Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 14 juli 2022

Zwemverbod door haai in de buurt van Barcelona: “Een van weinige soorten die mensen kan aanvallen”

HLN
Zwemverbod door haai in de buurt van Barcelona: "Een van weinige soorten die mensen kan aanvallen"
Vier stranden in de Spaanse badplaats Sitges, zo'n 30 kilometer van Barcelona, hebben een zwemverbod uitgeroepen door de aanwezigheid van een haai, meer bepaald een kortvinmakreelhaai of een makohaai. Volgens het gemeentebestuur werd het dier op minder dan 100 meter van de kust gespot. De haaisoort is een van de weinige soorten die agressief kan zijn naar mensen toe. Bekijk hierboven beelden van de haai die een natuurvereniging enkele dagen geleden deelde.
Lees verder

ANALYSE NA AANKOMST. "Had verwacht dat Pogacar halve minuut zou terugpakken": Michel Wuyts vindt Vingegaard andermaal winnaar van de dag
De tweede zware Alpenrit van de Ronde van Frankrijk heeft spektakel op twee fronten geboden. Tom Pidcock klauterde vanuit de vroege vlucht naar de ritzege, terwijl een redelijk herboren Tadej Pogacar niet van leider Jonas Vingegaard af geraakte. "De greep van Jumbo-Visma is nu wel bijzonder stevig", vindt onze analist Michel Wuyts. "Het zal een héél goeie Pogacar moeten zijn om die mannen nog te verslaan."
Lees verder

BEKIJK. Waaghals Pidcock gooit zich tegen meer dan 100 km/u in de afdalingen en is ook bergop beresterk, Van Aert werkt zich uit de naad: dé momenten van rit 12
Tom Pidcock (22) heeft de twaalfde etappe in de Tour met aankomst op de mythische Alpe d'Huez gewonnen. De Brit toonde niet alleen bergop z'n kunnen, maar liet ook in de afdalingen zien wat een waaghals hij is. Ook Wout van Aert toonde zich door bergen werk te verzetten voor gele trui Vingegaard, die een antwoord in huis had op de versnellingen van Tadej Pogacar. Bekijk hierboven de momenten van de etappe.
Lees verder

Paulien Couckuyt hersteld van coronavirus, sluit vandaag weer aan bij Belgen op WK atletiek
Gedaan met de isolatie voor Paulien Couckuyt: de 25-jarige nationale recordhoudster op de 400m horden testte vandaag negatief op corona en vliegt straks naar Eugene, waar morgen het WK atletiek begint. Marathonloper Thomas De Bock moet allicht nog een dagje geduld uitoefenen.
Lees verder

Beresterke Pidcock zegeviert op Alpe d'Huez, Vingegaard beantwoordt dubbele aanval van Pogacar
Tom Pidcock heeft de loodzware twaalfde etappe van deze Tour op zijn naam geschreven. De Brit toonde zich op Alpe d'Huez duidelijk de sterkste van de vlucht van de dag. Louis Meintjes werd tweede, Chris Froome derde. Tadej Pogacar probeerde tot twee keer toe Jonas Vingegaard te lossen, maar de Deen gaf geen duimbreed toe.
Lees verder

Belgische toeristen ontsnappen aan everzwijnaanval door in boom te klimmen
Twee Belgische toeristen hebben er een memorabele kampeertrip op zitten. De twee jonge mannen werden begin deze maand in het Zuid-Franse departement Alpes-de-Haute-Provence gedwongen om in een boom te klimmen en zo te ontsnappen aan een aanval door een everzwijn.
Lees verder

ABBA-lid Björn Ulvaeus stelt 28 jaar jongere vriendin voor
Björn Ulvaeus (77), bekend van de hitmachine ABBA, is weer gelukkig in de liefde. De Zweedse muzikant verscheen op een première aan de zijde van z'n nieuwe vriendin, de 28 jaar jongere Christina Sas (49). Vijf maanden geleden kondigde Ulvaeus nog z'n scheiding aan met echtgenote Lena.
Lees verder

"Je kunt ook heel vrouwvriendelijke harde seks hebben": achter de schermen bij podcast 'Oorgasme'
Wat vinden vrouwen erotisch? Verhalen, aldus de maaksters van de populaire Nederlandse luisterserie 'Oorgasme'. Maar hoe schrijf je een erotisch verhaal voor vrouwen? Schrijfsters Tatjana Almuli en Milou Deelen geven een kijkje achter de schermen, en vertellen welke verhalen op hun eigen ervaringen gebaseerd zijn. "Lesbische porno is zó onrealistisch. Je ziet meteen dat het niet voor of door vrouwen, maar voor en door mannen gemaakt is."
Lees verder

Meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag op Gentse Feesten
Het meldpunt grensoverschrijdend gedrag op de Gentse feesten, waar bezoekers die lastiggevallen zijn tijdens het stadsfestival terechtkunnen, zal afwisselend bemand worden door drie sfeerbeheerders. Het meldpunt bevindt zich aan de Sint-Jacobskerk, grenzend aan de Vlasmarkt. Wie wordt lastiggevallen, zal er geholpen worden door een gespecialiseerde sfeerbeheerder en indien nodig naar de hulpdiensten begeleid worden.
Lees verder

"Bocht 7 was niet de zotste": ingreep organisatie vermijdt kolkende sfeer
Bocht 7 lijkt niet meer wat hij is geweest. Het is opvallend rustig in de meest beruchte haarspeldbocht ter wereld. In het verleden was bocht 7 een heksenketel wanneer het Tourpeloton er passeerde, vooral de vele Nederlandse fans maakten er een gekkenhuis van. Met rookbommen, luide muziek en veel drank — kermis en polonaise op een Alpencol. Jasper Stuyven na de rit: "Het bleef braaf. We hebben geen bier of urine over ons gekregen."
Lees verder

Na de incidenten, de maatregelen: domein Puyenbroeck beperkt toegang zwemzone voor niet-Oost-Vlamingen
Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen heeft beslist om het aantal tickets voor niet-Oost-Vlamingen te beperken in de zwemzone van provinciaal domein Puyenbroeck. Aanleiding voor deze maatregel zijn de recente problemen met jongeren, afkomstig van buiten Oost-Vlaanderen.
Lees verder

Plezierjacht loopt vast op zandbank bij Rumst
In Rumst is donderdagmiddag een plezierjacht vastgelopen op een zandbank. Dat gebeurde op het punt waar de Nete, Rupel en Dijle samenkomen. Omdat er gevaar was dat het bootje zou kapseizen, kwam de brandweer ter plaatse om te opvarenden in veiligheid te brengen. Niemand raakte gewond.
Lees verder

Belgische werknemers vrijdag 'bevrijd' van belastingen
De Belgische werknemers vieren morgen/vrijdag 'Tax Liberation Day', de dag waarop ze in theorie niet langer belastingen betalen en dus voor eigen rekening beginnen te werken. Dat blijkt uit de studie The Tax Burden on Global Workers (De belastingdruk op werknemers wereldwijd), zo werd bij het consultancybureau EY vernomen.
Lees verder

LIVE. Burnley duwt door voor Verbruggen - Standard haalt Nederlands talent van Leipzig - "Saudische club biedt Ronaldo 125 miljoen per jaar aan"
Het belooft nog een hete transferzomer te worden. Dat de lat hoog ligt bij Antwerp, is duidelijk. Of Club Brugge Charles De Ketelaere en/of Noa Lang kan houden, wordt dat steeds minder. En welke internationale sterren, naast onder meer Romelu Lukaku, Erling Haaland en Sadio Mané, verhuizen deze zomer naar een ander team? Via deze pagina transfernieuws zit u op de eerste rij voor alle geruchten en done deals op de transfermarkt!
Lees verder

Pogacar geraakt niet van Vingegaard af, maar tankt toch vertrouwen: "Jumbo-Visma is niet onklopbaar"
How the tables have turned. Daar waar Jumbo-Visma zich voor gisteren sterk moest houden dat Tadej Pogacar wel degelijk te pakken is, komt diezelfde taal nu uit het andere kamp. "Ze zijn sterk, maar niet onklopbaar", aldus de Sloveen. "Ik heb vertrouwen getankt vandaag."
Lees verder

Biden en Lapid bevestigen "onbreekbare band" tussen VS en Israël, Amerikaanse president krijgt eremedaille
De Amerikaanse president Joe Biden heeft in Jeruzalem een ontmoeting gehad met de nieuwe Israëlische premier Yair Lapid. Daarin ondertekenden ze een gemeenschappelijke verklaring die de "onbreekbare band" tussen beide landen bevestigt. Verder bespraken ze de bedreiging van Iran, aldus een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris. Biden ontving eveneens de Israëlische presidentiële eremedaille van staatshoofd Yitzhak Herzog.
Lees verder

Kamer keurt extra budget van 10 miljard goed voor Belgische defensie
De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagavond het licht op groen gezet voor de militaire programmawet, die het budget van Defensie tot 2030 met ruim 10 miljard euro optrekt.
Lees verder

Jumbo-Visma en werkende Van Aert houden Tour in wurggreep op Alpe d'Huez, maar: "Pogacar geeft zich duidelijk nog niet gewonnen"
Het exploot van gisteren was geen toevalstreffer. Jonas Vingegaard bewees ook vandaag dat hij Tadej Pogacar bergop niet hoeft te vrezen. Temeer omdat achter Vingegaard een geweldig sterk Jumbo-Visma staat. "We hebben getoond dat we in staat zijn om de koers te controleren", aldus Wout van Aert, die alweer meer dan z'n deel van het werk opknapte.
Lees verder

Kampeerwagen met Tour de France-fans valt vijftien meter diep in gracht
In Lautaret in het Franse departement Hautes-Alpes hebben de hulpdiensten maandagavond moeten ingrijpen om toeristen te redden die zich in een penibele situatie bevonden. Het drietal was naar de regio afgezakt voor de Tour de France, die woensdag de pas zou oversteken, maar tijdens het parkeren belandde hun kampeerwagen in een gracht.
Lees verder

Hoe beslist een taalrobot of iets racistisch is? Dit is Textgain, het algoritme dat de berichten van Dries Van Langenhove beoordeelde
"Handjes kappen, diamanten rapen, Kongo is van ons", de toon liegt er niet om. Een algoritme beoordeelde de meer dan 70.000 berichten uit chatgroepen van het extreemrechtse Schild & Vrienden. Daaruit blijkt dat de berichten van Vlaams Belang-kamerlid Dries Van Langenhove het ergst waren. Hoe beslist een taalrobot of een bericht racistisch is?
Lees verder