Doorgaan naar hoofdcontent

Baby overleden in aanmeldcentrum Ter Apel, Artsen zonder Grenzen gaat medische hulp aanbieden

Baby overleden in aanmeldcentrum Ter Apel, Artsen zonder Grenzen gaat medische hulp aanbieden
Lees verder

Verkoop van Winnetou-boeken wordt stopgezet wegens racistische inhoud

In Nederland worden de boeken over Winnetou uit de rekken gehaald. De Nederlandse uitgeverij Meulenhoff Boekerij volgt daarmee het voorbeeld van de Duitse branchegenoot Ravensburger Verlag. Die besloot om enkele Winnetou-boeken uit het aanbod te halen 'wegens de racistische stereotypen' in de verhalen.

Lees verder

Opnieuw fietser overleden na ongeval met vrachtwagen

Een 19-jarige fietser is vanochtend om het leven gekomen bij een ongeval in Mollem, een deelgemeente van de Vlaams-Brabantse gemeente Asse. Hij werd gegrepen door een vrachtwagen bij het oversteken van de baan.

Lees verder

Directeurs doen opmerkelijk voorstel: 'Betaal leraren die voltijds werken extra'

De directeursverenigingen uit het basisonderwijs zijn woensdag naar minister Ben Weyts (N-VA) getrokken met een tienpuntenplan om het lerarentekort aan te pakken. Opvallend is het voorstel om leerkrachten die voltijds werken extra te ­verlonen.

Lees verder

Voetbalwedstrijd in Oekraïense hoogste klasse duurt 3 uur langer door luchtalarmen

De voetbalwedstrijd tussen Rukh Lviv en Metalist Kharkiv in de Oekraïense eerste klasse, die woensdag plaatsvond in Lviv, heeft wegens verschillende luchtalarmen 4 uur en 27 minuten geduurd in plaats van de gewoonlijke 90 minuten, met de rust en eventuele onderbrekingen niet meegerekend. De wedstrijd vond plaats achter gesloten deuren. 

Lees verder

Voetbalsupporters van Anderlecht en Young Boys richten vernielingen aan in brasserie aan Beursplein

In aanloop naar de Europese match van donderdag tussen Anderlecht en Young Boys Bern hebben hooligans zich woensdagavond misdragen in Brussel. Nabij het Beursplein hebben gemaskerde mannen schade aangericht aan brasserie Le Falstaff. De politie heeft een onderzoek ingesteld. 

Lees verder

Baby overleden in Nederlands aanmeldcentrum voor asielzoekers

In de sporthal bij het Nederlandse aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, in de provincie Groningen, is dinsdagnacht een baby overleden. De doodsoorzaak wordt onderzocht, liet het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) weten: 'Onder bewoners en medewerkers ­heersen gevoelens van verdriet en onmacht.'

Lees verder

VRT plant overleg met burgemeesters over aanpak regionaal nieuws

De VRT plant in de komende maanden overlegmomenten met de burgemeesters over het regionale nieuws, bevestigt woordvoerder Bob Vermeir. Zulk overleg stond al in de plannen, en heeft dus niets te maken met de commotie die is ontstaan over de geschrapte regionale ochtendshows op Radio 2.

Lees verder

Antwerpse politie pakt gewapende Nederlanders op in straat waar al drie keer aanslag werd gepleegd

Voor de tweede keer in drie dagen heeft de Antwerpse politie een gewapend commando onderschept. Afgelopen nacht werden in Berchem vijf Nederlanders gearresteerd, heeft Gazet van Antwerpen van betrouwbare bronnen vernomen. Dat gebeurde in een straat die al eerder door de drugsmaffia werd geviseerd.

Lees verder

Na De Croo waarschuwt ook Macron voor harde winter en 'einde van tijdperk van overvloed'

Na onze premier Alexander De Croo heeft ook de Franse president Emmanuel Macron gewaarschuwd voor een moeilijke winter, maar ook voor andere problemen in de toekomst. 'Misschien is dit wel het einde van een tijdperk van overvloed.'

Lees verder

Koeien kijken raar op wanneer zeebeer in hun wei opduikt

Karli McGee (29) uit Simpson, Australië zag tijdens haar ronde op de boerderij een onverwachte bezoeker. De boerin kon haar ogen niet geloven toen ze plots een Kaapse pelsrob, ook zeebeer genoemd, op haar wei zag liggen. 'Ik dacht eerst dat het een varken was', zei McGee. 'Ik heb het grootste deel van mijn leven op een boerderij gewoond, maar zoiets hebben we nog nooit gezien.' 

Lees verder

Bent u als ouder bezorgd dat uw kind dit schooljaar te weinig les zal krijgen?

Hoe nijpend is het lerarentekort bij uw kind op school? Om welke vakken maakt u zich het meest zorgen? Wat betekent dat voor de toekomst? Mail wat u denkt naar binnenland@standaard.be. Vergeet niet uw telefoonnummer te vermelden, zodat we u kunnen contacteren.

Lees verder

Herman Vanspringel overleden

Ex-wielrenner Herman Vanspringel is overleden. Vanspringel, die op 14 augustus 79 was geworden, leed al een tijd aan een slepende ziekte.

Lees verder

Droogtecommissie roept op extra spaarzaam te zijn met water, begin september mogelijk strengere maatregelen

Als er de volgende weken niet veel regen valt, kunnen er in september strengere maatregelen komen om het waterverbruik te verminderen. 'Alles wordt daarvoor in gereedheid gebracht', bevestigt hydroloog Patrick Willems (KULeuven) donderdag na een nieuw overleg van de Vlaamse Droogtecommissie. De commissie herhaalt haar advies aan sectoren, overheden en burgers om hun waterverbruik 'maximaal terug te dringen'.

Lees verder

'Vergeten' bewakingscamera van souvenirwinkel onthult Russische manoeuvres in Tsjernobyl

Het Russische leger zette alle bewakingscamera's uit, nadat het de site van Tsjernobyl had veroverd. Op één na, die van een souvenirwinkel. Dankzij de beelden kunnen we zien wat daar gebeurde tijdens de eerste dagen van de invasie.

Lees verder

Prins Harry en Meghan Markle adopteren hond die werd gered uit fokkerij

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle hebben een 7-jarige hond met de naam 'Mamma Mia' geadopteerd. De hond is afkomstig van het kweek- en onderzoeksbedrijf Envigo in de Amerikaanse staat Virginia en is een van de 4.000 Beagles die er in juli gered werden, nadat bleek dat de dieren niet goed behandeld werden. Dat schreef 'Los Angeles Times'.

Lees verder

Zeldzame 'regenboogwolk' verschijnt aan de hemel in China

Toeschouwers in Haikou op het Chinese eiland Hainan hebben het weekend kunnen afsluiten met een prachtig natuurverschijnsel. Een iriserende wolk, ook wel regenboogwolk genoemd, had zich gevormd op een stapelwolk. Bekijk de kleurrijke timelapse in de video hierboven.

Lees verder

Europese 'war for talent' woedt het hevigst in België

Driekwart van de Belgische werkgevers zegt dat het langer duurt om vacatures in te vullen. Minister van Werk Jo Brouns (CD&V) geeft de VDAB een veeg uit de pan.

Lees verder

Energiecrisis leidt tot honderden werklozen bij Aperam Genk

Inoxproducent Aperam heeft zijn productievestiging in Genk door de hoge energieprijzen nog niet heropgestart. 'We kunnen niet meer concurreren, zelfs binnen Europa.'

Lees verder

Elke dag hardlopen om de bombardementen te vergeten

De Zuid-Oekraïense stad Kryvy Rih ligt 50 kilometer van het front, buiten het bereik van de Russische artillerie. Ondanks de vele uitdagingen door de oorlog, proberen Polina en Maryna er een normaal leven te leiden. 'Onze stad is relatief veilig, er zijn nog maar twee raketaanvallen geweest.'

Lees verder

Musea zien maatschappelijke rol breder

De internationale museumraad ICOM breidt de definitie van een museum uit. Zorg voor zowel diversiteit, duurzaamheid en samenwerking met de gemeenschappen hoort nu bij het takenpakket.

Lees verder

Wijn uit het centrum van de stad

Wijn wordt doorgaans geproduceerd in landelijke gebieden. Maar nu rijzen ook wijnkelders in stadscentra op, vaak gerund door eigenzinnige wijnmakers die de geldende regels vrolijk met de voeten treden. Het resultaat: verrassend goede en originele wijnen.

Lees verder

Lagere huurprijzen voor winkels remmen leegstand (zachtjes) af

Winkels in centrumsteden betalen een pak minder huur dan enkele jaren terug. De leegstand is daardoor (stilaan) op zijn retour.

Lees verder

Ozzy Osbourne stopte met lsd na gesprek met paard

Een gesprek met een paard bracht metalzanger Ozzy Osbourne (73) tot inkeer over zijn lsd-gebruik. Na een uur praten wist hij dat het goedje niets voor hem was. Al herinnert Osbourne zich amper nog iets van de conversatie.

Lees verder

Djokovic: 'Kan niet naar US Open door vaccinatieplicht'

Toptennisser Novak Djokovic moet waarschijnlijk de US Open aan hem laten passeren. Dat heeft de Serviër zelf aangekondigd. Omdat hij niet gevaccineerd is tegen covid, zou hij de Verenigde Staten niet binnenmogen.

Lees verder

Remco Evenepoel neemt leiderstrui over in Vuelta, Australiër Jay Vine soleert naar winst

Jay Vine heeft de Vueltarit met aankomst op de Pico Jano gewonnen. De 26-jarige Australiër van Alpecin-Deceuninck soleerde in helse omstandigheden - regen, mist en koude - naar winst. Remco Evenepoel imponeerde op de slotklim. Onze landgenoot klom naar de tweede plaats en reed (bijna) alle favorieten uit het wiel. Alleen de Spanjaard Enric Mas moest maar een seconde prijsgeven op onze landgenoot. Evenepoel is de nieuwe leider in het klassement.

Lees verder

Proces moord Peter R. de Vries moet mogelijk worden overgedaan

Emigratieplannen van een rechter in combinatie met een omgegooide agenda brengen de wettelijkheid van het proces over de moord van misdaadjournalist Peter R. de Vries in het gedrang. 'Dat zou heel wrang zijn.'

Lees verder

Mertens treft Begu, Van Uytvanck en Minnen ontmoeten ex-winnaressen

De Belgische tennissters kennen hun tegenstand op de US Open, het laatste grandslamtoernooi van het seizoen. Alison Van Uytvanck (WTA 42) en Greet Minnen (WTA 48) moeten meteen aan de bak tegen twee voormalige winnaressen.

Lees verder

Club Brugge ontloopt absolute toppers: Porto, Atlético en Leverkusen zijn tegenstanders in groepsfase Champions League

Club Brugge neemt het in de groepsfase van de Champions League in groep B op tegen FC Porto, Atlético Madrid en Bayer Leverkusen. Die clubs zijn donderdagavond uit de trommel gekomen. Van alle groepen misschien wel de meest 'haalbare', voor zover we dat woord mogen gebruiken als het over Champions League gaat.

Lees verder

Na meer dan vijftig jaar vliegen weer mensen naar de maan

Maandag begint met een testmissie het Artemisprogramma, dat opnieuw mensen naar de maan wil brengen. In 2025 moet het zover zijn, met twee Amerikaanse astronauten van kleur. De allereerste Europese maanreiziger moet wat langer wachten.

Lees verder

Een lingeriemerk dat moeite heeft met grote borsten

Victoria's Secret verkocht oud sexy als nieuw sexy. Maar zo vrouwvriendelijk als het zich voordeed, was het nooit, toont een documentaire.

Lees verder

Hete zomer van 2022 is normale zomer in 2035

De Europese zomer van 2022 is uitzonderlijk heet en droog. In 2035 worden dit soort zomers 'gemiddeld' voor Europa. Dat blijkt uit het klimaatmodel van het Met Office Hadley Centre.

Lees verder

Opnieuw recordprijzen voor Europees gas

De Europese gasprijzen blijven hoge toppen scheren. De vrees voor gastekorten blijft de markten parten spelen. De prijs van aardgas voor levering in september bereikte 321,41 euro per megawattuur.

Lees verder

Zwak AA Gent moet vrede nemen met groepsfase Conference League

Geen Europa League voor AA Gent, wel weer Conference League. Net als in de Ghelamco Arena werden de Buffalo's afgetroefd door een scherper Omonia Nicosia. De zorgen voor Hein Vanhaezebrouck zijn nog niet voorbij.

Lees verder

Stroomproblemen in kerncentrale Zaporizja opgelost na 'totale loskoppeling' reactoren

Voor het eerst in zijn geschiedenis werden alle zes reactoren in de kerncentrale van Zaporizja uitgeschakeld. De panne hield twee uur aan, maar ondertussen kon de elektriciteitsleiding hersteld worden. De zes reactoren blijven wel nog losgekoppeld van het Oekraïense net.

Lees verder

Anderlecht houdt Belgische eer hoog en mag na penaltythriller naar groepsfase Conference League

Anderlecht is na vier jaar terug in Europa. Paars-wit schreef tegen Young Boys Bern een razend spannend sprookje met een happy end. In de ijzingwekkende strafschoppenreeks bleven youngsters Noah Sadiki (17) en Sebastiano Esposito (20) koelbloedig en zo stoot RSCA door naar de groepsfase van de Confence League. Héél Brussel vierde feest.

Lees verder

Efficiënte Turken smeren Antwerp eerste nederlaag van het seizoen aan

Mark van Bommel heeft zijn eerste nederlaag als Antwerp-trainer geleden. En dat op een wel héél slecht moment. De Great Old ging gisteravond met 1-3 onderuit tegen Basaksehir. Een seizoen zonder Europees voetbal lonkt.

Lees verder

Podcast | Was de vakantie soms vervelend? Da's net goed

Hopelijk hebt u zich deze zomer eens goed verveeld. Dat klinkt vreemd, want we vervelen ons niet graag en het is iets wat volwassenen maar zelden doen. Omdat het zo lastig is vermijden we het liever. Toch zouden we er vaker tijd voor moeten maken. Verveling stimuleert onze creativiteit, maakt ons succesvoller en we ervaren meer geluk.

Lees verder

FBI-document over huiszoeking Trump wordt gecensureerd vrijgegeven

Het FBI-document dat de basis vormde voor de doorzoeking van een landgoed van oud-president Donald Trump mag gedeeltelijk openbaar worden gemaakt. Dat heeft een rechter in Florida donderdag besloten.

Lees verder

Gevoelig koeler met enkele buien

Vrijdagochtend start met vrij veel wolken en enkele buien of regen, vooral in het centrum en het oosten. Rond de middag wordt het droog vanaf het westen en stilaan ook halfbewolkt met opklaringen. Het wordt gevoelig koeler met maxima tussen 19 en 24 graden. De wind waait zwak tot matig. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Minder dan duizend coronapatiënten in het ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is gedaald tot net onder de 1.000, tot exact 965. Dat blijkt vrijdag uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Teamwerk bezorgde Remco Evenepoel de rode trui: 'Nooit gedacht dat zelfs Roglic zou kraken'

Eén bergrit ver en Remco Evenepoel draagt al de rode leiderstrui. Net zo indrukwekkend als de aanval van de kopman was het teamwerk dat eraan vooraf ging. Reconstructie van 'het perfecte teamwerk': 'En de Vuelta is nog maar net begonnen.'

Lees verder

Bever doet beek in Maaseik overstromen met dam van maïs

Een bever heeft in het Limburgse Neeroeteren, een deelgemeente van Maaseik, de Zanderbeek buiten haar oevers doen treden door een dam te bouwen met maïskolven. Vital Hendrikx was deze week op weg met zijn fiets en kon de bever zelfs filmen terwijl die in de weer was met de maïs. 

Lees verder