Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 9 augustus 2022

Hitteblog | Eerste hittegolf van het jaar kan wel eens lang duren

Hitteblog | Eerste hittegolf van het jaar kan wel eens lang duren

Het wordt vandaag nog aangenaam warm, maar we zijn vertrokken voor de eerste hittegolf van deze zomer. En het wordt meteen een lange. Het KMI voorspelt twaalf dagen van 25 graden en meer.

Lees verder

Zangeres Leki mag na zes maanden ziekenhuis verlaten

Zangeres Leki kreeg eerder dit jaar te maken met een beroerte waardoor ze grotendeels verlamd en doof uit een coma wakker werd. Maar na zes maanden revalidatie mag ze het ziekenhuis verlaten. Dat schrijft ze op Instagram.

Lees verder

Zwaaikom Ranst wordt grootschalig spaarbekken van drie tot vier miljard liter water

De Zwaaikom van Ranst krijgt een nieuwe toekomst als spaarbekken van drie tot vier miljoen kubieke meter water voor de Antwerpse drinkwaterproductie. Dat maakte het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bekend.

Lees verder

Droogte in rivier Po legt bom uit Tweede Wereldoorlog bloot

Door de ergste droogte in zeventig jaar had een visser uit het noorden van Italië eind juli een bom uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Die was bloot komen te liggen op de uitgedroogde oevers van de Po, de langste rivier van Italië. Zondag bracht het Italiaanse leger de bom tot ontploffing. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Fragiele vrede houdt voorlopig stand in Gaza, minstens 44 Palestijnen gedood

Een bestand in Gaza blijft maandag standhouden, nadat een conflict tussen Israël en de terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) eind vorige week geëscaleerd was. Na drie dagen zware bombardementen van Israël zijn minstens 44 Palestijnen om het leven gekomen, onder wie 15 kinderen.

Lees verder

Spa-Francorchamps niet op Formule 1-kalender volgend seizoen, wel eerste reserve?

Komt er nog een GP op het circuit van Spa-Francorchamps volgend seizoen? Uit de twee voorlopige kalenders - die nog niet gepubliceerd werden - blijkt dat er toch nog een kansje bestaat dat er in 2023 een Formule 1-grand prix in ons land gereden wordt. Al is er nog niets definitief. Dat meldt La Dernière Heure maandagochtend.

Lees verder

Brand in Cubaanse olie-opslagplaats nog niet onder controle

De Cubaanse brandweer probeert om de grote brand in een olie-opslagplaats in de havenstad Matanzas onder controle te krijgen. Een tweede brandstoftank is ontploft, en de afdekking van een andere tank in de opslagplaats is ingestort, melden plaatselijke media.

Lees verder

Overvallers gaan met 2 miljoen dollar aan juwelen aan de haal

De politie van New York heeft een video van een overval op een juwelierszaak verspreid. Vier verdachten braken in enkele seconden tijd met hamers door het veiligheidsglas en graaiden twee miljoen dollar aan juwelen mee. De NYPD roept op om tips in te zenden en belooft tot 3.500 dollar voor informatie die tot de arrestatie van de mannen kan leiden.

Lees verder

Qantas wil dat managers bijspringen als bagageafhandelaars

Een etterend personeelstekort dwingt de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas om het probleem creatief aan te pakken. Uit een interne oproep blijkt dat het bedrijf honderd vrijwilligers bij het management zoekt die drie maanden kunnen bijspringen als bagage-afhandelaar.

Lees verder

Droogtecommissie komt samen voor nieuwe maatregelen: dit ligt op tafel

We staan aan het begin van een hittegolf. De droogtecomissie komt vandaag samen om mogelijk nieuwe maatregelen te bespreken om water te besparen. Zo is het afwachten of we straks nog de auto mogen wassen of het zwembad vullen.

Lees verder

Arnold Willems, Georges uit 'Wittekerke' en vader van Tania Kloek, overleden

Acteur Arnold Willems, onder meer bekend als Georges uit de VTM-serie Wittekerke, is op negentigjarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn dochter, actrice Tania Kloek, aan de redactie van Het Nieuwsblad.

Lees verder

900 jaar oude Chinese boogbrug vernield door brand

De langste houten boogbrug in China is zaterdagavond in brand gevlogen. De 98 meter lange brug werd 900 jaar geleden gebouwd tijdens de Song-dynastie en wordt de 'brug der verzoening' genoemd. De Wan'an-brug stortte na de brand volledig in. De oorzaak van het incident is nog niet bekend.

Lees verder

Vanaf volgende week nieuw systeem: zo wil minister Peeters drukte bij autokeuring verminderen

Na de lange wachtrijen aan de autokeuringscentra van vorige week, grijpt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) in om de drukte te verminderen. Er komt een gemengd systeem, waarbij vrije aanbieding en afspraken gecombineerd worden.

Lees verder

Frans leger wil laserwapen tegen drones inzetten op Olympische Spelen

Om de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs veilig te laten verlopen, test het Franse ministerie van Defensie een antidronewapensysteem. Het gaat om een laserwapen dat vijandige drones kan verblinden of er zelfs een gat in kan branden. Kijk in bovenstaande video mee naar beelden van een demonstratie met het laserwapen.

Lees verder

Mexico houdt adem in: tien mijnwerkers zitten vast

Sinds afgelopen woensdag zitten tien mijnarbeiders vast onder de grond. De werknemers kunnen de mijn niet verlaten omdat een tunnelmuur is ingestort en de uitweg versperd is. Meer dan driehonderd soldaten, zes duikers en special forces sloten zich aan bij het reddingsteam.

Lees verder

Politieke screening stelt vaak niet veel voor

Het lijkt erop dat de screening van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib door de MR maar heel rudimentair was, en daarmee is ze zeker geen uitzondering. 'We hebben geen budget voor een privédetective.'

Lees verder

Jonge wolfjes geboren op de Hoge Veluwe, maar 'niet wenselijk'

De directie van het nationaal park is al sinds de komst van de eerste wolvin binnen de hekken van De Hoge Veluwe tegen vestiging van het dier. Nu er een onbekend aantal welpen in het park is geboren, staat vrijwel vast dat een wolvenpaar daar een territorium heeft gevestigd. Een Zwitserse studie besluit intussen dat de habitat voor wolven in de Alpen over vijf jaar volledig 'bevolkt' zal zijn.

Lees verder

Straatmuzikant gaat de wereld rond dankzij spontaan optreden met popsterren

De Nederlands-Indonesische straatmuzikant Jacob Koopman heeft vrijdag het optreden van zijn leven gegeven. Hij stond nietsvermoedend in de straten van Dublin te spelen, toen plots twee beroemde popsterren hem vergezelden. In een mum van tijd verzamelde zich een grote groep fans die het verrassingsoptreden niet wilden missen. Luister in bovenstaande video ook mee. 

Lees verder

Merendeel van vaccinaties tegen apenpokken in Rijsel werd aan Belgen toegediend

In Rijsel zijn zaterdag bijna 500 injecties met het apenpokkenvaccin toegediend, met of zonder afspraak. 'Ongeveer 90 procent van de gevaccineerden zaterdag kwam uit België', laat het stadsbestuur weten in een reactie aan Belga.

Lees verder

Triatlontopper Marten Van Riel mist EK in München door blessure

Marten Van Riel (29) moet een streep trekken door het EK triatlon, dat volgende week in München plaatsvindt. De nummer vier van de voorbije Olympische Spelen sukkelt met botoedeem in zijn enkel en vreest dat zijn seizoen er vroegtijdig opzit.

Lees verder

Inmiddels vier sets menselijke resten gevonden in Amerikaans stuwmeer met historisch laag waterpeil

In Lake Mead, een stuwmeer ten oosten van Las Vegas, zijn afgelopen weekend opnieuw menselijke resten gevonden. De teller staat inmiddels op vier.

Lees verder

Italiaanse partijvoorzitter Meloni roept op tot zeeblokkade voor boten van migranten

Giorgia Meloni, leidster van de Italiaanse populistische partij Fratelli d'Italia, die momenteel op kop loopt in de polls, heeft maandag in een radio-interview opgeroepen tot een zeeblokkade in de Middellandse Zee voor boten met migranten van de Noord-Afrikaanse kust.

Lees verder

Grootindustrie kan toch met minder Russisch gas

De energie-intensieve lijkt er toch in te slagen alternatieven te vinden nu het ernaar uitziet dat er deze winter weinig Russisch gas beschikbaar is. 'Besparingen van 20 tot 40 procent zijn mogelijk.'

Lees verder

Bedrijf veroordeeld omdat het zwangere vrouw onterecht ontslagen had

Een werkgever die een vrouw ontslagen heeft nadat ze had laten weten dat ze zwanger was, is door de arbeidsrechtbank veroordeeld.

Lees verder

'Dit kan een historisch keerpunt worden'

De Senaat gaf zijn goedkeuring aan het grootste pakket klimaatmaatregelen dat Washington ooit gezien heeft. De wetgeving vergde compromissen, maar 'geven de VS een echte kans' om mondiale klimaatdoelstellingen te bereiken.

Lees verder

Wie veroordeeld is, wordt (meestal) geschrapt

Zowel VRT als VTM schrapt afleveringen van series omdat het niet koosjer is om er nog naar te kijken. Meestal doen ze dat als er een voor kindermisbruik veroordeelde acteur in te zien is. 'Zaligmakend is het niet, maar wel een belangrijk signaal.'

Lees verder

Aldi worstelt in aantal winkels met drinkwatervoorraad, andere ketens zien geen tekorten

In sommige winkels van de supermarkt Aldi staat er geen water meer in de rekken. Dat komt door een (tijdelijke) piek in de verkoop van drinkwater. Ook in andere winkelketens gaat de drinkwaterverkoop in crescendo door de aanhoudende hitte.

Lees verder

Hongaarse premier Viktor Orbán uit rubberboot op zee gered

De Hongaarse premier Viktor Orbán is tijdens zijn vakantie in Kroatië gered uit de Adriatische Zee, meldt een lokale krant maandag. 'Zijn rubberboot was stuk gegaan, dus heb ik hem, zijn vrouw en een lijfwacht aan wal gebracht', zei journalist Boris Vrkic aan de krant Slobodna Dalmacija. Hij bezorgde de krant een foto van de 59-jarige Orban en hemzelf, samen in de boot.

Lees verder

Dries Mertens tekent voor 1 jaar bij Galatasaray

De Turkse topclub Galatasaray heeft Dries Mertens tot een overstap naar Istanboel weten te verleiden. De Rode Duivel stond maandagavond supporters te woord via sociale media.

Lees verder

Politici scharen zich achter influencers

Influencers krijgen hulp van politici in hun verzet tegen het bekendmaken van hun adres. Die vinden de ­regels achterhaald.

Lees verder

Olivia Newton-John (73), bekend van Grease, overleden

De Brits-Australische zangeres en actrice Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. Ze werd vooral bekend vanwege haar rol in de film Grease uit 1978.

Lees verder

Tiesj Benoot aangereden in Italië, seizoen abrupt ten einde

Na een aanrijding op training in Livigno komt er abrupt een einde aan het seizoen van Tiesj Benoot (28). De precieze omstandigheden van het ongeluk zijn niet helemaal bekend, maar het betrof een ernstige klap. Zijn seizoen zit er naar alle waarschijnlijkheid op. Dat betekent ook dat hij het WK in Australië moet missen.

Lees verder

Podcast | Overleven in Charkov, verslag van onze reporter in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne gaat intussen zijn zesde maand in en lijkt alsmaar vuiler te worden. Onze reporter ter plaatse Corry Hancké getuigt over de situatie in het moegetergde Charkov, de tweede grootste stad van Oekraïne vlakbij de Russische grens. Hoe gaan de inwoners om met oorlogsmisdaden en voedseltekorten?

Lees verder

Nog geen akkoord over tv-uitzendingen Challenger Pro League

De lancering van de Challenger Pro League dreigt er een in mineur te worden. Drie dagen voor de competitiestart is er nog geen akkoord tussen de Pro League en rechtenhouder Eleven Sports over de uitzendingen van het vroegere 1B.

Lees verder

Opnieuw volop zon en warm

We krijgen dinsdag opnieuw volop zon met maxima van 23 graden aan zee, 24 tot 27 graden in de Ardennen, 28 graden in het centrum en 30 graden in het uiterste zuiden. De wind waait meestal matig in het binnenland en in de namiddag vrij krachtig aan zee uit noordoostelijke richtingen, meldt het KMI.

Lees verder

FBI binnengevallen in Donald Trumps landgoed in Florida

FBI-agenten zijn maandagavond in het landgoed in Mar-a-Lago van voormalig Amerikaans president Donald Trump binnengevallen. De inval kadert volgens Trumps zoon in een onderzoek van de FBI naar presidentiële documenten die Trump zou hebben meegenomen naar zijn thuis.

Lees verder

Taiwan start met militaire oefeningen om reactie bij Chinese aanval te simuleren

Het Taiwanese leger is dinsdag gestart met militaire oefeningen om de verdediging van de eilandstaat te simuleren in het geval van een Chinese invasie. De oefeningen gebeuren op een moment dat Peking in de buurt grote militaire manoeuvres houdt.

Lees verder

Nieuwe ontploffing in Borgerhout: brievenbus appartementsblok vernield

Voor de tweede nacht op rij zijn buurtbewoners van het Krugerplein in Borgerhout opgeschrikt door een luide knal. Onbekenden brachten vermoedelijk opnieuw een vuurwerkbom tot ontploffing. Ditmaal raakte een brievenbus vernield. Niemand raakte gewond.

Lees verder

Minder dan tien coronadoden per dag

Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft fors dalen en er liggen ook steeds minder mensen in het ziekenhuis met COVID-19. Er sterven nu dagelijks minder dan tien coronapatiënten. Dat blijkt dinsdag uit een nieuwe update van Sciensano.

Lees verder