Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 16 juli 2022

Wat topsporters onderscheidt van stervelingen, is geloof

Wat topsporters onderscheidt van stervelingen, is geloof

Lees verder

Toeristen zien plots zeldzame voshaai uit de zee springen

Tijdens een excursie in Cardigan Bay, voor de kust van Wales, maakten enkele toeristen een unieke belevenis mee. Ze waren op weg om zeehonden te spotten toen een voshaai plots meermaals uit het water sprong. 'We zien hier vaak dolfijnen, omdat zij naar het oppervlak moeten komen voor zuurstof, maar een voshaai komen we zelden tegen', aldus gids Tony.  

Lees verder

Dries Van Langenhove en zes andere leden Schild en Vrienden naar rechtbank voor aanzetten tot haat

Kamerlid Dries Van Langenhove moet samen met zes andere leden van de extreemrechtse jongerenbeweging Schild en Vrienden voor de correctionele rechtbank verschijnen, dat heeft de raadkamer in Gent vrijdag beslist.

Lees verder

Twintiger zwaar toegetakeld door vijf jongeren op Oude Markt in Leuven

Op de Oude Markt in Leuven is een 20-jarige man uit Tessenderlo zwaar toegetakeld door een groepje van vijf jongeren. De politie heeft de daders opgepakt. Zij worden in verdenking gesteld van poging tot doodslag, het toebrengen van slagen en verwondingen en diefstal.

Lees verder

Atlete Paulien Couckuyt uit quarantaine: Belgische selectie WK is gered

Paulien Couckuyt heeft negatief getest op het coronavirus, waardoor ze kan aansluiten bij de Belgische selectie in het Amerikaanse Eugene. Daar gaan vrijdag de wereld­kampioen­schappen atletiek van start.

Lees verder

Ex-journaliste Hadja Lahbib wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

Hadja Lahbib (52), ex-buitenlandjournaliste en nieuwsanker bij de RTBF, wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Ze vervangt Sophie Wilmès (MR) die de regering verliet om voor haar zieke man te zorgen.

Lees verder

Treinverkeer van en naar Brussel onderbroken door storing aan seinhuis

Het treinverkeer van en naar de hoofdstad en op de Noord-Zuidverbinding is vrijdag sinds 10.15 uur volledig onderbroken. Dat meldt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. De oorzaak is een storing aan een seinhuis en de seininrichting.

Lees verder

Timelapse toont hoe raketlancering hemel verlicht boven Florida

De raketlancering van een Falcon 9-raket heeft toeschouwers een wonderlijke avondshow bezorgd. De raket, geladen met bijna drie ton bevoorrading, zal in een baan rond de aarde worden gebracht voor het ISS. Aan boord zijn onder meer wetenschappelijke instrumenten, maar ook sinaasappels, uien en knoflook werden de ruimte ingestuurd.

Lees verder

Noor Vidts: 'Nafi en ik willen het beste voor elkaar'

De Belgische delegatie telt op het WK atletiek in Eugene, dat vanavond begint, één regerende wereldkampioene: meerkampster Noor Vidts, nog altijd 'under construction'. 'Nee, ik heb geen T-shirt in de kast liggen met: I'm number 1.'

Lees verder

Zo neemt de natuur spooksnelweg in Wallonië over na overstromingen

Een jaar na de overstromingen in Wallonië keerde fotograaf Sébastien Van Malleghem terug naar de A601, de verlaten snelweg in Luik waar vorig jaar 60.000 ton afval werd gedropt. Door de overstromingen zou er in totaal zo'n 160.000 ton afval ontstaan zijn. Bekijk de nieuwe dronebeelden in de video hierboven.

Lees verder

Voormalige uitbaatster kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje blijft in de cel

Davina V., de vrouw die de crèche 't Sloeberhuisje uitbaatte in Mariakerke, blijft in de cel. Dat heeft de Gentse raadkamer vrijdag beslist. Een meisje van zes maanden oud raakte er levensgevaarlijk verwond en overleed later in het ziekenhuis.

Lees verder

Muco-geneesmiddel Kaftrio vanaf september terugbetaald voor patiënten vanaf 12 jaar

Kaftrio, een geneesmiddel voor de behandeling van mucoviscidose, wordt vanaf 1 september volledig terugbetaald voor patiënten vanaf 12 jaar. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft daarover een akkoord bereikt met farmabedrijf Vertex, meldt hij vrijdag. Eerder was er forse kritiek op de producent.

Lees verder

Helikopter redt gestrande mensen uit kolkende rivier

Twee mensen zijn donderdag gered per helikopter nadat ze vast kwamen te zitten in een kolkende rivier. De Indiase stad Chennur en heel wat andere delen van India kampen met hevige overstromingen. Verschillende rivieren zijn overstroomd waardoor honderden mensen zijn moeten vluchten. Bekijk de spectaculaire reddingsactie in de video hierboven.  

Lees verder

Chinese economie koelt harder af dan verwacht

De Chinese economie kromp op kwartaalbasis met 2,6 procent. De zware lockdowns eisen hun economische tol. Vooral de stijgende jongerenwerkloosheid baart zorgen.

Lees verder

La lutte finale: het miljardentekort op de begroting

Wanneer onze politici straks op vakantie vertrekken, nemen ze best het laatste begrotingsrapport van het Monitoringcomité mee in de strandtas. Het herinnert eraan hoe ernstig de taak is die hen na de zomer wacht.

Lees verder

Vliegtuigje neergestort in Brugge

In de Brugse deelgemeente Sint-Andries is vrijdagmiddag een vliegtuigje neergestort. De piloot gebruikte zijn noodparachute.

Lees verder

Russische activiste die naakte vrouwenlichamen tekende vrijgesproken

De Russische kunstenares en activiste Yulia Tsvetkova is in een zeldzame overwinning vrijgesproken van het verspreiden van pornografie. Ze riskeerde een gevangenisstraf van drie jaar en twee maand riskeerde nadat ze tekeningen van naakte vrouwenlichamen op sociale media had gepost.

Lees verder

De hipster van 2022 is een gabber

Hardcore is het nieuwste snoepje van de experimentele muziekliefhebber. Waar komt de revival van de gabber vandaan?

Lees verder

Vlaggen, glitterjurkjes en spierballen: Tomorrowland laat Boom weer bonken

Voor de bezoekers van Tomorrowland was het wel erg lang wachten op 'morgen'. Na twee festivalloze coronazomers mag het feest van de knoppendraaiers weer losbranden.

Lees verder

Opvangcentrum minderjarige migranten sluit: 'Voor tien kinderen was geen oplossing, misschien zijn ze al in Calais'

Migranten op doorreis, die geen asiel in België willen aanvragen, brengen de nacht vaak op straat door. Een project van Artsen Zonder Grenzen dat daarin verandering bracht, sluit nu de deuren. 'We hopen dat de overheid dit werk verderzet.'

Lees verder

De Denen zitten goed: Pedersen sprint naar overwinning in 13e etappe

Nadat een kopgroep tijdens de laatste kilometers uitdunde, snelde de Deen Max Pedersen naar de overwinning in Saint-Etienne. Fred Wright en Hugo Houle worden tweede en derde. Bovenaan de klassementen verandert er niets.

Lees verder

Veiligheidsscreenings binnen Defensie worden uitgebreid na incident Jürgen Conings

De ministerraad heeft deze namiddag beslist om ook kandidaat-burgers te gaan screenen bij Defensie. De beslissing werd genomen in de nasleep van de zaak-Jürgen Conings.

Lees verder

Verschillende bosbranden teisteren Europa en Marokko

De aanhoudende hitte eist zijn tol. In veel Europese landen en in Marokko blijven bosbranden opduiken en schade aanrichten. De aanhoudende hitte draagt bij aan de kans op nieuwe bosbranden. Wij geven hier alvast een overzicht.

Lees verder

Vlaamse regering neigt naar bovengrondse Ventilus, maar beslist nog niet

De omstreden hoogspanningslijn Ventilus komt normaal gezien bovengronds te liggen. Een definitief fiat van de Vlaamse regering moet volgen na bijkomende gesprekken met de lokale burgemeesters over compenserende maatregelen.

Lees verder

Wordt het u in de stad te heet 's nachts?

De komende week wordt het heet. Vooral in de steden is het dan 's nachts lastiger slapen. Woont u in de stad en ziet u al op tegen de warme nachten? Hoe warm is het tijdens hittegolven al geweest in uw huis of appartement? En wat doet u om de komende warme nachten dragelijker te maken? Bent u van plan om komende week even uit de stad te trekken of uw kinderen te evacueren? Heeft u tips om het aangenamer te maken in de slaapkamer tijdens een tropische nacht? Laat het ons weten. Mail naar binnenland@standaard.be, met vermelding van uw naam, uw woonplaats en het telefoonnummer waarop we u dit weekend kunnen bereiken.

Lees verder

Vooral buurlanden moeten profiteren van winterplan

De regering verlengt de accijnsverlaging voor diesel en benzine tot het einde van dit jaar. Een winterplan moet mogelijke energietekorten opvangen.

Lees verder

Stijgende cijfers, grote feesten? Steven Van Gucht en Geert Molenberghs geven advies

De coronacijfers gaan opnieuw de hoogte in. Het aantal besmettingen neemt fors toe, het aantal patiënten in de ziekenhuizen heeft de kaap van 2.000 overschreden. Moeten we voorzichtiger zijn, zeker nu er nog massa-evenementen op de zomeragenda staan? Steven Van Gucht en Geert Molenberghs geven duiding.

Lees verder

Biden in Saudi-Arabië: voor olie krijgt zelfs de paria een vuistje

Wordt Joe Biden weer beste maatjes met de Saudische kroonprins Bin Salman, in de hoop op goedkopere olie? Bij hun eerste ontmoeting gaven ze elkaar een zuinig vuistje.

Lees verder

Fotospecial | Ontdek de 14 podia van Tomorrowland

Het hoofdpodium - dit jaar 52 meter hoog, 270 meter breed en met 1.273 lampjes in verwerkt - is traditioneel dé trekpleister van Tomorrowland. Maar ook de 13 andere bühnes op het terrein spreken tot de verbeelding.

Lees verder

Het lijden van de jonge sprinter

Loden hitte en loodrechte alpenmuren lieten sporen na als tractorgroeven. Wit weggetrokken tronies, gezichten op nakend onweer en krakende gewrichten.

Lees verder

Happy Mondays-bassist Paul Ryder overleden

Paul Ryder, de bassist van de band Happy Mondays, is op 58-jarige leeftijd overleden. Dat melden diverse Britse media. Hij werd enkele uren voordat de band zou optreden in Sunderland dood aangetroffen.

Lees verder

Van Aert gevangen in gele tactiek

Het is nog (even?) wachten op een derde ritzege voor Wout van Aert in deze Tour. Jumbo-Visma ging na de Alpen in spaarstand en werkte niet mee met de sprintersploegen. De vluchters kregen zo het laatste woord.

Lees verder

Drie keer bingo in vier dagen: Denemarken boven

Dinsdag Magnus Cort Nielsen in Megève, woensdag Jonas Vingegaard op de Col du Granon en nu Mads Pedersen in Saint-Étienne. Deze Tour is nu echt van de Denen.

Lees verder

Alweer kans minder voor Lotto-Soudal

Ook na dertien ritten blijft Lotto-Soudal zonder prijs achter.? Of het moest die voor de pineut van de dag zijn. Die ging naar ­Caleb Ewan.

Lees verder

'Onze kaarten tonen de gebieden die niet kunnen, maar zúllen overstromen'
De overstromingsrisico's in Wallonië waren in kaart gebracht. De ramp overtrof elke prognose. De kaarten zijn dan ook politieke compromissen. Op plekken waar het risico officieel klein was, bleek de schade net enorm.
Lees verder

Als ik zuinig ben, ben ik dan ook gierig?
Lees verder

'Onze kaarten tonen de gebieden die niet kunnen, maar zúllen overstromen'

De overstromingsrisico's in Wallonië waren in kaart gebracht. De ramp overtrof elke prognose. De kaarten zijn dan ook politieke compromissen. Op plekken waar het risico officieel klein was, bleek de schade net enorm.

Lees verder

Orecchiette à la Ottolenghi

Enkele weken geleden deelden we in Het Weekmenu een recept voor eenpanspasta met lentegroenten. Daar kwamen gemengde reacties op: de sauzigheid bleef hier en daar wat onder verwachting. We proberen de truc nog eens opnieuw, nu met tomaten voor extra jus, en met de magic touch van Yotam Ottolenghi. Want als je het eenmaal in de vingers hebt, zo'n eenpanspasta, dan heb je natuurlijk wel een leven lang minder afwas.

Lees verder

Omelet met noordzeegarnalen

'Het warme van de omelet en het zilte van de garnalen: dan kan ik sterven. Bij wijze van spreken, hè', stelt chef Sofie Dumont, die ons dit recept gaf toen we haar vroegen wat haar laatste avondmaal zou zijn als ze zou kunnen kiezen.

Lees verder

Watermeloen en komkommer met pikant sumakzout

Wat een energiek aperitiefhapje is dit! Sumak is een specerij uit het Midden-Oosten met een fruitig aroma en zure toets; gemengd met chilivlokken en zout geeft het een explosie van smaak. Tip: maak meteen een grote pot van dit spicy sumakzout, om het de hele zomer lang over meloen, mango of ander fruit te strooien.

Lees verder

Wentelteefjes met kaneelsuiker

De vakantie zou weleens een heel goede tijd kunnen zijn om te leren koken, én om je ouders te verwennen met een feestelijk ontbijt. Dit recept voor wentelteefjes met kaneelsuiker heeft Donna Hay zorgvuldig genoteerd voor mensen die hun eerste verloren brood bakken.

Lees verder

Wat eten we volgende week? Wat Sergio Herman op Ibiza eet

'Er is iets bevrijdends aan koken in een vakantiehuis. Plots zijn je dagelijkse rekwisieten weg en ben je op onvertrouwd terrein. Hoe angstaanjagend dat soms ook is, het is altijd goed voor je', schreef Laurie Colwin, een van de charmantste kookschrijvers aller tijden, in een stuk genaamd 'Vakantiehuiskoken'. De mate waarin je op vakantie hoort beroofd te zijn van comfort, is voor iedereen verschillend, maar als je helemaal niet ontriefd bent, ben je dan wel op vakantie? Deze week: recepten die meekunnen naar een vakantiehuis, en die ook prima van pas komen als je thuis een keer niet alles uit de kast wilt halen.

Lees verder

Couscous met Ibiza-gevoel

'De Spaanse keuken barst van de Moorse invloeden', schrijft Sergio Herman in 'Sobremesa', het kookboek waaruit dit recept van hem komt. 'Los daarvan vind ik Marokkaanse smaken, die eveneens voortkomen uit Moorse culinaire tradities, uitstekend passen bij het Ibiza-gevoel, dus eet ik als ik op het eiland ben geregeld een kippetje met couscous.'

Lees verder

De beste aardappelsalade ter wereld

De ene aardappelsalade is de andere niet. Een lekkere is even comfortabel als je lievelingsjeans, heeft net voldoende beet en smaakt fris met in de verte een zuurtje dat niet overheerst. Deze heeft het allemaal: ongezien romig dankzij de combinatie van mayonaise met zure room, fris door de dille en lichtjes zuur door de kort in citroen gepekelde sjalot. Extra smaakmakers zoals kappertjes, augurken of selder zijn niet nodig. Wanneer je de lekkerste bent, blink je ook zonder opsmuk uit. Proef en oordeel zelf.

Lees verder

Gebakken krieltjes met artisjokken en spek

Een restje gekookte aardappelen is altijd goed nieuws, want dan kun je gebakken aardappelen op het menu zetten, en wat hebben die meer nodig dan het gezelschap van een paar andere gezellige ingrediënten die in de keuken nog op een bestemming wachten? Dat kunnen artisjokken en spek zijn, zoals in dit recept, maar ook tomaten en eieren of hummus zijn altijd goed gezelschap voor aardappelen met een gouden randje.

Lees verder

Groep van achttien liberalen wil Open VLD 'opnieuw uitvinden'

In een kritisch opiniestuk hekelt een groep jonge liberalen het gebrek aan vernieuwing binnen Open VLD. De kritiek op partijvoorzitter Egbert Lachaert komt zo voor het eerst expliciet naar buiten, bericht De Morgen zaterdag.

Lees verder

Zonnig en warm met hier en daar stapelwolken

We worden verwend met mooi zomerweer dit weekend. Maandag en dinsdag wordt het pas echt heet.

Lees verder

WK Atletiek: Belgen ontgoochelen op openingsdag

Onze Belgische delegatie heeft geen al te beste openingsdag achter de rug op het WK atletiek in het Amerikaanse Eugene. Vooral de lopers van de 4x400m gemengd ontgoochelden.

Lees verder

Man overleden na schietincident in Deurne

In het Antwerpse district Deurne is vrijdagavond een dode gevallen bij een schietincident op straat in de Van Cortbeemdelei, in de buurt van het Sportpaleis. Dat bevestigt de lokale politie. Het slachtoffer is een man, maar meer details zijn er voorlopig niet.

Lees verder