Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 2 juli 2022

Waarom Stranger things de Tiktok-serie bij uitstek is

Waarom Stranger things de Tiktok-serie bij uitstek is

Het vierde seizoen van tienerreeks Stranger Things staat nog maar net in z'n geheel op Netflix en iedereen heeft het erover. De wereld heeft er meer dan drie jaar op moeten wachten, maar Eleven en co zijn terug.

Lees verder

Bloedsporen aangetroffen in huis in Peru waar vermiste Natacha feestje bijwoonde

De Peruviaanse autoriteiten hebben donderdag gezegd dat er bloedsporen zijn gevonden in een huis in het district Cabanaconde. Daar woonde de Belgische Natacha de Crombrugghe (28) de dag voor haar verdwijning een feestje bij.

Lees verder

Red Hot Chili Peppers zeggen concert vanavond af wegens ziekte, onduidelijkheid over Rock Werchter

De Red Hot Chili Peppers hebben hun concert van vanavond in Glasgow moeten anuleren wegens ziekte. Dat liet de band zelf weten via Twitter. De groep moet zondag normaal gezien op Rock Werchter staan maar of dat zal doorgaan is nog niet duidelijk.

Lees verder

Waarom koos je voor een richting met Latijn?

Wie vandaag Latijn wil doen, is maar beter goed in wiskunde. Door de modernisering van het onderwijs is de combinatie met talen verdwenen. Maar wie kiest vandaag nog voor een richting met klassieke talen? Studeer je Latijn en wil je vertellen waarom je vol overtuiging voor die taal kiest? Mail dan naar binnenland@standaard.be.

Lees verder

Prinses Elisabeth wijdt 3D-lab in dat haar naam draagt

Prinses Elisabeth heeft donderdag een nieuw 3D-printinglab van het departement Werktuigkunde aan de KU Leuven ingewijd. Het Princess Elisabeth Additive Manufacturing Lab zal de onderzoeksmogelijkheden naar 3D-printtechnieken aan de Leuvense universiteit uitbreiden.

Lees verder

Elio Di Rupo opgenomen in ziekenhuis

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) is donderdag onverwacht opgenomen in het ziekenhuis. Dat laat zijn kabinet weten.

Lees verder

Parket: geen prikletsels of vergiftiging vastgesteld tijdens wedstrijd KV Mechelen

Uit het eerste onderzoek blijft dat er geen tekens van prikletsels of vergiftiging zijn vastgesteld bij de veertien supporters van KV Mechelen die onwel werden tijdens de wedstrijd tegen KV Mechelen eind mei. Dat meldt het parket vrijdag.

Lees verder

Graafmachine, boomchirurg en 20.000 vrachtwagens op weg naar tuinen in Zwijndrecht

Het zal jouw tuin maar zijn. 3M moet vandaag zijn plannen op tafel leggen over hoe het de bodem in Zwijndrecht wil saneren. In een eerste fase zal bij 950 gezinnen de graafmachine op bezoek komen. 'Na 26 jaar moeten we van nul beginnen.'

Lees verder

Is het handelsakkoord met Nieuw-Zeeland wel zo groen?

Na jaren onderhandelen raakten Europa en Nieuw-Zeeland het eens over een handelsakkoord. Al zijn de economische belangen gering, en kunnen ook bij de groene intenties vraagtekens worden geplaatst.

Lees verder

'Vlaamse Unia' ziet het licht: wat betekent dat?

Volgend jaar gaat het Vlaams Mensenrechteninstituut van start, het omstreden Vlaamse antwoord op Unia. Waar moeten slachtoffers van discriminatie nu precies terecht? En is de rechtsbescherming wel gelijkwaardig?

Lees verder

Symfonisch orkest van Kiev ontvangt staande ovatie van Erdogan en Johnson

De leiders van de dertig Navo-lidstaten verzamelden afgelopen week in Madrid voor een belangrijke top over de strategische doelstellingen van het bondgenootschap voor de komende tien jaar. Er was ook ruimte voor muzikale verstrooiing: het symfonische orkest van Kiev trad er op in het Prado in het bijzijn van onder andere de Britse premier Boris Johnson en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Lees verder

Duizend extra jobs bij maatwerkbedrijven

Vlaams minister van Sociale Economie Jo Brouns (CD&V) schept duizend bijkomende klimaatjobs bij kringloopwinkels en fietspunten.

Lees verder

Op deze dagen vertrekt u beter niet met de auto op reis

Met de start van de vakantie staan ook de eerste zomerfiles richting zon op de kalender. Vrijdag en zaterdag wordt het druk op de Europese wegen. Een overzicht van de 'zwarte weekends' van juli en augustus.

Lees verder

100 miljoen extra voor strijd tegen burn-out en 'mismatch' op arbeidsmarkt

De Vlaamse regering heeft een nieuw werkgelegenheidsakkoord gesloten met de Vlaamse sociale partners. Het ABVV haakt af uit onvrede met het wegvallen van een premie voor wie overschakelt op een lichtere job.

Lees verder

Vijf zomerse podcasts die heerlijk wegluisteren

We kunnen de vakantie al proeven. Daarom zetten we een aantal zomerse podcasts op een rijtje.

Lees verder

Emma Meesseman trekt naar Fenerbahçe

Emma Meesseman trekt na dit seizoen in de Noord-Amerikaanse WNBA naar de Turkse topclub Fenerbahçe, dat maakte de ploeg vrijdag bekend. Meesseman speelde aanvankelijk bij het Russische Jekaterinenburg, maar een terugkeer naar die ploeg is door de oorlog in Oekraïne quasi onmogelijk geworden.

Lees verder

Ketanji Brown Jackson legt de eed af als eerste zwarte vrouw in het Supreme Court

Te midden van alle oproer rond de recente beslissingen van het Amerikaanse Hooggerechtshof die het federale recht op abortus afschaffen, het recht op vrije wapendracht onderstrepen en de scheiding tussen kerk en staat verzwakken, is donderdag een nieuwe hoge rechter ingezworen. De eedaflegging was een historisch moment: Ketanji Brown Jackson is de eerste zwarte vrouw in het Supreme Court sinds de oprichting ervan in 1789. Kijk mee in bovenstaande video. 

Lees verder

Voor deze alarmerende grafiek sluit Vivaldi liever de ogen

De verhitte discussie binnen de regering-De Croo deze week over de pensioenhervorming, contrasteert met de beperkte ambitie ervan. Ondertussen lopen de vergrijzingskosten schrikbarend op.

Lees verder

Dodentol na bombardement appartement nabij Odessa blijft oplopen: achttien doden, onder wie twee kinderen

Nabij Odessa werd in de nacht van donderdag op vrijdag een negen verdiepingen tellend flatgebouw gebombardeerd. Rusland ontkent elke betrokkenheid.

Lees verder

Vlaamse gemeenten sleutelen succesvol aan verkeersveiligheid

Cijfers van het verkeersinstituut Vias tonen aan dat er fors minder verkeersslachtoffers zijn gevallen. Nieuwpoort scoort het best, met 72 procent minder verkeersslachtoffers. 'De automobilist moet zich ongemakkelijk voelen in de binnenstad.'

Lees verder

Europees agentschap over Bahrain-Victorious: 'In België zijn capsules met onduidelijke inhoud in beslag genomen'

In het kader van het onderzoek naar wielerploeg Bahrain-Victorious zijn bij een huiszoeking in België 'een computer, een draagbare telefoon en capsules met onduidelijke inhoud' in beslag genomen. Dat heeft Eurojust, het EU-Agentschap voor justitiële samenwerking in strafzaken, vrijdag bekendgemaakt in een persbericht.

Lees verder

Proces tegen Amerikaanse basketballer Brittney Griner vandaag gestart in Rusland

Het Russische proces tegen basketballer Brittney Griner, die verdacht wordt van drugssmokkel, zal achter gesloten deuren plaatsvinden. De Amerikaanse werd net voor de oorlog in Oekraïne aangehouden voor 'cartridges die naar cannabis roken'.

Lees verder

Lectrr, cartoon van de dag

Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.

Lees verder

Oekraïense partizanen viseren Russische bezetter en collaborateurs

In Oekraïense steden die Rusland veroverd heeft, zijn ondergrondse cellen actief die aanslagen plegen en sabotage-acties verrichten. 'Samen zullen we het leven van de vijand tot een hel maken.'

Lees verder

Uit Het Hart | Het gevecht met de solden

De dingen waarover we babbelen op een terras, bij een koffie of een glas wijn. Het leven en wat ons bezighoudt. Hier wil ik er een plaats voor maken.

Lees verder

Een hele dag op de eerste rij voor Metallica: 'Ik hoop dat ze "Nothing else matters" eens niet spelen'

Het heeft even aan een zijden draadje gehangen, maar Metallica komt wel degelijk naar de Werchterwei vanavond. Kyra Schimanowski en Romeo Martini staan nu al op de eerste rij.

Lees verder

'Vive le vélo' doet de winkel van de vriendin van Karl Vannieuwkerke draaien

Vive le vélo is niet alleen een talkshow over de Tour, maar ook een kledinglijn, een winkel en een reeks fietsroutes. Presentator Karl Vannieuwkerke en zijn partner, Caroline Vereenooghe, bouwen het tv-programma in samenwerking met de VRT steeds verder uit tot een merk dat extra inkomsten moet opleveren.

Lees verder

Vergat Trudeau de naam van de nieuwe Australische premier?

De Canadese premier Justin Trudeau leek zich even de naam van de Australische premier Anthony Albanese niet meer te herinneren toen de twee leiders elkaar ontmoetten op de Navo-top in Madrid. Dat leidde tot een ongemakkelijk moment voor het oog van de camera's. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Goedkope Spaanse wijn in dure Franse flessen

In Frankrijk werd deze week een grootschalig crimineel netwerk ontmanteld dat handelde in valse bordeauxwijnen. Volgens de Franse antifraudediensten wordt meer dan 20 procent van de internationale wijnhandel door fraude getroffen.

Lees verder

'Dankzij Caesar begrijp ik hoe dictaturen ontstaan'

Door de modernisering van het onderwijs zal de combinatie Latijn met talen verdwijnen in de tweede graad. Wat vinden jonge classici daarvan? 'Het is een kapitale fout.'

Lees verder

Dankzij corona meer Belgen op Werchter

Covid velde The Regrettes en Clairo; een keelinfectie Sam Fender. Zij werden vervangen door Belgische acts The Haunted Youth, Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, en Charles. Een reuzekans voor de groepen om hun publiek uit te breiden.

Lees verder

Noord-Korea zegt dat covid het land via 'aliendingen' binnenkwam

Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia kampt het land met covid sinds burgers 'aliendingen' aanraakten. Het zou gaan om besmette ballonnen die vanuit Zuid-Korea werden opgelaten en de grens overgingen.

Lees verder

Einde van productiehuis achter 'Safety first' en 'Wat als?': 'Het vuur uit de beginjaren is stilaan gedoofd'

Einde verhaal voor Shelter. Het productiehuis van televisiemakers Tim Van Aelst (44) en Sofie Peeters (34), dat internationale successen als Benidorm bastards en Wat als? op zijn naam heeft staan, houdt na dertien jaar op te bestaan. 'We voelen al een tijdje dat we dit pad niet langer willen bewandelen.'

Lees verder

Lampaert stunt en pakt gele trui bij openingsrit

België boven in de eerste rit van de Tour de France. Landgenoot Yves Lampaert trekt meteen de gele trui naar zich toe. Hij was de snelste in de tijdrit in Kopenhagen, net voor Wout Van Aert.

Lees verder

Mertens en Goffin stomen door op Wimbledon

Elise Mertens en David Goffin zijn er allebei in geslaagd zich te plaatsen voor de vierde ronde van het tennistoernooi van Wimbledon.

Lees verder

Arts die patiëntes insemineerde met eigen sperma had vrij spel, maar ook vandaag nog te weinig controle

De arts uit Torhout die in de jaren 80 eigen sperma gebruikte om patiëntes te insemineren, zet de zaak op scherp: ook vandaag is er te weinig controle op wat de fertiliteitscentra doen.

Lees verder

'Ik was dood, nu leef ik weer'
Lees verder

Wat eten we volgende week? De eenvoud van vakantie, en oesters op de barbecue

Wat is jullie favoriete recept om klaar te maken op vakantie? Het mijne is spaghetti met saus van louter verse tomaten, afgewerkt met gebakken broodkruim waardoor ik wat citroenzeste meng. Je hebt er weinig voor nodig – zelfs geen koelkast – en het is meteen ook een dankbare manier om droog brood op te maken. Deze zomer schrijf ik het recept uit en maak ik er onderweg een foto van, beloofd. En als jullie ook jullie favorieten mailen naar dorien.knockaert@standaard.be, dan kunnen we ons eind augustus met z'n allen warmen aan het beste wat de vakantie op tafel bracht. In afwachting: recepten die moeiteloos genoeg zijn om mee op reis te gaan en potentieel hebben om uit te groeien tot nieuwe vakantiehits.

Lees verder

Aardappel in de schil met harissa-uienboter

Of je hem nu in de oven bakt of in de smeulende kolen van een kampvuur, een aardappel in de schil moet het vooral hebben van de vulling die hij krijgt. Yotam Ottolenghi weet daar natuurlijk raad mee, en beperkt zich voor zijn eigenzinnige kruidenboter tot enkele welgemikte smaakmakers: uien en rozenharissa – en je kunt ook echt wel gewone harissa gebruiken in de plaats.

Lees verder

Romige Toscaanse zalm met crispy rijst

'Zalm verkocht krijgen bij je kinderen doe je met dit recept!' schrijft Sofie Dumont in haar uitbundige nieuwe kookboek Happy moments. Maar je kunt dat recept ook gebruiken voor witte vis in plaats van zalm, of voor quinoa in plaats van rijst. Het is een heel slimme formule om met weinig moeite, en met weinig bijzondere ingrediënten, toch iets genereus op tafel te zetten.

Lees verder

Orecchiette met tomaten en snijbonen

's Zomers tijd maken om naar een boerenmarkt te gaan, dat belonen weinig groenten beter dan boontjes. Elke regio, elk moment in de zomer heeft zijn variëteiten, van precieuze sperzieboontjes tot bultige snijbonen. En als ze kraakvers zijn, zijn ze allemaal even heerlijk, in deze pasta bijvoorbeeld, die Mari Maris met ons deelde bij het verschijnen van haar kookboek A la minute.

Lees verder

Shakshuka met aubergines

Shakshuka is een eenpansgerecht van Israëlische komaf, met eitjes die, genesteld in een pittige tomatensaus, garen in de oven. Omdat dit net niet genoeg vult als avondmaal, deden we er ook een aubergine en een pikant worstje bij. Een fijn gerecht voor wie af en toe alleen voor zichzelf kookt en snel wil zijn zonder in te boeten aan smaak. En natuurlijk staat variëren vrij: kikkererwten in plaats van worst, paprika in plaats van aubergine… de mogelijkheden zijn eindeloos.

Lees verder

Gegrilde oesters met frisse kruidenboter

Oesters zijn natuurlijk zo al feestelijk, maar stel dat het een kleine moeite is om de barbecue aan te steken, dan is dit het moment om nog wat rokerigheid toe te voegen aan hun smaak: een belevenis. De kruidenboter in dit recept is een leuke extra, maar ook zonder toevoegingen is een gegrilde oester heerlijk: neem die gedachte mee op vakantie!

Lees verder

Bessentaart zonder bakken

Taart bakken op de camping, of in een vakantiehuis zonder oven? Kan zomaar, als je een taartbodem maakt van verkruimelde spritskoekjes die je met wat gesmolten boter in een taartvorm boetseert.

Lees verder

Granolarepen

Ga je deze zomer stevig wandelen of fietsen? Dan loont het de moeite om eerst een voorraad granolarepen aan te leggen die je echt lekker vindt. Dit recept van onze bakspecialist Barbara Serulus leidt naar mueslirepen waaraan niets brokkeligs of droogs is; ze zijn even charmant als dikke, zachte speculaas, maar veel voedzamer. Aarzel niet om veel ineens te bakken, want je kunt de repen vervolgens invriezen om er maandenlang plezier van te hebben.

Lees verder

Waar liggen de warmste en koelste tuinen van Vlaanderen?

Welke tuinen en parken behoren tot de koelste of warmste van Vlaanderen? Zoom en klik op de stippen, om te ontdekken welke tuin achter welke stip zit, en hoe uiteenlopend de verschillen zijn tussen de tuinen en parken in Vlaanderen.

Lees verder

Ongehoord | 'Als ik de wereld wil zien, dan kijk ik op Google Maps'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Tom Steels verlaat Tour na positieve coronatest

Wielerteam Quick-Step Alpha Vinyl moet al na een dag in de Tour afscheid nemen van sportdirecteur Tom Steels. Hij testte positief op corona.

Lees verder

Zonnig maar vrij zacht weekend

Zaterdag wordt een droge en zonnige dag, al kunnen in de namiddag enkele wolkenvelden komen opzetten. De temperatuur loopt op van 23 graden aan de kust tot 26 graden in de Kempen.

Lees verder