Doorgaan naar hoofdcontent

COLUMN. “De laatste week van augustus, dat is zoals het laatste uur op een fuif”

HLN
COLUMN. "De laatste week van augustus, dat is zoals het laatste uur op een fuif"
Elke zaterdag blikt onze columniste Nadine Van Der Linden terug op de actualiteit. Met het einde van de vakantie in zicht, maakt ieder de balans: juli een augustus brachten geen wereldvrede, maar misschien waren ze op persoonlijk vlak een succes. Eindelijk tijd voor dat boek, of zichzelf. Wat rest zijn potjes Griekse honing, buren die de sleutel terugbrengen en zin in iets nieuws. "Erger dan een zomer die eindigt, is een zomer die nooit zou eindigen", schrijft ze.
Lees verder

Banken: groei Belgische economie valt stil
Enkele banken hebben deze week hun groeivooruitzichten voor de Belgische economie verlaagd. Dat blijkt zaterdag uit een rondvraag van De Tijd. Ze verwijzen vooral naar de zeer hoge energieprijzen. "We verwachten een energieprobleem in de winter", zegt ING-econoom Philippe Ledent. "We veronderstellen dat de energieprijzen hoog blijven en vrezen voor een tekort aan energie."
Lees verder

Nu energiefactuur blijft oplopen en ook bedrijven beginnen sluiten: welke opties heeft overheid nog om in te grijpen?
Terwijl de energiefactuur voor gezinnen blijft oplopen en steeds meer bedrijven hun productie afbouwen of zelfs stilleggen omwille van de hoge kosten, blijft het in ons land stil rond nieuwe, bijkomende maatregelen van de overheid. Die kan niet alles opvangen, valt te horen. Maar welke opties zijn er wél nog om de energiefactuur te drukken? En wat doen andere landen in Europa?
Lees verder

Overheid betaalt voor tien keer meer testcapaciteit dan wordt benut: nog geen 2.000 pcr-testen per dag verwerkt
De acht labo's die aangesloten zijn bij het federaal testplatform verwerken nauwelijks nog enkele honderden PCR-testen per dag, maar ze krijgen nog altijd de middelen om ieder 2.500 testen per dag te onderzoeken. Dat berichten Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen zaterdag. Elke maand betaalt de overheid hen een forfait van 576.000 euro.
Lees verder

28-jarige M.G. rijdt in op terras in hartje Brussel: "Gefrustreerd omwille van nieuwe mobiliteitsplan"
Tafels braken, paraplu's plooiden en mensen sprongen voor hun leven, toen een bestelwagen gistermiddag inreed op Brusselse terrassen. Er vielen zes lichtgewonden. Bestuurder (M.G.), een 28-jarige koerier, werd enkele uren later gevat in Antwerpen. De man is gekend bij het gerecht, onder meer voor slagen en verwondingen. "Zijn stoppen sloegen door omwille van het nieuwe mobiliteitsplan in Brussel", klinkt het.
Lees verder

Rusland blokkeert VN-akkoord kernontwapening
Rusland heeft vrijdag (lokale tijd) de goedkeuring verhinderd van een gezamenlijke verklaring aan het einde van de VN-herzieningsconferentie van het verdrag over de non-proliferatie van kernwapens (NPV). Moskou noemde delen van de tekst 'schaamteloos politiek'.
Lees verder

Gevel sushihuis Brecht beschadigd na explosie
De gevel van een sushizaak in Brecht is vrijdagnacht zwaar beschadigd na een explosie. Het glas aan de rechterkant van het pand sneuvelde volledig.
Lees verder

Oplopende kosten dwingen producenten tot prijsverhogingen
Dat heel wat productiebedrijven de enorm gestegen kosten maar moeizaam aan hun klanten kunnen doorrekenen, wordt nu ook zichtbaar in de bedrijfsresultaten. Zelfs een hogere omzet vertaalt zich in deze moeilijke tijd niet zelden in een pak minder winst. "Extra kosten moeten sneller worden doorgerekend."
Lees verder

David Geeroms, vriend des huizes bij de Evenepoels en vaste verzorger van Remco: "Hij was nerveuzer voor Anderlecht-Bern dan voor Pico Jano"
Soigneur van álle coureurs bij Quick.Step-Alpha Vinyl, noemt hij zich. "Maar met Remco heb ik wel een héél speciale band. Al 22 jaar lang." Van in de wieg dus kent David Geeroms (45) zijn dierbare poulain. Een aangename kennismaking.
Lees verder

'Uit elkaar na 17 jaar' of 'nog nooit een relatie gehad': maak kennis met de deelnemers van 'Blind getrouwd'
Jong, kinderloos en op zoek naar de liefde. Dat is wat alle kandidaten van het zevende seizoen van 'Blind getrouwd' met elkaar gemeen hebben. Al liggen hun relatieverledens wel ver uit elkaar. Zo heeft de ene nog nooit een relatie gehad, daar de andere 17 jaar lang met dezelfde persoon lief en leed deelde.
Lees verder

Nieuwe kandidaten 'Blind Getrouwd' spreken voor het eerst: "Ik ben de ex van Kathleen van K3, maar dat mag het avontuur niet overschaduwen"
Nog een goeie week en dan start het nieuwe seizoen van 'Blind Getrouwd'. Het populaire VTM-programma krijgt een opmerkelijke update: alle koppels gaan samen op huwelijksreis. Hoe dat verlopen is, kunnen we voor het eerst ook aan de deelnemers zelf vragen. Want tot nu loste VTM enkel foto's, maar nu kan Showbits ook spreken met drie kandidaten. Wie met wie in het huwelijksbootje stapt, moeten ze nog geheim houden. En uiteraard of ze nog samen zijn of niet. Toch komen we al heel wat te weten. Bijvoorbeeld of het nieuwe concept evenveel drama oplevert als in de Australische versie. Bekijk het in een nieuwe Showbits.
Lees verder

Weyts wil lerarentekort met flexi-jobs bestrijden: "Een wondermiddel is het niet, maar wel een extra instrument voor onze scholen om mensen te werven"
Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil het lerarentekort ook met flexi-jobs bekampen: werkenden en gepensioneerden laten bijklussen in het onderwijs. Hij heeft de vraag formeel gesteld aan minister van werk en economie Pierre-Yves Dermagne (PS). "We kregen geen 'neen', maar ook nog geen 'ja'," zegt Weyts.
Lees verder

Vlaamse topadvocaat en papa van jonge kindjes snoof zich bijna de afgrond in: "Coke is niét onschuldig. Mijn gezin, mijn job, mijn leven: bijna was ik alles kwijt"
Zolang er vraag is, zal er aanbod zijn. Niet alleen het drugsgeweld laait op in Antwerpse straten, cocaïne was nog nooit zo alomtegenwoordig als nu. Bij alle lagen van de bevolking en hoe langer hoe meer openlijk. Een jonge bediende, een arbeider van in de vijftig en een Vlaamse topadvocaat getuigen over hun cokegebruik. "Jonge advocaten gaan met drie tegelijk snuiven in een wc-hokje, alsof het niks is."
Lees verder

De Oekraïense vluchtinge Sasha dingt mee naar de titel van 'Homo Universalis': "De spelletjes hadden een helende werking"
En dan beland je van Charkiv plots in een Vlaams tv-spelletje. Een paar maanden nadat Oleksandra Khaninova (38) op het nippertje ontsnapte aan een Russische bom, zit de Oekraïense hoepeltjes te vangen met een wc-borstel in 'Homo Universalis'. "Vlaamse liedjes herkennen? Puur gokken."
Lees verder

Aan welke fietsoversteekplaats heb je voorrang?
Een wirwar aan fietsmarkeringen kost levens. Donderdagochtend nog werd een 19-jarige fietser in Mollem gegrepen door een vrachtwagen. Hij stak over op een plek die eruitziet als een zebrapad. En zo zijn er wel meer absurde en verwarrende situaties. Waar heb je als fietser voorrang en waar niet?
Lees verder

Gratis dorpsfeest boekte jaar geleden nog onbekende Camille en vreest nu Kinderwoodstock te worden
"Een klein, gratis festivalleke, als afsluiter van de zomer voor mensen uit Herk-de-Stad". Dat was 'Herk Geniet' tot op heden. Een beetje stoemelings - "we kenden haar zelfs niet" - boekte de organisatie een jaar geleden - lang voor de grote hype - dé ster van de zomer: Camille Dhont. Nu vrezen ze zondag een Kinderwoodstock daar in Limburg.
Lees verder

WEERBERICHT. Zonnig weekend met temperaturen tot 25 graden, volgende week buien op komst
Het wordt vandaag droog met wolkenvelden en opklaringen. De maxima liggen tussen 20 en 25 graden. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Hoe 'Down The Road' het leven van Jaimie, Lore, Kevin en Brenda veranderde: "Ik durf nu zelfs in het donker te slapen"
Maandag start op Eén een nieuw seizoen van Down The Road, het vijfde al. Presentator Dieter Coppens en zijn ploeg stelden niet alleen ons beeld van mensen met het syndroom van Down bij, de reeks veranderde ook de levens van de deelnemers. Jaimie, Kevin, Lore en Brenda - vier bekende gezichten uit de vorige seizoenen - vertellen ons hoe.
Lees verder

Prinsen en prinsessen zwermen uit in het nieuwe schooljaar: dochter prinses Delphine gaat mensenrechten studeren
De dochter van prinses Delphine, Josephine (18), verhuist naar Nederland voor haar universitaire studies. Geïnspireerd door de rechtszaak van haar moeder tegen koning Albert zal ze zich verdiepen in de mensenrechten. En ook voor de andere koningskinderen begint het schooljaar natuurlijk.
Lees verder

Waar liep het fout tijdens het onderzoek naar de Bende van Nijvel? Oud-speurder Eddy Vos (67) legt de vinger op de wonde
Zonder nieuwe elementen zal het dossier over de Bende van Nijvel eind dit jaar worden afgerond. Speurders poogden nog bestaande aspecten opnieuw te onderzoeken, weliswaar zonder resultaat. Eddy Vos (76), vijftien jaar lang aan het hoofd van het dossier, legt uit waar het doorheen de jaren misliep. "Nieuwe speurders trapten zoals hun voorgangers in dezelfde val, die door de Bende werd gelegd. Ze waren ons gewoonweg te slim af."
Lees verder