Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 31 augustus 2022

14 kinderen wonen in rusthuis dit schooljaar, bejaarden zijn dolblij: “Magie tussen generaties”

HLN
14 kinderen wonen in rusthuis dit schooljaar, bejaarden zijn dolblij: "Magie tussen generaties"
Veertien jongens van 3,5 tot 11 jaar krijgen dit schooljaar onderdak in een zorgcentrum in het dorpje Vottem in de provincie Luik. Het gaat om scholieren die op internaat verblijven, maar door ingrijpende verbouwingen momenteel niet in het pensionaat terechtkunnen.
Lees verder

14 kinderen wonen dit schooljaar in rusthuis in Luik, bejaarden zijn dolblij: "Magie tussen generaties"
Veertien jongens van 3,5 tot 11 jaar krijgen dit schooljaar onderdak in een zorgcentrum in het dorpje Vottem in de provincie Luik. Het gaat om scholieren die op internaat verblijven, maar door ingrijpende verbouwingen momenteel niet in het pensionaat terechtkunnen.
Lees verder

Sterk spelende David Goffin gaat fysiek ten onder in openingsronde US Open: "Begin vijfde set had ik overal krampen"
Vervloekte zomer. Vijf nederlagen in de eerste ronde op rij. Ook dinsdagnacht op de U.S.Open. Ondanks een uitstekende wedstrijd tegen de talentrijke Lorenzo Musetti (ATP 30). Eén, twee, drie keer kon David Goffin (ATP 62) het afmaken. Niet dus. Terug naar af.
Lees verder

Avontuurlijke rode loper, speciale outfits en Jeff Bezos met zijn vriendin: dit was de première van 'The Rings of Power'
De rode loper van de première van 'The Lord of the Rings: Rings of Power' wordt omgetoverd tot een prachtig avontuurlijk decor zoals in de serie. Ook de sterren zelf halen hun beste outfits boven, zo verschijnt Nazanin Boniadi in een jurk waarmee ze bijna in het decor opgaat. Ook Jeff Bezos en zijn vriendin Lauren Sanchez paraderen op de rode loper. Zij gaan dan weer voor een klassiek zwart pak en een rode galajurk.
Lees verder

Cryptomuntbedrijf schrijft per ongeluk 10,5 miljoen dollar over naar Australische vrouw en merkt dat zeven maanden niet op
Het handelsplatform van cryptocurrency Crypto.com heeft per ongeluk 10, 5 miljoen dollar overgemaakt aan een Australische vrouw bij het verwerken van een terugbetaling van 100 dollar. Zeven maanden lang heeft het bedrijf de fout niet opgemerkt.
Lees verder

LIVE VUELTA. Evenepoel wil statement maken bij organisatie nadat ook Yates (5de) en Sivakov (9de) uitvallen met corona: "Zo weinig mogelijk mensen in de aankomstzone"
Vandaag is het aan de sprinters in de Vuelta. De 191 kilometer lange rit naar Cabo de Gata loopt over licht glooiende wegen en telt geen enkele echte helling. Een kans voor Tim Merlier dus, nog meer nadat concurrent Sam Bennett, winnaar van twee etappes, uit koers verdween met corona. Toch twijfelt Merlier of het uitvallen van de Ier goed nieuws is. "Dat is opnieuw een ploeg minder die wil werken om tot een sprint te komen", beseft hij. Hoe draait het uit? En kent Remco Evenepoel een zorgeloze dag in het rood? Volg hieronder LIVE de elfde etappe op de voet.
Lees verder

"Hey, 't is uit tussen ons. Groetjes." Uitmaken via WhatsApp of e-mail zit in de lift, maar zo doe je het beter
Een Australische man krijgt op sociale media de wind van voren: hij wilde zijn relatie afbreken via e-mail, en dat vinden vele mensen ronduit schandalig. Toch gebeuren zulke digitale break-ups steeds vaker, volgens relatietherapeut Sarah Hertens. De experte licht toe hoe je iemand op een respectvollere manier 'dumpt', van de geschikte woorden tot je gedrag achteraf.
Lees verder

"Steeds meer mensen doen het via mail of sms." Expert vertelt hoe je respectvol uit elkaar kunt gaan
Een Australische man krijgt op sociale media de wind van voren: hij wilde zijn relatie afbreken via e-mail, en dat vinden vele mensen ronduit schandalig. Toch gebeuren zulke digitale break-ups steeds vaker, volgens relatietherapeut Sarah Hertens. De experte licht toe hoe je iemand op een respectvollere manier 'dumpt', van de geschikte woorden tot je gedrag achteraf.
Lees verder

Xandee staat na een reeks tegenslagen weer op het podium: "Ik volgde veel therapie om alles te verwerken"
Na een reeks stevige klappen - waaronder verschillende hartoperaties, het verlies van haar moeder en een pijnlijke liefdesbreuk - staat Sandy Boets (43), beter bekend als Songfestivalfenomeen Xandee, terug op de bühne. Met haar nieuwe single proefde ze opnieuw van het podium, waar het publiek haar met open armen ontving. Een hele opluchting na de afgelopen moeilijke jaren. "Maar het tempo van vroeger, dat zou ik nu niet meer aankunnen."
Lees verder

Klaar om je hagen onder handen te nemen? Onze tuinexperte testte 6 heggenscharen: "Een klein verschil in gewicht voel je al snel aan je polsen"
Vind je het ook hoog tijd om je hagen strak te zetten? Heggenscharen met een accu maken weinig lawaai, stoten geen uitlaatgassen uit, zijn lichter dan de benzineversie en geven géén geknoei met elektriciteitskabels. Maar welke kies je dan best? Tuinexperte Laurence Machiels vergeleek de 6 meest populaire modellen van het moment. "Besef wel dat de opgegeven snoeiduur relatief is."
Lees verder

Daar is Balotelli nog eens: 'Super Mario' bijna op de vuist met zijn trainer en op weg naar FC Sion
Mario Balotelli (32) heeft nog eens van zich laten horen. De Italiaanse spits is op weg om zijn Turkse club Adana Demirspor te verlaten na ruzie met trainer Vincenzo Montella. Beiden ging vorig weekend ei zo na met elkaar op de vuist. Zijn nieuwe bestemming: het Zwitserse FC Sion. Goed voor de elfde club uit zijn carrière.
Lees verder

Meer middelen en beter kader voor Vlaamse internaten
De Vlaams internaten krijgen meer middelen en een eenvoudiger administratief kader. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) voert daarvoor een modernisering door. "Minder regeltjes, maar meer middelen én meer vertrouwen en verantwoordelijkheid om zelf keuzes te maken. Zo kunnen de internaten ook meer op maat van hun internen werken", zegt Weyts woensdag in een persbericht.
Lees verder

Onderzoeksprogramma 'Pano': "De Vlaamse Waterweg loosde giftig afval in de Schelde"
In het afvalwater van een stort in Kruibeke, uitgebaat door De Vlaamse Waterweg, zit vijf keer meer uranium en tot elf keer meer kobalt dan wettelijk is toegelaten. Ook de kankerverwekkende stoffen nikkel en beryllium overschrijden er de norm. Het afvalwater belandde rechtstreeks of via een gracht in de Schelde, staat in een proces-verbaal dat de redactie van VRT-onderzoeksprogramma 'Pano' kon inkijken. Het parket onderzoekt de zaak.
Lees verder

Nederland trekt miljarden uit om koopkracht te verhogen, Spanje komt met gratis treinreizen tegen gevolgen hoge inflatie
De Nederlandse regering zal in 2023 meer dan 14 miljard euro investeren om de koopkrachtval van de Nederlandse bevolking te dempen. Dat melden bronnen aan Nederlandse media woensdag, na het begrotingsoverleg van afgelopen nacht. In Spanje kunnen treinreizigers vanaf donderdag gratis maandkaarten gebruiken.
Lees verder

Nederland trekt miljarden uit om koopkracht te verhogen in 2023
De Nederlandse regering zal in 2023 meer dan 14 miljard euro investeren om de koopkrachtval van de Nederlandse bevolking te dempen. Dat melden bronnen aan Nederlandse media woensdag, na het begrotingsoverleg van afgelopen nacht.
Lees verder

Hans Vanaken blijft bij Club Brugge en tekent een nieuw contract tot 2027: "Respect is van beide kanten groot"
Hans Vanaken blijft zoals verwacht bij Club Brugge. Hij tekende een nieuw, verbeterd contract tot 2027. West Ham toonde concrete interesse, maar Vanaken blijft dus op Jan Breydel.
Lees verder

Opnieuw Russische beschietingen in buurt kerncentrale terwijl VN-missie in Zaporizja aankomt
Oekraïne zegt woensdag dat de Russen opnieuw een stad hebben beschoten in de buurt van de kerncentrale van Zaporizja. Op dit moment is ook het team van het internationale atoomagentschap IAEA vanuit Kiev aangekomen in de stad waar de kerncentrale staat.
Lees verder

Politie-interventie in Ibis hotel in Brussel: hotel geëvacueerd
Er is momenteel een politie-actie aan de gang in het Ibis Hotel in de Joseph Plateaustraat in Brussel. Het hotel zou vanmorgen om 10 uur al geëvacueerd zijn, toeristen mogen het hotel nog steeds niet binnen.
Lees verder

Tandtechniekers gezocht: "Jongeren lijken weg naar deze opleiding amper te vinden"
Het aantal tandtechniekers in ons land neemt zienderogen af en de opleidingen Tandtechnieken raken maar niet opgevuld. De scholen en de Unie van Dentaaltechnische Bedrijven (UDB) zien een groot tekort in de instroom en willen het beroep opnieuw bekender maken.
Lees verder

"Schoolslag is niét de stijl om mee te beginnen": zo leert je kind vlot en goed zwemmen
Ben je aan het begin van het nieuwe schooljaar nog op zoek naar een nieuwe hobby voor je kind? Koppel het nuttige aan het aangename, en stuur hem of haar op zwemles! Of hoef je daar helemaal geen professionele leraar voor in te schakelen? De Vlaamse Zwemfederatie (Zwemfed) en privéleraar James Van Colen helpen je de keuze te maken: "Een verkeerde techniek afleren is veel moeilijker dan iets van nul aanleren."
Lees verder