Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 11 augustus 2022

Antwerp Pride start met valse noot, Liliane Saint-Pierre gaat over haar speeltijd en wil niet van podium wijken: “D...

HLN
Antwerp Pride start met valse noot, Liliane Saint-Pierre gaat over haar speeltijd en wil niet van podium wijken: "Dan moet die 'deejay' na mij maar een nummertje minder draaien"
Spannende opener voor de jubileumeditie van Antwerp Pride. De eerste act van het festival - Liliane Saint-Pierre - gaat ruim over haar speeltijd en wil met geen stokken van het podium wijken. Het komt met een klein akkefietje met de organisatie en presentator Aster Nzeyimana. "Dit gebeurt enkel in Vlaanderen, en ook alleen maar met vrouwen, ik blijf hier voor mijn part tot morgen staan."
Lees verder

Liliane Saint-Pierre wil niet van podium wijken tijdens opening Antwerp Pride: "Dan moet die 'deejay' na mij maar een nummertje minder draaien"
Spannende opener voor de jubileumeditie van Antwerp Pride. De eerste act van het festival - Liliane Saint-Pierre - ging ruim over haar speeltijd en wilde met geen stokken van het podium wijken. Het kwam tot een klein akkefietje met de organisatie en presentator Aster Nzeyimana. "Dit gebeurt enkel in Vlaanderen, en ook alleen maar met vrouwen, ik blijf hier voor mijn part tot morgen staan."
Lees verder

Minstens drie doden bij ontploffing in woning in Amerikaanse staat Indiana
Door een explosie in een woning in de Amerikaanse stad Evansville, in de staat Indiana, zijn woensdag zeker drie mensen om het leven gekomen en twee gewond geraakt. Zo'n veertig omliggende huizen raakten zwaar beschadigd en de autoriteiten houden er rekening mee dat er meer slachtoffers zijn. Dat melden verschillende Amerikaanse media.
Lees verder

Sommige vuilnisbelten stoten evenveel broeikasgas uit als 1,5 miljoen auto's samen
Sommige vuilnisbelten op de wereld zijn grote uitstoters van methaan (CH4), na CO2 een van de belangrijkste broeikasgassen. Dat zeggen wetenschappers van het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek (SRON), die met behulp van satellietgegevens de plekken op de aarde hebben opgespoord waar veel methaan wordt uitgestoten.
Lees verder

Noord-Korea zegt corona te hebben verslagen
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft tijdens een bijeenkomst met wetenschappers en zorgmedewerkers de overwinning uitgeroepen in de strijd tegen het coronavirus. Ook kondigde hij aan dat de strengste coronamaatregelen in het land komen te vervallen, aldus staatsmedia vandaag.
Lees verder

Al 10.000 evacuaties wegens "monsterlijke" bosbrand in Frankrijk
De bosbrand die dinsdag oplaaide in het Franse departement Gironde, ten zuiden van Bordeaux, heeft al meer dan 6200 hectare in vlammen doen opgaan. Woensdagavond breidde het vuur zich nog altijd verder uit, onder meer naar het naastgelegen departement Landes, ondanks maximale inspanningen van de brandweer. Zo'n 10.000 mensen hebben hun huizen uit voorzorg moeten verlaten.
Lees verder

Sociale huisvestingssector krijgt zelfs overschot budget van vorig jaar niet op
De wachtlijsten voor sociale woningen zijn lang, maar allicht zal er van het budget 2022 voor sociale woningbouw geen cent worden uitgegeven. Dat schrijft De Standaard vandaag.
Lees verder

Poetsbureaus rekenen steeds vaker extra kosten aan: bij Limburgs bedrijf gaat het om stijging van 7 naar 100 euro
Een Limburgse poetsdienst heeft beslist dat zijn klanten voortaan 100 euro per jaar 'administratieve kosten' moeten betalen in plaats van 7 euro. Dat er extra kosten worden aangerekend bovenop de dienstencheques zelf, is al lang niet meer uitzonderlijk. Test Aankoop verwacht dat het aantal klachten daarover alleen nog maar zal toenemen.
Lees verder

Hoe kikkererwten van eigen kweek Vlaamse boeren beter kunnen wapenen tegen de klimaatopwarming
Terwijl het gros van de landbouwers steen en been klaagt over een gebrek aan regen, zijn het gouden tijden voor de weinige telers van kikkererwten in ons land. Het gewas kan zeer goed tegen de droogte en heeft geen meststoffen nodig.
Lees verder

Prof inspanningsfysiologie over inkorting Dodentocht: "We hebben een fenomenale inwendige airco, maar we trainen hem onvoldoende"
De Dodentocht is wegens de hitte ingekort, van 100 naar 65 kilometer. Heel wat deelnemers zijn teleurgesteld en spreken van onterechte bemoeienis. Maar is het een verstandige beslissing? We vragen het aan professor inspanningsfysiologie Jan Bourgois (UGent), die meteen ook adviezen geeft om de huidige hitte de baas te kunnen.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Organisator Dodentocht: "Wij zaten niet op overleg waar over inkorting beslist werd"
"De ene na de andere deelnemer die neervalt en aan het infuus moet. Waarna mogelijk geen ambulance meer vrij zou zijn voor een hartinfarct". Dat risico wou de gezondheidsinspecteur Winne Haenen niet nemen, zo maakte ze dinsdag duidelijk. Een reconstructie van het overleg waarop beslist werd de Dodentocht in te korten. En waarom was ingrijpen dan niet nodig bij eerdere hittegolven, zoals in 2003?
Lees verder

Sergio Gómez heeft toptransfer bijna beet: Anderlecht en Manchester City bereiken mondeling akkoord, medische tests vandaag gepland
Sergio Gómez (21) heeft zijn toptransfer bijna te pakken. Gisterenavond laat raakten Anderlecht en Manchester City er zo goed als uit over een definitieve overgang van de Spanjaard. Enkel de laatste details worden nog uitgeklaard. De Citizens leggen zo'n 15 miljoen euro op tafel, de medische tests staan vandaag al gepland.
Lees verder

Investeerders in taxshelter lopen miljoenen mis
Taxshelterinvesteerders kregen vorig jaar meer dan anders niet de verhoopte fiscale attesten van de fiscus, omdat de producties waarin ze investeerden uiteindelijk niet aan de voorwaarden voldeden. Dat staat donderdag in De Tijd.
Lees verder

WEERBERICHT. We krijgen een 'frisse', atypische hittegolf: hoe komt dat?
Ons land krijgt deze week te maken met de eerste hittegolf van de zomer, als de voorspellingen kloppen. Het kwik zal de komende dagen oplopen tot maar liefst 34 à 35 graden. Volgens onze weerman Frank Duboccage trekt er deze keer echter een 'frisse' hittegolf over België. "En dat is atypisch voor onze streken", klinkt het.
Lees verder

K3-componist Alain Vandeputte over hun vergeten 'Zomerhit'-nominatie: "Het lijkt me sterk dat de maatstaf overeenstemt met de mening van het publiek"
Twee miljoen views op YouTube? Meer dan een miljoen streams op Spotify? K3 tikt vlotjes monstercijfers aan met hun hit 'Mango Mango'. Maar dé 'Zomerhit'-titel schrijven ze dit jaar niet onder hun naam, aangezien de meidengroep niet genomineerd werd. Onbegrijpelijk, vindt onder andere liedjesschrijver Alain Vande Putte. De stempel van 'kindermuziek' helpt het K3-team graag de wereld uit. "Ook bij de MIA's zijn we nog nooit in de prijzen gevallen. Dat is toch vreemd?"
Lees verder

COLUMN. Hittegolf. Droogtegolf. Ik volg alle tips. Maar één ervan wil helaas niet lukken: "Plas in de douche"
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Bram Verbruggen, weerman.
Lees verder

Zo pakt James stemproblemen aan: "Gert gelooft er niet in"
Eind dit jaar gaat de feelgood musical 'Vergeet Barbara' in première. Op 'Tien om te Zien' kon Showbits-reporter Jarne de cast alvast aan het werk zien en hen strikken voor een interview. James kampt wel met stemproblemen, maar gelukkig heeft hij daar al een oplossing voor bedacht. Al zijn Gert, Jonas en Jelle niet meteen overtuigd van de werking ervan. Bekijk het allemaal in deze nieuwe Showbits-video.
Lees verder

"Als ik een brandweerwagen hoor, denk ik: het is zover": in Kalmthout is een inferno nooit ver weg
37,5 vierkante kilometer aan rustgevende heide, dennenbos en vennen wordt al snel 37,5 vierkante kilometer aan potentiële brandhaard wanneer er wekenlang geen spatje regen valt. Het zou niet de eerste keer zijn dat de buren van de Kalmthoutse Heide geëvacueerd moeten worden omdat het brandt in hun achtertuin. Bij sommigen ligt de tuinslang alvast klaar.
Lees verder

The Untouchables van Mazzu: Delcroix, Hoedt en Debast misten dit seizoen nog geen seconde
De zekerheden tussen alle rotaties. Hannes Delcroix (23), Wesley Hoedt (28) en Zeno Debast (18) vormen Mazzu's onbetwiste tridente achterin – The Untouchables. Een bewuste keuze voor jong geweld met een ervaren wegkapitein.
Lees verder

Justitie zoekt gevangenispersoneel op festival Alcatraz: "Metalfans hebben doorgaans juist profiel, ze willen bijdragen aan betere samenleving"
Opvallende aanwezige op de festivalweide van metalfestival Alcatraz komend weekend: de overheidsdienst Justitie gaat er op zoek naar nieuwe medewerkers voor in de gevangenissen en detentiehuizen. Dat Justitie met de campagne 'aan de bak in de bak' juist dáár neerstrijkt, met een knipoog naar de vroegere zwaar beveiligde gevangenis Alcatraz in San Francisco, is geen toeval.
Lees verder