Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 31 augustus 2022

‘Een redelijke prijs voor stroom is in België makkelijk haalbaar’

'Een redelijke prijs voor stroom is in België makkelijk haalbaar'

Bijna nergens wordt zoveel goedkope stroom geproduceerd als in België. 'Het is niet zo moeilijk om te maken dat dat voordeel ook bij de consument terechtkomt.'

Lees verder

Legoland komt naar Charleroi (als de kosten niet te hoog oplopen)

Tegen 2027 zou een Legoland-park de deuren moeten openen op de voormalige site van Caterpillar in Gosselies. Daarover is een niet-bindende intentieverklaring ondertekend.

Lees verder

Topman van Avrox blijft in cel

Laurent Hericord, de zaakvoerder van Avrox, het Luxemburgse bedrijf dat 15 miljoen mondmaskers aan ons land leverde, blijft minstens nog een maand in de cel.

Lees verder

De zes helpers van Van Aert en Evenepoel op WK wielrennen: geen plaats voor Dylan Teuns

Grote afwezige in de WK-selectie die bondscoach Sven Vanthourenhout dinsdag heeft bekendgemaakt, is Dylan Teuns, die in het Australische Wollongong nochtans een pittig parcours vindt dat hem moet liggen. Teuns won dit seizoen de Waalse Pijl en een rit in de Ronde van Romandië. Zijn niet-selectie mag gerust een verrassing genoemd worden.

Lees verder

Hevige gevechten in Cherson, Zelenski roept Russische soldaten op om te vluchten

In vrijwel de gehele zuidelijke Oekraïense regio Cherson, die door Rusland is bezet, wordt zwaar gevochten. De Oekraïense president Zelenski had een duidelijke boodschap aan de Russen: 'Als ze willen overleven, is het tijd om te vluchten', zei hij.

Lees verder

Prijsstijgingen nemen opnieuw in kracht toe

De Belgische inflatie is in augustus opnieuw gestegen. Voeding is nu bijna 10 procent duurder dan een jaar geleden.

Lees verder

Deinze dooft straatverlichting om te besparen: 'Niet leuk, maar het kan niet anders'

De stijgende energieprijzen zijn niet enkel te voelen in het huisgezin. Vanaf eind september zal stad Deinze een aanzienlijk deel van de openbare verlichting uitschakelen om energie te besparen.

Lees verder

Leeuwen en hyena's verscheuren giraf op golfbaan

In een Zuid-Afrikaanse golfclub hebben enkele leeuwen en hyena's een giraf verorberd. De golfclub ligt midden in het Krugerpark. Golfers krijgen er meestal wel nijlpaarden en impala's te zien, maar etende hyena's en leeuwen zijn toch zeer uitzonderlijk.  

Lees verder

Gemiddelde huurprijs in Vlaanderen stijgt tot boven de 800 euro

Wie in Vlaanderen een woning wil huren, telt daar 801 euro per maand voor neer. Dat is volgens de huurbarometer van de makelaarsfederatie CIB Vlaanderen 3,7 procent meer dan in 2021. Die toename is vooral te wijten aan de toegenomen vraag en de inflatie.

Lees verder

Middelheim herschikt zijn beeldenpark (maar blijft open)

Het Middelheimmuseum werkt aan een vernieuwde presentatie, met oog voor de natuur. 'Het park is meer dan alleen een decor voor kunst', zegt directeur Sara Weyns.

Lees verder

Zuhal Demir scherp voor Overlegcomité energieprijzen: 'Federale verdeeldheid verdrinken in Overlegcomité is tijdverlies'

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) keldert de verwachtingen in aanloop naar het Overlegcomité over de stijgende energieprijzen. 'Overleg weigeren zou onbeleefd zijn, maar tot wat zal het leiden?'

Lees verder

Werkgevers willen mes in loonindexering

40 procent van de werknemers kijkt reikhalzend uit naar januari om hun loonindexering te ontvangen. Maar Unizo vraagt nu dat die wordt beperkt. 'Anders wordt het een bloedbad.'

Lees verder

Indiase steenkoolmagnaat wordt megamiljardair

Het fortuin van de Indiase steenkoolmagnaat Gautam Adani (60) groeide in ruim een half jaar met 60,9 miljard dollar aan. In de ranglijst der megarijken moet hij alleen Elon Musk en Jeff Bezos nog voor zich dulden.

Lees verder

48 piloten slepen Ryanair voor rechter

De Belgische Ryanair-piloten willen via de arbeidsrechtbank bekomen dat Ryanair hun loon weer op het niveau van voor corona brengt.

Lees verder

Bijna helft van Agfa-Gevaert verkocht aan Duitse vermogensbeheerder

Nadat de fotorolletjes al enige tijd terug de deur zijn uitgegaan, verkoopt Agfa-Gevaert nu ook een andere historische en nog grotere peiler van het bedrijf: het maken van drukplaten. 1.700 werknemers krijgen een nieuwe werkgever.

Lees verder

Chaos in Bagdad: betogers vuren granaten af en duiken in zwembad van regeringspaleis

In de Iraakse hoofdstad Bagdad ontstond maandag chaos en weerklonk het geluid van raketten en automatische wapens. Aanhangers van de sjiitische leider Moqtada al-Sadr braken in woede uit nadat al-Sadr had aangekondigd dat hij uit de politiek stapt. Ze bestormden ook het regeringspaleis, én het bijhorende zwembad. Inmiddels lijken de geweldplegers zich terug te trekken.

Lees verder

Muziekodroom is niet meer rendabel en ontslaat alle personeelsleden

Het ziet er slecht uit voor de belangrijkste Limburgse concertzaal. Alle personeelsleden van de Muziekodroom in Hasselt hebben hun ontslag gekregen. De concerten blijven dit jaar doorgaan, maar vanaf januari gaat de werking in sluimermodus.

Lees verder

Iconische atletiekcoach is formeel voor Memorial Van Damme: "Ik geloof echt dat Nafi Thiam het wereldrecord kan verbeteren"

De Amerikaanse topcoach Bob Kersee, die onder meer zijn vrouw Jackie Joyner-Kersee naar tal van successen leidde, was dinsdag te gast op een persmoment in aanloop naar de Memorial Van Damme in Brussel. "Ik geloof echt dat Nafi Thiam het wereldrecord kan verbeteren", zei hij daar.

Lees verder

Inflatie piekt en het einde is nog niet in zicht

De inflatie heeft haar piek nog niet bereikt. In augustus gingen de prijsstijgingen opnieuw crescendo.

Lees verder

Verenigde Naties: 'Bestaan van Irak staat op het spel'

Na een dag van gevechten in hartje Bagdad, met dertig doden, heeft de Iraakse politicus Moqtada al-Sadr zijn aanhangers opgeroepen om naar huis te gaan. Irak overleeft alweer ternauwernood een diepe politieke crisis, in de schaduw van Iran.

Lees verder

'Witte fietsen confronteren ons met een ongemakkelijke vraag'

Overal in Vlaanderen willen witte 'spookfietsen' troost bieden en beleidsmakers aansporen om werk te maken van veiligere wegen. Drie ongevallen in vier dagen tijd, aan de vooravond van het schooljaar, stellen scherp op de urgentie daarvan.

Lees verder

Egypte wil de buste van Nefertiti terug. Maar is hier wel sprake van roofkunst?

In westerse musea staan tal van Egyptische topstukken. 'Roofkunst', zegt Egypte steeds vaker. 'Bekijk claims van geval tot geval', zegt Daniel Soliman, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden.

Lees verder

Remco Evenepoel zoeft naar tijdritzege en begint met nog ruimere voorsprong aan tweede Vuelta-gedeelte

Remco Evenepoel heeft een serieuze stap richting Vuelta-eindzege gezet. De kopman van Quick-Step Alpha Vinyl vloog over de Spaanse wegen tussen Elche en Alicante, op weg naar de dagzege. Evenepoel deelde opnieuw een serieuze tik uit aan de concurrentie en zit nog wat steviger in de rode leiderstrui.

Lees verder

Amsterdam zal 1.000 asielzoekers opvangen op cruiseschip

Amsterdam zal zeker duizend asielzoekers tijdelijk opvangen op een cruiseschip in het Westelijk Havengebied. Daartoe heeft het bestuur van de Nederlandse stad dinsdag besloten. Vluchtelingen en asielzoekers kunnen er vanaf 1 oktober voor minimaal een half jaar terecht.

Lees verder

Winkelkar blijft duurder worden

De voedselprijzen vormen een steeds groter deel van onze stijgende levenskosten. Ook de winkelkar van De Standaard werd weer wat duurder.

Lees verder

Rusland zet gasleveringen aan Engie op zeer laag pitje

Engie heeft dinsdag gemeld dat Gazprom zijn gasleveringen met onmiddellijke ingang verder terugschroeft. Het Russische gasconcern is overigens al een hele tijd de gaskraan aan het dichtdraaien.

Lees verder

Topvoetballer en steenrijk, maar bedreigd door eigen broer

De afpersingszaak rond de Franse sterspeler Paul Pogba zet de kwetsbare positie van topvoetballers in de verf. Zeker nu familieleden de rol van externe makelaars proberen over te nemen.

Lees verder

Smelten van Groenlandse ijskap laat zee hoe dan ook 27,5 cm stijgen

Het duurt nog lange tijd voor de smeltende ijskap van Groenland weer in evenwicht is. De zeespiegel zal daardoor sowieso met 27,5 cm stijgen.

Lees verder

'Wallonië miste een grote toeristische trekker. Legoland wordt die trekker'

Wordt Charleroi heropgebouwd met Lego-blokjes? Bijna alle lichten staan op groen voor een Belgisch Legoland. Al in 2027 kunnen de kleurrijke bouwsteentjes een sociaal drama van zes jaar geleden helpen doen vergeten.

Lees verder

Paard gestorven op Waregem Koerse, meldt Gaia

Dierenrechtenorganisatie Gaia laat in een persbericht weten dat er een paard zou overleden zijn op Waregem Koerse. Het dier brak volgens Gaia zijn rechterbovenbeen en werd later geëuthanaseerd.

Lees verder

Rusland laat zich beetnemen door nep-Himars in Oekraïne

Houten replica's van de Himars, het Amerikaanse raketsysteem, incasseren heel wat Russische aanvallen. 'De Russen beweren dat ze al meer Himars hebben vernietigd dan we eigenlijk geleverd hebben.'

Lees verder

Chris Rock wil Oscars niet meer presenteren na klap van Will Smith

Zo'n vijf maanden nadat Chris Rock een klap in het gezicht kreeg van acteur Will Smith, is de komiek teruggekomen op het beruchte incident. Tijdens een van zijn shows zei Rock dat hij een aanbod om ook bij de volgende Oscars-ceremonie te presenteren, heeft afgewezen.

Lees verder

Greet Minnen uitgeschakeld in US Open ondanks setwinst

Greet Minnen (WTA-110) heeft zich dinsdag in New York niet voor de tweede ronde van het US Open kunnen plaatsen. In 2 uur en 9 minuten werd het 1-6, 6-3 en 6-3.

Lees verder

Akkoord met Engie bevat ook vraag om 'geschikte steun'

Volgens minister van Energie Van der Straeten is er mogelijk voor het eind van het jaar een finaal akkoord bereikt over Doel 4 en Tihange 3.

Lees verder

Actrice Charlbi Dean (32), hoofdrolspeelster in Gouden Palm-winnaar, plots overleden

De Zuid-Afrikaanse actrice Charlbi Dean, eerder dit jaar nog te zien in Gouden Palm-winnaar Triangle of sadness, is maandag plots overleden in New York. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door TMZ en Deadline.

Lees verder

Ex-Sovjetleider Michail Gorbatsjov overleden

Michail Gorbatsjov, de Sovjetleider onder wie de Koude Oorlog stopte, is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Russische nieuwsagentschap Interfax op gezag van ziekenhuisbronnen.

Lees verder

Tijdlijn | Het leven van Michael Gorbatsjov

Michail Gorbatsjov is overleden. De Sovjetleider wilde eigenlijk alleen de communistische partij hervormen, maar uiteindelijk betekende zijn beleid de dood van de Sovjet-Unie, de val van de Berlijnse muur en het einde van de Koude Oorlog.

Lees verder

De man die zijn rijk verloor, maar de wereld heeft veranderd

In de zes jaren van zijn bewind wilde Michail Gorbatsjov eigenlijk alleen de communistische partij hervormen. Zijn beleid betekende uiteindelijk de dood van de Sovjet-Unie, de val van de Berlijnse muur en het einde van de Koude Oorlog.

Lees verder

In beeld | Michail Gorbatsjov, allemansvriend

Michael Gorbatsjov wist al van jongs af dat hij een leidersfiguur was die in staat was mensen te enthousiasmeren. Een overzicht van de ex-Sovjetleider met andere belangrijke figuren uit de geschiedenis.

Lees verder

Wereldleiders reageren op overlijden Gorbatsjov: 'Als staatsman enig in zijn soort'

Michail Gorbatsjov was als staatsman enig in zijn soort en heeft de loop van de geschiedenis veranderd. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres dinsdagavond gezegd in een reactie op het overlijden van de ex-Sovjetleider.

Lees verder

Podcast | Ongeziene energieprijzen: niets doen is geen optie meer

Het overlegcomité, liefst 19 ministers sterk, komt vandaag samen om te kijken hoe onze energie weer betaalbaar kan worden. Kleine ingrepen in de marge zijn achterhaald. Er zijn zware ingrepen nodig, allicht in Europees verband. Niets doen is geen optie meer voor de overheid.

Lees verder

'Wallonië miste een grote toeristische trekker. Legoland wordt die trekker'

Wordt Charleroi heropgebouwd met Lego-blokjes? Bijna alle lichten staan op groen voor een Belgisch Legoland. Al in 2027 kunnen de kleurrijke bouwsteentjes een sociaal drama van zes jaar geleden helpen doen vergeten.

Lees verder

Verdachte opgepakt in zaak omgekomen Nederlandse militair in Indianapolis

De politie van de Amerikaanse stad Indianapolis heeft maandag een 22-jarige verdachte aangehouden in verband met de schietpartij zaterdag waardoor een Nederlandse commando om het leven kwam en twee anderen gewond raakten.

Lees verder

Afwisselend brede opklaringen en wolkenvelden

Er zijn woensdagochtend nog tijdelijk (onweers)buien mogelijk in de buurt van de Duitse en Luxemburgse grens. Elders is het droog met brede opklaringen en wolkenvelden.

Lees verder

Grote industriebrand in Gent, brandweer vraagt omwonenden om ramen en deuren te sluiten

Er woedt woensdagochtend een grote industriebrand op een bedrijfsterrein aan de Wiedauwkaai in Gent. 'Een noordoostenwind drijft de rook/geurhinder af in de richting van de Nieuwevaart', aldus de brandweer. Die vraagt omwonenden om ramen en deuren te sluiten. 'Schakel bij hinder ook je ventilatiesysteem uit. De Wiedauwkaai is afgesloten voor doorgaand verkeer', klink het.

Lees verder

De deal is rond: Antwerp huurt Nederlands toptalent Calvin Stengs

Antwerp heeft zijn aanvallende versterking beet. De Great Old huurt Calvin Stengs van OGC Nice.

Lees verder

Lancering onbemande Artemis I-raket naar maan verzet naar zaterdag

De lancering van de Artemis I-raket, waarmee de Verenigde Staten opnieuw naar de maan willen vliegen, wordt verplaatst naar zaterdag 3 september. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa gemeld.

Lees verder