Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 13 juli 2022

Vivaldi en de regio’s bikkelen over factuur van uw herfstbooster

Vivaldi en de regio's bikkelen over factuur van uw herfstbooster

Wie de boosterfactuur moet ophoesten is een van de vele financiële disputen tussen Vivaldi en regio's waarover het Overlegcomité zich woensdagochtend buigt. Wallonië wil ook een voordeligere verdeelsleutel voor het geld uit het Europese Herstelfonds.

Lees verder

Actrice Florence Pugh reageert na kritiek op doorzichtige jurk: 'Verontrustend hoe vulgair sommige mannen kunnen zijn'

De Britse actrice Florence Pugh (26) reageert fel op de 'vulgaire' opmerkingen die ze op sociale media kreeg nadat ze een doorzichtige jurk had gedragen.

Lees verder

Vader van slachtoffer schietpartij onderbreekt Biden tijdens viering nieuwe wapenwet

Een vader wiens zoon gedood werd bij een schietpartij op school in 2018 in Parkland, Florida, onderbrak Joe Biden tijdens de viering van een nieuwe wapenwet. Volgens de man is de wet niet voldoende en moeten er strengere wetten komen om mensen te beschermen tegen wapengeweld. 'We moeten dit al jaren doormaken', riep de vader. 

Lees verder

Twee lichamen gevonden in Ophoven: alles wijst op geweld

In de Congostraat in Ophoven zijn dinsdagvoormiddag twee lichamen gevonden. Het gaat om een vrouw en een man die met geweld om het leven zouden zijn gekomen.

Lees verder

Verenigde Staten: 'Iran gaat drones leveren aan Rusland'

Volgens Nationaal Veiligheidsadviseur van de VS, Jake Sullivan, gaat Iran Rusland van drones voorzien om zijn oorlog in Oekraïne te steunen. Later deze week brengt Joe Biden zijn eerste bezoek aan het Midden-Oosten als president van de VS.

Lees verder

Euro opnieuw evenveel waard als dollar

De euro is voor het eerst in 22 jaar opnieuw evenveel waard als de dollar. De daling van de euro zorgt ervoor dat producten die in dollar betaald worden, zoals olie, nog duurder worden.

Lees verder

Vragen over de hitte: welke kleding draag je best en hoe bescherm je je huisdieren?

De tropische temperaturen die op ons afkomen doen niet alleen dromen van zwembaden en ijsjes, maar werpen ook een berg vragen op. Zoals: hoe zal ik in godsnaam 's nachts nog een oog kunnen dichtdoen? En hoe bescherm ik mezelf tegen een zonneslag? Een gids in acht antwoorden.

Lees verder

Heb jij je vakantieplannen omgegooid door de hitte?

Het zuiden van Europa kampt met een hittegolf en droogte. Heb jij je vakantieplannen op het laatste moment omgegooid omdat het te warm wordt? Waar ga je nu naartoe? Wil je er over getuigen, mail naar laurens.dekock@standaard.be.

Lees verder

Dan toch nieuwe coronagevallen in de Tour: Pogacar telt nog maar vijf ploegmakkers, ook Luke Durbridge test positief

Team BikeExchange-Jayco heeft woensdagmorgen bekendgemaakt dat Luke Durbridge de Tour de France moet verlaten. De 31-jarige Australiër testte vanmorgen positief op covid-19, hij heeft milde symptomen. En ook George Bennett (UAE Emirates) moet de Tour verlaten door een positieve coronatest.

Lees verder

Meer dan zestig bands zullen als bis Gorki coveren op de Gentse Feesten

Vandaag zou Gorki-zanger Luc De Vos 60 geworden zijn. Dat zal op de komende Gentse Feesten niet ongemerkt voorbijgaan.

Lees verder

Toerist valt in krater van Vesuvius om smartphone te redden

Een Amerikaanse toerist (23) is lichtgewond geraakt nadat hij in de krater van de Vesuvius viel toen hij zijn smartphone wilde redden. Dat melden Italiaanse media.

Lees verder

Een euro op zeven gaat straks naar pensioenen

Tegen 2050 lopen de vergrijzingskosten op tot haast een derde van het bruto binnenlands product. Het stelt opnieuw scherp op de noodzakelijke hervorming van de pensioenen.

Lees verder

Tentoonstelling van kapotgeschoten Russische tanks trekt door Europa

Doorheen Europa trekt een 'militaire parade' van verwoest Russisch materiaal. Na Warschau, is momenteel de hoofdstad van huidig EU-voorzitter Tsjechië de gaststad van de tentoonstelling 'Het onoverwinnelijke leger'.

Lees verder

Vliegtuigpassagiers in paniek wanneer brand ontstaat tijdens landing: 'Waarom laten ze er ons niet uit?'

Passagiers op een vlucht naar Atlanta, in de Amerikaanse staat Georgia, schoten even in paniek toen tijdens de landing brand ontstond in het landingsgestel van het vliegtuig. Door de wrijving waren de remmen in brand gevlogen, waardoor vlammen boven de vleugel uitkwamen. 'Waarom laten ze er ons niet uit?', klinkt het in video's die passagiers deelden op sociale media. De passagiers konden het toestel uiteindelijk verlaten, niemand raakte gewond. 

Lees verder

Klimaatactivisten dwingen Tourpeleton te stoppen

In de tiende etappe van de Tour de France heeft de wedstrijdleiding de wedstrijd dinsdag tijdelijk moeten neutraliseren. Reden daarvoor was een groep klimaatactivisten die zich verderop aan het wegdek vastgekleefd hadden. Na een kwartier werd de neutralisatie opgeheven.

Lees verder

Na een poging het land te verlaten, zit de voortvluchtige Sri Lankaanse president vast op de luchthaven van Colombo

Volgens officiële bronnen is de president van Sri Lanka gestrand op de luchthaven van Colombo na een vernederende confrontatie met immigratieambtenaren, die hem ervan weerhielden in ballingschap naar het buitenland te gaan.

Lees verder

Testvlucht SpaceX verloopt volgens plan, tot het toestel wil landen

De Super Heavy Booster 7 is ontploft tijdens de landing na een eerste testvlucht. De raket is van SpaceX, het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. De booster is onderdeel van de Starship-raket en moet in de toekomst mensen naar de maan of Mars brengen. De landing verliep niet zoals gepland en maakte een luide knal. Musk bedankt toch zijn ruimtevaartteam en zal zijn reis naar Mars verderzetten.

Lees verder

België krijgt sleutelrol in financiering Europees herstel

De Europese Commissie kent de afhandeling van 800 miljard aan obligaties toe aan de Nationale Bank van België.

Lees verder

'Het wordt een lastige tocht. Zoals het leven na een aanslag dat ook is'

Ze waren zorgeloos aan het fietsen door New York toen ze werden aangereden door een IS- terrorist. Marion Van Reeth (59) uit Wilrijk ­verloor daarbij haar beide benen, haar echt­genoot Aristide Melissas (51) liep een open ­schedelbreuk op. Vandaag, twee dagen voor de renners in de Tour de France, beklimmen ze de Alpe d'Huez met andere slachtoffers van aan­slagen. 'De haarspeldbochten zullen onze ­tegenslagen symboliseren.'

Lees verder

Sabotage

Richting start in Morzine draaide de touringcar van EF iets te enthousiast af in een hellende straat. De bus sloeg bij dat ongelukkige manoeuvre een put in de grond om daar vervolgens aan vast te blijven haken. Een obstakel van omvang dat de hele straat én de Tourkaravaan blokkeerde, en waar een graaf­machine aan te pas moest komen.

Lees verder

Het geheim van Mo Farah, de Britse held uit Somalië

'De waarheid is: ik ben niet wie je denkt dat ik ben.' De Britse hard­loop­legende Mo Farah (39) heet eigenlijk Hussein Abdi Kahin. In een BBC-documentaire onthult hij hoe hij als kind het Verenigd Koninkrijk werd binnengesmokkeld.

Lees verder

Net geen stunt voor de Red Panthers op het WK hockey: Nederland toont zich een maatje te sterk en mag naar de halve finale

De Red Panthers zijn er niet in geslaagd om favoriet Nederland uit de halve finales van het WK Hockey te houden. Onze landgenoten hielden lang stand, maar moesten uiteindelijk toch nog het hoofd beugen.

Lees verder

PS raakt meer en meer geïsoleerd in pensioendiscussie

Ook het zevende kernkabinet over de pensioenhervorming loopt allesbehalve vlot. 'Het wordt tijd dat Karine Lalieux (PS) haar bevoegdheid serieus begint te nemen.'

Lees verder

Twitter klaagt Elon Musk aan voor intrekken overnamebod

Twitter klaagt Elon Musk aan omdat hij afziet van de koop van het sociale medium. Dat melden Amerikaanse media dinsdagavond laat.

Lees verder

Aan de Vesder ruik en voel je de watersnood nog elke dag

Een jaar zou het duren, zei de Waalse regering, tot de schade van de waterramp zou zijn hersteld. Wie vandaag rondtrekt door de vallei van de Vesder ziet, hoort, ruikt en voelt dat voor veel mensen licht aan het einde van de tunnel nog veraf is.?

Hoe gaat het met de slachtoffers van de ramp? En wat is er nog nodig voor de wederopbouw?

Lees verder

Podcast Mijn schuld (Deel 2) | Moet je altijd boeten voor schuld?

Strafzaken kunnen verjaren, maar kan schuld dat ook? En hoe straffen we onszelf? Deze aflevering van Mijn schuld gaat over vergelding. Wat als iemand door jouw toedoen voor de rest van zijn leven in een rolstoel is beland, ben jij dan ooit voldoende gestraft?

Lees verder

Overwinstbelasting energiebedrijven lijkt nu al begraven

Minister van Energie Tinne Van der Straeten wil via een belasting de overwinsten van energiebedrijven recupereren. Maar ze botst op felle tegenwind.

Lees verder

Texaanse krant publiceert videobeelden van trage reactie politie op schietpartij Uvalde

De Texaanse krant Austin-American Statesman heeft dinsdag (lokale tijd) videobeelden online gezet waarop te zien is hoe politieagenten reageren op de fatale schietpartij in de school in Uvalde op 24 mei.

Lees verder

Wat zien we nu precies op die unieke foto's van de ruimte?

Oef, hij doet het. En hij doet het goed. De eerste beelden van de James Webb-telescoop werden op gejuich en opluchting onthaald. Maar wat toont de telescoop ons eigenlijk? In bovenstaande video zoomen we even dieper in op de ongezien verre en scherpe beelden.

Lees verder

22 graden aan zee, 32 in het zuiden

Het wordt woensdag een stuk minder warm aan zee dan in het zuiden van het land. Het verschil bedraagt 10 graden: 22 tegen 32. Volgende week kan het kwik volgens het KMI boven 37 graden gaan in België.

Lees verder

Hoe vaak moet je zonnecrème smeren? En welke factor moet je nu kiezen?

De zon is in het land, en dat hebben we geweten. Nog tot volgende week woensdag blijft het warm, met een zeer hoge uv-index. Maar hoe gevaarlijk is de zon eigenlijk? En hoe kun je je het best beschermen? Journaliste Sofie Hens legt het uit in bovenstaande video.  

Lees verder

Extra droogtemaatregelen in IJzerbekken

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé neemt bijkomende droogtemaatregelen in West-Vlaanderen. Het onttrekkingsverbod wordt uitgebreid naar het volledige IJzerbekken.

Lees verder

Volgende week tot 37 graden, en dat is toch uitzonderlijk

Er komen tropische temperaturen aan. Eerst is er nog een koelere periode, maar vanaf het weekend warmt het weer op met maandag en dinsdag als warmste dagen. Dinsdag mogen we ons zelfs verwachten aan temperaturen van 32 tot 37 graden en dat is toch uitzonderlijk, zegt weerman Frank Deboosere.

Lees verder