Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 17 juli 2022

VRT zegt schermgezichten ‘marktconform’ te betalen

VRT zegt schermgezichten 'marktconform' te betalen

700.000 euro bruto per jaar voor Tom Waes, minstens 500.000 euro voor Jeroen Meus en Philippe Geubels en 400.000 euro voor Niels Destadsbader. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De VRT zegt dat er foute cijfers circuleren en dat de omroep zijn schermgezichten marktconform betaalt.

Lees verder

Demir snoeit in subsidies zonnepaneelparken

De Vlaamse regering heeft het decreet klaar om de oversubsidiëring van grote zonneparken uit de wereld te helpen. De Raad van State moet nu helpen om te zorgen dat de regeling overeind blijft voor het Grondwettelijk Hof. Minister van Energie Zuhal Demir wil met de aanpak 1,2 miljard euro aan kosten voor groenestroomcertificaten uit de energiefactuur halen, tussen volgend jaar en 2032.

Lees verder

Mexico arresteert beruchte drugsbaron dankzij een hond

In Mexico is vrijdag een beruchte Mexicaanse drugsbaron opgepakt, die in de VS op de lijst van de tien meest gezochte criminelen staat.

Lees verder

Vuurpijl komt in publiek terecht tijdens viering Franse feestdag

Het was een Franse feestdag in mineur voor de inwoners van Chalot. Een vuurwerkshow ging er grondig mis toen een vuurpijl op het publiek terechtkwam. Een jongen van 7 en zijn 24-jarige zus lieten daarbij het leven en zeven anderen raakten gewond. 

Lees verder

Kernkabinet opnieuw samen voor pensioendossier

Voor het eerst sinds dinsdagavond zitten de topministers weer samen om het pensioendossier te bespreken.

Lees verder

Olifantenkalf gered uit put terwijl moederolifant hartmassage krijgt

Enkele parkwachters van het Thaise Khao Yai National Park voerden dinsdag een zenuwslopende reddingsoperatie uit. Ze probeerden een olifantenkalf uit een put te halen, maar even later kwam ook het leven van de moederolifant in gevaar. Gelukkig kende het voorval een goede afloop. Bekijk het in bovenstaande video.

Lees verder

Wat moet u doen als u uw belastingaangifte vergeten bent?

Als u uw belastingaangifte niet of onvolledig hebt ingediend, dan is het nu eigenlijk te laat: de deadline was namelijk vrijdag 15 juli. Maar misschien is het missen van de deadline niet zo'n ramp. Dit staat u te doen.

Lees verder

Werelduurecordpoging Hoet-Monsieur loopt slecht af

In het Zwitserse Grenchen is de werelduurrecordpoging van de paralympische tandem Hoet-Monsieur fout afgelopen. Met nog iets meer dan vijf minuten te gaan, kon Griet Hoet de inspanning niet meer aan.

Lees verder

Voelde u de liefde van Kae Tempest ?

In de teksten van Kae Tempest kun je volledig opgaan; de dichter deed dat op Gent Jazz zelf, en nam ons mee op een emotionele storm van je welste.

Lees verder

Grote hitte verwacht: KMI kondigt code oranje af

Het KMI kondigt code oranje af voor de aankomende hitte. 'Het wordt geen hittegolf, maar een hittemoment', zegt weerman David Dehenauw. Plaatselijk is 40 graden niet uitgesloten, maar de kans is klein dat er records sneuvelen.

Lees verder

Russische journaliste die op de Russische televisie tegen oorlog protesteerde, voert opnieuw protest voor Kremlin

Marina Ovsjannikova haalde de wereldwijde pers als de journaliste die in maart tegen de schenen van het Kremlin schopte door te protesteren tegen de oorlog in een live-uitzending. Op haar Telegram-kanaal postte de inmiddels ex-journaliste vrijdag een video waarin ze opnieuw protesteert op een dijk tegenover het Kremlin.

Lees verder

Ivana Trump overleden na ongeval, volgens wetsdokter

Ivana Trump, de ex-vrouw van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, is overleden als gevolg van een ongeval. Ze liep verwondingen aan het bovenlichaam op die werden veroorzaakt door een stomp voorwerp. Dat heeft de verantwoordelijke wetsdokter gezegd, zonder verdere details te willen verstrekken.

Lees verder

Gentse Feesten meteen goed voor 150.000 bezoekers

De eerste feestavond van de Gentse Feesten in drie jaar lokte niet minder dan 150.000 bezoekers. Dat is de helft meer dan op de eerste dag in 2019. De avond werd ontsierd door vijftien vechtpartijen en een melding van verkrachting.

Lees verder

Radio Minerva krijgt dan toch (opnieuw) FM-erkenning

Het Antwerpse Radio Minerva zal dan toch in de ether kunnen blijven. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) heeft de erkenning voor FM-frequentiepakket 11 (98.0 FM) opnieuw toegekend aan de zender, nadat een concurrent de vorige erkenning had laten vernietigen door de Raad van State.

Lees verder

Waarom het Tomorrowland-publiek lijkt op het Tour-peloton

Het Tomorrowland-thema van 2022 is 'The Reflection of Love'. Dat heeft ook het publiek begrepen. Daar kunnen we ons spiegelen in meer koersbrillen dan in het Tour-peloton.

Lees verder

Bosbranden legden in de Gironde al meer dan 9.000 hectare in de as

De bosbranden die al sinds dinsdag woeden in de Gironde, de streek rond Bordeaux, hebben al 9.000 hectare woud vernield. Intussen blijft ook in Frankrijk de hitte voortduren. De brandweer blijft er dan ook bijzonder alert.

Lees verder

Gouverneur Louisiana niet langer welkom op Waalse feestdag

Waals minister-president Elio Di Rupo heeft de uitnodiging ingetrokken aan de gouverneur van Louisiana om samen de Waalse feestdag te vieren. De reden: de strengere wetten in de Amerikaanse staat tegen abortus.

Lees verder

De hotelervaring op een koeienweide

Met z'n feeërieke decors leest Tomorrowland als een sprookje. Op camping Dreamville voegen ze daar graag de ervaring der duizend-en-een-nachten aan toe. Althans voor wie er een paar maandlonen voor overheeft.

Lees verder

Michael Matthews toont zich de sterkste in Mende

Michael Matthews (Team BikeExchange) heeft de lastige Tourrit naar Mende gewonnen. Matthews kwam op de slotklim boven voor Alberto Bettiol (EF Education) die op 15 seconden volgde. Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) werd derde op 34 seconden.

Lees verder

België koopt 30.000 vaccins voor apenpokken

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft zaterdag een contract getekend met het Deense farmaceutische bedrijf Bavarian Nordic voor de aankoop van 30.000 vaccins die ingezet kunnen worden in de strijd tegen het apenpokkenvirus. Ze zouden vanaf het najaar geleverd worden.

Lees verder

Gent Jazz breekt publieksrecord met 42.000 toeschouwers

Op de Bijlokesite in Gent is zaterdag het festival Gent Jazz afgesloten. Na twee coronajaren is het festival met een recordopkomst van 42.000 toeschouwers zeer goed onthaald. 'Het publiek was meer dan enthousiast', zegt organisator Bertrand Flamang.

Lees verder

Documenta-directrice stapt op na antisemitismerel

Sabine Schormann is opgestapt als directeur-generaal van Documenta, het kunstenfestival dat elke vijf jaar in het Duitse Kassel plaatsvindt. Schormann lag zwaar onder vuur omdat zij had toegelaten dat curatoren uit Indonesië een kunstwerk toonden dat antisemitisch was.

Lees verder

Duitsland en Spanje naar kwartfinales EK voetbal

Duitsland en Spanje hebben zich in de derde en laatste wedstrijd in groep B geplaatst voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap voor vrouwen.

Lees verder

Julien Watrin naar halve finales op 400m horden op WK atletiek

Onze landgenoot Julien Watrin heeft zich zaterdag geplaatst voor de halve finales van de 400m horden op het WK atletiek in het Amerikaanse Eugene.

Lees verder

Na 15 uur onderhandelen uit elkaar zonder akkoord: regering raakt het niet eens over pensioenen

De top van de federale regering is zaterdagnacht rond middernacht zonder pensioenakkoord uiteen gegaan. Nochtans zaten de premier en vicepremiers al vanaf 9 uur 's morgens onafgebroken samen. De onderhandelingen gaan zondag vanaf 9 uur verder.

Lees verder

Vrachtvliegtuig 'met gevaarlijke lading' neergestort in Griekenland, alle inzittenden overleden

In het noorden van Griekenland is zaterdagavond nabij Kavala een vrachtvliegtuig neergestort. Alle acht inzittenden kwamen om.

Lees verder

Warm en zonnig

Het wordt zondag warm en zonnig met soms enkele hoge wolkenvelden. De maxima schommelen tussen 24 graden op de Hoge Venen en tussen 27 en 29 graden elders. De wind is meestal zwak uit oost tot noordoost, zo meldt het KMI.

Lees verder

Fred Kerley snelt naar goud op 100 meter

De Amerikaan Fred Kerley heeft zaterdag goud veroverd op de 100 meter bij de mannen op de wereldkampioenschappen atletiek in het Amerikaanse Eugene.

Lees verder

Terug naar het Ahrtal: 'De mensen beginnen het op te geven'

Een jaar na de vloedgolf die het Duitse Ahrtal teisterde, ging onze journaliste Corry Hancké het zwaargetroffen gebied bezoeken. In de eerste maanden na de ramp kwamen van overal vrijwilligers om mee puin te ruimen, maar daarop moeten ze niet meer rekenen. Het leven komt er stilaan terug op gang, maar veel mensen zien het ook niet meer zitten.  

Lees verder