Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 6 augustus 2022

“China simuleert aanval op hoofdeiland Taiwan”

HLN
"China simuleert aanval op hoofdeiland Taiwan"
Verschillende Chinese gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen hebben vandaag aanvalssimulaties uitgevoerd op het hoofdeiland van Taiwan. Dat zegt het Taiwanese ministerie van Defensie in een communiqué.
Lees verder

Belgische profvoetbalclubs schieten nog tekort in strijd tegen witwassen
De Belgische profvoetbalclubs moeten al ruim verplicht een jaar mee strijden tegen witwassen, maar uit controles blijkt dat nog geen enkele club volledig in orde is met de antiwitwasverplichtingen. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Lichaam dat werd aangetroffen in Houtdok Gent is dat van 37-jarige visser: "Verdwijning pas na drie weken aangegeven"
Aan het Gentse Houtdok werd tijdens de Gentse Feesten een levenloos lichaam uit het water gehaald. Het slachtoffer lag toen al enkele dagen in het water. Lang was er geen duidelijkheid omtrent de identiteit van de man, maar afgelopen week werd zijn verdwijning officieel aangegeven. Het gaat om een 37-jarige visser.
Lees verder

Aarde beweegt door meteorenzwerm, vallende sterren op komst
De aarde draait komende week door de meteorenzwerm van de Perseïden. Daardoor zijn er in de nacht van 12 op 13 augustus de meeste vallende sterren te zien, meldt Weeronline. "De kans op helder weer is groot", op het beste moment rond 4.45 uur kunnen zo'n twintig vallende sterren per uur te zien zijn.
Lees verder

Emma Heesters spreekt geruchten over relatieproblemen tegen
De Nederlandse zangeres Emma Heesters (26) heeft vrijdagavond in RTL Boulevard gereageerd op de geruchten die juicekanalen over haar en haar partner Wesley Hoedt (28) verspreiden. Volgens meerdere juicekanalen zou Hoedt de zangeres hebben bedrogen en zouden de twee relatieproblemen hebben.
Lees verder

"Voor 118 euro 1.550 km rijden": Onze journalist test hoe vlot je naar Hongarije rijdt met een elektrische wagen.
Met een elektrische auto op reis: collega Kenneth deed het ons voor. Waarin onze tocht dan verschilt? We trokken oostwaarts: Duitsland en Oostenrijk door, op weg naar Hongarije. Onze Polestar 2 was zwaar geladen met drie volwassenen, bagage en zes dozen met boeken. En de koelbox op de sigarenaansteker mocht mee!
Lees verder

Oekraïense verdedigingsmuur in Donbas zwaar onder druk
Russische troepen vallen met man en macht aan in Bachmoet, een hoeksteen van het Oekraïense verdedigingssysteem rond de fel betwiste Donbas. Dat heeft de Oekraïense generale staf bekendgemaakt in een dagelijks situatierapport. Pro-Russische rebellen hadden vrijdag al gemeld dat er grote gevechten waren in het stadsgebied.
Lees verder

Hoofd Amnesty in Oekraïne stapt op na kritiek op haar land in rapport: "Lijkt op steun voor Russische propaganda"
Het hoofd van mensenrechtenorganisatie Amnesty in Oekraïne stapt op, nadat eerder deze week een rapport werd gepubliceerd waarin staat dat het Oekraïense leger burgers in gevaar brengt in de oorlog met Rusland. Oksana Pokaltsjoek zegt dat ze het niet eens is met wat Amnesty schreef.
Lees verder

"Hij is een kandidaat-seriemoordenaar. Zo iemand laat je toch niet meer vrij?" Nabestaanden slachtoffer brutale roofmoord zeer bezorgd over penitentiair verlof Jan Somers
Ruim 20 jaar na zijn veroordeling tot een levenslange gevangenisstraf staat Jan Somers op het punt om penitentiair verlof te krijgen. Hij werd in 2003 veroordeeld door het Hof van Assisen, samen met twee vrienden, nadat ze de onfortuinlijke Gert Van Roy hadden ontvoerd, beroofd van zijn bankkaarten en koelbloedig hadden geëxecuteerd. Een dramatische moord die Vlaanderen diep schokte. Somers' verlof baart Gerts familie ernstige zorgen. "Als ze hem loslaten, zullen er niet één, maar vijf slachtoffers vallen."
Lees verder

Maar een beperkt aantal uur eten in plaats van de héle dag: het lijkt te helpen bij mensen met suikerziekte
Intermittent fasting of eten binnen een beperkte tijdspanne is een gezondheidshype — zij het een vaak betwiste. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht ontdekten nu wel dat het vastenpatroon echt nuttig kan zijn bij diabetici. "Het lichaam komt in een meer natuurlijk evenwicht."
Lees verder

Eerste files aan het vormen in Frankrijk
In het tweede zwarte weekend voor het vakantieverkeer van en naar het zuiden beginnen zaterdagochtend de eerste files in Frankrijk zich al te vormen. Dat meldt mobiliteitsorganisatie VAB. Voor 9 uur staat er al meer dan 2 uur file op de route naar de Atlantische kust, via Bordeaux.
Lees verder

Sinds haar man overleed, vullen zij de leemte in: Deense koningin Margrethe en haar zussen zijn onafscheidelijk
Voor koningin Margrethe II van Denemarken is de mooiste tijd van het jaar weer aangebroken: de vakantie op het kasteel van Gråsten in familiekring. Voor de 82-jarige vorstin het uitgelezen moment om bij te praten met haar zussen, prinses Benedikte (78) en de Griekse ex-koningin Anne-Marie (75). Het trio is altijd al onafscheidelijk geweest, maar vooral sinds de dood van Margrethes man zijn ze haar toevluchtsoord. "Wij kunnen praten over zaken waarover ze niet met anderen kan spreken."
Lees verder

"Van uitslag, hoofdpijn en diarree tot longklachten, blazen rond de mond en zelfs verlamming": daarom mag je niet zwemmen in een meer met blauwalgen
Nu we met schitterende temperaturen te maken krijgen, wordt een plons in die vijver in je buurt wellicht extra aanlokkelijk. Tenzij er een blubberige, blauwgroene laag op het water drijft. Waar komt die stinkende massa vandaan? En is het gevaarlijk om er toch een snelle duik in te nemen? Ellen Decaestecker, professor aquatische en evolutionaire biologie aan de KU Leuven (KULAK), licht toe. "Zwemmen of pootjebaden in water met blauwalgen is géén goed idee."
Lees verder

Tien jaar na start hebben 2 op de 3 Vlaamse gemeenten minstens één fietsstraat, maar ze zijn niet altijd succesvol
In 198 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten is vandaag minstens één fietsstraat terug te vinden. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) zaterdag. Het concept werd tien jaar geleden wettelijk mogelijk gemaakt. In een fietsstraat geldt een maximumsnelheid van 30 km/uur en mag gemotoriseerd verkeer het fietsverkeer niet inhalen. Uit onderzoek blijkt echter dat een fietsstraat invoeren er niet per se voor zorgt dat de omgeving fietsvriendelijker wordt.
Lees verder

Parket onderzoekt gezinsdrama in Ronse: man probeert vrouw te doden en zelfmoord te plegen
Politie en parket onderzoeken een gezinsdrama dat zich zaterdagochtend heeft afgespeeld in Ronse.
Lees verder

"Kim Kardashian en Pete Davidson na negen maanden uit elkaar"
Kim Kardashian (41) is opnieuw vrijgezel. Haar relatie met komiek Pete Davidson (28) is na negen maanden op de klippen gelopen. Dat schrijven verschillende Amerikaanse media.
Lees verder

Prinses Delphine in opmerkelijk interview: "Mensen vergelijken me met prinses Diana"
Het Britse magazine Tatler heeft prinses Delphine (53) geïnterviewd. Het stuk is nog niet verschenen, maar The Daily Mail kon het interview wel al inkijken en noteerde enkele opvallende uitspraken.
Lees verder

Elf doden bij Pools busongeluk in Kroatië
Bij een ongeval met een Poolse bus in Kroatië zijn zaterdagochtend elf mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken. Er vielen ook tientallen gewonden.
Lees verder

Lukaku krijgt voorlopig geen opvolger, uit schrik voor de vloek: "Niemand bij Chelsea wil het rugnummer 9 dragen"
Romelu Lukaku is weg bij Chelsea. En dus is het rugnummer 9 vrij. Maar volgens coach Thomas Tuchel wil niemand het truitje met het 'vervloekte' nummer dragen. De lijst van flops is nu eenmaal héél lang.
Lees verder

Geneticus Jean-Jacques Cassiman (79) overleden
Geneticus Jean-Jacques Cassiman is vrijdag op 79-jarige leeftijd overleden aan longkanker. Dat meldt Kom op tegen Kanker (KOTK), de organisatie waarvan hij voorzitter was. Cassiman was een autoriteit op het vlak van genetisch onderzoek en kwam ook vaak in de media. Hij overleed na een jarenlange strijd tegen longkanker.
Lees verder