote schaal toegepast worden, maar op allerlei manieren giftig blijken, zijn zo wijdverspreid over de wereld dat ze een 'planetaire' grens overschrijden. Dit blijkt uit Zweeds onderzoek.

Lees verder

Fotografen hekelen het algoritme van Instagram

Instagram leek lang het ideale onlineplatform voor fotografen en kunstenaars om hun werk te tonen. Maar recente veranderingen aan het algoritme doen hen steeds luider twijfelen.

Lees verder

Sean Bean: 'Intimiteitscoördinatoren bederven de spontaniteit van een seksscène'

Acteur Sean Bean heeft het niet begrepen op intimiteitscoördinatoren op filmsets. Zijn vrouwelijke collega's leggen hem dat belang nu uit op hun sociale media.

Lees verder

Dankzij Poetin weten de Zweden weer waar hun schuilkelders zijn

De Zweedse website om de dichtstbijzijnde schuilkelder te vinden, is sinds de oorlog in Oekraïne erg populair. Voor de meeste mensen is een plek geregeld.

Lees verder

Belgische uitvoer steeg fors dankzij duurder gas en olie

In België steeg de uitvoer met 49 procent tegenover de periode voor de coronacrisis. Dat komt vooral dankzij de doorvoer van duurder gas en de hogere olieprijzen in de chemie. 'Maar de concurrentiepositie is aan het verslechteren'.

Lees verder

Pan con tomate

'Brood met tomaat', klinkt misschien sober, maar het kan hemels smaken, zeker op een zonnige dag als vandaag. Het is met pan con tomate zoals met alle uiterst eenvoudige gerechten: het staat of valt met de ingrediënten. Werk met vers knapperig brood (bijvoorbeeld ciabatta), smaakvolle zomertomaten en geurige olijfolie (de groene, niet de gele, want die laatste is bijna geurloos).

Lees verder

Hoe hoog ervaart u als man de drempel om psychologische hulp te zoeken?

Mannen ervaren, meer nog dan vrouwen, een drempel om psychologische hulp te zoeken voor bijvoorbeeld depressieve klachten of een mogelijke verslaving. Ik zoek mannelijke getuigen die onder woorden willen brengen wat die drempel voor hen zo hoog maakt. Ik spring vertrouwelijk met reacties om: ik publiceer alleen met uw toestemming, laat u de tekst op voorhand nalezen en anoniem getuigen is mogelijk. Geef me graag een seintje via Sarah.Vankersschaever@standaard.be. Veel dank.

Lees verder

Vliegtuig stort neer op autosnelweg bij Los Angeles

Op een autosnelweg in de stad Corona, dichtbij Los Angeles, stortte dinsdag een eenmotorig vliegtuig neer. De inzittenden kwamen zonder verwondingen uit het voertuig. Volgens de piloot zou het incident door een motorstoring veroorzaakt zijn.  

Lees verder

Uit Het Hart | Waarom een verbod soms averechts werkt en we nog gauw willen sproeien voor het niet meer mag

De dingen waarover we babbelen op een terras, bij een koffie of een glas wijn. Het leven en wat ons bezighoudt. Hier wil ik er een plaats voor maken.

Lees verder

Stortplaatsen, de verborgen 'superuitstoters' van broeikasgassen

Stortplaatsen zijn 'superuitstoters' van broeikasgassen, maar bleven lang onder de radar. Nieuw onderzoek toont hoe groot hun impact is. 'Die stortplaatsen aanpakken, is laaghangend fruit in de strijd tegen klimaatverandering.'

Lees verder

Een 'Dodentocht light': betutteling of goed bestuur?

Geen mythische 100 kilometer, maar een 'schamele' 65. Voor het eerst in het 53-jarige bestaan wordt de Dodentocht gekortwiekt, en dat door de hitte. Deelnemers en supporters steigeren.

Lees verder

Washington onthult Iraans plan om ex-veiligheidsadviseur John Bolton te vermoorden

Het Amerikaanse gerecht heeft woensdag een complot blootgelegd van een lid van de Iraanse Revolutionaire Garde om de voormalige nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, John Bolton, te vermoorden.

Lees verder

Zanger van Mumford & Sons: 'Ik ben als kind seksueel misbruikt'

De Britse zanger Marcus Mumford, bekend van de folkrockband Mumford & Sons, gaat in zijn debuutsingle als soloartiest de confrontatie aan met zijn verleden. 'Ik ben als kind seksueel misbruikt', vertelt hij aan het magazine GQ.

Lees verder

Real Madrid wint Europese Supercup tegen Frankfurt

Real Madrid heeft woensdagavond de Europese Supercup op zak gestoken. De Spanjaarden klopten in het Finse Helsinki Europa League-winnaar Eintracht Frankfurt met 2-0. Getekend David Alaba en Karim Benzema.

Lees verder

Vierde lid 'Beatles' Islamitische Staat opgepakt in Londen

Op een vliegveld in Londen is woensdagavond Aine Davis gearresteerd. De 38-jarige Brit is een van de vier leden van de zogeheten Beatles van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en staat bekend als Jihadi Paul.

Lees verder

Podcast | Hoe lang kunnen we de droogte nog aan zonder harde maatregelen?

De aanhoudende droogte en hitte leiden tot historisch lage waterstanden. Terwijl de buurlanden officieel kampen met een watertekort, geldt in België nog geen sproeiverbod. Hebben wij dan water genoeg?

Lees verder

Vanaf vrijdag zijn grote delen van de Rijn onbevaarbaar

Op grote delen van de belangrijkste Duitse verkeersader, de Rijn, valt de scheepvaart vanaf morgen door de lage waterstanden helemaal stil. Het zuiden van Duitsland wordt onbereikbaar met de binnenvaart.

Lees verder

Zeker drie doden bij explosie in huis in Amerikaanse staat Indiana, tiental woningen onbewoonbaar verklaard

Bij een explosie in een huis in de stad Evansville, in de Amerikaanse staat Indiana, zijn woensdag zeker drie mensen om het leven gekomen. Dat melden lokale autoriteiten.

Lees verder

Gevel van woning beschadigd bij nieuwe explosie in Antwerpen

In de Ledeganckstraat in Borgerhout is woensdagnacht een woning beschadigd door een explosie. De politie is ter plaatse en heeft een perimeter ingesteld.

Lees verder

'Foto's tonen verwoeste vliegtuigen op Russisch vliegveld'

Door de explosies dinsdag op een Russisch militair vliegveld op de Krim zouden zeker acht gevechtsvliegtuigen verwoest zijn. Een analyse van satellietfoto's door de Amerikaanse krant The New York Times ontkracht de officiële Russische lezing dat munitie is ontploft en dat er geen militair materieel beschadigd is.

Lees verder

KBC verrast met meer winst

KBC heeft in het tweede kwartaal 811 miljoen euro winst geboekt, zo blijkt uit zijn kwartaalrapport. Dat is meer dan de 719 miljoen euro die analisten hadden verwacht. De bank-verzekeraar boekte een extra waardevermindering voor geopolitieke risico's.

Lees verder

Het is gedaan met extreme promo's bij Ryanair, zegt topman O'Leary

De spotgoedkope tickets bij luchtvaartmaatschappij Ryanair zijn verleden tijd. Ceo Michael O'Leary zegt dat door de stijgende kosten, de ticketprijzen de komende jaren zullen stijgen.

Lees verder