Doorgaan naar hoofdcontent

UZA: UZA opent vernieuwd MRI-centrum met virtuele cockpit

UZA opent vernieuwd MRI-centrum met virtuele cockpit

Het UZA heeft haar volledige MRI-park vernieuwd. Drie state of the art MRI-toestellen - waarvan 2 toestellen met een 3 Tesla (3T) en 1 toestel met een 1.5 Tesla (1.5T) magneetsterkte - maken de meest gedetailleerde beelden van het menselijke lichaam in een kortere tijdspanne. De hoge kwaliteit en gerichte beeldvorming leiden tot betere en meer nauwkeurige diagnoses voor patiënten. Een virtuele cockpit met bedieningsconsole laat het team toe om MRI-toestellen gelijktijdig te bedienen, ook van buiten de ziekenhuismuren.

Medische beeldvorming of radiologie is een essentiële schakel in de zorgketen. Kwalitatieve beelden zorgen voor vroegtijdige en objectieve diagnoses van onder meer chronische ziekten, en helpen artsen de evolutie van een aandoening bij een patiënt in kaart te brengen. Met die precisie- en voorspellende zorg, kunnen ze patiënten vroeger en meer gericht behandelen. Ook de interventieradiologie - opereren zonder snijden – groeit sterk.

Het UZA-team radiologie vernieuwde dit jaar haar volledige MRI-centrum en speelde daarbij ook in op het tekort aan zorgverleners. Gespecialiseerde verpleegkundigen en medisch beeldvormers kunnen vanaf één centrale bedieningsconsole, in het ziekenhuis of daarbuiten, meerdere MRI-toestellen gelijktijdig bedienen. UZA is het eerste ziekenhuis in België dat het mogelijk maakt voor haar zorgprofessionals om meerdere onderzoeken simultaan en in de toekomst vanop afstand aan te sturen met een virtuele cockpit.

 

"In de meest ideale omstandigheden heb je per toestel een beeldtechnoloog beschikbaar . Die vangt de patiënt op, zorgt voor een correcte positionering op de onderzoekstafel en voert vervolgens het onderzoek uit achter de console aan het toestel. In het verleden zijn we echter méér dan eens geconfronteerd met tekorten aan medewerkers door ziekte. Hierdoor kwam de continuïteit voor het uitvoeren van MRI-onderzoeken wel eens in het gedrang. Dit fenomeen zal zich in de toekomst enkel versterken, met de belangrijke tekorten van gespecialiseerd zorgpersoneel op de arbeidsmarkt. Om ons hiertegen te wapenen zijn we altijd op zoek naar een betere manier van werken zodat de verschillende teamleden zich kunnen toeleggen op taken in overeenstemming met hun competenties en interesses. Dat maakt hun werk boeiender en levert betere zorg op voor patiënten", vertelt hoofdverpleegkundige radiologie van het UZA, Filip Deferme.

"Toen we ons MRI-centrum vernieuwden, zijn we met ons team aan de slag gegaan om ons voor te bereiden op de toekomst: beeldvorming vanop afstand en slimmer omgaan met talent en rollen binnen het team. Het virtueel aansturen van onze MRI-toestellen is daarin een belangrijke stap. Het vraagt een nieuw model op de werkvloer, en daar trainen we nu op. Het is méér dan ons slimme technologie eigen maken. Het geeft ons kansen om in de toekomst aan thuiswerk voor onze medewerkers te denken en aan samenwerken met collega's over campussen heen. Willen we continuïteit in de zorg blijven garanderen, dan moeten we actief en inventief aan de slag gaan met het tekort aan collega's, maar vooral ook slim en creatief omgaan met het aanwezige talent in onze zorg. De coronapandemie heeft ons met de neus op de feiten geduwd", vult prof. dr. Annemiek Snoeckx, diensthoofd radiologie UZA aan.

Vlaams Zorgambassadeur Candice De Windt kwam de virtuele cockpit woensdag, tijdens een werkbezoek aan het MRI-centrum, ontdekken. "Innovatieve technologie zoals deze is een belangrijke gamechanger in de war for talent. Medische beeldvormers zijn net als verpleegkundigen schaars op de arbeidsmarkt. De zorgverlening van de toekomst is er een waarin we maximaal inzetten op talent en 'ontzorging' en ondersteuning door geavanceerde technologie en innovatie. Zo blijven we ook ruimte maken voor meer menselijk contact."

Technologie als helpende hand

Voor de realisatie van het nieuwe MRI-park werkte het UZA samen met de firma Siemens Healthineers (producent van de MRI-toestellen en de virtuele cockpit) en de firma B-resonant. Naast de mogelijkheden om virtueel te werken, is het vernieuwde centrum uitgerust met bijkomende innovaties om het team te ondersteunen. Jurgen Santy, account manager Siemens Healthineers: "Een van de nieuwe ingebouwde technieken op basis van artificiële intelligentie, is een functionaliteit om de patiënt in de ideale positie te helpen leggen (Select&GO). Ook zorgen deep learning algoritmes voor beelden in hogere resolutie (Deep Resolve-technologie). Naast een optimale beeldkwaliteit, kan zo ook de duurtijd van een onderzoek worden ingekort", vult hij aan. Al is dat voor de patiënt relatief, want een derdelijns radiologisch centrum voert uit noodzaak vaak meer complexe onderzoeken uit met meer detail. Die duren doorgaans langer dan de standaard onderzoeken, maar leveren ook veel belangrijke en ziektespecifieke informatie op voor het behandelteam. Ook bieden de gedetailleerde beelden meer mogelijkheden voor verder wetenschappelijk onderzoek.

Achtergrond bij het MRI-centrum

MRI staat voor 'Magnetische Resonantie Beeldvorming': een efficiënte methode om gedetailleerde doorsneefoto's te maken van bepaalde lichaamsdelen of organen in het menselijke lichaam. De MRI-scan werkt op basis van krachtige magneetvelden en radiofrequente golven, en dus niet met de klassieke röntgenstraling. De MRI-scan is daardoor ook een mogelijk alternatief voor beeldvorming bij kinderen, zwangere vrouwen en patiënten die regelmatig een onderzoek ondergaan. De MRI beeldvormingstechniek heeft ook een hoge ruimtelijke resolutie en superieure contrastresolutie voor weke delen van het lichaam in vergelijking met de CT-techniek. In tegenstelling tot CT kan een MRI wel maar een kleiner deel van het lichaam in beeld brengen, zij het wel met meer detail. Jaarlijks voert het Universitair Ziekenhuis Antwerpen zo'n 18.000 MRI-scans uit. Naast een technologische vernieuwing kregen ook de onderzoeksruimte, de wachtkamer en de balie een nieuw interieur om de patiëntervaring te bevorderen.

Lees verder