Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 18 augustus 2022

“Een tas die onderaan de rug hangt te bengelen, is niet geschikt”: hierop moet je letten als je schoolgerief twee...

HLN
"Een tas die onderaan de rug hangt te bengelen, is niet geschikt": hierop moet je letten als je schoolgerief tweedehands koopt
Het leven wordt steeds duurder, en naar school gaan helaas ook. Voor boekentassen en papierwaren betaal je maar liefst 5 tot 10 procent meer dan vorig jaar. Spullen tweedehands kopen drukt de prijs en is bovendien een stuk duurzamer. "Maar verlies de kwaliteit en veiligheid niet uit het oog", waarschuwt ergonoom Kristien Selis.
Lees verder

Ondanks regenval mogelijk toch strengere maatregelen om droogte tegen te gaan: "Begin september kritiek punt"
Als er de volgende weken niet veel regen valt, zouden er in september wel eens strengere maatregelen kunnen komen om het waterverbruik te verminderen. In voorbereiding wordt nu al overleg gestart met de sectoren (landbouw, industrie, bouw...) over waar ze water kunnen besparen. Dat zegt VMM-woordvoerder Bernard De Potter donderdag na een nieuw overleg van de Vlaamse droogtecommissie.
Lees verder

Groen dringt aan op masterplan na noodkreet van de jeugdzorg
Groen-covoorzitter en Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout dringt aan op een masterplan voor de jeugdzorg. Hij doet dat na de noodkreet van het West-Vlaams crisismeldpunt in de Krant van West-Vlaanderen en Het Nieuwsblad.
Lees verder

Belg krijgt twaalf jaar cel voor zuuraanval in Duitsland
Een 42-jarige Belg is in het Duitse Wuppertal veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het toebrengen van een zwaar lichamelijk letsel. Samen met een tweede persoon viel hij op 4 maart 2018 Bernhard Günther aan bij zijn woning in Haan bij Düsseldorf. Daarbij gooiden ze sterk geconcentreerd zwavelzuur over de man.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. "Hoe kon jij vechten met één oog? En met al dat bloed?": waarom historisch kamp tussen Ben Saddik en Verhoeven 'gevecht van 2021' was
Tien maanden geleden stond kickbokser Jamal Ben Saddik op een zucht van de wereldtitel bij de zwaargewichten. In de tweede ronde van zijn titelgevecht vloerde de Marokkaanse Belg wereldkampioen Rico Verhoeven ei zo na met een rake rechtse. 'The King of Kickboxing' wankelde, viel, kwam terug en overwon. Omdat Ben Saddik zaterdagavond - te volgen op VTM 4 - opnieuw in actie komt: een reconstructie van het bloederige 'gevecht van 2021'.
Lees verder

Michel Wuyts over de winstkansen van Remco Evenepoel: "Drie renners zijn momenteel net iets beter geschikt om het laken naar zich toe te trekken"
Morgen is het eindelijk zover! Met de Vuelta gaat de laatste grote ronde van het jaar van start. Onze analist Michel Wuyts kijkt ook nu weer in zijn glazen bol. Ben jij het eens met Wuyts of denk je er helemaal anders over? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Vuelta en maak kans op 5.000 euro cash.
Lees verder

Meer fietsvergoedingen uitgekeerd in 2020, maar voor lagere bedragen
Het aantal werknemers dat met de fiets naar het werk komt en daarvoor een fietsvergoeding ontvangt, is in 2020 opnieuw gestegen. In het aanslagjaar 2021 vulden bijna 600.000 mensen een fietsvergoeding in op hun belastingbrief voor het inkomstenjaar 2020. Er zit wel een knik in het uitgekeerde bedrag. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën.
Lees verder

Politie rukt massaal uit naar station Waregem voor een man die met een mes… zijn brommer aan het herstellen is
Even opschudding aan het station van Waregem donderdagmiddag. De politie kreeg een oproep binnen van ongeruste voorbijgangers. Zij hadden een verdachte persoon opgemerkt met een mes. Eens ter plaatse bleek de man met het mes een poging te ondernemen om zijn brommer te herstellen.
Lees verder

Zonnebril verloren, geen regenjas of tent kapot? Deze kringloopwinkel op Pukkelpop helpt je uit de nood
Voor kleine prijsjes wil kringloopwinkel Okazi de festivalgangers op Pukkelpop een handje toesteken met zaken die ze vergeten zijn, of gewoonweg zelf niet wouden meesleuren. In twee winkels, eentje op camping Chill en eentje op camping Relax, staan duizenden tweedehandsspullen te blinken. Daarnaast is een deel van de inboedel achtergelaten spullen van de vorige Pukkelpop-editie in 2019. Het is zo de bedoeling dat de afvalberg na het festival ook wat kleiner wordt.
Lees verder

Eerste Pukkelpoppers vinden weg naar camping Chill, die drie uur eerder dan voorzien deuren al opent: "Toch een veel rustigere start dan andere jaren"
Na twee jaar geduld keren de Pukkelpoppers vanaf vandaag éindelijk terug naar de festivalweide in Kiewit. Honderden festivalgangers vonden donderdagochtend dan ook meteen de weg naar de campings, die door de grote opkomst drie uur eerder openden dan voorzien. Een stormloop werd het niet, "maar wees gerust: dit is nog maar de stilte voor de storm", lacht Leon Lambrichts, die dit jaar opnieuw — met zijn iconisch rode hoedje op — camping CHILL mee in goede banen leidt.
Lees verder

Duitse regering gaat btw op gas tijdelijk naar 7 procent verlagen
De Duitse regering wil de btw op gas voor een beperkte tijd verlagen van 19 tot 7 procent. Dat heeft bondskanselier Olaf Scholz donderdag meegedeeld. Daarmee zou de extra heffing van 2,4 cent per kilowattuur die vanaf oktober wordt ingevoerd, gecompenseerd moeten worden.
Lees verder

Politie zoekt eigenaar van smartphone met wel erg opvallende schermafbeelding
De politie Het Houtsche (Oostkamp, Beernem en Zedelgem) is op zoek naar de eigenaar van een verloren smartphone. Niets bijzonder, ware het niet dat de man of vrouw een wel erg bijzondere schermafbeelding op z'n toestel had staan.
Lees verder

Pukkelpop-gangers vertellen hoe zij de regen trotseren: "Als het echt te erg wordt, trek ik mijn schoenen uit en stap ik blootvoets door de modder"
Het duo Lander & Adriaan trapt vandaag om halfzes Pukkelpop 2022 op gang. De weersverwachtingen voor Hasselt de komende dagen zijn niet bepaald zonnig. Vooral vrijdag kan het flink regenen. Wij vroegen ervaren festivalgangers hoe ze zich daarop voorbereiden. En kregen van de organisatoren van Pukkelpop advies over de beste schuilplekken op het festival.
Lees verder

Regen op Pukkelpop? Ervaren festivalgangers geven advies: "Het natte gras is het vervelendst. Dus nemen we een onderlaken mee om op te zitten"
Het duo Lander & Adriaan trapt vandaag om halfzes Pukkelpop 2022 op gang. De weersverwachtingen voor Hasselt de komende dagen zijn niet bepaald zonnig. Vooral vrijdag kan het flink regenen. Wij vroegen ervaren festivalgangers hoe ze zich daarop voorbereiden. En kregen van de organisatoren van Pukkelpop advies over de beste schuilplekken op het festival.
Lees verder

TicketSwap is geen optie: zo kan jij jouw tickets voor Pukkelpop wél doorverkopen
Nadat er meer dan 16.000 tickets voor Rock Werchter 2022 verkocht werden op TicketSwap, ziet het er niet naar uit dat dit ook zal gebeuren voor Pukkelpop. Tickets van het populaire festival (doorver)kopen is namelijk niet mogelijk via het platform. Maar voor de mensen die toch graag een ticket willen kwijtspelen of juist aanschaffen, komt het festival wel met een eigen oplossing.
Lees verder

Prinses Maria Laura wil huwelijk zonder pottenkijkers: "Burgerlijke ceremonie zal in intieme kring georganiseerd worden"
Prinses Maria Laura (33), dochter van prinses Astrid en nicht van koning Filip, doet er alles aan om haar nakende huwelijk privé te houden. Alleen naaste familie zal haar op 10 september 'ja' horen zeggen tegen de Brits-Franse vermogensbeheerder William Isvy.
Lees verder

Frontnacht dan toch naar Raad van State: "Stadsbestuur is gezwicht voor politieke druk"
De organisatie van Frontnacht, onderdeel van de IJzerwake, trekt dan toch naar de Raad van State. Dat laat de organisatie vandaag weten in een persmededeling. Vanochtend zei de voorzitter van de IJzerwake nog dat ze niet naar de Raad van State zouden stappen. Nu wil de organisatie de intrekking van de vergunning voor Frontnacht toch aanvechten.
Lees verder

Indian summer: met deze spullen geniet je ook na de zomer maximaal van je terras
Heb je van je terras een kleine oase gemaakt waar het heerlijk vertoeven is? Dan wil je daar natuurlijk maximaal van genieten. Nu de zomer stilaan op haar einde loopt zou het maar jammer zijn je gezellige buitenplek straks al te moeten verlaten om je weer binnenskamers terug te trekken. Met enkele kleine en grotere hulpmiddelen is dat gelukkig niet nodig. HLN Shop overloopt wat je kan doen om zo lang mogelijk van je terras te kunnen profiteren.
Lees verder

Graffitiartiest brengt met muurschildering op campus VUB hulde aan Caroline Pauwels
Op de 'free wall' van de Vrije Universiteit Brussel, de muur waar men vrijblijvend muurschilderingen kan aanbrengen, prijkt sinds kort een eerbetoon aan de overleden oud-rector Caroline Pauwels. Die is van de hand van kunstenaar Kevin Stiers, alias Kiwi.
Lees verder

VUELTA. Bekijk hier het klassement, het parcours en de deelnemers
Vrijdag gaat in het Nederlandse Utrecht de 77ste Ronde van Spanje van start. Remco Evenepoel is een van de blikvangers, net als onder meer drievoudig winnaar en titelverdediger Primoz Roglic. Op deze pagina kan u het parcours, de deelnemers en de verschillende (neven)klassementen raadplegen.
Lees verder