Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 17 augustus 2022

Actrice Sacheen Littlefeather krijgt na 50 jaar excuses van Academy

Actrice Sacheen Littlefeather krijgt na 50 jaar excuses van Academy

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die jaarlijks de Oscars uitreikt, heeft na 50 jaar haar excuses aangeboden aan Sacheen Littlefeather. In 1973 weigerde de inheemse Amerikaanse actrice een Oscar in naam van de acteur Marlon Brando, uit protest tegen de behandeling van inheemse Amerikanen in de filmindustrie.

Lees verder

Twee kinderen overleden na behandeling met 'baby Pia'-medicijn

In Rusland en Kazachstan zijn twee kinderen overleden na een behandeling met Zolgensma. Dat maakte de producent Novartis vorige week bekend.

Lees verder

Druk op Iepers stadsbestuur zwelt aan voor afschaffing Frontnacht

Ieper hakt vanmiddag de knoop door over het al dan niet afschaffen van het muziekfestival Frontnacht. De aanwezigheid van rechts-extremistische bands is al langer omstreden, maar de beslissing liet op zich wachten.

Lees verder

Vlaamse schermgezichten lopen samen in Antwerp Pride

Afgelopen zaterdag, tijdens de 15e editie van de Antwerp Pride, schaarden de grote Vlaamse mediagroepen zich als één blok achter de lgbti-gemeenschap. De schermgezichten, stemmen en medewerkers van Mediahuis, VRT, DPG Media, SBS Belgium en OUTtv stapten mee in de kleurrijke parade door de binnenstad. Hoe dat eraan toeging, ziet u in bovenstaande aftermovie. 

Lees verder

Positieve coronatest veroorzaakt chaos en paniek in Ikea

In een Chinees Ikea-filiaal kondigden autoriteiten een quarantaine van twee dagen af, nadat een zesjarige jongen coronapositief had getest. De plotselinge covidsluiting zorgde ervoor dat klanten in paniek het gebouw zo snel mogelijk wilden verlaten. De bezoekers die wel in de Ikea bleven, werden overgebracht naar quarantainecentra.  

Lees verder

Australische ex-premier was tot vijf keer toe heimelijk minister

Zonder medeweten van de Australische bevolking, het parlement en soms zelfs eigen ministers, trok Australisch ex-premier Scott Morrisson vijfmaal ministeriële bevoegdheden naar zich toe. Zo had hij de mogelijkheid om plannen van regeringsleden te dwarsbomen.

Lees verder

Fred Hersch op Jazz Middelheim: meditaties met strijkkwartet

Met een soms wat moeilijk concert dat hij afrondde met veel boeiende bisnummers trakteerde Fred Hersch een tweede dag op rij het publiek van Jazz Middelheim.

Lees verder

Sergio Gómez officieel van Manchester City

Sergio Gómez is officieel een speler van Manchester City. Dat heeft zowel Anderlecht als The Citizens dinsdagmiddag gecommuniceerd. De 21-jarige linksback tekende een contract van vier jaar bij de Engelse topclub, waar hij ploegmaat wordt van Kevin De Bruyne en Erling Haaland.

Lees verder

Kevin Borlée valt uit met spierblessure tijdens individuele 400 meter op EK

Kevin Borlée heeft zijn reeks op de 400 meter op het EK in München niet kunnen uitlopen. Onze landgenoot moest zijn race al snel staken nadat hij iets voelde in zijn hamstrings. Wellicht een spierscheur of -verrekking.

Lees verder

'Dit is de eerste stap om een satelliet te hacken'

Met een zelfgebouwde printplaat en een soldeerbout slaagde een KU Leuven-onderzoeker erin om het Starlink-systeem van Elon Musk te hacken. 'Als je niet weet hoe de aanval werkt, is het moeilijk om een beveiliging te verzinnen.'

Lees verder

Britse duikers ontdekken vermist scheepswrak uit Eerste Wereldoorlog

Een team van Britse diepzeeduikers is erin geslaagd om een uniek scheepswrak uit de Eerste Wereldoorlog te lokaliseren. Het gaat om de USS Jacob Jones, die sinds 1917 vermist was. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Ezra Miller in behandeling voor 'complexe mentale gezondheidsproblemen'

Acteur Ezra Miller (29) reageert voor het eerst op een resem aanklachten voor onder meer inbraak en geweld. 'Na een periode van intense crisis weet ik dat ik complexe mentale gezondheidsproblemen heb. Daarvoor ben ik nu in behandeling.'

Lees verder

Ouders die kinderen achterlieten in Plopsaqua worden niet vervolgd

De ouders die hun twee kinderen zondagavond alleen achterlieten in het zwembad van Plopsaqua in Landen-Hannuit, worden (voorlopig) niet vervolgd. Er wordt wel onderzoek gevoerd naar de omstandigheden waarin de kinderen opgevoed worden, weet Het Nieuwsblad.

Lees verder

Fins stadje verwelkomt Russische toeristen met Oekraïens volkslied

In het zuiden van Finland, op zo'n 6 kilometer van de grens met Rusland, liggen de watervallen van Imatra. Sinds de Russische keizerin Catharina de Grote de watervallen bezocht in 1772, is het ook een populaire trekpleister voor Russische toeristen. Al is een bezoek aan de watervallen voor hen sinds enkele weken toch niet meer hetzelfde. Kijk mee in bovenstaande video.  

Lees verder

Extra duur gas in Duitsland: 'Dit duwt mensen in de armoede'

Terwijl overal in Europa regeringen de gasfactuur in toom proberen te houden, doet de Duitse overheid er juist een schep bovenop. Wat zit daar achter?

Lees verder

Dit najaar vier keer per week 'De ideale wereld'

Het satirische Canvas-programma De ideale wereld krijgt met Ella Leyers niet alleen een nieuwe presentator, het programma krijgt dit najaar ook een nieuw ritme.

Lees verder

Alle 18-plussers krijgen brief voor herfstbooster in de bus

De boostercampagne schiet uit de startblokken. Volgende week al vallen de eerste uitnodigingen voor een volgende prik in de bus. Mét een aangepast coronavaccin. 'We willen een nieuwe epidemie voor zijn.'

Lees verder

Hier eet je wafels van Eleven en pasta Demogorgon

In het Japanse Tokio is onlangs een bijzonder café opengegaan: 'Stranger pronto'. Het café staat namelijk volledig in het teken van 'Stranger things', de razendpopulaire Netflix-reeks. Op het menu: wafels van Eleven, een Upside Down-cocktail en pasta Demogorgon. 

Lees verder

Youtuber geeft slangen hun benen terug

De Amerikaanse Youtuber Allen Pan publiceerde zaterdag een opvallende video. In twee dagen tijd behaalde hij meer dan 1.7 miljoen kijkers. De Youtuber nam de uitdaging voor zich om slangen opnieuw poten te geven na honderd miljoen jaar, weliswaar met technologische hulp.  

Lees verder

Van Langenhove pleit voor 'wetenschappelijk experiment met enkel etnische Vlamingen'

Nog voor het definitieve afschaffen van Frontnacht zweepte Dries Van Langenhove, Kamerlid via het Vlaams Belang, dinsdagmiddag zijn volgers op sociale media al op. Daar benadrukte hij onder andere dat 'zogezegde neonazi's' een 'fictief probleem' zijn.

Lees verder

Ceo Philips vertrekt na schandaal rond slaapapparaten

Philips heeft de mensheid de cd, muziekcassette en Senseo gebracht. Of het toonaangevende bedrijf uit Eindhoven ook als uitvinder van een machine tegen slaapapneu de geschiedenisboeken zal halen, is twijfelachtig. Philips wordt sinds vorig jaar overstelpt met klachten en schadevergoedingen voor zijn Dream­station-apparaat, dat slecht functioneert. Omdat de problemen­ maar niet onder controle raken, moet ceo Frans Van Houten vervroegd opstappen.

Lees verder

Draken vechten met elfen om uw aandacht

Twee van de allerduurste tv-series ooit gemaakt botsen de komende weken frontaal. Wie haalt de bovenhand, de draken van de Targaryens op HBO, of de duistere heer Sauron met zijn ringen op Prime?

Lees verder

Drama op strand van Koksijde: vrouw overleden nadat ze bewusteloos uit water werd gehaald door redders

Op het strand van Koksijde werd dinsdagmiddag een bewusteloze vrouw uit het water gehaald door de strandredders. Die startten meteen een reanimatie op. Ondanks hun pogingen en later door de MUG-arts is de vrouw overleden.

Lees verder

Estland maakt komaf met Sovjetmonumenten in grensstad

Monumenten uit de periode toen Estland deel uitmaakte van de Sovjet-Unie zullen uit de stad Narva verdwijnen. Ze zaaien te veel verdeeldheid in een stad met een aanzienlijk aandeel Russische inwoners.

Lees verder

Zoogdieren krijgen grotere verblijven in dierentuinen

Zoogdieren zoals beren, katachtigen, buideldieren en kleine carnivoren krijgen recht op betere en grotere verblijven in dierentuinen. De huidige minimumnormen voor het houden van zoogdieren dateren van 1999.

Lees verder

Net geen medaille voor Nicky Degrendele op de keirin

Nicky Degrendele is er niet in geslaagd om een medaille te veroveren op de keirin op het EK in München. Degrendele leek in een ideale positie te zitten om een medaille te veroveren, maar raakte in het slot nog ingesloten.

Lees verder

Frontnacht brengt ware aard van IJzerwake naar boven

Met de organisatie van (de nu verboden) Frontnacht kon de IJzerwake haar ware aard niet verbergen. Twintig jaar geleden ontstond de organisatie uit ergernis over een te softe IJzerbedevaart.

Lees verder

Brons voor Belgische mannen in ploegkoers op EK baanwielrennen

Robbe Ghys en Fabio Van Den Bossche hebben op het slotnummer van het EK baanwielrennen in München brons gepakt in de ploegkoers. De Duitsers bleken ongenaakbaar.

Lees verder

Hoogspringer Carmoy plaatst zich foutloos voor EK-finale

Op het EK atletiek heeft Thomas Carmoy zich geplaatst voor de finale van het hoogspringen. Die vindt donderdag plaats.

Lees verder

'Das Boot'-regisseur Wolfgang Peterson overleden op 81-jarige leeftijd

Wolfgang Petersen, die zijn veelgeprezen Duitstalige film Das Boot uitbouwde tot een carrière als regisseur van Hollywood-blockbusters als In the line of fire, Air force one, The perfect storm en Troy, is overleden. Hij werd 81 jaar. Het nieuws werd bevestigd door zijn productiemaatschappij.

Lees verder

Perfecte storm stuwt stroomprijs naar nieuw record

De Belgische stroomprijs bereikte een nieuw record, voortgeduwd door piekende gasprijzen en een ­uitzonderlijk warme en droge zomer.

Lees verder

Partijvoorzitter, stilaan de machtigste functie in de Wetstraat

Wie is de baas in de Wetstraat? In theorie is het simpel: de regeringen besturen het land, de partijvoorzitters hun partij. Maar die laatsten blijken wel érg zwaar te wegen op het beleid – alleen al door de keuze van de ministers. Hebben de partijvoorzitters in België té veel macht?

Lees verder

Perfecte storm stuwt stroomprijs naar nieuw record

De Belgische stroomprijs bereikte een nieuw record, voortgeduwd door piekende gasprijzen en een ­uitzonderlijk warme en droge zomer.

Lees verder

Jacht op Trump kost Liz Cheney Republikeinse voorverkiezing in Wyoming

Liz Cheney heeft dinsdag de Republikeinse voorverkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden in de staat Wyoming verloren. De zittende kandidate moest in pro-Trump­uitdaagster Harriet Hageman haar meerdere erkennen.

Lees verder

Onstabiele woensdag, met lokaal felle buien en onweer

We krijgen woensdag verspreid over het land enkele buien, die lokaal fel en onweerachtig kunnen zijn. De maxima schommelen tussen 20 en 26 graden, meldt het KMI.

Lees verder

Hevig onweer in Frankrijk: metro's Parijs ondergelopen, waarschuwing voor tornado's in zuiden

In de Franse hoofdstad Parijs en Ile-de-France is het openbaar vervoer dinsdagavond verstoord door een 'zeer intens' onweer. In het zuiden van Frankrijk werd dan weer gewaarschuwd dat het hevige onweer daar zelfs gepaard kon gaan met tornado's.

Lees verder

Langere file op Albertkanaal door aanhoudende droogte

Op het Albertkanaal gelden extra maatregelen als gevolg van de aanhoudende droogte. Dat meldt de Vlaamse Waterweg op zijn website en wordt bevestigd door woordvoerster Liliane Stinissen.

Lees verder

Mensen met zwembad of jacuzzi meer laten betalen voor water? 'Het verbruik zou alleszins fors dalen'

Laat particulieren en bedrijven die te veel leidingwater verbruiken, een aanzienlijk hoger tarief betalen. Dat is een voorstel van Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx. Waterspecialist Patrick Meire (Universiteit Antwerpen) steunt dat voorstel. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die bevoegd is voor deze materie, heeft een advies gevraagd aan experts.

Lees verder

De Wever sluit door aanslagen getroffen bedrijven: 'Zolang er zichtbare linken zijn, zal dreiging blijven'

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft besloten om drie handelszaken, die recent het doelwit waren van meerdere aanslagen door de cocaïnemaffia, bestuurlijk te sluiten. 'De eerlijke burger begrijpt niet waarom louche handelszaken open mogen blijven.'

Lees verder