Doorgaan naar hoofdcontent

Weetjes en andere onnozelheden over de Gentse Feesten, of waarom de flikken zich ooit moesten excuseren bij Walter De...

HLN
Weetjes en andere onnozelheden over de Gentse Feesten, of waarom de flikken zich ooit moesten excuseren bij Walter De Buck
Vrijdag 15 juli mag het eindelijk weer. Het zal dan exact 1.055 dagen geleden zijn dat we Gentse Feesten hebben gevierd. Een gat in onze geschiedenis. De Feesten bestaan sinds 1843, dat is dus bijna sinds mensenheugenis. Twee jaartjes corona krijgen dit Stadsfestival echter niet klein, zeker niet nu het officieel Immaterieel Erfgoed is, én volgens Inter Vlaanderen ook officieel een 'Toegankelijk Evenement' is. Maar vanwaar komt dit volksfeest, en waarom drinkt iedereen Irish Coffee op de Vlasmarkt? Alle antwoorden leest u hier.
Lees verder

Weetjes en andere onnozelheden over de Gentse Feesten of waarom de flikken ooit de drumstokken van Walter De Buck afpakten
Vrijdag 15 juli mag het eindelijk weer. Het zal dan exact 1.055 dagen geleden zijn dat we Gentse Feesten hebben gevierd. Een gat in onze geschiedenis. De Feesten bestaan sinds 1843, dat is dus bijna sinds mensenheugenis. Twee jaartjes corona krijgen dit Stadsfestival echter niet klein, zeker niet nu het officieel Immaterieel Erfgoed is, én volgens Inter Vlaanderen ook officieel een 'Toegankelijk Evenement' is. Maar vanwaar komt dit volksfeest, en waarom drinkt iedereen Irish Coffee op de Vlasmarkt? Alle antwoorden leest u hier.
Lees verder

Procedure voor vrijgave geclassificeerde dossiers op komst
De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft dinsdag unaniem het licht op groen gezet voor een wetsvoorstel dat een procedure invoert voor de vrijgave van geclassificeerde stukken. België is een van de weinige landen in West-Europa die nog niet over zo'n procedure beschikken, waardoor geclassificeerde stukken dat in principe voor altijd blijven. Eens de tekst langs de plenaire vergadering is gepasseerd, komt daar dus verandering in.
Lees verder

De favoriete zomerboeken van onze lezers: instant vakantiegevoel krijg je er gratis bij
Alles loslaten en helemaal wegdromen naar een andere wereld. Met de boekentips van onze lezers heb je alleen nog een rustig plekje in de zon nodig om meteen naar een andere wereld te reizen. Van moordend spannende thrillers en zinderende zomerromantiek tot dé topfavoriet van onze lezers.
Lees verder

Gisteren nog op de foto met Pogacar, vandaag moet Bennett de Tour verlaten na positieve coronatest
George Bennett verlaat de Tour de France. De Nieuw-Zeelander van UAE Team Emirates van geletruidrager Tadej Pogacar heeft positief getest op het coronavirus. Eerder op de dag moest ook de Australiër Luke Durbridge (BikeExchange-Jayco) al opgeven na een positieve coronatest.
Lees verder

Yung (45) ging op zoek naar haar roots. "Mijn adoptieouders zijn gekraakt toen ze hoorden dat ik geen weeskind was"
Adoptie klinkt als een sprookje: 'geredde' kindjes die elders een warme thuis krijgen. Maar dat is altijd zo. Soms schuilt er een droeve realiteit achter, getekend door fraude, ontvoeringen en misbruik. Dat ontdekte Yung Fierens (45) eigenhandig: haar verleden bleek een leugen te zijn. "Er wordt weleens gezegd: de mensen die het kind opvoeden zijn de ouders. Maar ik kan met de hand op het hart vertellen dat dit niet de volledige waarheid is is."
Lees verder

Europese Commissie schakelt Nationale Bank van België in bij coronaherstelfonds
De Europese Commissie gaat de Nationale Bank van België (NBB) inschakelen bij de financiering van "NextGenerationEU", het herstelfonds van de EU naar aanleiding van de coronacrisis. Samen met de Europese Centrale Bank (ECB) zal de NBB betrokken zijn bij het obligatiepakket van ruim 800 miljard euro dat verbonden is aan het herstelplan.
Lees verder

Stewardess verwart turnkampioen Simone Biles (25) met klein kind: "Ze wilde mij een kleurboek geven"
Zeven olympische medailles en negentien keer goud op wereldkampioenschappen: Simone Biles (25) wordt gezien als een van de grootste gymnasten ooit, maar toch komt ze soms nog in gênante situaties terecht. Zo wilde een stewardess haar enkele dagen geleden een... kleurboek geven om de lange vlucht aangenamer te maken.
Lees verder

Chaos tijdens meet & greet van Nicki Minaj: fan beweert dat de zangeres hem een duw gaf
Een meet & greet van Nicki Minaj (39) in Londen is lichtjes uit de hand gelopen. Op videobeelden is te zien hoe honderden fans van de zangeres als een gek door de straat rennen. "Als jullie niet aan de kant gaan, laten ze mij de wagen niet uit", aldus Minaj op Twitter.
Lees verder

Musk roept Trump op niet mee te doen aan presidentsverkiezingen: "Te veel drama"
Tesla-topman en miljardair Elon Musk roept oud-president Donald Trump op niet mee te doen aan de presidentsverkiezingen in 2024. Trump is volgens Musk te oud om de baas van "wat dan ook te zijn, laat staan de baas van de Verenigde Staten" en kan beter met pensioen gaan, meldde de rijkste man ter wereld in een reeks tweets.
Lees verder

LIVE TOUR. Alexis Gougeard probeert het alleen, is hij vertrokken voor lange solo?
Het Tour de France-peloton rijdt vandaag de tiende rit, over ruim 148 kilometer van Morzine Les Portes du Soleil naar Megève. De etappe is een ideale opwarmer voor de pittige Alpencols die de renners de komende dagen op hun bord krijgen, al wordt er ook vandaag wel al stevig geklommen. De aankomst is bergop en volgt wat vroeger dan gebruikelijk, normaal rond 17 uur. Leider Tadej Pogacar heeft na het wegvallen van George Bennett (corona) nog maar vijf renners in steun. Op deze pagina zit u de hele dag goed om de koers te volgen.
Lees verder

Uit Franse kerk gestolen relikwie met Jezus' bloed duikt op bij Nederlandse kunstdetective
De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand kreeg vorige week een pakket geleverd, waarin hoogstwaarschijnlijk het begin juni uit een Franse kerk gestolen reliek "Précieus Sang" zit. Katholieken geloven dat in de twee houders die het reliek bevat, het bloed van Jezus Christus zit. Het relikwie wordt al meer dan 1.000 jaar vereerd, maar werd dus gestolen uit een abdij in Fécamp (Normandië). In Nederlandse media zegt Brand dat hij het aan de Fransen zal bezorgen.
Lees verder

KOERS KORT. Geen toekomst voor Cavendish bij Quick-Step - Alaphilippe rijdt Vuelta
Mark Cavendish zal Quick-Step Alpha Vinyl aan het eind van dit seizoen verlaten. "Mark wil graag nog twee jaar verder koersen, maar dat past niet meer in ons project. We zijn op een punt gekomen dat er geen plaats meer is voor Mark. Ik zeg dit met pijn in het hart, maar het is tijd om afscheid van elkaar te nemen. We zijn hem heel dankbaar en hopelijk geldt dat ook in de andere richting.
Lees verder

Eerste kandidaat voor opvolging Boris Johnson treedt terug
De Britse transportminister Grant Shapps stopt als eerste kandidaat met zijn poging om Boris Johnson op te volgen als leider van de Conservatieve Partij en premier. Hij laat op Twitter weten vanaf nu oud-minister Rishi Sunak van Financiën te steunen.
Lees verder

Romeo Beckham en Mia Regan na drie jaar uit elkaar: "Langeafstandsrelatie eiste z'n tol"
Romeo Beckham (19) is weer single. De langeafstandsrelatie met Mia Regan (19) bleek dan toch moeilijker dan gedacht en kwam daarom na drie jaar tot een einde. "De twee steunen elkaar nog steeds."
Lees verder

Consultatie bij logopedist wordt mogelijk duurder door ontevredenheid over vast tarief
Een consultatie bij de logopedist zou wel eens een pak duurder kunnen worden. Zo beslissen steeds meer logopedisten om de conventieprijzen, met andere woorden het overheidstarief, niet meer te volgen en eigen prijzen te bepalen. Van het goedkope tarief blijft te weinig over voor de logopedisten zelf, klinkt het.
Lees verder

De Bleeker: "Rapport Vergrijzingscommissie toont noodzaak van grondige hervormingen aan"
Het jaarverslag van de Studiecommissie voor de Vergrijzing toont aan dat de uitdagingen "gigantisch groot" blijven. Dat zegt staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) in een reactie. "De houdbaarheid van het systeem moet centraal staan bij de hervorming van het pensioensysteem", zegt ze. De federale regering probeert vanavond opnieuw een vergelijk te vinden in dat heikele dossier.
Lees verder

Drie dagen lockdown voor 320.000 inwoners Chinese stad Wugang na één coronabesmetting
In China heeft de stad Wugang, in de provincie Hunan, gisteren beslist dat haar 320.000 inwoners drie dagen in lockdown moeten, nadat er een besmetting met Covid-19 werd vastgesteld. De stad wil zo de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Inwoners mogen tot morgen hun huis niet verlaten, aldus een bericht van het gemeentebestuur.
Lees verder

EU keurt toetreding Kroatië tot eurozone definitief goed
De Europese Unie heeft dinsdag de laatste goedkeuring gegeven voor de toetreding van Kroatië tot de eurozone. Het wordt op 1 januari 2023 het twintigste land waar met de euro kan worden betaald. Het finale licht werd op groen gezet tijdens een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de Europese Unie in Brussel.
Lees verder

Spanje legt banken extra belasting op
De Spaanse regering wil grote banken en ook energiebedrijven tijdelijk een extra belasting opleggen. Met het geld zullen beleidsmaatregelen bekostigd worden om de impact van de recordinflatie op de consumenten te temperen. Dat heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez aangekondigd in Madrid.
Lees verder