Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 24 juli 2022

Woningen in Californië in lichterlaaie door natuurbrand, duizenden mensen geëvacueerd

HLN
Woningen in Californië in lichterlaaie door natuurbrand, duizenden mensen geëvacueerd
Een natuurbrand in Mariposa County, in de Amerikaanse staat Californië, bedreigt duizenden woningen. De brand is een van de grootste natuurbranden die dit jaar al in de regio heeft gewoed. De brand brak vrijdagmiddag (lokale tijd) uit en heeft zich verspreid tot een gebied van ruim 2.500 hectare. Volgens de brandweer zijn zaterdagochtend ruim 6.000 mensen uit de omgeving geëvacueerd.
Lees verder

Toeterende schepen, uitgelaten mensenmassa en een huwelijksaanzoek: vuurwerk van Tall Ships verrast de hele stad
Er was het huwelijksaanzoek, en dan ook nog de schepen van de Tall Ships Races die tegelijkertijd met een luide toeter van zich lieten horen. Het vuurwerk op zaterdagavond liet niemand in Antwerpen onberoerd. Bekijk hier de beelden vanop de eerste rij bovenaan het Havenhuis op het Zaha Hadidplein.
Lees verder

LIVE (21u). Promovendus Westerlo opent z'n seizoen tegen Cercle Brugge
• Jupiler Pro League • Speeldag 1 • Aftrap: 21u • Ref: Wesli De Cremer
Lees verder

Géén finale voor Dancing Dimi: Van den Bergh moet na spannend duel het hoofd buigen voor Van Gerwen
Geen derde finaleplek op rij voor Dimitri Van den Bergh op de World Matchplay. Onze landgenoot moest na een spannend duel de duimen leggen voor Michael van Gerwen: 14-17. Die treft zondagavond Gerwyn Price in de finale.
Lees verder

Gayparade maakt comeback in Berlijn na pandemie: minstens 150.000 deelnemers "verenigd in liefde"
Na twee jaar afwezigheid door coronaperikelen is zaterdag weer een gayparade gehouden in Berlijn. De deelnemers legden een route van 7,4 kilometer af in de Duitse hoofdstad om aandacht te vragen voor de belangen van de LGBTQ+-gemeenschap en actie te eisen tegen geweld en discriminatie. Volgens de organisatie deden 600.000 personen mee aan de 44ste 'Berlin Pride'. De politie hield het op 150.000.
Lees verder

Steekpartij in woonwijk: vrouw met mes in buik gestoken
In de Sportstraat in Sombeke heeft zaterdagavond een steekpartij plaatsgevonden. Een vrouw werd er met een mes in de buik gestoken. De precieze omstandigheden van de feiten zijn voorlopig nog onduidelijk.
Lees verder

Wielerjournalist Michel Wuyts na een Tour zonder commentaar: "Niemand hoeft medelijden te hebben met mij. Ik voel me prima"
Dit weekend eindigt de eerste Tour de France in 22 jaar die het zonder het live commentaar van Michel Wuyts (65) heeft moeten stellen. De Tour heeft dat moeiteloos overleefd en Wuyts zelf ook. "Ik heb de hele tijd Sporza gekeken en het heeft niet één keer pijn gedaan," zegt hij.
Lees verder

Oekraïense president noemt raketaanval op Odesa "Russische barbaarsheid"
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de Russische raketaanval op Odessa, de belangrijke Oekraïense havenstad aan de Zwarte Zee, veroordeeld als "duidelijke Russische barbaarsheid". In een videoboodschap zei Zelensky zaterdagavond dat de aanval een nieuwe reden is voor andere landen om Oekraïne wapens te geven "die nodig zijn voor de overwinning".
Lees verder

COLUMN. Chef Tom (35) heeft kanker en nog maximum 2,5 jaar te leven: "Vaarwel pensioenplannen, vaarwel kleinkinderen. Hallo palliatieve chemo"
Hallo, mijn naam is Tom van Lysebettens. Chef, echtgenoot, vader, flauwe plezante, levensgenieter, ondernemer, socialemediafenomeen, visionair, culinair toptalent en vooral heel bescheiden. En sinds kort dus ook columnist. Columist? Columnier? Geen idee hoe je het uitspreekt, maar ik ben het dus. En dat allemaal dankzij twee onvriendelijke tumoren die zich in mijn dikke darm hebben genesteld. Die sloebers zorgden er eigenhandig voor dat ik mijn geliefde restaurant, Cochon de Luxe, na corona nog eens een extra jaar mocht sluiten. Een zaak uitbaten in combinatie met een hevige chemokuur zagen we niet zitten. Ik zou die kanker wel even uitzieken. Een paar chemo's verteren en er weer tegenaan. Kanker zou dan niets meer zijn dan een jaarlijkse scan en een nare herinnering.
Lees verder

Eerste publieke terechtstelling in Iran in twee jaar: "bedoeld om mensen bang te maken"
Iran heeft zaterdag zijn eerste publieke executie in meer dan twee jaar uitgevoerd. Een man die veroordeeld was voor de moord op een agent werd opgehangen op de plaats van de misdaad, zo meldt de Noorse ngo Iran Human Rights zaterdag op basis van informatie van Iraanse staatsmedia.
Lees verder

"Uren aanschuiven na concert Ed Sheeran? Daar hadden we geen zin in"
Een hotelletje boeken, de auto in de naast gelegen gemeente parkeren, met de fiets of het openbaar vervoer komen of nog een uurtje frietjes en hamburgers eten op de parking zelf alvorens uit te rijden. Het kon zowat allemaal na het concert van Ed Sheeran zaterdagavond.
Lees verder

Je houdt het niet voor mogelijk: Anne Zagré valt nu zelf ook bij herkansing 100m horden op WK atletiek
Neen, het is helaas geen slechte Belgenmop. Op het WK atletiek gaf de jury Anne Zagré zaterdag een herkansing om zich te kwalificeren voor de halve finales van de 100m horden nadat ze in haar reeks werd gehinderd door een val van titelverdedigster Nia Ali. Moederziel alleen moest ze een nieuwe spurt lopen en daarin - ongelooflijk maar waar - struikelde ze zélf over de allerlaatste horde: "Waarom overkomt me dit toch?"
Lees verder

Paus bezoekt Canada vanwege mishandeling en dood duizenden inheemse kinderen in katholieke internaten
Paus Franciscus, die nog steeds fysiek verzwakt is, vertrekt zondag voor een bezoek aan Canada. De 85-jarige Argentijn vertrekt om 09.00 uur vanop de luchthaven Fiumicino in Rome en zal om 11.20 uur plaatselijke tijd landen in Edmonton, waar hij ontvangen zal worden door de Canadese premier Justin Trudeau.
Lees verder

Vermoedelijk drukste Feestennacht ooit: pleinen moeten uur langer doorgaan omdat Vlasmarkt niet al het volk kan slikken
Nooit geziene taferelen in de nacht van zaterdag op zondag op de Gentse Feesten. Het stadscentrum barstte uit zijn voegen. Er was zò veel volk tegelijk aanwezig dat de politie aan de pleinorganisatoren vroeg om een uur langer muziek te draaien, omdat al dat volk niet op de Vlasmarkt terecht kon. Zelfs na 4 uur 's nachts was het nog onvoorstelbaar druk. Misschien wel de drukste Feestennacht ooit.
Lees verder

Britse media: Sunak en Truss willen als premier omstreden uitzettingsdeal met Rwanda uitbreiden
Rishi Sunak, een van de twee mogelijke opvolgers van de Britse premier Boris Johnson, komt zondag met een plan om de omstreden Rwanda-deal uit te breiden. Dat meldt de Britse krant 'The Guardian'. Ook zijn tegenstander, minister Liz Truss van Buitenlandse Zaken, wil het migratiebeleid aanpakken.
Lees verder

Josje blikt terug op K3 in Het Vakantiehuis: "Ik zing nu alleen nog maar in de douche"
Josje Huisman is al zes jaar niet meer "de blonde" van K3, en intussen is ze ook volledig gestopt met zingen. Dat zegt ze in gesprek met Birgit Van Mol voor de HLN Original-reeks Het Vakantiehuis. "Zingen doe ik alleen nog maar in de douche", verklaart ze lachend, "Al sluit ik niet uit dat ik ooit nog iets muzikaals doe, maar dan zal het iets compleet anders zijn."
Lees verder

DE DUBBEL. Tajon Buchanan en Cyle Larin, Canadezen van Club over de competitie, Champions League en het WK: "Onze droom is al uitgekomen, maar we willen meer"
"We zijn van niemand bang." Canadezen Tajon Buchanan (23) en Cyle Larin (27) kijken vooruit naar het nieuwe seizoen met Club Brugge, de Champions League én het WK voetbal. "Tegen Genk zal het nog niet perfect zijn. Dat kan ook niet. Maar dat is niet erg. Het is op het einde van de competitie dat we een trofee omhoog willen houden."
Lees verder

WEERBERICHT. Zonnige dag met maxima tot 31 graden
Zondag wordt het zonnig en warm met soms wat hoge wolkenvelden en in de namiddag ook enkele stapelwolken. De maxima liggen tussen 26 en 28 graden aan zee en in de Ardennen. In de rest van het land schommelen ze tussen 29 tot 31 graden. De wind waait zwak en later soms matig uit zuid tot zuidwest. Aan zee steekt er in de namiddag een matige zeebries op uit west tot noordwest. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Business as usual op de 4x400m aflossingen: Belgian Tornados en Cheetahs staan in WK-finale
Daar zijn de 4x400m aflossingen en daar zijn de Belgen: zowel de Cheetahs als de Tornados deden in Eugene hun reputatie als uitmuntende estafettelopers weer alle eer aan. Zondag doen ze in de WK-finale in Eugene een gooi naar eremetaal. Al zijn de podiumkansen beduidend groter voor de mannen. "Wat niet betekent dat we ons gewonnen geven," aldus de Cheetahs.
Lees verder

50.000 vrouwen dienen in Oekraïens leger, 5.000 strijden aan het front
Ruim 50.000 vrouwen dienen momenteel in het leger van Oekraïne, onder wie meer dan 5.000 die aan het front vechten. Dat zei de Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maliar zaterdag tijdens een internationale top voor echtgenoten van staatshoofden.
Lees verder