Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 1 juli 2022

Zij is prinses, hij moet werken voor de kost: de grote ongelijkheid tussen Noorse Ingrid Alexandra en haar broer

HLN
Zij is prinses, hij moet werken voor de kost: de grote ongelijkheid tussen Noorse Ingrid Alexandra en haar broer
Wat als je zus wordt klaargestoomd voor de troon, terwijl jij de hele dag in een garage moet werken? De Noorse Marius Borg Høiby (25) weet er alles van. Hoewel hij en prinses Ingrid Alexandra dezelfde moeder hebben, kon hun leven niet verschillender zijn. Marius kreeg geen koninklijke titels en moest op zoek naar een 'echte job' om een inkomen te verzekeren. "Men kan niet ontkennen dat er een grote ongelijkheid is."
Lees verder

Ruiloperatie met Iran stuit tegen de borst: "Belg moet derde van zijn straf uitzitten, extreme terrorist komt na vier jaar vrij"
De slachtoffers van vier Iraanse terroristen, die in ons land zware straffen kregen na een verijdelde bomaanslag, zijn ontzet. België lijkt een deal te maken met Iran om hen te ruilen met de ter dood veroordeelde VUB-prof Ahmadreza Djalali. "We laten vier van de grootste extremisten vrij na amper vier jaar straf?"
Lees verder

Sociale partners tevreden met 100 miljoen voor werkgelegenheidsakkoord: "We kunnen nog tot akkoorden komen"
De sociale partners reageren tevreden op de 100 miljoen euro die de Vlaamse regering uittrekt voor het werkgelegenheidsakkoord. Al kan het altijd beter. Zo hopen ze dat een transitiepremie voor oudere werknemers die de overstap maken naar een lichtere job binnen hun bedrijf er alsnog komt. Vakbond ABVV zette als enige vakbond geen handtekening.
Lees verder

3M dient eerste PFAS-saneringsplan in: graafmachine voor 950 woningen
Chemiebedrijf 3M dient vandaag via bodemdeskundige ERM zijn saneringsplan in voor de PFAS-verontreiniging bij zijn site in Zwijndrecht. Afvalstoffenmaatschappij OVAM zal zich erover buigen en het plan beoordelen op volledigheid en ontvankelijkheid.
Lees verder

Graafmachine moet langs bij 950 woningen: 3M dient eerste PFAS-saneringsplan in
Chemiebedrijf 3M dient vandaag via bodemdeskundige ERM zijn saneringsplan in voor de PFAS-verontreiniging bij zijn site in Zwijndrecht. In een eerste fase moet de graafmachine bij 950 gezinnen op bezoek komen.
Lees verder

Katrien (59) kan op reis vertrekken dankzij HLN: "Ik had geen enkele hoop meer om mijn gestolen caravan terug te zien"
Bij de start van de zomervakantie kon Katrien Baeten (59) uit Gent geen beter nieuws krijgen. Haar bolvormige caravan die in mei gestolen werd op de P&R in Gentbrugge is terecht. Ze was er toen het hart van in en deed een emotionele oproep op HLN, waarna een alerte lezer de caravan zag staan op een oprit in Zomergem. Nu is haar 'bed op wielen' vertrekkensklaar, met dank aan de dief.
Lees verder

Mond vol tandjuwelen: "Tooth gems zijn een booming business." Al waarschuwt tandarts voor valkuilen
Van kleine kristalletjes tot uitgebreide tandversieringen en grills: tandjuwelen of tooth gems zijn momenteel cool. Student Kamillia Sain (25) merkte de trend op en maakte van tandjuwelen haar business. "Soms komen bezorgde mama's mee naar de afspraak, om uiteindelijk zelf met een tooth gem buiten te wandelen." Al komt zo'n juweel niet zonder risico': tandarts Laurence Amand licht toe.
Lees verder

Na eerdere incidenten: Federale Spoorwegpolitie deze zomer extra aanwezig op 'hotspots'
De Federale Spoorwegpolitie heeft vrijdag in het station Brussel-Zuid in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) haar zomerplan voorgesteld. Op verschillende hotspots en op populaire trajecten zoals naar de kust, de festivals of de recreatiedomeinen worden zo veel mogelijk patrouilles ingezet.
Lees verder

HLN WINKELKAR. Van 4,79 euro tot 11,5 euro voor een kilo kipfilet: prijzen schommelen sterk in de supermarkten. Hoe kan dat?
Het einde van de prijsstijgingen in de supermarkt is helaas nog niet in zicht. Hoewel retailexperts verwachtten dat de prijzen in mei zouden stabiliseren, blijven ze voorlopig verder stijgen. Toch zijn de verschillen van prijsstijgingen voor dezelfde producten in diverse supermarkten niet overal even groot, zo merken we in onze HLN WINKELKAR. Hoe komt dat en hoe kun je als consument vandaag de dag het budget van je winkelkar wel nog onder controle houden? Els Breugelmans, professor marketing en retailexpert KU Leuven, legt het uit.
Lees verder

Amazon Prime moet van Europa opzeggen gemakkelijker maken
Amazon Prime, de videostreamingsdienst van het Amerikaanse onlinewinkelbedrijf, maakt na Europese druk opzeggen gemakkelijker. Voortaan is er een duidelijke uitschrijfknop en hoeven opzeggers nog maar twee keer te klikken voor ze van hun abonnement af zijn, zegt de Europese Commissie.
Lees verder

LIVE F1. Bottas tijdens eerste vrije training op nat Silverstone sneller dan Hamilton, die zonder neuspiercing rijdt
Dit weekend wordt op het circuit van Silverstone de Grote Prijs Formule 1 van Groot-Brittannië afgewerkt - de tiende van het seizoen is dat. Is Max Verstappen weer ongenaakbaar? Of kan Lewis Hamilton, vorig jaar nog winnaar in eigen land, zichzelf overstijgen en de Nederlander kloppen? Tot en met de race van zondag zit u via deze liveblog op de eerste rij voor alle laatste ontwikkelingen in de paddock!
Lees verder

Crevits en sociale partners zoeken 3.300 mensen voor zorg- en welzijnssector via kortlopende opleidingen
Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) gaat samen met de sociale partners op zoek naar 3.300 mensen om een aantal nijpende personeelstekorten in de Vlaamse welzijns- en zorgsector op te vangen. Bedoeling is om mensen die nog niet over de juiste kwalificaties beschikken via kortlopende opleidingen aan de slag te helpen, met name als verzorgende/zorgkundige, logistiek medewerker in de zorg, kinderbegeleider of opvoeder-begeleider.
Lees verder

Nieuw Vlaams mensenrechteninstituut is officieel: "Vlaams budget vervijfvoudigd"
De Vlaamse regering stemt officieel in met de oprichting van het nieuwe Vlaamse mensenrechteninstituut (VMRI). De regering wou af van het federale Interfederaal Gelijkekansencentrum, Unia. Er komt nu één loket waar de burger terecht kan voor alle mensenrechten en alle vormen van discriminatie, terwijl Unia niet bevoegd was voor discriminatie op vlak van gender.
Lees verder

Kortere aanwervingsprocedures bij asieldiensten: van 6 naar 2 maanden
Om asieldossiers sneller te kunnen behandelen, komen er vanaf juli snellere aanwervingsprocedures bij de Belgische asieldiensten. Vandaag kan het tot zes maanden duren na de eerste aanmelding bij Selor alvorens iemand aan de slag kan gaan en dat is niet houdbaar, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V), wier plannen daarvoor vrijdag groen licht kregen van de ministerraad.
Lees verder

Aantal gevallen apenpokken in Europa in twee weken verdrievoudigd
Het aantal gevallen van het apenpokkenvirus is de afgelopen twee weken in Europa verdrievoudigd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept Europese landen op snel actie te ondernemen.
Lees verder

Inbrekers hebben het gemunt op Rudy's miniatuurauto's van Kuifje: "Ik wilde mijn verzameling aan mijn kleinzoon geven"
Rudy Van Iseghem (78) heeft enkele dagen nadat er bij hem werd ingebroken nog altijd een krop in de keel als hij de lege plank toont waar zijn verzameling miniatuurauto's uit de strips van Kuifje stonden. "De dieven wisten heel goed waar ze moesten zijn. Ik ben maar een uurtje weggeweest."
Lees verder

Bloedspatten en haren gevonden in zoektocht naar Natacha de Crombrugghe: meer dan ooit volgen speurders criminele piste
In de zoektocht naar de 28-jarige Natacha de Crombrugghe, die sinds 24 januari wordt vermist in Cabanaconde (Peru), zijn bij een nachtelijke huiszoeking bloed en enkele haren ontdekt. Voorlopig is niet duidelijk of dat bloed ook afkomstig is van de vermiste Brusselse toeriste. De ouders van Natacha volgen de nieuwe ontwikkelingen ter plaatse.
Lees verder

LIVE WIMBLEDON. Joran Vliegen dubbelt voort, Elise Mertens en David Goffin aan zet
Opnieuw drie Belgen vandaag op het gras op Wimbledon. Elise Mertens wacht in haar derde ronde een harde noot om te kraken met Angelique Kerber, terwijl David Goffin in diezelfde fase Ugo Humbert treft. Joran Vliegen wist in het mannendubbel dan weer zijn voorsprong van gisteren te verzilveren. Op deze pagina kunt u alle actua vanop Wimbledon op de voet volgen.
Lees verder

West-Vlaamse gynaecoloog die eigen sperma gebruikte voor kunstmatige bevruchting is eerste gekende geval in België, maar niet in het buitenland
De West-Vlaamse gynaecoloog Geert V. (70) heeft jarenlang zijn eigen sperma gebruikt voor kunstmatige inseminaties in het Torhoutse Sint-Rembertziekenhuis. Vier donorkinderen worden intussen gelinkt aan de arts. Dat dit in de openbaarheid komt, is een primeur in ons land, maar zeker niet in het buitenland. In Nederland kwamen al vijf gelijkaardige gevallen aan het licht. Het bekendste is dat van Jan Karbaat, die ongeveer negentig donorkinderen met zijn eigen zaad verwekte. Ongeveer evenveel als de Amerikaanse vruchtbaarheidsspecialist Donald Cline.
Lees verder

Twee Belgische wandelaars gered in Franse Alpen: "Via WhatsApp alarm geslagen bij Antwerpse vriend"
Twee Belgische wandelaars die in moeilijkheden verkeerden in het nationaal park Écrins in de Franse Alpen zijn deze ochtend gered. Dat meldt Walter Derieuw, de woordvoerder van de Brusselse brandweer. De dertigers zijn veilig en wel, met dank ook aan WhatsApp.
Lees verder