Doorgaan naar hoofdcontent

Zelf geknutseld, maar daarom niet minder dodelijk: waarom 'doe-het-zelf-wapens' zo gevaarlijk zijn

HLN
Zelf geknutseld, maar daarom niet minder dodelijk: waarom 'doe-het-zelf-wapens' zo gevaarlijk zijn
Twee cilinderachtige metalen, vastgebonden met zwarte tape. Meer was er niet nodig om Shinzo Abe (67), de ex-premier van Japan, met een zelfgemaakt vuurwapen dood te schieten tijdens een speech in de stad Nara. De opmars van doe-het-zelf-wapens of omgebouwde alarmpistolen lijkt niet meer te stuiten, merkt ook ballistisch expert Erik De Durpel. "Tot tien meter ver kan je met zo'n wapen iemand gemakkelijk doden."
Lees verder

BV's delen hun ultieme remedie tegen een kater, maar werkt ze ook? "Dafalgan noemen we hier de 'silent killer'"
Na meer dan twee jaar Covid, beleven we eindelijk weer een zomer met festivals en feestjes, clubs en cafés. Maar de keerzijde daarvan is dat veel mensen ook weer kampen met hardnekkige katers. Ook onze BV's. Showbits polste naar hun beste anti-katertips en legde ze voor aan huis- en sportarts Servaas Bergé. Want op welke manier bestrijd je die vervelende katers nu het beste?
Lees verder

De eerste bergrit komt eraan: hoe liggen de kaarten na één week Tour de France?
Vandaag staat de eerste aankomst bergop op het programma. De renners trotseren La Planche des Belles Filles, waar Dylan Teuns in 2019 het zegegebaar mocht maken. Wie staat er goed voor? En welke renners moeten nu al achtervolgen? Je kan jouw Gouden Tour-ploeg nog tot 13.15 uur aanpassen.
Lees verder

12 zomerbars die de omweg waard zijn: extra genieten op een straffe locatie
Het hoeft niet altijd een beachbar in Ibiza of een speakeasy-bar in New York te zijn. Ook in eigen land vind je zomerbars die een uniek stukje Vlaanderen helemaal pimpen tot een plek waar jij de vakantiesfeer met volle teugen kan opsnuiven. Van zonnebloemen, alpaca's tot een eeuwenoud kasteel, deze zomerbars hebben net dat tikkeltje extra.
Lees verder

Nog even wachten op "diepste foto ooit" van universum, maar NASA deelt nu al preview
Het is nog enkele dagen wachten op de "diepste foto die ooit is genomen van ons universum", maar voor de ongeduldigen onder ons: NASA heeft gisteren een preview vrijgegeven. Het testbeeld werd vereeuwigd door de nieuwe James Webb-telescoop, een krachtige kijker die tot ongeveer 200 miljoen jaar na de Oerknal kan terugkijken. "Dit is verder dan iemand ooit heeft kunnen kijken."
Lees verder

NASA geeft voorsmaakje van "diepste foto ooit" van ons universum
Het is nog enkele dagen wachten op de "diepste foto die ooit is genomen van ons universum", maar voor de ongeduldigen onder ons: NASA heeft gisteren een preview vrijgegeven. Het testbeeld werd vereeuwigd door de nieuwe James Webb-telescoop, een krachtige kijker die tot ongeveer 200 miljoen jaar na de Oerknal kan terugkijken. "Dit is verder dan iemand ooit heeft kunnen kijken."
Lees verder

Negen verdachten gearresteerd in Europees onderzoek naar Vietnamese mensensmokkel
Tijdens invallen in vijf Europese lidstaten, waaronder ook België, zijn negen mensen gearresteerd in het kader van vermoedelijke mensensmokkel van Vietnamese migranten. Dat meldt de Europese politiedienst Europol vrijdag in een persbericht.
Lees verder

De laatste nieuwe wellnesshype? Zeemos. "Aangezien het uit de zee komt is het een goede bron van jodium"
Erover lopen voelt glibberig en het wordt ook wel eens het onkruid van de zee genoemd. Zeemos, underdog van de natuur, wordt volop geprezen om zijn uiteenlopende gezondheidsvoordelen. Voor we ons volproppen met supplementen, poeders of gel van het goedje, gingen wij aankloppen bij dokter Servaas Bingé. "Zeemos is heel laag in calorieën en vet, maar bevat toch een groot palet vitaminen en mineralen."
Lees verder

Sjeik Mansour gunt zich na titel Man City een cadeau: 'Blue', een superjacht dat 600.000 euro kost... om vol te tanken
Zou Kevin De Bruyne er eens op audiëntie mogen? Na de gewonnen landstitel met Manchester City heeft eigenaar Mansour bin Zayed bin Sultan Al Nahyan (51), voor de vrienden Sjeik Mansour, zich bij wijze van cadeau op een nieuw speeltje getrakteerd. De 'Blue', een uniek luxueuze jacht zo groot dat die maar net het Etihad Stadium, het stadion van City met een capaciteit van 55.000 toeschouwers, in zou kunnen. De kostprijs is navenant: 600 miljoen euro, het duurste ooit.
Lees verder

Laatste week voor je belastingaangifte. Eén ding moet je zeker checken: "Een fout kan je wel 500 euro kosten"
Belastingaangiftes via Tax-on-web moeten voor 15 juli binnen zijn. Maar stel het klusje zeker niet uit tot het laatste moment, want zowel het Vereenvoudigde Voorstel van Aangifte (VVA) als de vooraf ingevulde codes in Tax-on-web moet je dubbelchecken als je centen je lief zijn. Soms staan er cijfers in die niet kloppen. "En dat kost je al snel 500 euro of meer", waarschuwt fiscalist Koen Tranchet.
Lees verder

Kanye West aangeklaagd: 400.000 dollar aan kledingschulden
Kanye West (45) heeft een rechtszaak aan z'n been. De rapper huurde heel wat kleding van topontwerpers, maar die leverde hij niet - zoals contractueel beschreven - in. Met daarbovenop een achterstallige rekening die zes cijfers telt klaagt het David Casavant Archive de wereldster aan.
Lees verder

Rotterdam weigert oude brug te slopen om superjacht Jeff Bezos door te laten: "Kom je mee eieren gooien?"
Jeff Bezos mag niet met zijn nieuwe 120 meter lange superjacht door de wateren van Rotterdam varen. Er ontstond maanden geleden oproer toen de stad overwoog een deel van een 95 jaar oude brug te slopen om het jacht van de Amazon-oprichter doorgang te verlenen. Maar nu heeft de bouwer van de boot, het Nederlandse bedrijf Oceanco, besloten geen vergunning aan te vragen, aldus een lid van de Rotterdamse gemeenteraad.
Lees verder

Engelse voetbalsters willen af van witte shorten: "niet praktisch tijdens menstruatie"
De vrouwen van de Engelse nationale voetbalploeg hebben aan Nike gevraagd om de kleur van hun witte shorten te veranderen. Die vraag kwam er omdat de vrouwen liever geen wit dragen tijdens hun menstruatie.
Lees verder

ION Squad wint voor het eerst terwijl The Agency uitloopt in 'League of Legends'-strijd
Met nog maar drie weken tot de play-offs, is het dringen in het klassement van de Elite Series. Daar waar Team 7AM best wat steken laat vallen, begint ION Squad aan hun mirakel om het te halen tot in de play-offs.
Lees verder

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken vraagt Rusland om "graan uit Oekraïne te laten vertrekken"
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft van zijn Russische ambtgenoot tijdens een gesprek achter gesloten deuren in de marge van de G20-besprekingen op Bali geëist dat Moskou graantransporten uit het door oorlog verscheurde Oekraïne toestaat. Dat heeft een westerse functionaris gezegd.
Lees verder

LIVE TOUR DE FRANCE. Jury geeft Van Aert nieuwe waarschuwing voor weggooien bidon - Quick.Step-ploegleiders Peeters en Lodewyck huiswaarts met corona
Tadej Pogacar pronkt sinds gisteren al in het geel, maar de eerste échte test bergop volgt pas vandaag. Het peloton trekt van Tomblaine naar La Planche des Belles Filles, een aankomst die de laatste jaren wel vaker in het parcours opgenomen werd. Zet Pogacar op de steile stroken andermaal de puntjes op de i? Op deze pagina volgt u de zevende etappe vanaf 13u15 op de voet.
Lees verder

Piratengame 'Skull & Bones' komt nog dit jaar aan land
Het leek alsof piratengame 'Skull & Bones', voor eeuwig schipbreuk had geleden in het woelige sop van de videogame-industrie. Maar nu ziet onze opmerkzame uitkijk in het kraaiennest toch land in zicht: op 8 november meert de game aan. En ook over de stijl, gameplay en multiplayermogelijkheden zijn we, na een demo van de game en een gesprek met producer Ryan Bernard, een pak wijzer geworden.
Lees verder

Klimaatstresstest legt miljardenrisico Europese banken bloot: 70 miljard euro aan krediet- en marktverliezen in ergste scenario
Banken kunnen miljarden verliezen door de klimaatopwarming. Dat blijkt uit een eerste grote klimaatstresstest van de Europese Centrale Bank (ECB). Die eist meer inspanningen van de banken om klimaatrisico's te beheersen.
Lees verder

Belgisch verzoek voor vrouwelijke priester wellicht stap te ver voor paus Franciscus
De Belgische katholieken delen in een nationaal rapport hun verzoek om ook vrouwen en gehuwde mannen tot priester te kunnen wijden mee aan het Vaticaan. Een gehuwde man als priester lijkt voor experts een pak realistischer dan een vrouw.
Lees verder

De plicht roept: Lukaku meldt zich bij Inter, ook voor Courtois zit de vakantie er weer op
Aan alle mooie liedjes komt een einde. Ook voor Romelu Lukaku. De vakantie zit erop voor de spits: vandaag moest hij zich opnieuw melden bij Inter. Thibaut Courtois begint er ook opnieuw aan bij Real Madrid, Eden Hazard krijgt nog een weekje extra rust.
Lees verder