Prinses Elisabeth wijdt 3D-lab in dat haar naam draagt | Prinses Elisabeth heeft donderdag een nieuw 3D-printinglab van het departement Werktuigkunde aan de KU Leuven ingewijd. Het Princess Elisabeth Additive Manufacturing Lab zal de onderzoeksmogelijkheden naar 3D-printtechnieken aan de Leuvense universiteit uitbreiden. | Lees verder | Symfonisch orkest van Kiev ontvangt staande ovatie van Erdogan en Johnson | De leiders van de dertig Navo-lidstaten verzamelden afgelopen week in Madrid voor een belangrijke top over de strategische doelstellingen van het bondgenootschap voor de komende tien jaar. Er was ook ruimte voor muzikale verstrooiing: het symfonische orkest van Kiev trad er op in het Prado in het bijzijn van onder andere de Britse premier Boris Johnson en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. | Lees verder | Emma Meesseman trekt naar Fenerbahçe | Emma Meesseman trekt na dit seizoen in de Noord-Amerikaanse WNBA naar de Turkse topclub Fenerbahçe, dat maakte de ploeg vrijdag bekend. Meesseman speelde aanvankelijk bij het Russische Jekaterinenburg, maar een terugkeer naar die ploeg is door de oorlog in Oekraïne quasi onmogelijk geworden. | Lees verder | Vergat Trudeau de naam van de nieuwe Australische premier? | De Canadese premier Justin Trudeau leek zich even de naam van de Australische premier Anthony Albanese niet meer te herinneren toen de twee leiders elkaar ontmoetten op de Navo-top in Madrid. Dat leidde tot een ongemakkelijk moment voor het oog van de camera's. Kijk mee in bovenstaande video. | Lees verder | Goedkope Spaanse wijn in dure Franse flessen | In Frankrijk werd deze week een grootschalig crimineel netwerk ontmanteld dat handelde in valse bordeauxwijnen. Volgens de Franse antifraudediensten wordt meer dan 20 procent van de internationale wijnhandel door fraude getroffen. | Lees verder | Dankzij corona meer Belgen op Werchter | Covid velde The Regrettes en Clairo; een keelinfectie Sam Fender. Zij werden vervangen door Belgische acts The Haunted Youth, Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, en Charles. Een reuzekans voor de groepen om hun publiek uit te breiden. | Lees verder | Wat eten we volgende week? De eenvoud van vakantie, en oesters op de barbecue | Wat is jullie favoriete recept om klaar te maken op vakantie? Het mijne is spaghetti met saus van louter verse tomaten, afgewerkt met gebakken broodkruim waardoor ik wat citroenzeste meng. Je hebt er weinig voor nodig – zelfs geen koelkast – en het is meteen ook een dankbare manier om droog brood op te maken. Deze zomer schrijf ik het recept uit en maak ik er onderweg een foto van, beloofd. En als jullie ook jullie favorieten mailen naar dorien.knockaert@standaard.be, dan kunnen we ons eind augustus met z'n allen warmen aan het beste wat de vakantie op tafel bracht. In afwachting: recepten die moeiteloos genoeg zijn om mee op reis te gaan en potentieel hebben om uit te groeien tot nieuwe vakantiehits. | Lees verder | Aardappel in de schil met harissa-uienboter | Of je hem nu in de oven bakt of in de smeulende kolen van een kampvuur, een aardappel in de schil moet het vooral hebben van de vulling die hij krijgt. Yotam Ottolenghi weet daar natuurlijk raad mee, en beperkt zich voor zijn eigenzinnige kruidenboter tot enkele welgemikte smaakmakers: uien en rozenharissa – en je kunt ook echt wel gewone harissa gebruiken in de plaats. | Lees verder | Romige Toscaanse zalm met crispy rijst | 'Zalm verkocht krijgen bij je kinderen doe je met dit recept!' schrijft Sofie Dumont in haar uitbundige nieuwe kookboek Happy moments. Maar je kunt dat recept ook gebruiken voor witte vis in plaats van zalm, of voor quinoa in plaats van rijst. Het is een heel slimme formule om met weinig moeite, en met weinig bijzondere ingrediënten, toch iets genereus op tafel te zetten. | Lees verder | Orecchiette met tomaten en snijbonen | 's Zomers tijd maken om naar een boerenmarkt te gaan, dat belonen weinig groenten beter dan boontjes. Elke regio, elk moment in de zomer heeft zijn variëteiten, van precieuze sperzieboontjes tot bultige snijbonen. En als ze kraakvers zijn, zijn ze allemaal even heerlijk, in deze pasta bijvoorbeeld, die Mari Maris met ons deelde bij het verschijnen van haar kookboek A la minute. | Lees verder | Shakshuka met aubergines | Shakshuka is een eenpansgerecht van Israëlische komaf, met eitjes die, genesteld in een pittige tomatensaus, garen in de oven. Omdat dit net niet genoeg vult als avondmaal, deden we er ook een aubergine en een pikant worstje bij. Een fijn gerecht voor wie af en toe alleen voor zichzelf kookt en snel wil zijn zonder in te boeten aan smaak. En natuurlijk staat variëren vrij: kikkererwten in plaats van worst, paprika in plaats van aubergine… de mogelijkheden zijn eindeloos. | Lees verder | Gegrilde oesters met frisse kruidenboter | Oesters zijn natuurlijk zo al feestelijk, maar stel dat het een kleine moeite is om de barbecue aan te steken, dan is dit het moment om nog wat rokerigheid toe te voegen aan hun smaak: een belevenis. De kruidenboter in dit recept is een leuke extra, maar ook zonder toevoegingen is een gegrilde oester heerlijk: neem die gedachte mee op vakantie! | Lees verder | Bessentaart zonder bakken | Taart bakken op de camping, of in een vakantiehuis zonder oven? Kan zomaar, als je een taartbodem maakt van verkruimelde spritskoekjes die je met wat gesmolten boter in een taartvorm boetseert. | Lees verder | Granolarepen | Ga je deze zomer stevig wandelen of fietsen? Dan loont het de moeite om eerst een voorraad granolarepen aan te leggen die je echt lekker vindt. Dit recept van onze bakspecialist Barbara Serulus leidt naar mueslirepen waaraan niets brokkeligs of droogs is; ze zijn even charmant als dikke, zachte speculaas, maar veel voedzamer. Aarzel niet om veel ineens te bakken, want je kunt de repen vervolgens invriezen om er maandenlang plezier van te hebben. | Lees verder | Zonnig maar vrij zacht weekend | Zaterdag wordt een droge en zonnige dag, al kunnen in de namiddag enkele wolkenvelden komen opzetten. De temperatuur loopt op van 23 graden aan de kust tot 26 graden in de Kempen. | Lees verder | |