Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 19 augustus 2022

Een ode aan Thiam van onze atletiekwatcher: “Was Nafi een Touretappe, ze zou hors catégorie zijn”

HLN
Een ode aan Thiam van onze atletiekwatcher: "Was Nafi een Touretappe, ze zou hors catégorie zijn"
Diepe buiging voor Nafi Thiam. Voor de zoveelste keer. Dertig dagen na haar tweede wereldtitel in Eugene, nu haar tweede opeenvolgende EK-goud in de zevenkamp. Dat laatste hebben slechts drie Europese atletes haar voorgedaan. Onze atletiekwatcher Valerie Hardie met een ode aan Queen Nafi. "In haar discipline is Thiam, op wereldrecordhoudster Jackie Joyner-Kersee na, dé referentie."
Lees verder

Bomen gaan massaal in overlevingsmodus door droogte: wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit
Verschillende bomen verliezen momenteel al hun blaadjes, wat natuurlijk niet normaal is voor deze tijd van het jaar. Dat heeft alles te maken met de droogte. Door het droge weer gaan de bomen namelijk bladeren afstoten om uitdroging te voorkomen. Ze gaan als het ware in 'overlevingsmodus'. "Daarnaast hebben ook niet alle bomen er last van: zo is een beuk bijvoorbeeld gevoeliger aan de droogte dan een eik", aldus wetenschapsexpert Martijn Peters.
Lees verder

Torenhoge energieprijzen komen vooral singles duur te staan: dit betalen alleenstaanden meer
Het leven als alleenstaande is op verschillende vlakken duurder dan voor wie de kosten deelt met gezinsleden of huisgenoten. Zo moet je op je eentje instaan voor je energiefactuur, en die loopt almaar hoger op. Meerdere factoren zorgen ervoor dat de stijgende energieprijzen alleenstaanden zwaarder treffen. Mijnenergie.be onderzoekt de zaak.
Lees verder

Zeeleeuw breekt huis binnen in Nieuw-Zeeland, traumatiseert kat en hangt wat in de zetel
Een nieuwsgierige jonge zeeleeuw is terug naar de zee gebracht nadat hij in Nieuw-Zeeland een huis was binnengedrongen. Het dier viel de huiskat lastig, hing wat rond in de gang, lag even in de zetel en maakte wonderbaarlijk niets stuk.
Lees verder

'Captain Marvel'-actrice Brie Larson test eigen attractie uit in Disneyland Paris: "Ik heb zitten roepen en tieren"
Brie Larson, beter bekend als Captain Marvel, zakte onlangs af naar Disneyland Paris om de gloednieuwe zone Marvel Avengers Campus te ontdekken. En uiteraard mocht een ritje in haar eigen achtbaan, Avengers Assemble: Flight Force, niet ontbreken. "Het ging zo snel. Ik heb zitten riepen en tieren."
Lees verder

"Zonder DNA-info zullen er altijd vraagtekens blijven": advocaat 'Rust'-wapenverantwoordelijke tikt onderzoekers op de vingers
Na het schietincident op de filmset van 'Rust' blijven er veel vraagtekens achter. Alec Baldwin (64) loste onverwacht een dodelijk schot richting Halyna Hutchins, een cameravrouw. Het onderzoek rond de zaak loopt nog volop, en daar mist de advocaat van de wapenverantwoordelijke belangrijke informatie. Er werd namelijk nooit een DNA- of vingerafdrukanalyse uitgevoerd.
Lees verder

Zo verleng je die gebruinde huid: "Na 3 weken uit de zon ben je je tintje volledig kwijt"
Pronk jij dankzij de zonnige zomervakantie met een mooi kleurtje, en wens je die bruine huid zo lang mogelijk behouden? Dermatologen Thomas Maselis en Solange Lintermans geven concrete tips om bruin te worden en blijven, beautyredactrice Sophie tipt twee behandelingen die je daarbij kunnen helpen. "Dankzij speciale supplementen ben je beter beschermd tegen de zon én zal je bruiner worden."
Lees verder

"Normaal ben je na 3 weken je gebruinde huid kwijt, maar je kan dat verlengen." 3 experts leggen uit hoe
Pronk jij dankzij de zomervakantie met een mooi kleurtje, en wens je die bruine huid zo lang mogelijk te behouden? Dermatologen Thomas Maselis en Solange Lintermans geven concrete tips om bruin te worden én zo lang mogelijk te blijven: van de juiste huidverzorging tot wat je best eet en drinkt. "Door het sap van die groente te drinken, bruin je ook sneller." Onze beautyredactrice Sophie tipt daarnaast nog twee innovatieve behandelingen die je zomerse look verlengen.
Lees verder

Experten laaiend enthousiast over VRT-debutante Fien Germijns: "Dat hoge loon? Een duidelijk signaal naar de concurrentie"
Als de grote baas van de VRT je 'een nieuwe leading lady' noemt, betekent dat zowel een pluim op je hoed als druk op je schouders. Fien Germijns (27) lijkt er echter allerminst onder gebukt te gaan, en moeiteloos haar vuurdoop als presentatrice van 'Switch' te doorstaan. En dat vinden ook de experten. "Ik buig mijn hoofd zeer eerbiedig voor wat ik zie", zegt presentatiecoach Jo De Poorter in Dag Allemaal.
Lees verder

Datalimiet overschreden? Zo blijf je voordelig verder surfen
Wie gsm-abonnementen vergelijkt, doet dat doorgaans op basis van de kosten voor bellen, sms'en en mobiele data. Zeker voor mobiel internet bestaan er grote verschillen tussen de operatoren. Maar welke operator komt het meest voordelig uit de bus als je jouw maandelijkse datalimiet hebt overschreden? Mijntelco.be bezorgt een overzicht.
Lees verder

Mobiele data opgesoupeerd? Zo vermijd je een gepeperde rekening nadat je datalimiet is overschreden
Wie gsm-abonnementen vergelijkt, doet dat doorgaans op basis van de kosten voor bellen, sms'en en mobiele data. Zeker voor mobiel internet bestaan er grote verschillen tussen de operatoren. Maar welke operator komt het meest voordelig uit de bus als je jouw maandelijkse datalimiet hebt overschreden? Mijntelco.be bezorgt een overzicht.
Lees verder

Tot 40% van de Belgen heeft last van hypertensie. Prof waarschuwt: "Het is een 'silent killer', je voelt meestal niet dat je bloeddruk te hoog is"
Wel 30 tot 40 procent van de Belgische bevolking heeft last van een te hoge bloeddruk, een aandoening die je altijd moet laten behandelen. "Hypertensie kan immers levensbedreigend zijn", zegt cardioloog Ernst Rietzschel. "Het verhoogt de kans op een beroerte, hart- en vaatziekten en nierproblemen." Hij legt uit hoe je een hoge bloeddruk voorkomt en herkent.
Lees verder

"Bijna 13 procent van alle overlijdens bij volwassenen komt door hoge bloeddruk": cardioloog legt uit wat je kan doen tegen deze 'silent killer'
Wel 30 tot 40 procent van de Belgische bevolking heeft last van een te hoge bloeddruk, een aandoening die je altijd moeten laten behandelen. "Hypertensie kan immers levensbedreigend zijn", zegt cardioloog Ernst Rietzschel. "Het verhoogt de kans op een beroerte, hart- en vaatziekten en nierproblemen." Hij legt uit hoe je een hoge bloeddruk voorkomt en herkent.
Lees verder

Topman gemeenschapsonderwijs: "Organiseer onderwijs meer zoals hoger onderwijs en zet ambitieuzere leerkrachten voor de klas"
Om het tekort aan leerkrachten op te vangen, moet het onderwijs anders georganiseerd worden, meer zoals het hoger onderwijs. Daarvoor pleit Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs GO!. "Zet grotere groepen samen voor klassikaal onderwijs en begeleid leerlingen voor oefeningen en coaching in kleine groepjes", verklaart hij. Hij pleit er ook voor om ambitieuze leerkrachten, zoals mensen die in de industrie werken, voor de klas te zetten om het niveau van de leerlingen op te krikken.
Lees verder

Topman gemeenschapsonderwijs: "We moeten meer ambitieuze mensen als leerkracht aantrekken"
Zet ambitieuze leerkrachten voor de klas om het niveau van de leerlingen op te krikken. Daarvoor pleit Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs GO!. Hij stelt voor om mensen die in de industrie werken deeltijds voor de klas te zetten.
Lees verder

Benzine en stookolie opnieuw duurder
Benzine wordt vanaf zaterdag opnieuw duurder, zo heeft de FOD Economie vrijdag bekendgemaakt.
Lees verder

Duitse bondskanselier Scholz moet opnieuw getuigen in onderzoek naar bankschandaal
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz moet zich vrijdag opnieuw verantwoorden in een onderzoek naar een schandaal rond de particuliere Hamburgse Warburg-bank, dat zich afspeelde toen hij burgemeester van Hamburg was. De financiële top van de gemeente Hamburg zou mogelijk een dubieuze invloed hebben gehad op de behandeling van de fraudezaak. Het is de tweede keer dat Scholz bij de parlementaire commissie in Hamburg moet opdraven.
Lees verder

LIVE VUELTA. Dit zijn de starttijden van de ploegentijdrit, Remco Evenepoel zal niet op kop finishen
Vanavond gaat in het Nederlandse Utrecht de 77ste Ronde van Spanje van start. Op deze pagina zit u goed om (de aanloop naar) de openingsploegentijdrit op de voet te volgen.
Lees verder

LIVE EK. Belgian Rockets en Falcons naar finale 4x100 meter - Flückiger, zilver op Spelen, start niet in mountainbike na positieve dopingtest
De 'European Championships', een vierjaarlijks multisportevenement dat de bestaande Europese kampioenschappen in verschillende sporten samenbrengt, zitten er bijna op. Dankzij Nafi Thiam (goud), Lotte Kopecky (twee keer goud), Robbe Ghys (zilver en brons), Fabio Vandenbossche (brons), Tim Merlier (brons) en Jules Hesters (brons) telt België voorlopig zeven medailles. Komen er daar nog bij? Volg alle ontwikkelingen hieronder.
Lees verder

Van Heist naar Heist: Rafaelle, Thomas en Otto gingen kleiner wonen aan zee. "Gedaan met kopen en bijhouden"
Alle ballast overboord: zo verhuisden Rafaelle (44) en Thomas (44) van hun 300 vierkante meter grote loft naar een kleiner appartement aan zee. Gedaan met kopen, kopen, kopen en kledij stapelen tot ze omvalt. "Ik heb van mijn hart een steen gemaakt en ongeveer twee derde van mijn leven verkocht via Facebook Marketplace of weggegeven." Vijf letters in hun adres bleven onaangeroerd: het gezin ruilde Heist-op-den-Berg in voor Heist-aan-Zee.
Lees verder